pite havsbad campingguide av victoria lagercrantz söndag   publicerad text:
pite havsbad campingguide av victoria lagercrantz söndag publicerad text:

Här finns Sveriges 12 bästa badplatser

SVERIGE. Oavsett om du längtar efter natursköna vikar, saltstänkta klippor, eller milslånga stränder kryllar det i Sverige av badplatser. Böda sand på Öland, Skrea strand på Västkusten och Stenshuvud i Skåne är några av Sveriges härliga stränder.

 

TEXT AV: Martin Svensson

Kilometerlång, finkornig sandstrand på Pite Havsbad Foto: Linda Snell/Pite havsbad

1. Pite havsbad, piteå

Om det är någonting som förenar oss svenskar så är det vår omåttliga lust att hoppa i vattnet. Sol och fina stränder står ofta högt i kurs när vi väljer resmål under de kalla vintermånaderna. Men i juni, juli och augusti behöver vi inte resa långt för att hitta silverfärgade horisonter eller undangömda badvikar.

Faktum är att en utlandsresa, under sommarmånaderna, många gånger är som att gå över ån efter vatten. Både Sveriges ost och-västkust erbjuder nämligen en lång rad badmöjligheter.

 

Så, vad kännetecknar en bra badplats? Det beror naturligtvis på vem man frågar. Vissa föredrar långgrunda stränder, medan andra längtar till bryggor som sträcker sig långt ut i havet. Förutsatt att vattenkvalitén är god och att inramningen är vacker, handlar det också om en känsla, något som inte riktigt går att ta på. Men en sak är i alla fall säker, oavsett vad du ställer för krav på en bra badplats i sommar kommer du knappast att bli besviken. Allt om resor har prov-badat Här följer våra favoriter.

 

 PITE HAVSBAD

Där Piteälvens söta och Bottenvikens salta vatten möts, ligger Pite havsbad med sin kilometerlånga finkorniga sandstrand som gjort badet känt i hela Sverige.

Pite havsbad har dessutom landets högsta badtemperatur till följd av att de vidsträckta sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet. Detta har lett till att havsbadet i folkmun kommit att gå under smeknamnet Nordens riviera.

Pite havsbad är i dag också en av Sveriges största konferens- och campinganläggningar med bland annat äventyrsbad, gokartbana och kupolbiograf.

Adress: Hotellvägen 50, Piteå.

 

Tylösand, en av Sveriges mest berömda badorter Foto: Sevda Svensson

2. Tylösand, Halmstad

Tylösand, beläget några kilometer väster om Halmstad, måste vara en av Sveriges mest berömda badorter. Här finns Per Gessles Hotell Tylösand med sin skaldjursservering och populära afterbeach.

 

Här finns de utmärkta restaurangerna Salt och Punsch, varav den första rekommenderas av White guide och här finns Halmstad golfklubb med sina två 18-hålsbanor. Själva stranden består av drygt sju kilometer finkornig sand och kantas av grönklädda klitter. Från midsommar till mitten av augusti finns livräddare på plats. Men se ändå upp för undervattensströmmarna.

Adress: Tyludden, cirka sju kilometer väster om Halmstad. Ta bilen, eller bussen från Österskans, eller promenera längs Prins Bertils stig, som börjar vid Halmstads slott och slutar vid Möllegård. 

 

12 kilometer långa sandstranden i Mellbystrand Foto: Sevda Svensson

3. Mellbystrand

I närmare hundra år har Mellbystrand varit en populär bad- och turistort. Till viss del tack vare klassiska Strandhotellet, som byggdes 1927 och som 2010 genomgick en totalrenovering.

Men det främsta skälet till att Mellbystrand fyllts med badgäster i årtionden är naturligtvis den tolv kilometer långa sandstranden, belägen precis vid Laholmsbukten. Det är inte lika långgrunt här som vid närliggande Skummeslövsstrand och vågorna är ofta höga, vilket gör platsen optimal för den som är ute efter ett riktigt havsbad.

Adress: Strandhotellet ligger på kustvägen 39 i Mellbystrand. Själva stranden ligger precis nedanför hotellet. 

 

Böda sand är en av Östersjösn finaste stränder Foto: Sevda Svensson

4. Böda sand, Öland

Böda sand på norra Öland är inte bara en av Sveriges mest solsäkra platser, utan också en av Östersjöns finaste stränder. Faktum är att den närapå två mil långa och pudervita stranden har mer gemensamt med Es Trenc på Mallorca än en svensk badort. 

På den delen av stranden som ligger närmast campingen finns glasskiosker och barer med afterbeach. Det är också här du kan prova på dykning, åka jetfloat, banan- och bumpebåt. Söker du däremot en lugnare plats i solen är det bara att promenera längs stranden söderut.

Adress: Bödasandsallén, Löttorp. 

 

Vackra stranden i nationalparken Stenshuvud Foto: Sevda Svensson

5. Stenshuvud, Österlen

I hjärtat av Österlen, cirka 500 meter från norra entrén till Nationalparken Stenshuvud, ligger en strand som ser ut att vara hämtad från Thailand. Giftgröna träd böjer sig över den mjöliga sanden, som gnisslar när man går på den. Kristallklart vatten glittrar lockande vid strandkanten. 

Själva nationalparken Stenshuvud bildades 1986 och berget Stenshuvud består av tre toppar varav den högsta sträcker sig 97 meter över havet.

Adress: Strax söder om Kivik och cirka 15 kilometer norr om Simrishamn. Från riksväg 9 är det skyltat till huvudentrén. 

 

Massor av badmöjligheter längs Varbergs strandpromenad Foto: Sevda Svensson

6. Varbergs strandpromenad, Varberg

Varbergs strandpromenad, byggd 1912, är inte bara en av Sveriges vackraste promenadsträckor, utan också en rad badmöjligheter från klippor, bryggor och stränder. Dessutom finns här två nakenbad. Ett för damer och ett för herrar.

