Heide Garrigan på läkarstationen i Vanuatu.
1 av 5: Heide Garrigan på läkarstationen i Vanuatu. Foto: PRIVAT
Heide Garrigan var på semester i Vanuatu med sin make Daniel när hon trampade på en stenfisk.
2 av 5: Heide Garrigan var på semester i Vanuatu med sin make Daniel när hon trampade på en stenfisk. Foto: PRIVAT
Heide Garrigans stortå dagen efter att hon trampade på en stenfisk.
3 av 5: Heide Garrigans stortå dagen efter att hon trampade på en stenfisk. Foto: PRIVAT
Så här kan en stenfisk se ut.
4 av 5: Så här kan en stenfisk se ut. Foto: KENNET HAVGAARD / SCANPIX DENMARK BAM
Heide Garrigan på Vanuatu.
5 av 5: Heide Garrigan på Vanuatu. Foto: PRIVAT

Heide, 49, trampade på stenfisk – höll på att dö

Svenska Heide Garrigan, 49, trampade på en stenfisk när hon skulle bada under semesterresan.

Giftet spred sig omedelbart i kroppen och orsakade andningsstillestånd. Efter en panikartad flygresa till Australien lyckades läkarna till sist rädda hennes liv.

– Smärtan var fruktansvärd, jag låg på stranden och vrålade rakt ut, säger Heide Garrigan.

Solen glittrade över havet när Heide Garrigan från södra Stockholm gick ner till stranden i semesterparadiset på Vanuatu i Stilla havet strax efter lunch i slutet av juni i år.

Några meter bort ledde en liten trappa ned till vattnet och hon bestämde sig för att ta ett svalkande bad. Men hon hann bara ta ett steg ut i vattnet innan en ilande smärta sköt upp genom foten.

– Det var en fruktansvärd smärta. Jag kände direkt att det här är giftigt även om jag inte visste vad det var, säger Heide Garrigan.

LÄS MER: Världens farligaste djur

Världens giftigaste fisk

Hon lyckades hoppa på ett ben upp till sin telefon och ringde sin man som befann sig på hotellrummet innan hon kollapsade på stranden.

– Sen blev allt ett töcken för det var en sådan fruktansvärd smärta, jag låg bara på stranden och vrålade rakt ut.

När ambulansen kom konstaterade vårdpersonalen att hon blivit stungen av en stenfisk, världens giftigaste fisk. Den finns framför allt i tropiska hav runt Filippinerna, Australien, Malaysia, Indonesien bort mot östra Afrika och gräver ofta ned sig i sanden där den är mer eller mindre osynlig.

LÄS MER: Världens farligaste resmål

"Sting är relativt vanliga. Fötter eftersom man trampar på fisken, händer på grund av att man plockar upp en förmodad sten. Taggarna kan även penetrera gummihandskar och, vissa badskor" skriver läkaren Jonas Höjer på Giftinformationscentralen.

Heide Garrigans stortå efter att läkaren klippt upp huden för att kunna vårda henne efter att hon trampat på en stenfisk.. Foto: Privat

Tillståndet försämrades

Heide Garrigan fick andningsstillestånd under ambulansfärden till läkarstationen, men efter initial vård skickades hon tillbaka till hotellet. Under natten försämrades tillståndet och morgonen därefter var ena stortån helt svart. Hon återvände till läkaren.

– Han klippte upp hela tån och konstaterade att det är kallbrand under skinnet, säger Heide Garrigan.

Situationen var kritisk och hon behövde åka till Australien för att få adekvat vård. I sista minuten hann Heide, hennes make och tioåriga dotter med ett flygplan. Under resan gled hon in och ut ur medvetande, och när planet landade möttes de av ett akutteam från sjukhuset i Brisbane. 

Där blev hon liggande på intensiven i flera dagar, hela benet svullnade upp och hon var tvungen att sitta i rullstol. I mitten av juli var hon tillräckligt bra för att åka hem med hjälp av SOS International.

Heide Garrigan. Foto: PRIVAT

Heide: Vill varna andra

I dag har tån börjat bilda ny vävnad och läkarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har tagit över vården.

– De visste ingenting om det här först. Nu håller de på och dokumenterar och fotograferar min tå för att ha det i utbildningssyfte, säger Heide Garrigan.

Hon hoppas att mardrömmen som mötte henne på semesterresan kan göra att fler människor får upp ögonen för den dolda faran i havet.

– Jag hoppas att jag kan hjälpa någon för det finns stenfisk på många ställen i den delen av världen. Jag hade sett någon på film förut och tänkt usch vilka fula, men det var inget jag tänkte skulle kunna ligga i vattnet, säger Heide Garrigan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande