GRAN CANARIA. Spanien är det ohotat största semesterlandet bland resebyråns kunder, med Gran Canaria som största vinterdestination.
GRAN CANARIA. Spanien är det ohotat största semesterlandet bland resebyråns kunder, med Gran Canaria som största vinterdestination. Foto: Kalin Eftimov

Hit vill vi resa i vinter – 10 hetaste resmålen

En tredjedel av svenskarna planerar att resa utomlands i vinter.

Gran Canaria är det populäraste resmålet. I toppen trängs också de andra Kanarieöarna, Thailand och flera storstäder.

Det verkar inte finnas någon hejd på svenskarnas reslust. Resebyrån Ticket har låtit Novus undersöka svenskarnas resplaner inför vintern. 32 procent uppger att de tänker åka utomlands. Cirka 25 procent säger att de gör fler resor nu än för några år sedan. Resultatet bekräftas av att Tickets bokningar ökat med sex procent, trots den gångna fina sommaren.

Spanien är störst

Spanien är det ohotat största semesterlandet bland resebyråns kunder, med Gran Canaria som största vinterdestination. Bland övriga Kanarieöar ligger Teneriffa trea medan Lanzarote kämpar sig in på tiondeplatsen och Fuerteventura ligger strax utanför tio-i-topp. En förklaring är att många som planerat en resa till Egypten valde Kanarieöarna i stället när UD varnade för resor dit.

Nu har UD tagit bort sin varning och resorna kommer att komma i gång igen men på en betydligt lägre nivå.

– Vi tror att Egypten kommer att återhämta sig. Det finns en hängiven skara resenärer som inte har råd att åka till andra ställen, kommenterar Maria Gertell, PR-ansvarig på Ticket.

Thailand är fortsatt populärt men minskar. Charterbolagen har halverat antalet resor till Krabi och minskat med 20 procent till Phuket. I stället ökar charterresorna till Karibien och Mexiko enligt den återkommande trendrapporten Ticket Collection.

Fler trender enligt Ticket Collection:

* Kryssningsresorna ökar igen. Resebyrån ser en samverkan med Norwegians nya linje till Fort Lauderdale som har en av världens största kryssningshamnar.

* Svårare jämföra flygpriser. Allt fler bolag tar extra betalt för bagage vilket gör att det verkliga priset blir ett annat än det som först uppges.

* Billigare flyga business. Flera flygbolag har kampanjpriser på business class, för att fylla tomma stolar.

* Ännu fler reser bort över jul- och nyår. Under förra årets arbetstagarjul reste rekordmånga utomlands. I år ligger de röda dagarna ännu bättre och bokningarna ökar med fem procent. Gran Canaria är populärast, sedan kommer Thailand.

* Vi litar på gästomdömen. Var tredje svensk kollar omdömen på Tripadvisor och liknande forum när de väljer hotell. Personliga tips från vänner och resesäljare har också blivit viktigare.

* Trendsättarna vill ha en unik resa. Nu när det blivit mainstream att bo på lyxiga hotell reser trendfolket dit ”ingen annan” varit.

* Vi orkar inte planera själva. Ticket hävdar att allt fler inte har tid att själva söka information utan vill ha hjälp att sy ihop hela resan.

* Mera barnfritt. Barnfria zoner på flyget och hotell blir allt vanligare. Men många vill inte erkänna att de vill slippa barn på resan:

– Många kommer in och viskar att de vill bo på ett barnfritt hotell och påpekar att de egentligen älskar barn, kommenterar Maria Gertell.

Tio-i-topp resmål

1. Gran Canaria, Spanien (1)

2. Bangkok, Thailand (2)

3. Teneriffa, Spanien (4)

4. Phuket, Thailand (3)

5. Cancún, Mexiko (6)

6. Krabi, Thailand (5)

7. London, Storbritannien (10)

8. New York, USA (8)

9. Miami, USA (9)

10. Lanzarote, Spanien (ny)

 

Källa: Ticket. Mest bokade resor 1 november 2013– 30 april 2014. Förra årets siffra inom parentes.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande