Mattias Atterbom tröttnade på den stereotypa bilden av Hawaii.
1 av 15: Mattias Atterbom tröttnade på den stereotypa bilden av Hawaii.
Waikiki Beach är det man ser när man åker till Hawaii på charter.
2 av 15: Waikiki Beach är det man ser när man åker till Hawaii på charter. Foto: Robert Cravens
Det är aldrig fel att slå sig ner under en svalkande palm.
3 av 15: Det är aldrig fel att slå sig ner under en svalkande palm. Foto: Giustav Gräll
Hajken längs Kalalau Trail är otroligt vacker och utmanande.
4 av 15: Hajken längs Kalalau Trail är otroligt vacker och utmanande. Foto: Steven Heap
Diamond Head Crater är en vulkankrater intill Waikiki.
5 av 15: Diamond Head Crater är en vulkankrater intill Waikiki. Foto: Giustav Gräll
Har du tur kan du få simma med sköldpaddor på Punaluu County Beach Park.
6 av 15: Har du tur kan du få simma med sköldpaddor på Punaluu County Beach Park. Foto: Giustav Gräll
Mattias Atterbom skriver i bloggen om sin vardag, svarar på frågor och ger personliga tips om vad man kan göra på öarna.
7 av 15: Mattias Atterbom skriver i bloggen om sin vardag, svarar på frågor och ger personliga tips om vad man kan göra på öarna. Foto: Giustav Gräll
Svart strand på Big Island.
8 av 15: Svart strand på Big Island.
Hanauma Bay är ett reservat.
9 av 15: Hanauma Bay är ett reservat. Foto: Giustav Gräll
En hawaiikrans hör till.
10 av 15: En hawaiikrans hör till. Foto: Brand X Pictures
Molokini bjuder på fantastisk snorkling.
11 av 15: Molokini bjuder på fantastisk snorkling. Foto: Kevin Panizza
Lanikai Beach är den vackraste stranden på Oahu. Inte många hittar hit eftersom den är lite svår att upptäcka bakom husen.
12 av 15: Lanikai Beach är den vackraste stranden på Oahu. Inte många hittar hit eftersom den är lite svår att upptäcka bakom husen. Foto: Chuck Babbitt
Kilauea Volcano är en aktiv vulkan.
13 av 15: Kilauea Volcano är en aktiv vulkan. Foto: Giustav Gräll
Polynesian Cultural Center är ett museum och ett underhållningscenter.
14 av 15: Polynesian Cultural Center är ett museum och ett underhållningscenter.
Pearl Harbour - obligatoriskt om man besöker Hawaii.
15 av 15: Pearl Harbour - obligatoriskt om man besöker Hawaii. Foto: Giustav Gräll

Hawaii topp tre - bästa tipsen för drömresan<br />

HAWAII. Packade stränder, stora shoppinggallerior och turistanpassade attraktioner. Mattias Atterbom tröttnade på den stereotypa bilden av Hawaii och startade en blogg för att ge sin syn på det han ser som det äkta Hawaii. För Res avslöjar han sina bästa Hawaii-tips.

Det är tidig morgon på Moke's Bread and Breakfast i Kailua på östra Oahu. Servitrisen går runt och fyller på nybryggt kaffe till gästerna och doften sprider sig i restaurangen. Kocken tar emot beställningar samtidigt som han vänder ett stekt ägg. Just Mokes pannkakor är de bästa på ön enligt många, frukosthaket har fått utöka sina öppettider till att gälla även över lunchen. Mattias är en av stammisarna och Mokes är ett av de ställen som han skriver om i sin blogg.

Hawaiibloggen startade Mattias för tre år sedan och nu har den cirka 1 500 läsare i månaden. En anledning till att Mattias startade bloggen är för att ge en annan bild av Hawaii än det turistanpassade strandområdet Waikiki och det man ser när man åker dit på charter.

- Det är inte packade stränder, affärer på alla gathörn och shoppingcenter över hela öarna, det finna andra sidor av Hawaii. Waikiki är kul, med mycket hålligång, men vill man se det äkta Hawaii är det andra saker man behöver upptäcka, säger Mattias.

Upplev Hawaii med bil

Det bästa sättet att uppleva Hawaii är att hyra en bil och åka runt öarna och stanna på de platser man tycker är vackra, tycker Mattias. Det är enkelt att köra bil på Hawaii, vägarna är bra och med­trafikanterna vänliga.

Saker Hawaiiborna själva är stolta över är regnskogarna, naturen och Pearl Harbor.

- Pearl Harbor är viktig för Hawaiiborna. Attacken under andra världskriget var en attack mot hela ögruppen och den är en viktig del av vilka Hawaiiborna är i dag.

Mattias bor i orten Kaneohe på östra Oahu tillsammans med sin fru och sina barn

Det finns många anledningar att besöka Hawaii, tycker Mattias. Några av de främsta är det jämna varma klimatet, de vackra stränderna och de vänliga människorna. Nackdelar kan vara flygresan som ofta är uppåt 25 timmar, menar Mattias.

- Man är rätt mör efter flygresan, men det är då man uppskattar att komma fram som mest. Man kliver av planet och känner, nu är jag i paradiset.

3 HISNANDE HAJKER PÅ HAWAII

Diamond Head Crater

En vulkankrater som ligger bredvid Waikiki. Man kan köra bil in i kratern och sen är det en 30 minuters hajk upp till utsiktsplatsen. Större barn kan klara av att gå den själv.

Kalalau Trail, Na Pali Coast

En otroligt vacker och utmanande, lång hajk på ön Kauai. Vackraste stället på jorden, enligt Mattias. Man måste vara försiktig och ha rätt utrustning för att ta sig fram. På vissa ställen får man åla sig fram för att inte ramla ned i havet. De första tre kilometerna är barnvänlig med sedan svårare. Man behöver ha med sig utrustning för att övernatta minst en natt.

Pali Lookout

Pali Lookout ligger mitt på Oahu och har utsikt över östsidan av ön (Kaneohe och Kailua). Ta Pali highway från Honolulu och kör 10 minuter sen är det skyltat upp till utsiktsplatsen.

3 SKÖNA STRÄNDER PÅ HAWAII

Lanikai Beach

Den vackraste stranden på Oahu. Den ligger nedanför Kailua vid ett fint bostadsområde. Sanden är vit och så finkornig att den känns som mjöl. Vattnet är turkost och lugnt. Inte många hittar till stranden eftersom den är lite svår att hitta bakom husen. Här brukar Obama bada när han besöker ön.

Punaluu County Beach Park

Dramatiskt svart strand på Big Island strax nedanför vulkanparken. Har du tur kan du få simma med sköldpaddor här.

Hanauma Bay

Ett reservat som det kostar pengar att gå in i. Här kan man simma med sköldpaddor och snorkla längs med den fantastiska stranden. Reservatet ar stängt på tisdagar.

3 HÄFTIGA ÄVENTYR PÅ HAWAII

Ko'olau Golf Course

Beskrivs som en av de svåraste men också vackraste golfbanorna i USA. Ligger längs med bergskammen och har otroligt vackra vyer. "Jag slog bort 13 bollar på 18 hål när jag spelade där sist", säger Mattias.
http://www.koolaugolfclub.com/

Kilauea Volcano

Aktiv vulkan man kan komma ganska nära. Spektakulär natur. Häftigt att se på nära håll hur ön växer via lavan. Man kan hajka upp i den gamla kratern, fin tur.

Snorkling på Molokini

En liten halvmåne av en krater som sticker upp ur vattnet. Fantastisk snorkling, det finns många olika sorters fiskar att se och det är en härlig båtfärd ut. December till mars kan man se valar om man har tur.

3 BRA RESTAURANGER PÅ HAWAII

Side Street Inn, Honolulu

Opretentiös lokal restaurang som är kockarnas favorithäng. Enkel interiör men jättegod mat. Bortom turiststråken.
http://sidestreetinn.com/locations/side-street-inn-on-da-strip

Moke's Bread & Breakfast

Liten frukostrestaurang med ofantligt goda pannkakor. Bästa frukosthaket på ön och trevlig personal.
http://mokeskailua.wordpress.com/

L&L barbeque

Hawaiiansk snabbmatskedja om man vill att det ska gå snabbt. Här äter man en "plate lunch" som består av ris och pasta och som man väljer sina tillbehör till. Inte särskilt nyttigt, men det har blivit så populärt att kedjan öppnat restauranger på fastlandet i USA.

3 HÄRLIGA UPPLEVELSER PÅ HAWAII

Kultur - Polynesian Cultural Center

Ett museum och underhållningscenter om hawaiiansk-polynesisk kultur. Ligger en timme från Waikiki med bil, 1,5 timme med buss. Där finns utställningar och underhållning i form av polynesiska shower.
http://www.polynesia.com/

Shopping - Ala Moana Shopping Center

Asiaternas shopping-Mecka. Du kan hitta allt här, små hawaiianska affärer, japanska kedjor och klassiska stora amerikanska kedjor. Om man inte vill shoppa så är det ganska roligt att sätta sig och ta en kopp kaffe och titta på folk. På bottenplanet finns en stor foodcourt med koreansk, japansk och amerikansk snabbmat till bra priser. Hektiskt och stressigt, men gott.
http://www.alamoanacenter.com/

Historiskt USS Arizona Memorial - Pearl Harbor

Stor del av Hawaii's historia. Obligatoriskt om man besöker Hawaii. Stort område med museer, monument och minnesplatser.

 

 

TEXT AV: Linnéa JonJons


Mattias Atterbom

Familj: Fru och två små barn.

Ålder: 36.

Bor: Kaneohe, Oahu, har bott på Hawaii sedan 1996 då han flyttade dit för att plugga.

Jobb: IT-specialist. Driver på fritiden Hawaii-bloggen sedan 2007. Skriver om vardagliga saker och initierade tips på hur man upptäcker det genuina Hawaii.

Bästa med Hawaii: Klimatet, naturen och maten.

Foto: Giustav Gräll

Hawaii

Resa hit: Prisexempel: 1 vuxen, 2 veckor, tur och retur Arlanda-Honolulu i maj 2012, 7 600 kronor med British Airways.

Bästa tiden: November-januari, men klimatet är varmt året om. Åker du månaderna före och efter högsäsong är det lugnare tempo och inte lika trångt på stränderna.

Valuta: 1 Amerikanska dollar = knappt 7 kronor.

Prisnivå: Samma prisläge som i Sverige. Lite billigare på Big Island. Bensin och hyrbilar är mycket billigare.

Bo: Medelklasshotell (2 personer) Kihei på Maui från ungefär 600 kronor per natt. B&B i Honolulu från 1 000 kronor per natt.

Äta: Fisk och skaldjur är gott och prisvärt.

Bra att veta: Glöm inte att man måste gå in och göra en ESTA-ansökan på nätet, innan du reser till USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande