Barceloneta ligger härligt - precis vid den konstgjorda stranden.
Barceloneta ligger härligt - precis vid den konstgjorda stranden.

Hemma i Barceloneta

Köpa bröd i bageriet. 

Heja på grannfrun i trapphuset. 

Äta sen middag på kvarterskrogen. 

Vi känner oss som hemma i Barceloneta.

Elisabet Axås

Vår lilla lägenhet ligger på tredje våningen i ett av de tunna höga husen som ligger sammanpressade mellan smala gränder. Tvätten hänger på sydeuropeiskt vis på balkongerna. Det ska till mycket välvilja för att kalla det vackert, ska vi säga genuint i stället? För visst känns det äkta, när vi köar med tanterna i saluhallen eller hejar på FC Barça med grabbarna på baren.

 Barceloneta - Lilla Barcelona - var länge en bortglömd fattigstadsdel gömd mellan en motorväg och en lerig strandkant. I de hopträngda huslängorna bodde fiskar- och arbetarfamiljer i 35 kvadratmeter stora lägenheter.

 När det blev klart att Barcelona skulle få OS 1992 började det hända saker. Den olympiska byn byggdes vid havet en bit norr om Barceloneta. Motorvägen däckades delvis över. Tonvis med sand vräktes ut över leran på stranden.

 Barcelona tog steget fram till Medelhavet och närmast vattnet låg Barceloneta. Gissa om lägenhetspriserna exploderade.

 I dag pågår förvandlingen av Barceloneta från arbetarstadsdel till turistort. För lägenheterna som renoveras förvandlas påfallande ofta till semesterlägenheter. Bara i vår trappuppgång renoveras tre stycken när vi är där. De får modern minimalistisk inredning med vita väggar och knallröda möbler och hyrs sedan ut för tusen kronor natten till oss, till exempel.

 Det är ett perfekt sätt att bo en helg i Barcelona, men kanske inte lika kul för grannfrun som har nya grannar varje helg. Åsikterna går isär om Barcelonetas förvandling. En del vill stoppa den, men andra välkomnar föryngringen och alla nya restauranger och barer som dyker upp nu när det ändå inte finns några industrier kvar i området som kan ge jobb.

Trivsam mix

 Själva trivs vi och tycker att blandningen av turister och lokalbor är precis lagom.

 Efter varje dags turer till "stora" Barcelona på andra sidan Passeig Colom kommer vi tillbaka hem och tar ett glas på någon bar. Absenta och El Filferro runt hörnet är två coola barer med unga svartklädda gäster. Åt andra hållet har vi en hop enkla hak med rostfri disk och fotboll på tv:n i hörnet.

 Som de andra boende i området undviker vi snart restaurangerna längs Passeig Joan de Borbó och småbåtshamnen. Där är priserna högre och på uteserveringarna sitter bara turister... Javisstja, vi är ju också turister. Vi vill gärna glömma det och pratar vår bästa spanska med bartendern. Men katalanskan går vi bet på.

 På kvällarna botaniserar vi bland krogarna. Trots att vi låtsas vara hemma här bläddrar vi i guideboken innan vi går ut. El Vaso de Oro på Carrer Balboa ska vara en av stans bästa tapasbarer. Kvällen då FC Barcelona ska möta Arsenal i Champions League går vi dit. Stället ser bra ut men är nästan tomt. Varför? Jo, det saknas tv. Otänkbart en kväll som denna. Vi vänder på klacken och går in på baren mittemot i stället. Det visar sig vara bakvägen in till Pasatapas, det perfekta stället en fotbollskväll.

 Redan när vi stiger in hör vi jublet från Barças andra mål. Det är smockfullt sånär som på ett bord med dålig vinkel mot tv:n.

 Vi tar det och får vår mest oförglömliga kväll i Barceloneta. 

 Två gånger till drämmer Messi in bollen bakom målvakten och varje gång jublar vi tillsammans med våra grannar, förlåt lokalborna, och sjunger med i Barcelonahymnen "Barça! Barça! Baarça!"

 Nästa dag vill vi inte åka tillbaka till Sverige.

FAKTA

Bästa tiden: Vår och höst, men vill man bada vid Barcelonetastranden åker man på sommaren.
Resa dit: Spanair och Norwegian flyger direkt från Stockholm, Ryanair från Skavsta till Girona tio mil från Barcelona. City Airline flyger från Göteborg.
Bland andra SAS, Norwegian och Transavia flyger från Köpenhamn.
Bo: Massor av lägenheter att hyra via olika förmedlingar på internet. Vi hyrde av Come2bcn.com som har två kontor i Barceloneta. Hyra från cirka 100 euro/natt under högsäsong.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige.
Resa runt: Effektiv och billig tunnelbana. Enkelresa 1,40 euro, kort för tio resor 7,85 euro.