Blå lagunen, Gotland.
Saltö, Karlskrona.
Rörvik, Sydkoster.
Siljansbadet, Rättvik.
Bjärbybadet, Öland.
Bohus-Malmön, Bohuslän.
Rörum strand, Österlen.
Stora Sand, Nåttarö.
Rotsidan, Höga kusten.
Skanörs havsbad, Skåne.
1 AV 10
Blå lagunen, Gotland.
Foto: Magnus Rietz
2 AV 10
Saltö, Karlskrona.
Foto: visitkarlskrona.se
3 AV 10
Rörvik, Sydkoster.
4 AV 10
Siljansbadet, Rättvik.
Foto: Henrik Hansson
5 AV 10
Bjärbybadet, Öland.
Foto: Johanna Lundholm
6 AV 10
Bohus-Malmön, Bohuslän.
Foto: Heikki Koskelainen
7 AV 10
Rörum strand, Österlen.
Foto: Anna Hållams
8 AV 10
Stora Sand, Nåttarö.
Foto: Gertrud Söderberg
9 AV 10
Rotsidan, Höga kusten.
Foto: Johanna Lundholm
10 AV 10
Skanörs havsbad, Skåne.
Foto: Annika Lundh

Här är Sveriges bästa stränder – 10 favoriter

Sverige är som härligast på sommaren. Det finns en svensk strand för alla, oavsett om du ­föredrar havets svala vågor eller en spegelblank insjö.

Några kan till och med mäta sig med paradis­stränderna på varmare breddgrader.

Här är Allt om Resors favoritstränder just nu.

1. Blå lagunen, Gotland

Missa inte Blå lagunen på norra Gotland. Det är ett kalkbrott med vatten mer turkost än på någon annan plats på Gotland, och med de ljusa kalkstensklipporna är det som att vara i en annan värld för ett slag. Dessutom är det betydligt varmare än i havet. Men ta med dig det du behöver i mat- och dryckesväg, för här finns ingenting att köpa.

Hitta hit: Kör till Ar, på allra nordligaste Gotland. Väl i Ar, sväng av från asfaltsvägen så att du kommer in på grusvägen mellan Bästeträsk och havet. Därefter finns skylt till Blå lagunen.

Bo: Passa på att bo i Visby för att upptäcka världsarvet och ta Blå lagunen som en dagsutflykt. I Visby finns gott om boenden, ­hotell, campingplatser och semesterbyar i och i utkanten av staden.

2. Saltö, Karlskrona

Karlskrona är en härlig sommarstad och det finns massor av fina badmöjligheter. Den här mysiga sandstranden är populär om somrarna. Gräs, sand, klippor, bryggor och hopptorn gör att det finns något för alla. Ibland rullar det in lite högre vågor som gör badet till ett äventyr för de yngre. Här finns också kiosk och toaletter. Att klättra uppför klipporna vid sidan av stranden ger en fin utsikt över Karlskrona skärgård.

Hitta hit: Ligger strax utanför Karlskrona centrum, på gångavstånd, men parkering för bil finns i närheten.

Bo: Välj bland en rad hotell i centrala Karlskrona eller hitta något gemytligare en bit utanför stan.

Läs mer: www.visitkarlskrona.se.

3. Rörvik, Sydkoster

På Sydkosters nordöstra sida, inte långt från Ekenäs, ligger stranden Rörvik med utsikt över Kosterfjorden. Stranden har både klippor och små sandstränder och ligger mysigt undangömd med lite skog som bakgrund och ingen direkt bebyggelse alldeles i närheten. Här finns en av Sveriges få snorkelleder, en naturstig under vattnet där du med snorkelutrustning kan lära dig mer om undervattensvärlden.

Hitta hit: Ta Kosterbåten från Strömstad och promenera eller cykla från Ekenäs till Rörvik.

Bo: I Ekenäs finns Hotell Ekenäs, det finns också flera andra boendealternativ på ön - om du inte bara gör en dagsutflykt och tar färjan tillbaka till fastlandet.

Läs mer: www.kosteroarna.com.

4. Siljansbadet, Rättvik

Längs Siljans kant går här en lång sandstrand som är långgrund och barnvänlig. Det är klassisk insjöstrand men här finns också Långbryggan som verkligen gör Siljansbadet värt ett besök. Den 628 meter långa bryggan går rakt ut i Siljan och är en imponerande syn med vacker utsikt åt alla håll. Här finns gott om bekvämligheter som lekplats, kiosk och restaurang i närheten.

Hitta hit: Stranden ligger nära centrala ­ Rättvik med gott om parkeringsplatser.

Bo: Intill Siljansbadet finns Siljansbadets camping som också har stugor för ­uthyrning. På gångavstånd finns ett vandrarhem beläget i ett gammalt tåg. Det vimlar av hotell, pensionat och bed & breakfast i ­hela Siljansbygden.

Läs mer: www.siljan.se.

5. Bjärbybadet, Öland

Ölands absolut finaste sandstränder finns på östra sidan av ön, även om vattnet på den här sidan är lite kallare. Här kan flera stränder lätt kunna misstas för att ligga i södra Europa. Den som vill ha lite lugnare tempo kan besöka Bjärbybadet som har en fantastisk strand, precis lika fin som den långa ­sandstranden i Bödabukten. Skillnaden är bara att den här är mindre och lugnare.

Hitta hit: Sväng av landsvägen på östra sidan av ön, norr om Gårdby. Vägen som leder ner till stranden är en liten, liten ­grusväg. Kör du förbi skylten med "Vägavgift 20 kronor" vet du att du kommit rätt.

Bo: Eksgården bed & breakfast i Gårdby är oerhört ­gemytligt, trevligt och prisvärt. Det finns också en camping bredvid ­stranden.

6. Bohus-Malmön, Bohuslän

Den lilla ön Bohus-Malmön var tidigare betydelsefull inom stenbrytning. I dag är det en stillsam ö med fler fritidshus än åretruntboende. Mitt bland klipporna finns ett par riktigt fina sandstränder. Två av de mest populära heter Pärlane och Kattesand. Vill man hellre ha ett klippbad finns det massor av solvarma klippor att bada ifrån.

Hitta hit: Ön ligger i Sotenäs kommun, på Smögenkusten, i ­Bohuslän. Det går en gratis bilfärja från Tullboden två gånger i ­timmen.

Bo: På stora Bohus-Malmöns pensionat, eller ta färjan tillbaka till fastlandet för många fina boendealternativ längs Smögenkusten. Läs mer: www.vastsverige.com.

7. Rörum strand, Österlen

Också känd som stranden vid Knäbäckshusen efter den gamla skånska korsvirkesby som flyttades hit intakt 1956. När jag och mina syskon började bada här i skarven 60-tal/70-tal var det inte omöjligt att få stranden för sig själv. I dag är den besvärande populär, men av givna skäl: en avlång underbar sandstrand som sträcker sig ända till Stenshuvud i norr och med underbara hedar att promenera på när man tröttnat på strandslapp. Minus: det blir sällan riktigt varmt i vattnet förrän i augusti.

Hitta hit: Nära Rörum vid stora vägen mellan Simrishamn och Kivik.

Bo: Diverse bed & breakfast på landsbygden omkring. Camping och hotell, främst i Simrishamn och Kivik.

Läs mer: www.osterlen.se

8. Stora Sand, Nåttarö

Doldisen Nåttarö är en klart underskattad ö. Trots sin storlek, 7 km lång, och många fina sandstränder, bland annat skärgårdens längsta strand Stora Sand, förblir ön relativt okänd. Då hela ön huvud­sakligen består av sand och barrskog hittar man stränder lite här och var. Mest känd är Stora Sandmen även vid ångbåtsbryggan finns en fin sandstrand liksom vid badplatsen Skarsand. Andra inslag på ­Nåttarö är imponerande granitklippor nära havet, böljande ­ängsmarker och svamprik urskog.

Hitta hit: M/S Utö Express kör flera gånger per dag från Nynäshamn. Restid: 30 min från Nynäshamn, 1 tim från Stockholm med pendeltåg.

Bo: Stugby, campingplats och vandrarhem. Nåttarö Krog har à la carte meny och fullständiga rättigheter. En lanthandel är öppen ­sommartid.

Läs mer: www.nattaro.se

9. Rotsidan, Höga kusten

En varm och solig dag är det hit man ska. Rotsidan på Höga kusten är ett underbart naturreservat som består av en fyra kilometer lång kuststräcka med långa, plana klipphällar. Inga bekvämligheter finns, bortsett från dass vid parkeringsplatsen.Ta med mat och dryck, alltså.

Hitta hit: Kör mot Bönhamn och ta av mot Barsta. Från Barsta kapell finns en stig som leder till Rotsidan.

Bo: Här går det inte att bo. Men Pensionat Villa Orrbacken i ­Docksta och Ulvö Hotell i Ulvöhamn är bra tips.

Läs mer: www.hogakusten.com eller www.destinationhogakusten.com

10. Skanörs havsbad, Skåne

Längst ut i Flommens naturreservat ligger havsbadet, invid Skanörs småbåtshamn. Här hittar du ett riktigt badparadis. Långa, vita sandstränder som kantas av mjuka, gräsklädda dyner och här och där små pittoreska badhytter. När det är som mest badgäster här är stranden bevakad av Falsterbonäsets Livräddare. När det är dags för paus och mat beger du dig till hamnområdet där det finns restauranger, kaféer, fiskrökeri och förstås toaletter.

Hitta hit: Kör till Skanör och följ skyltar mot hamnen. På norra sidan av hamnen finns parkering intill stranden.

Bo: I Skanör finns hotell Gässlingen. Annars ligger Malmö bara tre mil bort.

Läs mer: www.visitskane.com.

 

LÄS OCKSÅ: 

 15 svenska platser du måste se innan du dör
Guide till 17 bästa öarna i Stockholms skärgård