1 av 6: Ta tåget till sockerrören eller njut av vackra stränder
Solnedgång sedd från Malecón.
2 av 6: Solnedgång sedd från Malecón.
Färgglada veteranbilar från 50-talet, som spyr ut avgaser, syns överallt.
3 av 6: Färgglada veteranbilar från 50-talet, som spyr ut avgaser, syns överallt.
Gamla stan är med på Unescos världsarvslista.
4 av 6: Gamla stan är med på Unescos världsarvslista. Foto: Malin Forsberg
2013 hävdes det 54 år gamla förbudet mot ­import av utländska ­bilar till Kuba.
5 av 6: 2013 hävdes det 54 år gamla förbudet mot ­import av utländska ­bilar till Kuba. Foto: Bastian Linder
Bara 15 minuter bort med taxi finns ­Havannas drömlika stränder i Playa del Este.
6 av 6: Bara 15 minuter bort med taxi finns ­Havannas drömlika stränder i Playa del Este. Foto: Malin Forsberg

Havanna – 10 måsten i heta staden på Kuba

HAVANNA, KUBA. Från cigarrdistriktet i Viñalesdalen till den kreativa högborgen Fabrica de Arte och rumbafest på Callejon de Hamel i Havanna.

Vi vet hur du upplever Havanna bäst.

Kolla in vår enkla guide till pärlan i Karibien!

BO BRA

1. Hotel Nacional de Cuba

En natt på detta mytomspunna hotell är värt vartenda öre. För några extra sedlar kan man dessutom boka Frank Sinatra-rummet som är intakt från 40-talet. Här finns två pooler, utomhusbar och två restauranger såväl som bankomat och möjligheter att köpa wifi.

Pris: Dubbelrum från 1 200 kronor.

Adress: Calle 21 y O, Vedado

www.hotelnacionaldecuba.com

2. Hotel Raquel

Fantastiskt hotell i art noveau-stil mitt i hjärtat av Habana Vieja. På taket finns en mysig terrass.

Pris: Dubbelrum från runt 700 kronor och uppåt.

Adress: Calle Amargura 103 esq. a San Ignacio, Habana Vieja

www.hotelraquel-cuba.com

Casa particular

Att bo hemma hos en kubansk familj är vanligt förekommande i Havanna och också ett billigt och charmigt sätt att bo. Det ­kryllar av så kallade casa particular.

www.havanacasaparticular.com.

ÄTA GOTT

3. El Cocinero

En nedlagd fabrik med en 50 meter hög skorsten som man kan gå in i. ­Numera ­restaurang och bar i två plan med ­takterrass under bar himmel. Här serveras smarriga drinkar och plockmat, på ­kvällen blir det klubbstämning. För middag i den ­välrenommerade restaurangen ­rekommenderas att boka bord.

Adress: Calle 26 e/11 y 13, Vedado.

www.elcocinerohabana.com

4. Paladar Doña Eutimia

Charmig klassiker i gamla stan som är hejare på kubansk mat. Det är ett måste att boka bord! Skulle det vara fullt, testa nån av de små restaurangerna inhysta i huset mittemot, kanhända äter du ditt livs bästa hummer där.

Adress: Callejon del Chorro 60 C, Plaza de la Catedral, Habana Vieja.

www.facebook.com/paladardona.eutimia

UPPLEV MER

5. Fabrica de Arte

Nya Fabrica de Arte är en samlingsplats för Havannas coola, kreativa klick. Här arrangeras konserter, modevisningar och konstutställningar.

Adress: Calle 26 entre 11 y 13, Vedado.

www.fabricadearte.com

6. Viñalesdalen

Finns tid över rekommenderas en utflykt till landsbygden och den lilla byn Viñales i cigarrdistriktet, knappt tre timmar utanför Havanna. Här möts du av tobaksfält och sockertoppsberg. Bo en natt på hotell Los Jazmines och njut av lantluften.

FESTA LOSS

7. Café Madrigal

En relativt nyöppnad bar som ägs av en av Kubas mest välkända regissörer, Rafael ­Rosales. Lokalen är vackert renoverad och har en air av svunna tider. Man kan tänka sig att Hemingway gärna hade smuttat på en rom här. Maten är tapasinspirerad.

Adress: Calle 17/Calle 2.

www.facebook.com/Madrigal.Bar.Cafe

8. Rumbafest på gatan

Att inte uppleva dans i Havanna är som att inte bada i varma källor på Island. På söndagar mellan klockan 12 och 16 är det rumbafest på Callejon de Hamel i centrala Havanna. En rolig upplevelse som lockar många turister.

Ta dig runt

Att ta sig med taxi från flygplatsen kostar runt 180 kronor.

En karta är ett måste. Ladda ner en ­offline-karta till din smartphone innan du åker till Kuba, exempelvis i appen Citymaps2go. Alternativt, be om en vanlig karta på ditt hotell.

HAVANNA, KUBA

Resa hit: Under vintersäsongen ­december-mars går charterflyg ­Stockholm-Varadero. KLM och Air France flyger med ett byte.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: 11-25 timmar beroende på antal byten.
Tidsskillnad: Sex timmar efter svensk tid.
Språk: Spanska.
Valuta: CUC (speciell valuta för ­turister, värde motsvarande en US dollar). Ta ut euro och växla till den inhemska valutan CUC (kubansk konvertibel peso) på ­flygplatsen i Havanna. En CUC = en ­amerikansk dollar.
Prisnivå: Havanna har ett prisindex på 46 jämfört med Stockholms 100. En öl kostar från 8 kronor, en flott middag med dryck 115-150 kronor.
Visum: För att åka till Kuba krävs visum. Det kostar 635 kronor och tar några ­dagar att få. Beställ på www.allavisum.se.
Glöm inte att spara 175 kronor (25 CUC) till flygplatsskatten när du lämnar landet.
Bra att veta: Ha med rejält med ­kontanter, de tar inte kort i Havanna och det kryllar inte av ­bankomater. Visakort funkar i bankomat. Med Mastercard måste du gå in på ett bankkontor, ta med dig pass.
Läs mer: www.lonelyplanet.com/cuba/havana

Topp 5 i Havanna

1. La Guarida

Sägs vara Beyoncés och Jay Z:s favoritkrog i staden. God fisk och fantastisk miljö, på övervåningen i ett förfallet hus i ett bostadskvarter. Scener ur filmen "Jordgubbar och choklad" är inspelade här. Boka bord!

Adress: Concordia 418, Centro.

2. Hotel Nacional de Cuba

Det pampiga hotellet är inrett i art deco-stil och invigdes 1930. Här har världskändisar bott, som Ava Gardner, Frank Sinatra, Marlon Brando och Winston Churchill. Det är också skådeplatsen för flera scener i ­"Gudfadern 2". Det är omöjligt att inte bli star­struck av hotellet. Ta en drink i träd­gården.

Adress: Calle 21 y O, Vedado.

3. Revolutionsmuseet

Den vackra byggnaden, vars ­inredning är signerad Tiffany's i New York var ­president­palats mellan år 1920 och 1959. I dag hyser finns Museo de la ­Revolution här med ­fantastiska samlingar. Följ händelserna som ledde fram till ­revolutionen - och titta på Castros avlagda boots.

Adress: Refugio No 1.

4. Havannas riviera

Bara 15 minuter bort med taxi finns ­Havannas drömlika stränder i Playa del Este. Den bästa stranden enligt många är Playa Santa Maria del Mar. Bussar avgår från Parque Central, tur och retur för runt 35 kronor. Sista bussen hem är ofta full. Taxi tur och retur kostar runt 200 kronor.

5. Gamla stan

Habana Vieja är med på Unescos världsarvslista. Kryssa mellan gränder, shoppa böcker och konst och besök torgen. På Piazza Vieja är Café Escorial såväl som ­ölhallen trevliga stopp. Missa inte en mojito på Hemingways favvobar El Floridita.

Che Guevara som vaxfigur

på Revolutionsmuseet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande