En tysk konstnär vid namn Michael Sailstorfer har grävt ned 30 gultackor till ett värde av cirka 120 000 kronor på en strand i Folkstone i Storbritannien.
1 av 4: En tysk konstnär vid namn Michael Sailstorfer har grävt ned 30 gultackor till ett värde av cirka 120 000 kronor på en strand i Folkstone i Storbritannien. Foto: Grant Falvey/Lnp/Rex
Nu vallfärdar folk för att hitta skatterna. För de du hittar får du behålla.
2 av 4: Nu vallfärdar folk för att hitta skatterna. För de du hittar får du behålla. Foto: Gerry Penny / Epa / Tt
Kenny Wood och Kirsty Henderson hittade en guldtacka värd 6000 kronor och nu planerar de att resa till Paris för pengarna.
3 av 4: Kenny Wood och Kirsty Henderson hittade en guldtacka värd 6000 kronor och nu planerar de att resa till Paris för pengarna. Foto: Grant Falvey/Lnp/Rex
Konstinstallationen har fått namnet "Folkestone gräver".
4 av 4: Konstinstallationen har fått namnet "Folkestone gräver". Foto: Gerry Penny / Epa / Tt

Här på stranden har 30 guldtackor grävts ner

Den här stranden är en riktig guldstrand.

30 guldtackor värda över 100 000 kronor är nedgrävda i sanden och vem som helst kan gräva upp dem.

Nu vallfärdar folk för att hitta skatterna.

Förra torsdagen avslöjades att en tysk konstnär vid namn Michael Sailstorfer hade grävt ned 30 gultackor till ett värde av cirka 120 000 kronor på en strand i Folkstone i Storbritannien.

Och de du hittar får du behålla.

På guldtackorna i olika storlekar står ”Made in London” inpräntat, men de som förväntar sig en tacka av den typen de brukar se på film kommer att bli besviken.

– Det intressanta i den här installationen är frågan om guldet kommer bli mer värt som ett konstverk. Tar du med den till pantbanken eller Sothebys? Eller sparar du dem på spiselkransen för att du tror den ska bli mer värd senare? Och kommer priset att öka som konstverk eller som en bit guld? säger arrangören Lewis Biggs till den brittiska tidningen The Guardian.

Hittade guldtacka värd 6000

Kenny Wood och Kirsty Henderson, var på stranden i fredags.

– Faktum var att vi hade väldigt roligt den första dagen vi gick dit och sen föreslog Kirsty att vi skulle göra ett till försök, säger Kenny till The Guardian. Alla var där med metalldetektorer och jag trodde inte vi skulle ha en chans mot dem.

Det var redo att ge upp men Kirsty var exalterad och de fortsätta leta.

– Jag fortsatte lite till och plötsligt bara tittade guldet fram.

Paret hittade en guldtacka värd 6000 kronor och nu planerar de att resa till Paris för pengarna.

Men de nöjer sig inte med det utan planerar redan att gå tillbaka och leta vidare.

– Det här uppmuntrar folk att gå dit, själv hade jag inte varit i Folkstone på tio år, säger Kenny.

Grävandet en konst i sig

Konstinstallationen, som fått namnet “Folkestone gräver”, har finansierats av Situations, en konstorganisation med syfte att ändra föreställningar om vad offentlig konst kan vara. Dessutom menar de att allt grävande kommer att skapa en slags konst i sig som sedan spolas bort av tidvattnet. Och nästa dag kan allt börja om på nytt igen.

– Eftersom ingen någonsin kommer att veta om alla tackor har blivit hittade eller inte kommer projektet att vara för evigt. En del kommer inte att erkänna att de hittat något heller, säger Biggs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!