Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här hittar du vinterns 19 hetaste resmål

Sri Lanka och vietnamesiska Phu Quoc är uppstickare bland resmålen i vinter.

Men populärast är som vanligt Kanarieöarna, lugna och trygga i en orolig värld. Men även Karibien lockar med platser som Aruba, Dominikanska republiken och Guadeloupe.

Här är 19 av vinterns hetaste resmål.

Av: Elisabet Axås, Lottie Knutson, Helena Lundberg, Annika Majak, Elisabeth Montgomery

Anfi del Mar på Gran Canaria. Foto: Bigstock

1. Gran Canaria

Ju mer oroligt det är i resten av världen desto mer cementerar Kanarieöarna sin ställning som svenskarnas populäraste charterresmål på vintern. Nu när Egypten är iskallt som resmål är rusningen större än vanligt. Allra flest reser till Gran Canaria och i vinter ökar flera bolag antalet resor till ön.

Charterbolagen har en mängd koncepthotell av alla slag. I vinter lanserar Apollo sitt första Apollo Mondo Family Resort på Gran Canaria, på Lopesan Baobab Resort i Meloneras. Fritidsresor inleder samarbete med Svenska skolan i San Agustín. Barn som reser under terminstid kan plugga där under semestern.

Det är lätt att stanna på hotellen och i turistorterna men resan blir så mycket mer innehållsrik om man också reser runt på öns inre med varierande natur och genuina byar. Byarna Teror och Puerto de las Nieves är några tips.

Resa hit: Alla stora charterbolag har resor. Direkt reguljärflyg med Norwegian, Ryanair och SAS.

Bo bra: Barnvänligt eller enbart för vuxna, hotell för par eller hela tjocka släkten, allt finns på Gran Canaria. Det kan vara svårare att hitta små genuina familjedrivna hotell men det finns också. Ett exempel är Finca Las Longueras i Agaete för den som verkligen vill komma bort från massturismen. 

www.laslongueras.com

Äta gott: På torsdagar mellan klockan 20 och 22 serverar en rad barer i Vegueta i Las Palmas tapas och en öl för två euro. Passa på att göra en tapasrunda!

Missa inte: Las Palmas, Kanarieöarnas trevligaste stad där man känner att man är i Spanien på riktigt. Vandra i väg några kvarter från stranden Las Canteras upp på La Isleta och slink in på valfri bar, exempelvis Bochinche Los Jamones som serverar spansk skinka på papper på bardisken.

 

 

Teide, Spaniens högsta berg, ligger på Teneriffa. Foto: Shutterstock

2. Teneriffa

Liksom Gran Canaria är Teneriffa en ö som får flera besökare när många letar efter tryggare resmål. Teneriffa är Kanarieöarnas mest besökta ö, särskilt populär bland engelsmän, men för oss svenskar ligger den tvåa efter Gran Canaria.

Liksom Gran Canaria har även Teneriffa gott om koncepthotell av alla slag. Nytt för i vinter är bland annat Vings Sunprimehotell Oceanview i Playa de las Américas. 

Många reser till Teneriffa för att vandra. Vulkanen Teide som är Spaniens högsta berg på 3 718 meter är en utmaning för den med starka ben. Om man inte tar linbanan förstås. Andra områden att vandra i är lagerskogarna i Anaga på Teneriffas nordöstra spets och Mascaravinen i nordväst. Puerto de la Cruz ligger bra till som utgångspunkt på vandringsresan.

Resa hit: Alla stora charterbolag har resor till Teneriffa. Direkt reguljärflyg med Norwegian och Ryanair.

Bo bra: Hotell för alla smaker finns i Las Americas och Los Cristianos. Los Gigantes och Puerto de la Cruz är mer småskaliga. Eleganta Hotel San Roque i byn Garachico är ett alternativ för den som vill komma bortom charterturismen. 

www.hotelsanroque.com

Äta gott: Teneriffa har ryckt upp sig som matdestination och har nu en handfull krogar med Michelinstjärnor. Främst är tvåstjärniga MB på lyxhotellet Ritz Carlton Abama i Guía de Isora men enstjärniga El Rincón de Juan Carlos i Los Gigantes är mer överkomligt prismässigt.

www.ritzcarlton.com/en/hotels/spain/abama/dining/mb

www.elrincondejuancarlos.es

Missa inte: Huvudstaden Santa Cruz som är oväntat orörd av turismen och varje år har världens näst största karneval efter den i Rio.

 

3. La Palma

Med sina djupa skogar och heta vulkaner liknar Kanarieöarnas nordvästligaste ö La Palma inte någon av de andra öarna. Hit reser man inte för stränderna, för det finns inte särskilt många. I stället är det vandring som är grejen på denna gröna ö. 

För första gången på flera år kan man i vinter flyga direkt till La Palma från Sverige. Solresor satsar bland annat på vandringsresor som inkluderar fyra vandringar under en vecka. Till de mer spektakulära vandringarna på La Palma hör bergskammen Caldera de Taburiente och vulkanleden Ruta de los Volcanes.

La Palma har några få badorter. Bäst strand med kolsvart sand har Puerto Naos på La Palmas västra sida. Puerto de Tazacorte har också en svart strand och dessutom några trevliga små krogar där man kan sitta och titta på vandrarna som kommer nedför berget norr om byn.

Resa hit: Nonstopflyg med Solresor. Även Fritidsresor har charter men då med flygbyte på Teneriffa. Prima Travel har vandringsresor till La Palma, också med flygbyte.

Bo bra: Parador de La Palma är ett klassiskt hotell strax utanför turistorten Los Cancajos. Här serveras La Palmas troligen bästa frukost med många lokala specialiteter. 

www.parador.es/es/paradores/parador-de-la-palma

Äta gott: Bodeguita del Medio i huvudstaden Santa Cruz är en typisk spansk bar med både tapas och menu del día. Prova gärna lokal ost och vin.

Missa inte: Att vandra. På www.senderosdelapalma.es finns en lista och karta över lederna.

 

Skön kvällssol i byn Ajuy på Fuerteventura. Foto: Ylwa Yngvesson

4. Fuerteventura

Kanarieöarnas näst största ö, Fuerteventura, fortsätter att dominera som träningsresmål tack vare träningsanläggningen Playitas. Apollo rapporterar rekordstort intresse inför vintern. Till Playitas reser man bara för att träna. Där finns 50-metersbassäng, tennisbanor, löparslingor och en mängd instruktörsledda träningspass varje dag.

Vill man inte träna väljer man hellre att bo vid den långa stranden i Jandía i söder eller i Corralejo som gränsar till naturreservatet och stranden Las Dunas i norr.

Fuerteventura har 15 mil av stränder. Även öns inre består till stor del av sand och grus. Det beror på närheten till Sahara i Afrika. Det är bara tio mil och sand blåser över havet. Landskapet är ökenlikt med bara ett fåtal gröna oaser, som den gamla huvudstaden Betancuria mitt på ön som är ett fint utflyktsmål.

Resa hit: Alla stora charterbolag har resor till Fuerteventura. 

Bo bra: För den träningssugne har Playitas det mesta man kan önska. Boende finns i rum, lägenheter och villor. 

www.playitas.net

Äta gott: Casa Santa Maria i Betancuria serverar lokala specialiteter med en elegant twist i rustik miljö mitt i byn. 

www.casasantamaria.net

Missa inte: Byn Cotillo med surfstranden Playa del Castillo i söder och lavalagunerna Los Lagos i norr.

 

 

Gör en bilutflykt och spana in träskmarkerna i Everglades. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Fort Lauderdale

Med sitt läge i Florida mittemellan Miami och West Palm Beach och med en stor hamn där kryssningsfartygen går mot Karibien är Fort Lauderdale en utmärkt startpunkt för alla möjliga resor i Florida och Västindien. Men staden är också ett resmål i sig själv med sin över en mil långa strand och överflöd av hotell, krogar och barer.

Stora delar av Fort Lauderdale består av ett nät av kanaler och öar som ofta bebyggts med den ena mångmiljonvillan efter den andra. En guidad tur med watertaxi är en närmast surrealistisk upplevelse där guiden till 95 procent pratar om vem som äger kåkarna och vad de kostat.

Fort Lauderdale har fått ett uppsving bland svenska resenärer under senare år sedan Norwegian började flyga direkt dit. I vinter ökar de antalet flyg och börjar dessutom flyga från Fort Lauderdale till Guadeloupe.

Resa hit: Nonstopflyg med Norwegian från Stockholm och Köpenhamn. Flyg med flera andra bolag med mellanlandning. 

Bo bra: Svenskägda hotellet Pelican Grand vid stranden mellan Fort Lauderdale och Lauderdale-by-the-Sea är byggt i gammal stil med en härlig veranda där man kan se på havet från gungstolar. 

www.pelicanbeach.com 

Äta gott: Fort Lauderdale har hundratals restauranger med de flesta tänkbara kök. Närheten till havet innebär förstås att det är lätt att hitta fisk och skaldjur. Det italienska köket är också välrepresenterat. Casa d’Angelo är ett omtyckt exempel på sistnämnda. 

www.casa-d-angelo.com

Missa inte: Konstnärshemmet Bonnet House som konstnären och konstsamlaren Frederic Bartlett lät bygga i mangroveträsken som dominerade här i början av 1900-talet.

 

Long-tail-båtar i fiskebyn Rawai på Phuket. Foto: BIGSTOCK

6. Phuket

Thailand har länge varit svenskarnas paradis och ön Phuket fortsätter att briljera som resmål. Den långsmala ön utanför Siambukten har vackra paradisstränder som ett pärlband längst med kusten. Det ger en oändlig möjlighet att hitta just sin favoritstrand.

Sol och bad på dagen och shopping på kvällen. Phuket är billigt och det finns stånd som säljer allt mellan himmel och jord bokstavligt talat överallt. Ett riktigt shoppingparadis där det är meningen att man ska pruta. Big Buddha, en 45 meter hög Buddha i marmor lockar turister även för den vackra utsikten. Eftersom Buddha finns uppe på en kulle så är det 360 graders utsikt över Chalong Bay, Phuket stad och halva Andaman havet.    

Resa hit: Charter med Apollo, Fritidsresor och Ving.

Bo bra: Katathani Phuket Beach Resort erbjuder boende vid kristallklart hav. Frukostbuffén är väldigt bra och sängarna är breda. Luftkonditioneringen är tyst och poolerna erbjuder ett riktigt äventyr. 

katathani.com

Äta gott: Det finns ett oändligt utbud av så kallad "street food" i Phuket. Köp ett grillspett och promenera vidare. Smaka deras pannkaka med valfri fyllning som finns att köpa med jämna mellanrum längst med gågatorna. Fisk och skaldjur serveras på nästan samtliga restauranger. 

Missa inte: Åk ut till öarna utanför Phuket. Det går dagsutflykter dit dagligen med olika operatörer. Besök också Phuket town. 

 

Ta en vandringssemester på Madeira. Foto: Anna Wahlgren

7. Madeira

Madeira har bytt skepnad och erbjuder numera boutique-vandrarhem, lokalproducerad mat och balla ginbarer. Både Funchalbor och turister lockas till de förr så fattiga fiskarkvarteren runt rua Santa Maria i Funchal. 

Det milda klimatet gör att borden flyttat ut i gränderna. Flanören ser bokstavligen de små krogarnas meny serverad på faten. På lummiga bakgårdar gömmer sig ofta ytterligare sittplatser. Dagens fångst simmar i akvarier eller ligger på isbädd, färdig att anrättas.

Resa hit: De stora charterbolagen flyger direkt till Madeira. Reguljärflyg via Lissabon.

Bo bra: Hostel Santa Maria i Funchal är ett boutiquevandrarhem i en gammal skola. Här trivs hipsters och formintresserade bland designlampor, mörkt trä och färgglada loppisfynd. På innergården skuggar ett gigantiskt bärmyrtelnträd och ginbaren är öppen sent. 

www.santamariafunchal.com 

Klassiska Belmond Reid’s Palace håller ställningarna som öns bästa hotell och har en oslagbar halvpension. 

www.belmond.com/reids-palace-madeira/

Äta gott: Nedanför shoppingcentret Dolce Vita ligger Mercearia Dona Mécia, rua da Arranhas. Sardiner ur retroburkar och bondbönor med vitlök och persilja serveras till passionsfruktsläsken Brisa eller lokal Poncha med rom, passionsfrukt och citron.

Missa inte: Nära vandringsspåren utmed de gamla bevattningskanalerna, levadas, lockar också de berömda grillspetten, espetadas. Med lysrör i taket och utan yttre charm har Polar ovanför byn Camera de Lobos Madeiras bästa espetadas. Boka bord på +921944442. 

 

I Dubai är Atlantis The Palm värt ett besök, även om du inte bor på hotellet. Foto: Istock

8. Dubai, Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten med Dubai i spetsen går bra hos researrangörerna. 

Dubai erbjuder sina besökare överflöd av allting. Det är ett shoppingparadis där man kan handla allt från dyra lyxvaror till billiga alternativ i de olika soukerna. Gå till stranden på morgonen och åk skidor på eftermiddagen inne på ett av Dubais många köpcentrum Mall of the Emirates. 

Besök den konstgjorda ön The Palm och hotellet Atlantis som erbjuder attraktioner för hela familjen. Själva ön syns bäst ifrån ovan. Det är först då som man ser hur den verkligen är formad som en palm. 

Resa hit: Till Dubai går det charter med Apollo, Fritidsresor och Ving. Ving väljer nu också att satsa på resor till Ajman. 

Bo bra: Atlantis The Palm. Hotellet som även fungerar som en nöjespark med shopping, akvarium och en mängd aktiviteter för hela familjen. 

atlantisthepalm.com

Äta gott: Al Sarab Rooftop Lounge erbjuder inte bara god mat utan även fin utsikt. Deras Meze är väldigt berömd. Dela på maten och njut av utsikten över öknen. Adress: Al Qudra Road. 

Missa inte: Åk på ökensafari. Det sägs att ett besök till Förenade Arabemiraten inte är komplett utan ett besök i öknen. Spana in de snygga bilarna på gatan. I Dubai kör vissa av poliserna runt i lyxiga Ferraris. 

 

Många reser till Sri Lanka för stränderna. Foto: Bigstock

9. Sri Lanka

Redan förra året reste många till Sri Lanka när flera resebolag storsatsade på landet. I vinter lär det blir ännu fler när Fritidsresor sätter in en Dreamliner och blir det enda bolaget som flyger direkt från Sverige.

Sri Lanka är ett land som kommit och gått som charterdestination men som alltid har sina trogna besökare som tar sig dit på egen hand. De flesta reser till stränderna i sydväst mellan huvudstaden Colombo och den gamla kolonialstaden Galle. Nu börjar flera också intressera sig för att resa till de mer orörda områdena i norr och öster. 

Sri Lanka är ett litet land som är behändigt att resa i trots sina ganska dåliga vägar. Bäst är att hyra en bil med förare. Det finns mycket at se i de inre delarna av ön, som tempelstaden Kandy, ruinerna på lejonklippan Srigiriya och tedistriktet Hill Country.

Resa hit: Bland andra Airtours, Apollo, Fritidsresor, Solresor och Ving har paketresor, men bara Fritidsresor med direktflyg. Exempelvis Albatros och Tema har rundresor.

Bo bra: Boutiquehotellet Casa Colombo är ett elegant litet hotell i ett 200 år gammalt hus för den som vill unna sig några lyxiga nätter i huvudstaden Colombo. 

www.casacolombo.com

Äta gott: Trendiga krogen Sugar Bistro & Wine Bar i Colombo serverar både traditionell lankesisk mat och modern internationell.  

www.sugarcolombo.com

Missa inte: En tur runt tedistriktet runt Nuwara Eliya och Ella, kanske med en vandring upp på det heliga berget Adam’s Peak.

 

Amerikanska 50-talsbilar syns fortfarande på Havannas gator. Foto: Istock

10. Kuba

Intresset för Kuba exploderade när landets relationer med USA började tina under vintern 2014–15. Nu börjar amerikanska medborgare så smått ta sig dit. De första kryssningarna till Kuba har gått från USA och i höst väntas reguljärflyg starta mellan länderna. Än så länge får amerikaner bara resa dit i studiesyfte eller liknande men man töjer på reglerna och snart kanske de försvinner helt. Den amerikanska handelsblockaden gäller än, men många tror att det blir lättnader där också.

Allt detta gör att många har fått bråttom att ta sig till Kuba innan landet ”amerikaniseras” och moderniseras. De gamla amerikanska bilarna och i övrigt nästan tomma gatorna finns kanske inte kvar så länge än.

Havanna är ett självklart resmål, men passa också på att göra en rundresa i landet. Varadero är det största solresmålet, men det finns fler stränder exempelvis nära staden Trinidad på sydkusten.

Resa hit: Apollo, Solresor och Ving har charter. En mängd bolag, exempelvis Go Slow Travel och Winberg Travel, har rundresor

Bo bra: Ta chansen att komma Kuba och kubanerna lite närmare genom att bo i ett privatrum på ett Casa Particular. Det finns gott om dem och de ger vanliga kubaner en chans att tjäna lite hårdvaluta. 

www.casaparticularcuba.org

Äta gott: Paladarer är restaurangernas motsvarighet till casa particular. Från början serverades maten i folks hem, men numera har paladarerna ofta vuxit ut till regelrätta krogar. Ett exempel är Varadero 60 på Calle 60 i Varadero.

Missa inte: En tur i en femtiotalsamerikanare i Havanna må vara turistiskt i överkant men är ändå en oförglömlig upplevelse.

 

Arubas kritvita stränder är ett drömresmål för många svenskar. Foto: Istock

11. Aruba

För åttonde vintern i rad kör Ving charter till den lilla ön Aruba i Karibien. Ön har blivit ett favoritresmål som nu för andra året i rad har röstats fram som bästa semesterdestination av Vings resenärer. 

Det är troligen de vackra stränderna med perfekt vit sand och lika perfekta vajande palmer som är förklaringen. Aruba har flera stränder som ser ut precis som mångas drömbild av en paradisstrand. Till de vackrare hör Eagle Beach som kantas av låga hotell och skuggas av både palmer och det för Aruba typiska dividiviträden.

Vill man inte tillbringa större delen av sin semester på stranden är Aruba däremot inte det bästa resmålet. Det finns inte mycket mer än just stränder och hotell där.

Resa hit: Ving har charterresor med nonstopflyg. Bland andra Västindienspecialisten har också paketresor.

Bo bra: Amsterdam Manor på Eagle Beach är ett omtyckt och prisvärt lägenhetshotell i holländsk stil. 

www.amsterdammanor.com

Äta gott: Aruba har en mängd krogar med bra fisk och skaldjur. Flying Fishbone i Savaneta är en av de populäraste.

 www.facebook.com/FlyingFishbone

Missa inte: För alla som inte har dykcertifikat är sea trek, då man vandrar under vattnet och får luft i en stor hjälm med slang upp till ytan, en sällsam upplevelse. Finns på De Palm Island.

 

Den vackra Plague du Mériden i Saint Francois på Guadelope. Foto: ELISABET AXÅS

12. Guadelope

I vinter öppnas en ny möjlighet att ta sig till Guadeloupe när Norwegian startar en ny linje från Fort Lauderdale. Då blir det enkelt att få till en kombinationsresa med några dagar i Florida och resten av semestern på den franska ön. 

Det franska territoriet Guadeloupe i Västindien är inte något stort resmål för svenskar. Langley länge haft resor till sitt eget hotell där och några arrangörer har paketresor. 

Men ön är värd mer uppmärksamhet, särskilt för alla som gillar Frankrike. Känslan är utpräglat fransk med både baguetter och boule men med tropiskt klimat och färgglada romdrinkar.

Guadeloupe är en grönskande ö där man väljer om man vill bo vid en någorlunda orörd strand på den västra sida Basse-Terre eller i de mer charterlika badorterna på Grande-Terre.

Resa hit: Norwegian flyger från bland annat Fort Lauderdale och New York, men det krävs övernattning i ena riktningen. Air France flyger reguljärt via Paris.

Bland andra Langley och Afro-Caribbean har paketresor via Paris. 

Bo bra: Tainos Cottages i Grande Anse på Basse-Terre har barfotalyxiga bungalows precis vid stranden. 

www.tainos-cottages.com

Äta gott: Pinfärsk languster serveras på en terrass direkt över havet på enkla krogen Les Pieds dans l’Eau i Saint-François på Grand-Terre. 

www.guadeloupe.net/restaurant/les-pieds-dans-leau 

Missa inte: Lilla hemliga stranden Plage du Méridien. Stranden tillhörde ett nu rivet hotell och hittas bakom ett rostigt stängsel i Saint-François.

 

Jamaica har inte bara stränder – regnskogen är också värd ett besök. Foto: Elisabeth Montgomery

13. Jamaica

Sköna tillbakalutade Jamaica fick ett uppsving i Sverige när ön lanserades som charterresmål för några år sedan. Nu är Jamaica ett av Vings mest omtyckta vinterresmål enligt deras egen semesterenkät.

De flesta reser till Negril med den milslånga Seven Mile Beach eller till livligare Montego Bay med en mängd krogar och barer, särskilt längs partygatan Hip Strip. Reggae är musiken som gäller och Bob Marleys ansikte pryder både väggar och souvenirer av alla slag.

Men Jamaica har mycket mer än så. Här finns alla tänkbara turistaktiviteter varav ”bobsleigh” i en bana genom djungeln nära Ocho Rios hör till de mer udda. Ett besök i något av öns ”great houses”, plantageägarbostäder, kan ge en bild av landets historia med slaveri och sockerodling.

Resa hit: Charter med Fritidsresor och Ving. Bland andra Lime Travel har också paketresor.

Bo bra: Lilla Tensing Pen med blott 22 rum är en favorit som klättrar på klipporna nära Negril. 

www.tensingpen.com

Äta gott: Houseboat Grill i vattnet utanför Montego Bay serverar fisk och skaldjur på jamaicanskt vis. 

www.thehouseboatgrill.com

Missa inte: Efter några tropiskt heta dagar är det skönt att klättra uppför vattenfallet  Dunn’s River Falls i svalt vatten.

 

Kombinera storstad och natur i Kapstaden. Foto: Istock

14. Sydafrika

Den perfekta kombinationen av storstad och natur gör Sydafrika till ett populärt resmål. Kapstaden erbjuder storstadslivet och Table Mountain är berget som är väl värt ett besök. Berget med sin platta topp skapar Kapstadens siluett. En timme från Kapstaden finns Hermanus, världens bästa plats att se valar från land. För den som vågar finns det också möjlighet till att dyka bland vithajar. 

Vingårdar i mängder ger besökarna förstaklassiga vinprovningar och ett besök i Sydafrika är inte komplett utan att besöka Krugerparken och åka på safari.  

Åk ut till Robben Island, ön där Nelson Mandela satt fängslad innan han blev president. Guiderna som arbetar där är samtliga tidigare fångar på ön så det är personliga historier som de delar med sig av.

Resa hit: Charter med Apollo och Ving. Sydafrikaresor erbjuder flera alternativ och Temaresor har rundresa i landet. 

Bo bra: Protea Hotels Fire & Ice Marriot. Ett riktigt fräckt hotell med många roliga inredningsdetaljer. Deras rökrum är ett måste att se vare sig man är rökare eller inte.

 marriott.com/hotels/travel/cptcf-protea-hotel-fire-and-ice-cape-town 

Äta gott: Mzansi restaurang. Afrikansk "hemlagad" mat i väldigt trevlig atmosfär. Afrikansk livemusik och en familjär känsla gör detta ställe till ett av Kapstadens bästa. 

mzansi45.co.za

Missa inte: Besök en strutsfarm. Hyr en bil och kör en bit längst med Garden Route, Sydafrikas vackraste väg som slingrar sig igenom vackra platser och som erbjuder magiska vyer.

 

Turkost vatten utanför Santa Maria på ön Sal i Kap Verde. Foto: Bigstock

15. Kap Verde

Tio år har gått sedan Kap Verde dök upp som charterresmål. Först gick resorna bara till ön Sal men efter ett par år kom även Boavista, med flera nya stora resorter. 

Under åren har Kap Verde blivit allt mer etablerat som solresmål. Inte konstigt med 350 soldagar om året och en medeltemperatur runt 25 grader. Än har Kap Verde en bit kvar till Kanarieöarnas infrastruktur och smidiga turistapparat men Sal och Boavista är på gång.

Många väljer Kap Verde på grund av det stabila politiska läget i en värld som ofta känns allt mer orolig. Landet är en demokrati som går framåt ekonomiskt och gång på gång väljs till ett av de tio mest etiska resmålen i tredje världen av organisationen Ethical Traveler.

Hit reser man mest för solen och havet, särskilt surfare uppskattar den ständiga vinden. Sevärdheter är det ont om.

Resa hit: Charter med Fritidsresor och Ving.

Bo bra: Lokalt ägda Odjo d’Agua har bästa läget vid havet i Santa Maria på Sal. 

www.odjodagua-hotel.com

Äta gott: Det är ont om krogar i Sal Rei på Boavista, men Chandinho är en av de bättre. Snudd på elegant, men inte dyrare än de andra. 

www.facebook.com/Restaurante-Chandinho-222453834378/?fref=ts

Missa inte: Den i princip enda sevärdheten på Sal är saltdammarna Pedra de Lume. Värd ett besök för alla som vill flyta som ett flöte i supersalt vatten.

 

Chichen Itza är ett givet utflyktsmål. Foto: Istock

16. Riviera Maya

Kustremsan söder om Cancún på Yucatánhalvön i Mexiko är ett populärt resmål i Centralamerika. Trots att Karibiens stränder lockar föredrar många att vara på fastlandet, särskilt om man vill resa runt lite. Här är mayaruinerna i Chichen Itza ett givet utflyktsmål och djungelstaden Cobá ännu ett för den som vill se något mer än alla andra.

Mexiko har också en karibisk känsla på sina håll, särskilt öarna Isla Holbox och Isla Mujeres med sina pastellfärgade små hus. Särskilt Isla Holbox är en ö för den som bara vill ha lugn och ro.

Men stranden som får alltmer uppmärksamhet är Tulum, från början ett backpackerresmål som nu lockar hipsters, kändisar och alla andra som vill vara trendiga. Boutiquehotellen blir bara fler på denna strand med klar barfotalyxkänsla.

Resa hit: Charter med Apollo, Fritidsresor och Ving. 

Bo bra: Ekohotellet Azulik Eco Resort får bra betyg av sina besökare trots att el och därmed luftkonditionering saknas, eller just därför. Ett grönt alternativ. 

www.azulik.com

Äta gott: El Camello Jr är en klassiker som serverar enorma mexikanska rätter på plastbord med vaxduk längs vägen i byn Tulum (alltså en bit från stranden).

Missa inte: Att snorkla eller dyka. Stora Mayarevet utanför kusten är världens näst största efter Stora Barriärrevet i Australien.

 

Surfarna laddar för att ge sig ut i morgontimmarnas vågor i Costa Rica. Foto: Linus Björkestedt

17. Costa Rica

Det lugna och tillbakalutade landet i Centralamerika går väldigt bra hos Solresor. Hit åker man om man vill surfa, utöva yoga eller njuta av att vara nära naturen. 

Det är inte stället för den som vill festa och slå runt hela natten. Här äter man nyttigare, dricker färskpressade juicer och utövar vattenaktiviteter i mängder.

Resa hit: Paketresor och rundresor från Sverige med bland andra Solresor, Jambo Tours, Äventyrsresor och Lamatours.

Bo bra: På Latitude 10 kommer man oerhört nära naturen. Här sover man i bungalows som inte har några väggar. Tunna tygväggar och myggnät över sängen håller krypen på behörigt avstånd. 

latitude10resort.com  

Äta gott: Flor Blancas krog Nectar är en bra restaurang för den som vill äta lite "finare". Inte riktigt fine dining men bättre än krogarna vid stranden.

florblanca.com/nectar

Missa inte: Montezumas vattenfall samt en utflykt till Mal Pais är en intressant upplevelse. Utöver det är det också väldigt trevligt att hyra en fyrhjuling och se mer av Santa Teresa. Montezuma Beach Riding erbjuder fina ridturer såväl i naturen som på stranden.

 

Phu Quoc är charterbolagens nästa stora satsning, passa på att åka hit innan det exploaterats för hårt. Foto: Elisabeth Montgomery

18. Phu Quoc

Detta är Fritidsresors stora satsning i vinter - bolaget flyger med Dreamliner direkt en gång i veckan. Vietnams största ö Phu Quoc har länge passat bland annat ryggsäcksturister men nu när det har byggts en internationell flygplats satsas det stort och ambitionen är att den tropiska ön ska bli ett nytt Phuket. 

 

Mest känt är den gyllene och långa stranden Long Beach, som är över en mil lång och som slutar vid hamnstaden Duong Dong, och här ligger de flesta hotellen. Hamnstaden är mysig med nattmarknad och massor av små, genuina krogar och här kan du njuta av storslagen solnedgång.

Mycket här är fortfarande genuint som nationalparker, pepparodlingar, floder där du kan paddla kajak, genom naturskyddade skogar, fiskebyar och orörda stränder så det gäller att skynda hit och uppleva det innan det riskerar att bli exploaterat.

Resa hit: Fritidsresor kör direktflyg med Dreamliner från Stockholm från december 2016. Resan tar cirka 11 timmar. Ving och Apollo har paketresor med reguljärflyg. Det går att flyga reguljärt med bland annat SAS, Emirates och Thai.

Bo bra: La Veranda Resort är ett fantastiskt hotell i fransk kolonialstil vid fina stranden Long beach. Här finns tillgång till privat strand, en prunkande, tropisk trädgård och härlig pool. Här finns 70 lyxiga rum, två restauranger, bland annat Pepper Tree restaurant med gourmetmat och ett fint spa där du kan få bästa massagen. Dessutom - hotellet har en privat ö dit man kan åka på utflykt. Kostar cirka 2 000 kronor för en natt i dubbelrum.

www.laverandaresorts.com

Äta gott: Restaurang 343 i staden Duong Dong. Mer genuint än så här blir det knappast. Här äter du ljuvliga, billiga, lokala rätter med andra vietnameser och traditionen bjuder att allt sedan ska kastas på marken.

Missa inte: Bai Sao som är den finaste stranden på ön med den vitaste sanden, en blå lagun och så är det långgrunt. Blåser det inte kan lagunen vara spegelblank. Här finns inga flotta hotell utan bara enkla hyddor.

 

Ön Cayo Levantado i Samaná-bukten på Dominikanska republiken. Foto: Shutterstock

19. Dominikanska republiken

Dominikanska republiken får ett uppsving i vinter när Solresor börjar flyga direkt och Apollo satsar på surfresor till den västindiska republiken. 

 

Besök halvön Samaná och den lilla byn Las Galeras för en riktigt avkopplande semester. Här hittar du enklare boenden, makalösa naturupplevelser och fantastiskt färsk fisk – till en bråkdel av priset på de karibiska grannöarna. Januari–mars är dessutom en perfekt period för att se knölvalar i havet utanför Samaná. 

Playa Rincon finns ständigt med på listor över världens absolut bästa stränder. 

Resa hit: Charter med Apollo och Solresor från december. Reguljärflyg från New York med Jet Blue.

Bo bra: Det finns många lyxiga all inclusive-hotell på Dominikanska. I Las Galeras är de flesta boenden enklare, med flera hostels. Ett bättre hotell är Villa Serena Hotel, som erbjuder gratis frukost, en lummig trädgård och utomhuspool med utsikt över havet ett stenkast bort. 

www.villaserena.com

Äta gott: El Cabito serverar pinfärsk fisk på en klippa över havet med en oslagbar vy över solnedgången. Boka bord för att vara säker på att få plats. 

www.elcabito.net

Missa inte: Hyr en häst med guide för att komma åt mer svåråtkomliga – och ofta öde – stränder runtom Las Galeras. La Hacienda Hostel Ranch drivs av beligska Karin som tar väl hand om sina hästar.