Att resa i Harry Potters fotspår är en stark restrend. Här är 11 platser som hard core-fans vallfärdar till.
1 av 10: Att resa i Harry Potters fotspår är en stark restrend. Här är 11 platser som hard core-fans vallfärdar till. Foto: Barcroft Media
I den amerikanska nöjesparken Universal Orlando har stora delar av Potters värld byggts upp.
2 av 10: I den amerikanska nöjesparken Universal Orlando har stora delar av Potters värld byggts upp. Foto: Kevin Kolczynski
"Wizarding world of Harry Potter" slog upp portarna så sent som i somras på Universal Orlando.
3 av 10: "Wizarding world of Harry Potter" slog upp portarna så sent som i somras på Universal Orlando.
Och än är Pottervärlden inte färdigbyggd.
4 av 10: Och än är Pottervärlden inte färdigbyggd. Foto: Ken Kinzie
Ångtåget Hogwarts Express på Universal Orlando.
5 av 10: Ångtåget Hogwarts Express på Universal Orlando. Foto: Kevin Kolczynski
Den som är på väg till London kan boka in sig i ett rum med Harry Potter-tema. Hotellet Georgian House ligger i närheten av Victoria station.
6 av 10: Den som är på väg till London kan boka in sig i ett rum med Harry Potter-tema. Hotellet Georgian House ligger i närheten av Victoria station. Foto: Georgian House
Sätt dig tillrätta i en svart, klassisk Londontaxi och bered dig på ett tre timmar långt Potteräventyr.
7 av 10: Sätt dig tillrätta i en svart, klassisk Londontaxi och bered dig på ett tre timmar långt Potteräventyr. Foto: Dan Kitwood
Leavesden, London. Ingen som har förtrollats av berättelserna om Harry Potter och hans magiska värld bör missa ett besök i filmstudion.
8 av 10: Leavesden, London. Ingen som har förtrollats av berättelserna om Harry Potter och hans magiska värld bör missa ett besök i filmstudion. Foto: Dan Kitwood
I norra England är Durham - som syns i de två första Potter-filmerna - värd ett besök.
9 av 10: I norra England är Durham - som syns i de två första Potter-filmerna - värd ett besök. Foto: Swns.Com Ceri Oakes
Cliffs of Moher är lika med dramatisk natur och klippor som stupar ner i havet.
10 av 10: Cliffs of Moher är lika med dramatisk natur och klippor som stupar ner i havet. Foto: Photo By Brian Lynch

Harry Potter – magiska resmålen i Potterland

Harry Potter är ständigt aktuell. Men ett Harry Potter-fan nöjer sig inte med böcker och filmer. Att resa i Harry Potters fotspår är en stark restrend. Här är 11 platser som hard core-fans vallfärdar till.
Res bland annat till Orlando, London, Skottland och Irland.

1. Åk berg- och dalbana

Var: Universal Orlando, Florida, USA.

I den amerikanska nöjesparken har stora delar av Potters värld byggts upp, däribland internatskolan Hogwarts, ångtåget Hogwarts Express och butikerna Honeydukes och Ollivanders samt puben Three Broomsticks. Här finns också flera berg- och dalbanor, den mest fasaväckande bär namnet Dragon Challenge. ”Wizarding world of Harry Potter” slog upp portarna så sent som i somras. Och än är Pottervärlden inte färdigbyggd. För att locka ännu fler mugglare ska nöjesparken byggas ut – framför allt med fler åkattraktioner – de närmaste åren.

2. Ta taxi till Londons Potteräventyr

Var: Centrala London, England.

Sätt dig tillrätta i en svart, klassisk Londontaxi och bered dig på ett tre timmar långt Potteräventyr. Under den guidade turen kommer du att besöka Londons alla kultställen à la Harry Potter. Ett av de mest berömda stavas King's Cross Station. Det är här som Harry Potter tar tåget till skolan Hogwarts. I JK Rowlings version ligger plattformen mellan spår fyra och fem. I verkligheten har en kundvagn försvunnit halvvägs in i väggen vid plattformarna nio och tio.

3. Filmspotting i Skottland

Var: Glencoe, Skottland.

Allas vår favorittrollkarl har härjat på massor av spektakulära platser i Skottland. Flera filmscener har spelats in i Glencoe i det skotska höglandet. Här finns bland annat Hagrids stuga – filmtrogen med såväl pumpaodling på bakgården som rök ut skorstenen - från filmen "Harry Potter och fången från Azkaban". Området är omtyckt av vandrare, klättrare och skidåkare.

4. Vandra i Potters skolkorridorer

Var: Durham Cathedral, Durham, England.

I norra England är Durham - som syns i de två första Potter-filmerna - värd ett besök. Här finns ett universitet som är ett av landets topprankade, här är studentikost och traditionellt, men också löjligt pittoreskt och här finns såväl en mängd historiska riktmärken som Potter-referenser.

