Här sitter du på första parkett i huvudstaden<br />

Foto: Grand Hôtel

1 av 9

Foto: Grand Hôtel

2 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

3 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

4 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

5 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

6 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

7 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

8 av 9

Foto: Elisabeth Montgomery

9 av 9

Att sitta på första parkett i Stockholm är läckert.
Och nu, efter ett skönhetslyft, är det ännu läckrare.
Efter sju månaders renovering dukas smörgåsbordet på Grand Hôtels veranda igen.

Andra har också läst

Det finns underbara lägen. Och så finns det de totalt knäckande.

Ett dukat bord utmed de stora glasfönstren på Grands veranda tillhör de senare. Utsikten mot Slottet och Gamla stan är betagande. Och när himlen är blå, solen skiner och måsarna svävar över skärgårdsbåtarna vid kajen tycks det inte finnas ett enda rimlig skäl att hasta någonstans som helst.

 

Så är också Grands veranda en institution - om än ej så ålderdomlig som många tror. Visserligen har hotellet haft olika former av verandor ända sedan 1913, men det var först 1974 som de blev permanenta.

Då blev de å andra sidan omedelbart ett begrepp såväl bland turister som hos bofasta stockholmare. Hit söker sig många såväl utländska som inhemska "stammisar":

- Under våra veckor med temabufféer är 70 procent av kunderna stamgäster, berättar Maria Maruska, källarmästare på Grand.

Som det anstår en 140 år gammal hotellklassiker är renovationen mycket varsamt gjord. Det största ingreppet var bilande och bortforslandet av 140 ton sten i byggnadens nedre botten - vilket bland annat medfört en bekvämare takhöjd i verandas stora kök i källarplanet. I själva restaurangen har samtliga undergolv rivits upp, gjutits om och fått ny marmor. Golvet pryds av mosaiker och i själva bufférummet av en stor mönstrad medaljong på en vikt om fyra ton. Medaljongen matchas i taket ovanför av en stor ljuskrona om fyra tusen kristaller. Matsalen pryds av ett stort konstverk i brons av väggformat.

 

Bakom interiören står engelska Richmond International som tidigare formgett Grands Cadierbar.

– Tanken var att göra något väldigt ljust, säger Fiona Thompson från inredningsfirman. Vi vill också ha ett spel med det naturliga ljuset utanför verandafönstren och det uppnår vi genom bufférummets bakifrån upplysta vägg och massor med levande ljus.

– Inredningen har massor av svenska referenser. Motiv från svensk textildesign har plockats upp i sådant som golvmönstret och stoldesignen.

Paradnumret i matväg på Verandan är det klassiska svenska smörgåsbordet. Ambitionen nu är "att ta tillbaka smörgåsbordet till finrummen". För att uppnå detta serveras ett mycket rejält smörgåsbord där bland ett 50-tal rätter märks godsaker som böcklinglåda, sotat kycklingbröst, lammfiol och rensouvas bredvid självskrivna rätter som sill, köttbullar och varmrökt lax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande