<p>Florens med stadshuset Palazzo Vecchio i bakgrunden.</p>
1 av 4: <p>Florens med stadshuset Palazzo Vecchio i bakgrunden.</p> Foto: Massimiliano Rella
<p>Caffé Cibreo med Florens bästa frukost.</p>
2 av 4: <p>Caffé Cibreo med Florens bästa frukost.</p> Foto: Massimiliano Rella
<p>Utsikt från Villa Bardini över Florens med domkyrkan och Brunelleschis kupol.</p>
3 av 4: <p>Utsikt från Villa Bardini över Florens med domkyrkan och Brunelleschis kupol.</p> Foto: Massimiliano Rella
<p>Matmarknaden Sant Ambrogio.</p>
4 av 4: <p>Matmarknaden Sant Ambrogio.</p> Foto: Massimiliano Rella

Här hittar du det genuina Florens

FLORENS. Stora maffiga kyrkor, små bottegor och horder av turister från alla världens hörn.

Det är inte lätt att hitta rätt i Florens turistdjungel. Men det går. Bara man vet vart man ska gå.

En florentinsk dam knuffar sig genom ett hav av asiatiska turister.

– Madonna Santa flytta på er, säger hon.

Florentinarna är kända för att svära mycket. Och ofta. Det spelar ingen roll om det är en elegant dam, ett barn eller en byggarbetare. Alla svär. Jesus och Madonnan får gärna var med i svordomarna. I Florens svär man extra mycket under turistsäsongen mellan april och oktober. Då fylls staden med miljontals turister från världens alla hörn. Då måste man knuffa sig fram på de trånga medeltida gatorna. I sådana lägen kan det vara svårt att hitta de där riktigt bra ställena. De man drömde om när man bokade resan.

Alla måsten i Florens

Visst vill man se allt det man ”måste se” när man besöker Florens. Precis som alla andra turister. Den underbara domkyrkan med Brunelleschis berömda kupol. Uffizigallerierna där Michelangelo, Caravaggio och Botticelli är vardagsmat. Stadens berömda piazzor, statyer och renässanspalats.

Men samtidigt längtar man efter genuina upplevelser. Italienska sådana. Utan att behöva knuffas. Ett glas rött medan man filosoferar över livets stora frågor på en mysig piazza med romantiskt ljus. Njuta av en tallrik rykande spagetti medan italienska ord klingar i bakgrunden. Gå hand i hand över Ponte Vecchio-bron medan solen går ner över floden Arno. Handla färgglad mat på matmarknaden. Ja, visst vill man ha det också.

Genuina platser mitt i stan

Man behöver faktiskt inte dra sig bort till stadens utkanter för att hitta genuina platser. Det finns värdiga alternativ även i den mest centrala stadskärnan. Dit florentinarna själva går. Ju fler svordomar med Jesus och Madonnan ni lyckas snappa upp, desto mer genuint är antagligen stället ni är på. Så ta med svordomsbarometern när ni besöker renässansen underbara vagga och njut av en av världens vackraste städer.

 

GUIDE: 6 BÄSTA TIPSEN I FLORENS

SE OCH GÖRA

Ulisse Cykeluthyrning

Hyr en cykel hos cykeluthyraren vid matmarknaden Sant Ambrogio, strax norr om Piazza Santa Croce. Det finns cykelbanor längs floden Arno där man undviker den minst sagt livsfarliga italienska trafiken. Det är mysigt att ta sig runt på cykel och man hinner se mycket av Florens på bara en dag. Cykla förbi den berömda bron Ponte Vecchio och över till Oltrarno. Oltrarno betyder på andra sidan floden Arno. Besök den vackra trädgården Villa Bardini med fantastisk utsikt över Florens. Avsluta med en espresso på mysiga torget Piazza Santo Spirito.

Liggertrax utanför parkeringshuset på Piazza Ghiberti vid matmarknaden Sant Ambrogio.

Hyra cykel under en dag kostar 8,00 euro.

Frukost på Il Cibréo

Gå upp tidigt. Ta en promenad längs Florens gator och torg medan solen går upp. Innan stora turistgrupper ockuperar de allra vackraste platserna. Gå tidigt till matmarknaden Sant Ambrogio och handla färsk pasta och årstidens grönsaker. Ta sedan en cappuccino och croiassaint, stående som en riktig italienare, på Caffe il Cibréo som har Florens bästa frukost.

Via Andrea del Verrocchio, 8, Firenze

Tel. +39 55 234 1100

www.edizioniteatrodelsalecibreofirenze.it

Inredningen på Ora d´Aria. Foto: Massimiliano Rella

ÄTA OCH DRICKA

Ora d´Aria

Ät lunch på enstjärniga restaurangen Ora d´Aria där stjärnkocken Marco Stabile står i köket. Restaurangen ligger strax bakom Uffizigalleriet. Elegant och lyxigt middagstid. Mer avslappnat lunchtid då man serverar högklassiga tapas för 7–10 euro per rätt.

Via dei Georgofili 11R

Telefon +39 55 200 16 99

www.oradariaristorante.com

Le Volpi e l´Uva

Le Volpi e l´Uva är en av Florens absolut bästa vinbarer. Den ligger strax bakom bron Ponte Vecchio på ett mysigt torg med romantisk belysning. Trots det utmärkta läget är det svårt att hitta hit om man inte vet vart man ska gå. Välj mellan 45 olika viner på glas från små högklassiga producenter. Till vinet serverar man beroendeframkallande ostar och charkuterier.

Piazza dei Rossi, 1

Tel. +39 055 239 81 32

www.levolpieluva.com

 

SHOPPING OCH NÖJEN

Ceri Vintage

Man kan lätt tro att man befinner sig i Brooklyn eller Greenwich Village när man kommer in i hippa affären Ceri Vintage. Hit går alla florentinska modefreaks för att fynda äkta läderjackor, snygga jeans eller unika skjortor. Ägaren Danilo Ceri reser världen runt på olika vintagemässor för att leta upp de allra coolaste plaggen. Här blir den modetokiga inte besviken.

Via de´Serragli 26/R

+39 335 839 0356

The Mall

Tha Mall är en outlet som ligger cirka en halvtimmes bussfärd från Florens. Det här är rätt ställe för den som vill handla märkeskläder till bra, eller i alla fall bättre, priser än de på prislapparna i en traditionell modebutik. Prada, Gucci, Armani och andra stora namn finns här. Bussar till The Mall går från Florens centralstation nästan en gång i timmen. Bussiljett kostar 5 euro per person.

www.themall.it

 

MISSA INTE:

 

Av: Åsa Johansson

RESFAKTA: FLORENS

Resa hit: Direktflyg med Ryanair eller Norwegian till Pisa. Tåg eller flygbuss till Florens tar cirka en timme. Eller flyg med SAS till Bologna. Från Bologna går de italienska snabbtågen Freccia Rossa som tar dig till Florens på 35 minuter.

Bästa tiden: April–oktober (undvik augusti som är Italiens semestermånad då det mesta är stängt).

Restid: Cirka två och en halv timmes flyg.

Språk: Italienska. De flesta pratar engelska.

Valuta: Euro, 1 euro = cirka 9:50 kronor.

Prisnivå: Vin och drinkar är billigare än i Sverige. En trerättersmiddag kostar i snitt cirka 350 kronor per person.

Bra att veta: Många affärer stänger fortfarande för siesta mellan 13.30 och 16.30. Boka museibesök i förväg för att undvika köer www.firenzemusei.it. Bussbiljett i Florens kan du köpa med ett sms som skickas till nummer4880105. Skriv ATAF i meddelandet. Kostar 1,50 euro.

Läs mer: www.firenzeturismo.it/en/

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande