Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hippa hotell för alla sinnen

Livsstilshotell är inte som vanliga hotell. Varje detalj är noggrant utvald för att gästerna ska identifiera sig med både hotellet och övriga gäster. Hotellen speglar hur fundamental ytan är i den värld vi lever i, visar en ny avhandling.

- En person som jag intervjuade visade soffbordsböcker om hotell för mig. Han pratade om hotell han bott på och ville bo på, och om hur han brukade tävla med sina anställda om att bo på så många sådana här hotell som möjligt, berättar etnologen Maria Strannegård vid Lunds universitet.

 Det var så hon först hörde talas om livsstilshotell.

 Hennes studier av sådana hotell i Europa och USA visar att intryck, utseende och aura är viktiga faktorer.

 - Men också atmosfär och abstrakta känslor har betydelse. Det är något många tar på största allvar vilket ger det stor ekonomisk relevans.

lngå i gruppen

 Hotellen är en spegling av något hon kallar känsloekonomi – de känslor som utlovas genom upplevelser vi betalar för.

 - Det är känslor av grupptillhörighet, exklusivitet och framför allt av att vara annorlunda. Det handlar om strävan efter att vara speciell och unik. Ett hotell har till exempel en egen vokabulär.

 Genom fältstudier av 17 hotell och intervjuer med personal, ansvariga och frekventa gäster har hon lyckats få en bild av hotellen och besökarna. Det handlar om viljan att tillhöra en grupp – den annorlunda gruppen.

 Målgruppen är framförallt moderna människor från kreativa branscher. Men även företag som låter sin personal bo på hotellen för att signalera något till sin bransch.

 - Det blir som ett varumärke man hänger på sig, och man vill gärna berätta var man bor för att det säger något om vem man är.

Hippa hotell

 Livsstilshotellen utvecklades som en reaktion mot de stora hotellkedjorna under 1980-talet. De var något för dem som tröttnat på alla likadana hotell.

 - Det var små men lite hippa hotell med känsla, säger Maria Strannegård.

 När genren växte under 1990-talet etablerade även en del hotellkedjor sig på marknaden. Några misslyckades helt, de uppnådde alla kriterier men saknade enligt vissa bedömare själ.

 Gemensamt för många av hotellen är att de satsar på att stimulera alla de fem sinnena. Men även minimal marknadsföring, popkulturella referenser och ett visst hemlighetsmakeri.

 - Om du inte känner till hotellen hör du inte dit, anser vissa.