Nästan 20 procent billigare att flyga till New York. Tacka Trump för det.
1 av 2: Nästan 20 procent billigare att flyga till New York. Tacka Trump för det. Foto: BEBETO MATTHEWS / AP
Det är bara att stiga ombord!
2 av 2: Det är bara att stiga ombord! Foto: JAN COLLSIÖÖ / PRESSENS BILD

Här semestrar du billigast under 2017

Nu sjunker flygpriserna.

Räkna med att det blir 9 procent billigare att flyga den här sommaren jämfört med 2016. Störst prissänkning är det på resor till USA, där priset sjunkit med en tusenlapp, skriver Travelnews.

Terrordåden har inte fått oss att resa mindre, men vi väljer andra resmål än tidigare.

41 procent av de som svarade i en Sifo-undersökning, beställd av Ticket, säger att den senaste tidens terrordåd påverkar deras resande. 29 procent säger att dåden fått dem att välja andra resmål än de först planerat.

Enligt Ticket väljer fler "säkra" klassiker som Spanien och Grekland, samtidigt som turistströmmen till Turkiet i det närmaste halverats. Många vill åka till Medelhavet och främst Kroatien, där bokningarna ökat med 27 procent.

Kroatien ökar stort. Många älskar att åka till ön Hvar. Foto: ELISABET AXÅS

Hur hittar man billiga sista minuten-resor?

Även om flygresorna blivit billigare kan det bli svårare att hitta billiga sista minuten-resor. Anledningen är att fler har bokat sommarsemestrar nu än 2016. Enligt Travelnews har sommarbokningarna ökat med 14 procent fram till mitten av maj.

Kolla på resebyråernas hemsidor. Ju mer is i magen du har och kan vänta med bokningen, desto billigare kan det bli. Men medan du väntar riskerar du förstås att gå miste om resan.

Var får jag bästa priset på resan?

Det är den fortsatt hårda konkurrensen mellan flygbolagen som pressar priserna på flygbiljetter, visar statistik från resebyrån Ticket.

Störst fall är det på resor till USA som sjunker med 15 procent i snitt. 2016 kostade en genomsnittsbiljett 6 384 kronor. I år, 2017 kostar samma biljett 5 437 kronor.

Det är också billigare att resa till europeiska storstäder. Snittpriset här har fallit med 7 procent till 2 400 kronor, trots att bokningarna ökat med 19 procent. Enligt Ticket är det billigare att resa till Paris, Prag och Milano i år. 

Men billigast är till Berlin, där snittpriset är 1 466 kronor.

Enligt Ticket har fler råd att åka på mer än en resa om året.

Gör som kungen och drottningen. Besök Berlin nu när det är billigt. Foto: SVEN LINDWALL

Vart ska man resa i sommar?

Bästa resan i juni går enligt Expressens Allt om resor till Höga kusten i Sverige, som är vackrast i landet, enligt tidningen Sveriges Natur. Bubblare i juni är Dalarna, Bordeaux och Mallorca.

I juli åker vi till Jylland i Danmark. Det gäller att resa i Skandinavien när sommaren är som finast. Bubblare är Bohuslän, Lissabon och Kanada.

I augusti gäller Gotland. Med bubblarna Stockholm, Skellig Ring i Irland och Masai Mara i Kenya.

LÄS MER: Hetaste resmålen 2017 

Städerna där flygpriserna rasar mest i pris

1 New York:  –18,8 procent

2 Los Angeles:  –18,8 procent

3 San Francisco:  –18,2 procent

4 Paris:  –17,1 procent

5 Prag:  –14,9 procent

6 Milano:  –13,1 procent

7 Miami:  –12,9 procent

8 Nice:  –12,7 procent

9 Cypern:  –12,5 procent

10 Berlin:  –11,5 procent

Källa: Ticket, snittpriset på flygresor bokade till och med 3 maj, avresa 1 juni-30 augusti

Varför är USA-resorna billiga?

Resor till New York, Los Angeles och San Francisco har blivit nästan 20 procent billigare. Anledningen är att bokningarna till USA minskat med 13 procent sedan Donald Trump svors in som president i januari 2017. 

– Trumps kontroversiella politik har fått många svenskar att välja bort USA i sommar. I stället bokar svenskarna resor både inom Europa och till Asien, sade Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor till Expressen tidigare.

Enligt Sifoundersökningen som Ticket beställt säger 9 procent av de tillfrågade svenskarna att presidentvalet påverkat semesterresan.

Alanya i Turkiet. Intresset att åka till Turkiet är lågt just nu. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Vilka länder har billigaste sista minuten-resor?

Tänk så här: Du måste gå mot strömmen för att hitta de riktigt billiga sista minuten-resorna. Kolla på trenderna och välj tvärtom. Spanien och Grekland är etta och tvåa över länder vi åker till. Turkiet rasade från tredjeplats till sexa under 2016. Det är inte omöjligt att tänka sig att intresset sjunker ytterligare. Vågar du åka till Turkiet, eller länder längre ner på listan, så är chansen större att göra fynd. 

För den som letar efter sista minuten-resor i juli, med specificerat hotell har flera resebyråer avgångar till Bulgarien, Grekland och Turkiet för 3 000–4 000 per person från olika flygplatser i Sverige.

Den som kan åka senare, när skolorna har börjat i augusti, kan komma undan med runt 2 000 kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande