Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är vårens härligaste weekendresor

I den här guiden listar vi tolv olika weekendresor främst i Europa med tips på saker att göra på varje resmål. Är du ute efter en klassisk weekendstad som London eller Paris? Vill du hitta spännande uppstickare som Sankt Petersburg? Eller är du på jakt efter billiga weekendresor? Här hittar du den bästa weekendstaden för dig.

 

ANNONS: Bra rabatter just nu på Hotels.com på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

1. Amsterdam

Den charmiga tulpan- och kanalstaden har det mesta en vårresenär kan önska sig: Kultur och nöjesliv i överflöd, en mycket varierad och tilltalande matscen och en genuint mysig – och frisinnad – atmosfär.  Att näraliggande Rotterdam är värd för årets Eurovisionsfinal drar förstås lite extra. 

En weekend i Amsterdam är en utmärkt idé. Dels för den höga mysfaktorn, dels för att här finns så mycket att se och göra för alla smakriktningar. Staden är ett av svenskarnas allra mest omtyckta vår-resmål.

Bara att strosa utmed någon av de många kanalerna är ett händelserikt och kul äventyr.

Tulpanstånd, lustiga prylbutiker, flotta klädaffärer, kaféer och barer om vart annat. Och ett brusande folkliv bestående av unga kärlekspar, bokbärande intellektuella, övervintrade hippies, äldre borgerliga par och en ständig flock cyklister.

Hollands förflutna som handlar- och sjöfararnation med koloniala intressen har gett ett restaurangutbud utöver de flesta med allt från argentinska köttkrogar till indonesiska som serverar ”rijstaffel”. 

Finkulturen representeras av ett par berömda konstmuseer som det tillägnat Vincent Van Gogh. Och nöjeslivet går för högtryck snart sagt dygnet runt.

Grannstaden Rotterdam (8 mil bort) är värd för Eurovision Song Contest 12-14 maj (men Amsterdam är betydligt roligare att bo i).

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen

Amsterdam, klassisk weekendstad. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Lissabon

Portugals huvudstad är vårens hetaste weekendstad - Ticket rankar den som fyra på bokningslistan över vårens hetaste storstadsresmål. Den ligger lite avsides till men är en helt underbar upplevelse.

Lissabon är en kullig kuststad med fler soldagar om året (300) än någon annan europeisk huvudstad. Här möts vi av gammaldags gula spårvagnar och vackra hus klädda i sprudlande pastellfärger eller fantastisk mosaik. Karaktärerna hos stadsdelarna på de olika kullarna skiftar tvärt. Från trånga gränder och låga 1700-talshus i Bairro Alto till medeltida bebyggelse och pittoreska krogar i Bairro do Castelo och stadsdelarna Restauradores och Baixas palats, paradgator och statyer. Och nere vid kajerna fläktar atlantvindarna.

Till de största sevärdheterna klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos där upptäcktsresanden Vasco da Gama (cirka 1460-1524) ligger begravd, den fina samlingen på museet för design och mode (Museu do Design e da Moda), portvinets högborg, Portvinsinstitutet Solar do Vinho do Porto och stadens äldsta religiösa byggnad katedralen Sé Patriarcal.

Lissabon rymmer förstås också mängder av god mat och dryck. Bakverken på stadens enorma mängd konditorier anses tillhöra de i Europa. De mest berömda inrättningarna är Pasteis de Belém och Café Brasileira.  Nattlivet i Bairro Altos trånga gränder pågår dygnet runt - och till mycket blygsamma priser.  Här kan du också höra den berömda fadomusiken, väldigt gripande och sorgsna kärleksballader.

LÄS MER: Guide: 7 härliga tips i Lissabon

Lissabon. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Sankt Petersburg

Sedan i höstas har det blivit mycket enklare att resa till Rysslands näst största stad. Numera kan man smidigt söka och få visum online.  Sankt Petersburg är verkligen värd en resa.

Den ståtliga staden grundades av Peter den store 1703 och blev strax efter Rysslands huvudstad (vilket med ett kort avbrott varade till 1918). Här finns all prakt man förväntar sig från en gammal rik huvudstad i en stormakt. En rejäl turistmagnet är Eremitaget, ett enormt byggnadskomplex som rymmer ett av världens största museum.  Här beskådar man toppkonst (bland andra Leonardo da Vinci och Rembrandt), egyptiska mumier, romerska statyer och mycket mer. Vinterpalatset, vars stormning 1917 var en central händelse i ryska revolutionen, ingår i Eremitaget.

Vad inte alla vet är att centrala Sankt Petersburg har Venedigkänsla med sitt nät av vattendrag och över 300 broar. En båtutflykt hör till. Liksom en promenad utmed Nevskij Prospekt, stadens berömda fem kilometer långa paradgata.

 Mitt på Nevskij Prospekt (gatunummer 37) ligger Palkin, stadens äldsta restaurang (1785). Mycket elegant och inte alls dyrt med svensk mått mätt. 

Värd ett besök är också Katarinapalatsen cirka tre mil utanför staden. Peter den stores ”sommarslott” är proppfullt av sevärdheter och rysk historia. 

För ett besök i Sankt Petersburg ansöker du online om ett e-visum och bifogar ett digitalt foto. Söka senast fyra dagar innan resan. Visumet gäller för vistelser i upp till åtta dagar.

LÄS MER: 24 timmar i Sankt Petersburg

Frälsarens kyrka i Sankt Petersburg. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Prag

Prag är en av världens allra vackraste städer. Vackra vyer och undersköna gamla byggnader – med det extra plus att det mesta ligger inom bekvämt gångavstånd. Enda minuset är att Tjeckiens pärla nästan blivit för populär.

Få städer i Östeuropa har blomstrat som Prag efter murens fall. Så till den grad att staden nu måste värja sig från invasionen av internationella kläd- och matkedjor för att inte tappa allt för mycket av det som ger den dess särprägel.

Men en unik attraktion går inte att utrota: det fina läget på båda sidor om floden Moldau. Den berömda bron över floden, Karlsbron, är stadens hetaste turistmål. Bron, från 1357, är numera tillåten endast för fotgängare. Den kantas av mästerliga helgonstatyer och förbinder stadens två delar: den fridfullare västra sidan och den mer storstadsbrusande östra.

Prag är ett resmål för alla men mest perfekt är den för det vuxna paret med intresse för god mat, historia och konst.

Missa inte: Gamla stadens torg, Vaclavplatsen och Pragborgen är givna måsten men Folkets hus är något alldeles extra. Den är Prags främsta jugendbyggnad och i dess grandiosa jugendmatsal från tidigt 1900-tal (med sin uniformsklädda personal) njuter man en trerättersmiddag till fyndpris.

LÄS MER: Prag – 19 tips i den vackra huvudstaden

Karlsbron, Prag. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Paris

Att Paris anses vara ett måste för varje person som vill ses som resvan är jobbigt. För närmar man sig den franska huvudstaden på fel sätt framstår den lätt som precis så snobbig, arrogant och otrevlig som många hävdar att den är.

Paris är ett av världens främsta resmål och länge hyllad som romantikens huvudstad.

Men det är också en stor och omtumlande storstad med många stressade och humörstarka medborgare (ungefär som New York).

För att uppleva staden på bästa sätt bör du inte vara tidsoptimist och inte heller ha alltför skral kassa. Allt tar längre tid än du tror och det är sällan billigt.

Men rustad med det ovan nämnda är det bara att frossa i stadens många fantastiska upplevelser, från Champs-Elysees och Montmartres undersköna kyrka Sacré-Cœur till Eiffeltornet, Notre-Dame, Louvren (med ”Mona Lisa”) och de berömda varuhusen.

Missa inte: Skönaste promenaden i Paris går längs Seinefloden, gärna runt Notre-Dame och till den lilla ön Ile Saint Louis precis bakom, verkligen i hjärtat av staden.

LÄS MER: Mäktigaste utställningen någonsin på Louvren

Romantiska Montmartre. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Budapest

Ungerns huvudstad är som en tidsresa till det tidiga 1900-talet och ett budgetvänligare och mindre turistinvaderad alternativ till Prag. 

Här ligger några av världens finaste badhus och maten hör till Östeuropas läckraste och mest prisvärda. 

Också geografiskt påminner Budapest starkt om Prag. Båda städerna delas på mitten av en flod. Ungerns huvudstad är egentligen en sammanslagning av två orter på vardera sidan om floden Donau - Buda och Pest. Buda är den förnämare delen med slott och parker, Pest den något mer vardagliga med såväl bankkvarter som enkla knegarhak.

Två världskrig till trots så minner Budapest mycket starkt om de gyllene år då staden var en av de största och pampigaste inom riket Österrike-Ungern. Det storslagna är inte lika fräscht och nyputsat som i Prag men det ger också en inte oäven och speciell atmosfär. Vill ni närgranska Budapest när staden är som mest nostalgiskt guldglittrande så titta in på ett av värdens absolut vackraste kaféer: New York Café.

Hela 118 naturliga källor utgör grunden för en fantastisk badstad: någon av de två berömda badanläggningarna  Széchenybadet och Géllert måste besökas. En båttur på Donau hör också till självklarheterna.

Ett stort plus är den blygsamma prisnivån som råder i staden. 

LÄS MER: I Budapest har du råd att skämma bort dig

Széchenybadet i maj. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Barcelona

Denna fantastiska klenod har kombinationen semesterfiraren älskar: Både strandliv och storstadsbrus.

Och ett oerhört fint utbud såväl för magen som för hjärnan.

Det finns så mycket att uppleva i Spaniens andra stad att man lätt blir paralyserad. Särskilt om det är i sommartid och solen steker. Den givna grejen är att ta det lugnt. De gamla centrala stadsdelarna i Barcelona som Born, Barri Gotic, Barceloneta och Raval) är ursköna att bara strosa runt i, med mat- och kulturupplevelser runt mest varje hörn.

Arkitekten Antoni Gaudí ligger bakom några av de största turistmålen som kyrkan Sagrada Familia och parken Parc Güell, Picassomuseet bör också ses liksom vackra kyrkan Santa Maria del Mar.

Bada gör man på den långa plagen i Barceloneta. För bara 30 år sedan var den pittoreska fiskarstadsdelens strand fula industritomter. Nu kantas badet av moderna barer och krogar.

Gràcia är gammal arbetarstadsdel med massor av charmiga torg och vackra små gator som ligger lite för sig. Men den är värd en kort bussresa för sin speciella, lite alternativa atmosfär bland allehanda småbutiker och bilfria gator med doftande apelsinträd.

LÄS MER: Barcelona – 12 tips för din weekendresa

Inget annat är som Parc Güell. Foto: Shutterstock

8. Tallinn

Redan 2018 utsågs Tallinn till världens bästa budgetresmål. Är du ute efter en billig weekendresa till en vacker stad med ett riktigt bra spautbud har du hittat rätt.

Glöm det solkiga ryktet och Killinggängets ”Torsk på Tallinn” – Estlands huvudstad är både vacker och välsmakande. Ta flyget eller färjan hit och upplev en av Östeuropas allra finaste gamla städer. Stadskärnan är både kompakt och grönskande med pampiga byggnader som konturerar stadens siluett. Gamla stan, Vanalinn, är en av världens bäst bevarade hansastäder och finns på Unescos världsarvslista sedan 1997. Här ligger också en mycket spännande institution, Historiska museet. Missa inte!

Om du inte checkar in på ett spahotell är i alla fall ett spabesök ett måste under en weekend i Tallinn. Utbudet är brett, nivån hög – och priserna låga. Riktiga spafantaster beger sig till de klassiska kurorterna Pärnu och Haapsalu, men Tallinn har också bra alternativ.

Dessutom har Tallinn en restaurangscen som gör både gourmander och gourmeter nöjda.

Missa inte: Tallinns främsta landmärke är Rådhuset från 1404. Trampa de 115 trappstegen upp i Rådhustornet för en fin utsikt över staden.

LÄS MER: Njut av en avkopplande weekend i billiga Estland

Budgetvänliga Tallinn. Foto: SHUTTERSTOCK

9. London

London är en riktig weekendklassiker. Oavsett om du vill pricka av de bästa sevärdheterna, reser med barn, älskar museum eller vill shoppa tills du stupar – här finns, hur klyschigt det än låter, något för alla.

För den som helst lägger sin tid på museer är London en dröm. Victoria & Albert Museum och British Museum är alltid värda besök och brukar ha fantastiska specialutställningar.

För barnfamiljen är en tur till Warner Bros Studio Tour med Harry Potter-världen ett måste. Hamleys, en av världens mest omtalade leksaksbutiker, och världens största legobutik på Leicester Square är också väl värda ett besök.

Nöjesutbudet är i absolut världsklass med något för alla. 

För den shoppingsugne finns alternativ i alla prisklasser. Harrods, Harvey Nichols och Selfridges erbjuder shopping i världsklass, även om du får ägna dig åt fönstervarianten. Helgen kan också vigas åt marknader: Portobello Market, Camden Lock Market, Brick Lane's Sunday UpMarket och Borough Market är numera klassiker som du inte bör missa. Men vill du uppleva en riktigt unik butik ska du styra stegen mot Dover Street Market, där varorna visas upp som stilleben på ett museum.

LÄS MER: Din guide till den perfekta weekendresan i London

Buckingham Palace. Foto: Shutterstock

10. Berlin

Världsmetropolen Berlin har en enastående fördel ur svensk synvinkel: Den nås enkelt och snabbt med tåg. Ta eftermiddagståget från Malmö och du är framme klockan sju morgonen därpå.

Berlin är ett klassikt kultresmål för hipsters och bohemer. Här bland ölhak och kaféer lever allehanda alternativa livsstilsrörelser vidare som hippies, punkare och anarkister. Stadens historia som nazisternas centralpunkt ger den en svart laddning liksom minnena av dess glättigt dekadenta 1920-tal (minns filmklassikern ”Cabaret”).

Berlin bjuder på många tvära kast: ena stunden Förintelsemonumentet, Hitlers bunker (numera en oansenlig parkeringsplats) och East Side Gallery (en bevarad bit av Berlinmuren).

I nästa stund klassiska varuhuset Kadewes glittriga sjätte våning vars många olika serveringar är helt tillägnade det bästa inom mat och dryck. Och därpå ett av Europas mest spännande (och plånboksvänliga) nattliv.

Missa inte: Det må vara uttjatat och du behöver bara uppleva den en gång, men Checkpoint Charlie bör besökas. Ingen blir oberörd av att stå vid den ödesmättade gamla gränsövergången mellan det forna Väst- och Östberlin.

Nattåget Malmö – Berlin avgår varje kväll under sommaren 22 juni–30 augusti samt 4, 8, 29 april, 13, 20 maj och 13, 15, 17 juni.

LÄS MER: Guide till Berlins guldkorn: Bra tips till weekendresan 

East Side Gallery. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Köpenhamn 

Köpenhamn är världens bästa stad för resenärer 2019, enligt Lonely Planet. För oss svenskar ligger den dessutom bara några timmars tågresa bort – perfekt för en weekendresa i vår.

Köpenhamns status som center för skandinavisk design och arkitektur, den snabbt expanderade matscenen och miljötänkandet i alla steg är några av styrkorna som Lonely Planet framhåller.

För den matintresserade är Köpenhamn en våt dröm i alla prisklasser: Från lyxkrogen Noma 2 (världshyllade originalet Noma stängde 2017) via mer moderata ställen till mängder med enklare kaféer och smörrebröd.

För många förknippas Köpenhamn mest med Ströget, Tivoli, dansk öl och de röda korvarna (”pölse”) men staden har så mycket mer fylld som den är av intressanta upplevelser, spännande design, kultur, mat och festligheter. Klassiska turistmål är förstås hamnkrogarna i pittoreska Nyhavn, ikoniska statyn Den lille havfrue, folkliga nöjesparken Bakken, hippiefristaden Christiania och det enorma jätteakvariet Den blå planet ute i Kastrup.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Köpenhamn 

Färgglada Nyhavn. Foto: Shutterstock

12. Rom

Rom är perfekt för en weekend. Trädgårdar, monument, glassbarer, torg och fik bara väntar på att bli upptäckta. Staden är som ett gigantiskt friluftsmuseum. 

Få städer har så många sevärdheter, kyrkor och ruiner som Rom. Det sägs att Italien rymmer hela 40 procent av all världens kulturskatter och huvudstaden har förstå allra flest av dem.

Vad sägs om Forum Roman, Colosseum och Pantheon? Lägg en till Vatikanen med magnifika Peterskyrkan och Sixtinska kapellet. Plus förstås Spanska trappan och Fontana di Trevi. Alla dessa är svindlande upplevelser i sig - och ändå är de bara skrap på ytan av den oerhörda skatt Italiens huvudstad har att erbjuda. 

Men den som inte vill stressa ihjäl sig får många oförglömliga upplevelser bara av att strosa i kvarteren kring templet Pantheon (ett arkitektoniskt underverk från år 125 med Europas största kupol) och torgen Piazza Navona och Campo de' Fiori i Roms hjärta. Detta är ett av världens mest underbara områden för ett strövtåg. Kanske särskilt en varm och vacker kväll. Fantastisk historia och häpnadsväckande byggnadsverk i varje hörn och ett oändligt utbud av barer, konditorier, glassförsäljare och restauranger - allt i en helt sagolikt vacker miljö. 

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Rom – från budget till lyx 

Piazza Navone i romantiska Rom.

 

LÄS MER: Stor guide till Aten: Bästa tipsen inför resan