Katedralen i Durham är en av de mest berömda byggnaderna i Storbritannien. I katedralens korridorer har ett flertal Hogwarts-scener spelats in.

5. Kliv ombord på Hogwarts-expressen

Var: Glenfinnan, Skottland.

Tågsträckan från staden Fort William till byn Mallaig på den skotska västkusten är en upplevelse – både för Harry Potter-fans och naturälskare. Det är här som ångloket Hogwartsexpressen passerar över den berömda Glenfinnanviadukten i filmen ”Harry Potter och hemligheternas kammare”. Glenfinnanviadukten byggdes 1897 till 1901 och svänger i en vacker båge – perfekt för passagerarna som kan se hela det ståtliga tåget från tågfönstret. Viadukten syns också när Harry Potter och Ron svävar över den med sin flygande bil. Staden Fort William är ännu en Potterreferens, som syns i öppningssekvensen av filmen "Harry Potter och Fenixorden".

6. Flyg till Alnwick Castle

Var: Alnwick Castle, Northumberland, England.

Slottet Alnwick, på gränsen mellan England och Skottland, syns framför allt i de två första filmerna, inte minst i guidditch- och kvastflygscenerna. Slottet, som har anor från 1000-talet, är det näst största, bebodda slottet i England (efter Windsor). Här filmades Harrys första flyglektion, och när Harry kraschlandar med sin flygande bil. Slottet är öppet för allmänheten under sommarhalvåret.

7. Här föddes Harry Potter

Var: Edinburgh, Skottland.

Allt började i Edinburgh med en nyfödd dotter. Författaren JK Rowling promenerade gata upp och gata ner med barnvagnen - tills dottern somnade. Då satte sig författaren på ett kafé och skrev. Och Harry Potter och hans värld tog form. I dag har böckerna sålt i över 300 miljoner exemplar och gjort författaren till en av världens rikaste kvinnor. Kaféet The Elephant House sägs vara "Harry Potters födelseplats". De sista kapitlen i sista boken skrevs dock i en mer fashionabel miljö: i svit 552 på Edinburghs lyxhotell Balmoral. Vackra Edinburgh Castle sägs ha inspirerats till fantasiskolan Hogwarts. Här ordnas guidade turer i Harry Potters anda.

8. Checka in hos Potter

Var: Georgian House, London, England.

Den som är på väg till London kan boka in sig i ett rum med Harry Potter-tema. Hotellet Georgian House ligger i närheten av Victoria station, och slog nyligen upp portarna till sitt unika trollkarlsrum, som ska påminna om rummen på Hogwarts – den magiska internatskolan. Räkna med himmelsäng, magiböcker, grytor och kittlar, skolväskor, samt flaskor med olika drycker. I hotellpriset ingår en stadstur med muggletema, samt ett besök på ”The making of Harry Potter” i Warner Bros Studio. Men se upp – det sägs spöka på det 163 år gamla hotellet.

9. Prata med reptiler

Var: Reptilhuset, London Zoo, England.

Djurparken London Zoo är en legendarisk plats i Harry Potters liv. Det var ju här som han för första gången upptäckte sina övernaturliga förmågor: att han faktiskt kunde prata med parkens ormar. Det är till Reptilhuset som du ska styra dina steg om du vill hälsa på Harry Potters boaorm. Här finns dessutom mängder av andra ormar och reptiler. Ormscenen syns i ”Harry Potter och de vises sten”.

10. Vandra i filmkulisserna

Var: Leavesden, London, England.

Ingen som har förtrollats av berättelserna om Harry Potter och hans magiska värld bör missa ett besök i filmstudion. Följ med bakom kulisserna, titta på den riktiga rekvisitan och kostymerna, vandra runt i miljöerna där filmerna spelades in. Warner Brothers filmstudio i Leavesden, ett par mil utanför London, slog upp portarna våren 2012. Den 50 000 kvadratmeter stora filmstudion har varit bas för samtliga åtta Harry Potter-filmer. Under guideturen får vi reda på detaljer om hur filmerna gjordes, om specialeffekterna och om vad som faktiskt hände under inspelningarna.

11. Klippgrottor på Irland

Var: Cliffs of Moher, County Clare, Irland.

I ett förtrollande vackert landskap på den irländska landsbygden spelades scener ur ”Harry Potter och Halvblodsprinsen” in. Cliffs of Moher är lika med dramatisk natur och klippor som stupar ner i havet. Alla Potterfans minns scenen där Harry Potter och Dumbledore står på ett stenblock med skummande vågor runt omkring sig – beredda att ge sig in i en av klippgrottorna.

 

Och här kan du bo som Harry Potter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande