Här hittar du världens nio blåaste vatten

Egremni, Lefkas, Grekland

Foto: Getty images

1 av 2: Egremni, Lefkas, Grekland

Plitvicesjöarna (nationalpark), Kroatien

Foto: Big stock

2 av 2: Plitvicesjöarna (nationalpark), Kroatien

Ibland är det bästa botemedlet mot stress att blicka ut över en lugn och klarblå sjö.

Få saker är mer avkopplande.

Här är nio drömplatser med det blåaste vattnet:

Andra har också läst

1. Egremni, Lefkas, Grekland

Egremni längs Lefkas västkust är mindre känd än grannstranden Porto Katsiki. Båda håller världsklass, men Egremni har glesare med besökare. Det beror delvis på den långa, besvärliga trappan ner. Den inramas av klippbranter, är lång och bred, vild och mycket vacker med små vita stenar och ljusblått vatten. Och du får hur mycket egen plats som helst. Känslan av enskildhet blir lätt majestätisk.

2. Plitvicesjöarna (nationalpark), Kroatien

Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar. Nationalparken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Klungan av sjöar är sammanlänkade och rymmer turkosblått underbart vatten. Via broar och gångvägar går det att komma riktigt nära vattenfallen. Det går två båtlinjer inom nationalparken, samt även ett litet tåg som ger dig bäst vyer.

3. Palawan, Filippinerna

Ön ligger i en skärgård av i huvudsak obebodda djungelöar omgivna av ljuvt vatten som skiftar i grönt, turkost och blått. Den sköna vattentemperaturen och rika djurlivet inbjuder till långa snorklingsturer eller dyk, här finns över 800 fiskarter. Och det bästa av allt, ibland kan man få ha en strand helt för sig själv. En riktig Robinsonö, faktum är att delar av "Robinson" 2009 spelades in här.

 

Foto: Jonas Fond

Palawan, Filippinerna.

4. Con Son, Vietnam

I Sydkinesiska sjön ligger den relativt okända vietnamesiska ögruppen Con Dao. Den består av 16 öar men bara huvudön Con Son är befolkad. Det är ett fantastisk nästan "hemligt" ställe med tropisk regnskog full av vackra fåglar och fjärilar. Men allra bäst är raderna av oförstörda stränder med gyllene sand och bedårande djupblått vatten.

 

Foto: Shutterstock

Con Son, Vietnam.

5. Maldiverna

En av världens allra finaste ögrupper med bländande klarblått badvatten inramat av stränder fyllda puderlik vit sand. Lägg till lyxigt boende i bungalower, underbara spaanläggningar och vackra korallrev att dyka i och det är inte att undra på att kändisar från hela världen samlas här. Maldiverna ligger i Indiska oceanen söder om Sri Lanka och Indiens sydspets.

 

Foto: Per Wissing

Maldiverna.

6. Havelock, Indien

En paradisö i den indiska ögruppen Andamanerna i Bengalbukten. Populärt bland indiska smekmånadspar men inte särskilt känt bland västerlänningar. Havelock är ett riktigt paradis med vita sandstränder, palmer och turkost vatten. Allra vackrast är stranden med det trista namnet Beach number 7. Förnuftigt nog är byggverksamheten på ön strikt reglerade för att störa de naturliga paradismiljöerna så lite som möjligt.

 

Foto: Getty Images

Havelock, Indien.

7. Devils Bay, Virgin Gorda, Brittiska Jungfruöarna

Virgin Gorda är den tredje största ön i ögruppen Brittiska Jungfruöarna. På öns sydligaste udde ligger "The Baths" en unik geologisk klippformation som utgör ett av öns populäraste turistmål. Här formar en rad större och mindre stenar valv, grottor, tunnlar och små bassänger. Och dolt bakom allt detta ligger den vykortsvackra vita sandstrand som är känd som "Djävulsbukten". Mer perfekt än så här blir en strand sällan.

 

Foto: Getty images

Devils Bay, Virgin Gorda, Brittiska Jungfruöarna

8. Sjön Fem Blommor, Kina

Jiuzhaigou - "nio-fortsklyftan" - är ett naturreservat i Kinas Sichuanprovins och är känt för sina vattenfall och sina färgsprakande sjöar. Sedan 1992 står reservatet på Unescos världsarvslista. Den mest berömda attraktionen här är kristallklara Sjön Fem Blommor, en grund, flerfärgad sjö, vars botten är korsmönstrad av sedan länge fallna trädstammar. Vattnet är så klart att det speglar såväl de omgivande bergen som träden intill och himlen.

 

Foto: Shutterstock

9. Blanktjärn, Åre

Den här sjön fyra mil söder Åre är känt för sitt vackra, turkosblå och klara vatten med ett siktdjup på flera meter. På vintern är Blanktjärn mycket populär bland skridskoåkare - en extra tjusning är att vattnet är så klart att man kan se sjöbotten och uppleva det som om man åker fram på en glasskiva. Under de mildare årstiderna kan man sedan ifjol testa Stand Up Paddleboard och alltså paddla runt på sjön stående på en bräda. Känslan av att sväva fram på en paddelbräda mitt i fjällvärlden är något alldeles extra.

 

Foto: / PRIVAT

Blanktjärn vintertid.

 

Källor: travelandleisure.com med flera

 

LÄS OCKSÅ:

• Bästa stränderna i världen – här är 25 favoriter

• 20 soliga paradis att drömma sig bort till

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande