I vattnet mellan New York och Ontario finns världens minsta ö – Just room enough island.
1 av 3: I vattnet mellan New York och Ontario finns världens minsta ö – Just room enough island. Foto: Shutterstock
På öns 306 kvadratmetrarna finns en liten röd stuga och två träd, mer ryms det inte.
2 av 3: På öns 306 kvadratmetrarna finns en liten röd stuga och två träd, mer ryms det inte. Foto: Shutterstock
3 av 3

Här hittar du världens minsta bebodda ö

Ett hus, två träd – och inte mycket mer än så. På världens minsta bebodda ö finns ett väldigt speciellt sommarhus, långt från allt och alla. Men det är inte så lugnt och ostört som man skulle kunna tro.

Längtar du efter att få vara i fred ett tag, långt borta från krav och kanske främst, andra människor? Då är det här någonting för dig – en alldeles egen ö, skriver Condé Nast Traveler

LÄS MER: Världens farligaste öar

Är en del utav "Thousand Islands"

Den lilla ön i fråga rymmer ett hus, ett par träd och inte mycket mer än så. Ön är en av de fler än 1800 öar, Thousand Islands, som ligger i floden St Lawrence i Alexandria Bay som separerar amerikanska staten New York från kanadensiska Ontario. 

Hela ön är 306 kvadratmeter stor, ungefär som en tennisbana. Den köptes av familjen Sizeland på 1950-talet, då de var på jakt efter ett lugnt, avskilt semesterboende. 

Ön, som fått namnet Just room enough (Bara tillräckligt med utrymme), skulle dock visa sig bli det motsatta, eftersom det unika lilla huset väckte nyfikenheten hos de flesta som hörde talas om det. I dag är det fortfarande ett populärt objekt för turister med kameran i högsta hugg. 

LÄS MER: Här finns de mäktigaste regnbågarna i världen 

Krav: Måste husera minst två träd

Stigande vattennivåer är otroligt nog inte något problem för de som huserar på den lilla ön. Enligt Washington Post, så finns det två huvudsakliga krav för att öarna som tillhör Thousand Islands ska räknas som en riktig ö – ön måste befinna sig över vatten året om, och ön måste vara tillräckligt stabil för att kunna husera minst två träd. Och Just room enough-ön klarar kraven med nöd och näppe. 

Föga förvånande utsågs ön till världens minsta bebodda ö av Guiness rekordbok.

https://www.youtube.com/watch?v=OASbSc3W3m4

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande