Har du koll – 10 konstiga lagar på semesterorterna

Vi svenskar gillar att resa. Men även om vi är vana resenärer kan det vara svårt att känna till olika lagar i varje land. Onlineresebyrån eBeach.se har listat ett antal lagar och regler på några av Europas mest populära destinationer som det kan vara bra att ha koll på.

På solsemestern kopplar många av och gör saker de nödvändigtvis inte gör när de är hemma. Det finns dock vissa saker man inte bör göra trots att det kanske är lagligt i Sverige – de kan nämligen vara olagligt eller bryta mot regler på andra ställen i världen. Här är några av de konstigaste lagarna och reglerna på populära semesterdestinationer i Europa.

1. Inga klackar på Akropolis 

Klackar, mat och dryck är förbjudna på antika grekiska platser. Sedan 2009 får besökare inte bära höga klackar på grund av de skador de orsakar. Passa på att ät innan, då även mat riskerar att förstöra de historiska platserna.

Lämna klackskorna hemma om du besöker antika monument i Grekland. Foto: Shutterstock

2. Glöm inte ID-kortet i Frankrike

I vissa länder i världen måste du alltid bära ID. När du till exempel reser till Spanien, Frankrike eller Grekland är det en bra idé att ta med ditt pass vart du än går, eftersom det är lag på att när som helst kunna visa upp sin identitet.

3. Kissa inte i Atlanten

Planerar du en resa till Portugal? Glöm inte bort att hålla koll på dina toalettbesök när du är på stranden. Att kliva ner i havet och uträtta sina behov strider nämligen mot lagen.

4. Dämpa Ibiza-technon på Mallis

Ser du fram emot en dag på stranden tillsammans med din bärbara högtalare som spelar musik? Då bör du se upp om du planerar att besöka en strand på Mallorca, att spela musik på stranden på ön kan ge dig böter på 200 euro (cirka 2 000 kronor).

Sänk volymen på stranden på Mallorca – annars kan det bli dyrt. Foto: Shutterstock

5. Gå inte topless i Barcelona

Barcelona är känt för att erbjuda både strand- och stadsliv. Men se till att klä på dig innan du lämnar stranden. Att gå runt topless eller i en bikini på gatorna i staden är emot lagen.

6. Behåll byxorna på i Grekland

I Grekland kan ”otillbörligt beteende” leda till fängelsestraff. Exempel på detta är att visa rumpan, så behåll byxorna på om du ska resa hit på semester.

7.  Köp inte antikviteter i Turkiet

Att äga, sälja eller exportera antikviteter strider mot lagen i Turkiet, och är något som kan ge fängelse upp till 12 år. Besöker du en marknad kan det vara värt att kolla upp varan om den verkar vara antik innan ett köp genomförs.

8. Var inte full på puben i London

Det är förbjudet att vara full på en pub i Storbritannien. Enligt The Licensing Act från 1872 ska ”varje person som hittas berusad på någon väg eller annan offentlig plats, vare sig det är en byggnad eller inte, eller en licensierad lokal, vara straffskyldig”. Med tanke på att drickandet är själva idén med en pub kan tanken tyckas vara lite märklig, men lagen tillkom för att uppmuntra ett mer måttfullt drickande. Hur ofta den tillämpas är dock oklart.

Visst är det trevligt att dricka öl på en brittisk pub – se bara till att inte ha FÖR trevligt … Foto: Shutterstock

9. Ät inte knölsvan – om du inte är drottning Elizabeth

Att döda svanar är ett lagbrott i Storbritannien, och det är faktiskt drottning Elizabeth II som äger alla omärkta knölsvanar i landet. Det brukar också sägas att det är förbjudet för alla utom drottningen att äta knölsvan i Storbritannien. Det är inte riktigt korrekt, men eftersom hon anses vara immun mot åtal kan ingen hindra henne om hon skulle bli sugen på lite knölsvan till julbordet – det var nämligen en maträtt som åts just under julen förr.

10. Få inte soppatorsk på Autobahn

Det är olagligt att få slut på bensin på tyska Autobahn, enligt de tyska vägtrafikbestämmelserna (Strassenverkehrsordnung). Det kan bli böter på mellan 30 och 70 euro (cirka 300–700 kronor), beroende på hur allvarligt det anses vara. Anledningen är att man ska undvika att stanna på motorvägen, och att göra det på grund av att man inte har tillräckligt med bensin är något som kan undvikas och är därför straffbart. 

Se till att ha tankat innan du ger dig ut på Autobahn. Foto: Shutterstock

Aktuellt just nu