Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Helsingfors

Helsingfors är en exotisk blandning av gammalt och nytt. Här möter kvarter med gamla stenpalats den moderna tidens nyenkla design och mer sparmakade hållning.
I mycket kan den finländska huvudstaden påminna om Stockholm. Stora delar av centrala staden känns som en variant på sobra Stockholmstadsdelen Östermalm med sina pampiga stenbyggnader och lite förnämt åldrade atmosfär.


Men sida vid sida möter vi också den moderna tiden med konstgallerier och udda klädbutiker med ung finsk design. En av stadens stoltheter är "Design District Helsinki", ett område i södra stadskärnan med över 200 modernt stilmedvetna butiker, krogar, barer och andra etablissemang. Mittpunkten allt snurrar runt är Design Forum Shop (Skillnadsgan 7).
Flera exempel på djärv modern arkitektur erbjuds också som exempelvis Kampens Kapell, rest i samband med att Helsingfors utsågs till världens designhuvudstad 2012.


Helsingfors är en bra matstad och för den som behöver återhämta sig finns det förstås rikligt med tillfällen att avnjuta ett äkta finskt saunabad.
Helsingfors grundades av Gustav Vasa 1550 och Finland förblev svenskt fram till 1809.

 

KÄNDA SEVÄRDHETER HELSINGFORS

Borgbackens nöjespark

Domkyrkan

Kampens kapell

Salutorget

Sveaborgs sjöfästning


FAKTA HELSINGFORS
ALLMÄNNA FAKTA: Finlands huvudstad och största stad. Cirka 600 000 invånare (drygt det dubbla med kringområdet).
SPRÅK: Finska och/eller svenska, många kan engelska.
VALUTA: Euro.
TIDSZON: Samma som i Sverige.

KLIMAT: Helsingfors ligger i zonen mellan havs- och kontinentalklimat: vintrarna är rätt så milda, medan somrarna är varma (dock inte så varma som längre in i landet).

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD:
Helsingfors: Mars: 1°/16 - juli 21°/14 – december -1°/22.