Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Flygbolagen har en hemlig kod för transport av döda kroppar.
Flygbolagen har en hemlig kod för transport av döda kroppar.
Flygbolagen har en hemlig kod för transport av döda kroppar.
Flygbolagen har en hemlig kod för transport av döda kroppar. Foto: SHUTTERSTOCK

Hemliga koden när det finns en död kropp ombord

Varje år transporteras runt 50 000 döda kroppar med flyg över världen. Så det är kanske inte så konstigt att flygbolagen har ett särskilt kodord för en död passagerare.

Före pandemin transporterade flygbolagen över fyra miljarder passagerare varje år. De allra flesta är förhoppningsvis vid god hälsa, men dessutom ombesörjer flyget transporten av runt 50 000 avlidna personer varje år – ofta personer som har dött utomlands och måste flygas hem till begravningen. Många passagerare kanske inte skulle uppskatta att veta att det finns en kista med en död kropp ombord på planet, och därför har flygbolagen ett särskilt kodord för detta – nämligen ”Jim Wilson”.

Enligt Sara Marsden, chefredaktör för sajten US Funerals Online, har flygbolaget American Airlines till och med en särskild hjälpdesk för begravningsbyråer som kallas American Airlines Jim Wilson Service, skriver The Sun.

Kodnamnet tillåter transportbolag eller begravningsentreprenörer att ringa om en död kropp utan att avslöja vad det handlar om. 

LÄS MER: Det händer när någon dör ombord på planet 

Namnet är inte valt av en slump: Jim Wilson är firmanamnet för en tillverkare av Air Trays – alltså de lådor som används för att transportera mänskliga kvarlevor i kistor på ett flygplan. Men det används inte av alla – en del flygbolag använder i stället termen HR, vilket i detta fall inte innebär personalavdelningen utan är en förkortning för human remains, alltså mänskliga kvarlevor.

Även på SAS används beteckningen human remains vid transporter av döda kroppar.

– Dessa transporter sköts alltid av en ansvarig begravningsbyrå och specialiserade speditörer, säger Freja Annamatz, presschef på SAS. All last som finns ombord finns dokumenterat i en lista som flygplanets befälhavare (kapten och styrman) tar del av. Transporterna hanteras av lastnings- och ansvarig markpersonal, och i regel är det ingenting som kabinpersonalen kommer i kontakt med.

LÄS MER: 7 hemliga prylar på flygplan – som få vet om