Köpenhamn – världens friskaste stad enligt CNN. Här lever invånarna hälsosamt.
I Monte Carlo är spädbarnsdödligheten rekordlåg.
Jönköping kommer på plats sju när CNN rankar världens mest hälsosamma städer, detta tack vare en bra äldreomsorg.
New York är med på listan över världens mest hälsosamma städer, tack vare sina strikta lagar mot rökning. Det är exempelvis inte tillåtet att röka i stadens parker.
1 AV 4
Köpenhamn – världens friskaste stad enligt CNN. Här lever invånarna hälsosamt.
Foto: Colourbox
2 AV 4
I Monte Carlo är spädbarnsdödligheten rekordlåg.
Foto: Colourbox
3 AV 4
Jönköping kommer på plats sju när CNN rankar världens mest hälsosamma städer, detta tack vare en bra äldreomsorg.
Foto: Erwin Wodicka/Colourbox
4 AV 4
New York är med på listan över världens mest hälsosamma städer, tack vare sina strikta lagar mot rökning. Det är exempelvis inte tillåtet att röka i stadens parker.
Foto: Colourbox

Här är världens 9 mest hälsosamma städer

I Köpenhamn är folket lyckligt, i Vancouver är luften superren och i Melbourne är livskvalitén hög.

CNN har rankat världens friskaste städer, där en svensk stad hittas på plats nummer sju.

Här är hela listan.

1. Köpenhamn, Danmark

Här är människorna lyckliga

Köpenhamn är känt för att vara en fantastisk cykelstad, med många mils cykelbanor. Här kan vi se människor cykla i kostym och bära omkring på cykelhjälmar i tid och otid. Dessutom jobbar bara två procent av Köpenhamnsborna 40 timmar i veckan eller mer, enligt CNN, något som gör att många har mer tid att umgås med familj och vänner och ägna sig åt roliga aktiviteter.

 

2. Okinawa, Japan

Här lever invånarna länge

Ön Okinawa har världens högsta antal hundraåringar – och många människor är friska länge. Starka familjeband, låg stress och positiv inställning sägs vara några av faktorerna till att ön är en av världens mest hälsosamma. Människorna här löper dessutom låg risk för svåra sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Så vad är öinvånarnas hemlighet? De äter mycket grönsaker, sötpotatis, soja och fisk. Överlag äter de lite rött kött, de dricker med måtta och få röker.

 

3. Monte Carlo, Monaco

Låg spädbarnsdödlighet

Förutom casinon, racerbilar och lyxiga yachter har Monte Carlo även friska bebisar. Faktum är att staden har världens lägsta spädbarnsdödlighet. Det kan, enligt CNN, bland annat bero på att staden har en mycket bra vård vad gäller graviditet, förlossning och vård efter förlossningen. Monte Carlo är dessutom en rik stad, vilket är en av faktorerna till att spädbarnsdödligheten är så låg. Till exempel har staden tre gånger så många läkare per invånare än vad USA har.

 

4. Vancouver, Kanada

Hälsosam stad för sin rena luft

Den som besöker Vancouver kan räkna med att känna en frisk och ren luft. Vancouver är en av Kanadas mest promenadvänliga städer. Dessutom är kollektivtrafiken välutbyggd, liksom cykelbanorna. Staden strikta miljöregler, vilka hjälper till att hålla föroreningar borta. De senaste 20 åren har antalet människor som både jobbar och bor i centrum ökat med 75 procent. Alltså: färre människor pendlar, vilket förstås är väldigt bra för miljön.

 

5. Melbourne, Australien

Staden med hög livskvalitet

Ren, säker och välkomnande – så beskrivs Melbourne. Staden har låg kriminalitet, mycket bra sjukvård och utbildning, hög tolerans för olika etniciteter, religioner och livsstilar, och många kultur- och sportaktiviteter. Det är några anledningar till att livskvalitén är hög här. Conde Nast Travelers läsare har dessutom rankat Melbourne som världens vänligaste stad.

 

6. New York, USA

Strikta anti-rökning-lagar

Kanske är det något förvånande att New York är en av världens tio mest hälsosamma städer, med tanke på hur överbefolkat och bullrigt det är (även om staden är trevlig). Men för den som ogillar cigarettrök är New York en fantastisk plats. 2011 blev det olagligt att röka i exempelvis stadens parker och på stränder, eftersom den passiva rökningen kan vara lika farlig som att röka själv. Dessutom har åldersgränsen för att köpa cigaretter nyligen höjts från 18 till 21 år.

 

7. Jönköping, Sverige

Hälsosam stad tack vare bra äldreomsorg

Utifrån sett är äldrevården här hemma fantastisk. Särskilt mycket pekar CNN på Jönköping, staden som frågade sig "Vad är bra för Esther?" Esther är en påhittad 88-åring som bor i Jönköping, har några krämpor och tillbringar ganska mycket tid ensam i sin lilla lägenhet. När beslutsfattarna i Jönköping ska bestämma om äldrevården tittar de på Esthers behov – ett sätt som har spridit sig till andra städer i Sverige. Trots att äldrevården är kritiserad i Sverige, rankar vi enligt CNN högt på äldre personers livskvalitet om man ser till resten av världen.

 

8. Havanna, Kuba

Här förebygger man

I Havanna tar man hand om sig själv och varandra, det lär man sig i ung ålder. Redan där börjar det förebyggande arbetet för att hålla sig frisk och hälsosam. En stor del av Kuba är mycket fattigt, men trots det har landet en förväntad livslängd på 79 år. Hur det kommer sig? Förebyggandet. Här förebygger man nämligen för att hålla kostnaderna nere, med enkla saker som vaccinationer och närhet till vård.

 

9. Singapore

Bra priser på sjukvårdssystem

Den som blir sjuk ska bli det i Singapore. Staden har ett av världens mest effektiva sjukvårdssystem, enligt CNN. Samtidigt spenderar man här mindre pengar på sjukvård än något annat välbärgat land i världen. Hemligheten är att så många som 80 procent av invånarna deltar i ett hälsofrämjande program.

 

Källa: CNN