Den 2,4 kilometer långa vägen börjar i hamnområdet vid Varbergs fästning och följer sedan vattnet söderut förbi Varbergs simstadion Ankaret och vidare förbi sandstranden Kåsa till Varbergs Kurortshotell. Förutom sträckan runt fästningen är cykelåkning tillåten och under sommarmånaderna kan man ta en tur med sightseeingtåget Kustpilen, som avgår en gång i timmen från hamnplan och följer den slingriga vägen till stora Apelviken.

Adress: Varbergs centrum 

 

Skrea kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet Foto: Sevda Svensson

7. Skrea strand, Falkenberg

Skrea kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga, som sträcker sig rakt ut i det blågröna vattnet.

Längs den två kilometer långa stranden, med finkornig sand, finns glasskiosker och serveringar. Atmosfären är internationell, mycket tack vare klassiska Hotell Strandbaden som är belägen mitt på stranden. 2011 gjordes hela byggnaden om från traditionellt konferenshotell till något av ett kolonialt palats. Inte långt härifrån hittar du också det berömda Klitterbadet, ett inomhusbad med saltvattenbassänger.

Adress: Skrea strand ligger knappt tre kilometer söder om Falkenbergs centrum. Ta en promenad över Tullbron och följ gångleden längs Ätran, eller hoppa på bussen som avgår med jämna mellanrum från stortorget. 

 

Ekerum har en långgrund vik med sandbotten Foto: Sevda Svensson

8. Ekerum, Öland

Mitt på Öland, nedanför det sagolika naturreservatet Halltorpshage, ligger First Camp Ekerum och den långgrunda viken med sandbotten, som lockar till sig både barnfamiljer, pensionärer och ungdomsgäng. 

Här badar du i Kalmarsunds vatten, omgiven av vacker natur. I Gallerian kan du köpa glass, rökt fisk och rökta räkor och för barnen finns både äventyrsgolf, hinderbana och hoppkuddar. Tröttnar du på sol, bad och lek får du inte missa att promenera till de stora ekarna i bredvidliggande Halltorps hage.

Adress: Väg 136 mot Borgholm. Efter cirka 18 kilometer, sväng vänster vid skylt Ekerums Camping & Stugor.

 

 

Fina badvikar på Getterön Foto: Sevda Svensson

9. Getterön, Varberg

Fyra kilometer nordväst om Varbergs centrum ligger Getterön och några av Sveriges finaste badvikar. Under sommarmånaderna avgår Getteröbåtarna en gång i halvtimmen från Varbergs hamn till första vik. 

Här finns sandstrand, ljungdoftande badklippor, bryggor och Restaurang Stinas Naturreservatets femte vik finner du längst ut på halvön. Vid klippan som delar viken på mitten går det utmärkt att meta krabbor eller att plocka blåmusslor och bara en kort promenad härifrån finner du några av norra Europas bästa fågellokaler.

Adress: Cirka fyra kilometer norr om Varberg. 

 

Få svenska stränder kan mäta sig med Sudersand

10. Sudersand, Fårö, Gotland

Få svenska stränder kan mäta sig med Sudersand på Avanäset på nordöstra Fårö. År efter år blir den framröstad som en av Sveriges absolut främsta badstränder.

Från Gasmorahammaren i väster till byn Ava i öster sträcker den sig nedanför de böljande dynerna i en svag båge någon halvmil med den mest finkorniga sand man kan tänka sig. Att stranden blivit så populär bland särskilt barnfamiljer, beror till en del på att det är ovanligt långgrunt här.

I anslutning till stranden finns campingplatser, stugby, kaféer, restauranger, barer, tennisbanor med mera. På kvällarna tar nöjeslivet vid med liveframträdanden och dans. Om man vill dra sig undan folklivet en stund och njuta lite lugn och ro, finns naturreservatet Ullahau i närheten. Det är en femton meter hög, tallskogsbevuxen sanddyn med många insektsarter, däribland myrlejonet som gräver sina karakteristiska fångstgropar i sanden.

Adress: Mellan Gamorahammaren och byn Ava 

 

I Timmerabben finns en rad fina stränder och vikar. Foto: Sevda Svensson

11. Timmernabben, Mönsterås

Den för turister oupptäckta pärlan Timmernabben, som en gång i tiden byggdes upp kring sjöfart, skeppsbyggeri och träexport, är i dag en rad fina stränder och vikar i naturskön miljö. 

Vid Danska varvet, inte långt ifrån Nabbens fisk & rökeri, ligger den mest populära av badplatserna. Här finns Strandfiket, som serverar hembakat. En strandvolleybollplan och en lekplats och bara ett stenkast bort hittar du fina minigolfbanor. Är du i Timmernabben får du inte heller missa att besöka Rånäs konfektyr, den över hundra år gamla godisfabriken, eller Gabriels keramiks fabriksshop.

Adress: Nio kilometer söder om Mönsterås. 

 

Förtrollande Blankaholm mellan Västervik och Oskarshamn. Foto: Sevda Svensson

12. Blankaholm, mellan Västervik och Oskarshamn

Vid Östersjön, mittemellan Västervik och Oskarshamn, ligger förtrollande Blankaholm, som lämpar sig utmärkt för ett stopp om du reser längs E22:an söderut. 

Här finns en gammal lanthandel och ett gästgiveri, som drivs av konstnären Gösta Holmers. Men framför allt finns här en verklig Emil och Alfred-badplats, som erbjuder svalkande dopp för reströtta barn och föräldrar.

Adress: Mittemellan Västervik och Oskarshamn, cirka tre kilometer från E22.

Aktuellt just nu