Här hittar du Sveriges  bästa sommarväder

Sverigesemester i juni, juli eller augusti?

Den som söker värme bör satsa på juli, men då regnar det mest.

Mest sol och minst regn är det i juni, men då är det å andra sidan kallast.
Vi har kollat vädret i Sverige de senaste fem somrarna.

Elisabet Axås

SOL

Inte konstigt att solen skiner mest i juni, dagarna är ju längst då. Men trots längre dagar har Abisko minst sol varje månad. Mest skiner solen ute på öarna. Svenska
högarna i Stockholms skärgård och Visby är soligast med 9,9 respektive 9,8 soltimmar per dag under juni till augusti somrarna 2009 till 2013. Den uppmätta soltiden är den tid då den direkta solstrålningen överstiger 120 watt per kvadratmeter oavsett tid på dygnet.

 

REGN

Juli är sommarens regnigaste månad, följd av augusti. Men det gäller inte överallt. Luleå, Svenska högarna och Stockholm har haft mindre regn i juli än i juni och augusti de senaste fem somrarna.

Störst chans att slippa regn har man i Abisko, särskilt i juni och augusti. I juli regnar det minst i Luleå och på Svenska högarna. Karlstad och Göteborg bör undvikas av den som inte vill bli blöt, de toppar regnligan.

 

TEMPERATUR

Stockholm vinner värmeligan. Medelmaxtemperaturen för hela sommaren har varit 22 grader 2009–2013, medan Karlskrona  kommer tvåa med 21,4. Kallast är det förstås i norr, bara 15 grader i Abisko. Havet kyler ner på försommaren så
värmen kommer senare till Svenska högarna och Nordkoster. Men i slutet på
sommaren värmer vattnet upp, så den som vill ha varmt satsar gärna på Stockholms
eller Bohusläns skärgårdar för en augustisemester.