Underhållande. I hippa Venice Beach finns sol och bad men också mycket att titta på.
1 av 11: Underhållande. I hippa Venice Beach finns sol och bad men också mycket att titta på. Foto: Sebastian Ralph
I Venice kan du gå på strandpromenaden i flera timmar.
2 av 11: I Venice kan du gå på strandpromenaden i flera timmar. Foto: Sebastian Ralph
Klassisk skylt.
3 av 11: Klassisk skylt. Foto: STELLA PICTURES
Härliga utsikter. En hajk i Runyon Canyon bjuder på utmaningar och utsikt över Los Angeles och gillas av såväl männiksor som hundar.
4 av 11: Härliga utsikter. En hajk i Runyon Canyon bjuder på utmaningar och utsikt över Los Angeles och gillas av såväl männiksor som hundar. Foto: Sebastian Ralph
Ladda med frukost före promenaden.
5 av 11: Ladda med frukost före promenaden. Foto: Sebastian Ralph
Kända vyer. I Universal Studios kan du se inspelningsstudior från kända filmer.
6 av 11: Kända vyer. I Universal Studios kan du se inspelningsstudior från kända filmer. Foto: Sebastian Ralph
Annorlunda biobesök. På Ipic Theaters beställer du mat och dryck direkt i biostolen.
7 av 11: Annorlunda biobesök. På Ipic Theaters beställer du mat och dryck direkt i biostolen. Foto: Sebastian Ralph
Inte bara butiker. The Grove har butiker, bio och restauranger.
8 av 11: Inte bara butiker. The Grove har butiker, bio och restauranger. Foto: Sebastian Ralph
Salladsbar. Joan's on Third är ett tips för den hälsomedvetne.
9 av 11: Salladsbar. Joan's on Third är ett tips för den hälsomedvetne. Foto: Sebastian Ralph
Urth Caffe.
10 av 11: Urth Caffe. Foto: Sebastian Ralph
Välj rätt tid. Åk hit mellan april och oktober om du vill ha det varmt och skönt.
11 av 11: Välj rätt tid. Åk hit mellan april och oktober om du vill ha det varmt och skönt. Foto: Sebastian Ralph

Härliga måsten i Los Angeles

En resa till Los Angeles kan innehålla allt och lite till och det kan vara svårt att välja mellan strandliv, billig shopping och nöjesparker.

Här guidar Söndags Anna Hegestrand till några av sina egna favoriter i området.

Sola och bada

1 Är det sol och bad du är ute efter i Los Angeles ska du bosätta dig i Venice eller Santa Monica. Här råder en mycket lugnare atmosfär än inne i Los Angeles och många av hotellen är belägna precis vid stranden.

I Venice kan du gå på strandpromenaden i flera timmar och kika på all underhållning. Föräldrar som sjunger och dansar med sina barn, skateboardåkare som gör häftiga konster i ramperna, dansgrupper med gummikroppar som vrider sig själva näst intill ut och in. Venice Beach är känt som hippiedelen av Los Angeles och just nu pågår en debatt om att låta kvinnor sola toppless.

I Santa Monica kan du promenera ut till nöjesparken på berömda Santa Monica Pier. Avsluta dagen med färska skaldjur på The Lobster och ta en drink på Hotel Shangri-Las takterrass med panoramautsikt.

Läs mer: thelobster.com, shangrila-hotel.com/Dining-Nightlife/Suite-700

Hajka i bergen

2 Att promenera timme ut och timme in i de fantastiska bergen är någonting både Los Angeles-borna och turister gärna ägnar sig åt. Här finns utmanande och härliga stråk med fantastisk utsikt över hela Los Angeles. Två av de mest kända hajkstråken är Runyon Canyon i West Hollywood och Griffith Park i Los Feliz. I Runyon Canyon promenerade jag förbi vår egen Hollywoodstjärna Peter Stormare och i Griffith Park blev jag omsprungen av Matt Damon. Från Griffith Observatory ser du den berömda Hollywoodskylten allra bäst och bara en knapp halvtimma från den södra entrén i Los Feliz kan du ladda upp med en härlig frukost eller lunch på omtyckta Alcove Café & Bakery.

Läs mer: alcovecafe.com/cafe

Besök de kända nöjesparkerna

3 I Los Angeles finns några av världens mest besökta nöjesparker. För små barn passar Disneyland i Anaheim och Universal Studios i Universal City bäst. I Universal kan du dessutom åka på en guidad tur genom alla inspelningsstudior där många stora hollywoodfilmer har spelats in. Gillar du ordentligt fartfyllda åkturer tar du dig till Six Flags Magic Mountains i Valencia. Här kan du åka några av världens största och läskigaste berg- och dalbanor. Nöjesparken ligger en bit bort så planera för en heldag. Ibland kan det vara långa köer till attraktionerna och då kan det vara värt att köpa ett flash pass som ger dig företräde. Har du möjlighet att åka hit en vardag när det inte är högsäsong är naturligtvis att föredra.

Läs mer: sixflags.com/magicmountain

universalstudioshollywood.com

disneyland.disney.go.com

Gå på bio

4 Ipic Theaters är en lyxig biografkedja som finns i stadsdelarna Westwood och Pasadena. Här slår du dig ner i en bekväm, reglerbar fåtölj och låter personalen passa upp på dig medan du spanar in någon av de senaste filmerna.

Biografen har ett brett utbud av mat och dryck som serveras under filmens gång, du trycker bara på en knapp bredvid sätet så kommer en kypare och tar upp din beställning. Har du turistat, shoppat eller solat och badat en hel dag är Ipic Theatres en utmärkt plats att koppla av på om du inte vill förstöra en värdefull kväll på semestern med att ligga på hotellrummet.

Stålis på Hollywood Boulevard. Foto: Sebastian Ralph

Läs mer: ipic- theaters.com

Stjärnspana i Hollywood

5 Los Angeles kanske mest kända stadsdel är Hollywood. Trottoaren längs Hollywood Boulevard och Vine Street kallas Hollywood Walk of Fame, som är belagd med kvadratiska stenar av konstgjord marmor, var och en försedd med en röd stjärna. I stjärnan står namnet på den person inom tv, film, musik, radio och teater som hedrats. I dag består Hollywood Walk of Fame av 2 543 stjärnor varav 6 svenska, där Ingrid Bergman och Greta Garbo är de mest kända. På trottoaren är det alltid full fart med underhållning av artister och turister med kameran i högsta hugg. Här ligger också Hollywood Wax Museum och Madam Tussauds. Ett restaurangtips i Hollywood, som annars är fullt av turistfällor, är den asiatiska pärlan Katsuya.

Shoppa billigt

6 Trots att dollarn har stärkts ordentligt det senaste året är det fortfarande billigare i USA jämfört med Sverige.

Inne i Los Angeles hittar du flera shoppingcenter där det största är Beverly Center, med lyxiga butiker som Blooming-dales, Macys, Yves Saint Laurent och Burberry. The Groove är ett utomhusshoppingcenter med butiker för alla plånböcker. Här kan du även äta middag på någon av restaurangerna och gå på bio.

I anslutning till The Groove kan du handla ekologiska råvaror eller äta en god lunch på Farmers Market. Här hittar du mat från alla världens hörn och jag rekommenderar dig att kika in på Pinkberry där det serveras himmelsk yoghurtglass.

Läs mer: beverlycenter.com

thegrovela.com

farmersmarketla.com

Äta gott

7 Maten i Los Angeles är ett kapitel för sig. Utbudet av riktigt bra middagsrestauranger, frukosthak och lunchställen är näst intill oändligt. På romantiska och opretentiösa Pace i Hollywood Hills beställer du den mustiga lasagnen med gröna bönor, på gayvänliga The Pump, med stadens kanske mysigaste innergård, serveras en laxsallad du sent ska glömma. Och på Robert de Niros italienska restaurang Ago är ugnsbakad aubergine med mozzarella, parmesan och ricotta en given förrätt. Vill du starta dagen med en hälsosam frukost eller lunch är mina tips salladsbaren på Joan's on Third, hela menyn på den ekologiska kedjan Urth Caffe eller ricottapannkakorna på Gjelina i Venice. Fler brunchställen värda att nämna är Chateau Marmont och Ceccioni's. En äkta amerikansk hamburgare med pommes frites av sötpotatis äter du på Saddle Ranch. Läs mer: pacerestaurant.com, pumprestaurant.com, agorestaurant.com, joansonthird.com, urthcaffe.com, gjelina.com, chateaumarmont.com, cecconiswesthollywood.com, thesaddleranch.com

 

LÄS OCKSÅ:

 Los Angeles – hetaste tipsen i änglarnas stad
 

Los Angeles/USA

Resa dit: Norwegian flyger direkt från Stockholm till Los Angeles och har du tur kan du komma över biljetter för under 4 000 kronor. Från Göteborg och Köpenhamn med ett byte. Andra bolag som flyger till Los Angeles med ett byte är Virgin och US Airways.

Bästa tiden: Vill du vara riktigt säker på att få en varm och solig semester bör du åka hit mellan april och oktober. Vintermånaderna kan vara ganska kyliga medan augusti och september kan bli riktigt heta.

Valuta och prisnivå: Dollar. Forex semesterindex 94. Utbudet är så stort att du kan leva efter just din storlek på plånboken.

Bo: Hotell i olika prisklasser finns det gott om. Är du ute efter mycket sol och bad väljer du Venice Beach eller Santa Monica. Vill du bo mitt i smeten av sevärdheter, shopping, restauranger och kända gator väljer du West Hollywood. Airbnb har ett stort utbud av semesterbostäder för dig som vill kunna laga mat hemma och slippa dyra parkeringsavgifter för din hyrbil.

Ta dig runt: Eftersom Los Angeles är en utspridd stad med stora avstånd har hyrbil fram tills nu nästan varit ett måste. Ett alternativ är att använda åkeritjänsten Uber, som är mycket populärt i Los Angeles och där du kommer undan med priser runt 60 procent billigare än vanlig taxi.

Visum: För att komma in i USA behöver du ha ett godkänt ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Du fyller i det på esta.cbp.dhs.gov/esta/.

Bra att veta: Glöm inte att dricksa! 15 procent av den totala notan är standard och ger du lägre signalerar du att du är mycket missnöjd med servicen. Är du mycket nöjd med servicen ger du runt 20 procent. Tänk på att skatten på det du köper läggs på i efterhand och skrivs inte ut i exempelvis menyer på restauranger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande