Tänndalen.
Ramundsberget.
Liftarna på Åreskutan.
Vemdalen.
Idre.
1 AV 5
Tänndalen.
Foto: Funäsfjällen
2 AV 5
Ramundsberget.
Foto: Krister Larsson
3 AV 5
Liftarna på Åreskutan.
Foto: Skistar
4 AV 5
Vemdalen.
Foto: Skistar / OLA MATSSON
5 AV 5
Idre.
Foto: Elisabet Axås

Här är Sveriges bästa skidorter – enligt gästerna

Tänndalen och Funäsdalen hamnar i topp när svenskarna utser sina favoritfjäll i en ny, unik undersökning. 2 800 resenärer har röstat fram sina bästa fjäll.

Allt om Resor har läst rapporten – här är gästernas egna omdömen om 12 populära skidorter.

De närliggande orterna Tänndalen och Funäsdalen hamnar på delad förstaplats när svenska fjällresenärer säger sitt. Mytomspunna Åre kommer först på fjärde plats på listan.

– Vi har tidigare gjort många studier av affärsresenärer. Nu tog vi oss an fjälldestinationerna, och det har inte gjorts på det här sättet tidigare. Många svenskar har en speciell relation till fjällen, därför är det roligt att borra sig ner i vad gästerna uppskattar, och vad de är kritiska till, på de olika destinationer, säger Jan Ogner, vd på branschanalysföretaget Nordic Bench, som står bakom undersökningen.

Tanken med listan är bland annat att resenärerna ska kunna göra ett vettigt val bland alla skidorter.

– Vad andra resenärer tycker om destinationen är viktigt. Broschyrer och hemsidor är en sak, men hur gästerna faktiskt beskriver destinationen är mer intressant för mig som ska fatta beslut om vilket fjäll jag ska välja i vinter. Undersökningen är en slags Tripadvisor, men i systematiserad form, säger Jan Ogner.

Själv tycker han att Åres placering överraskade mest.

– Ja, Åre kom först på fjärde plats. Jag hade förväntat mig Åre i topp. Men det är bara att konstatera - Tänndalen och Funäsdalen har väldigt många trogna ambassadörer.

ANNONS: Bra rabatter just nu på Hotels.com på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

 

HÄR ÄR SVENSKARNAS FJÄLLFAVORITER

1. Tänndalen och Funäsdalen (delad förstaplats)

Bäst enligt resenärerna: Vid sidan av utförsåkningen finns bra längdskidåkning. Kunderna behandlas på ett schyst sätt. Prisvärt.

Sämst enligt resenärerna: Dåliga kommunikationer - jobbigt att resa dit och hem. Ont om kvällsnöjen.

Ett typiskt gästcitat: ”Jag och min familj trivs väldigt väl i Tänndalen, ja i hela området Funäsfjällen. Det känns väldigt naturnära, äkta på något vis. Ingen stress och trevligt bemötande. Fantastiskt fina möjligheter för längdskidåkning, alpin åkning och skoteråkning.”

Allt om Resors sammanfattning: Ingen röjig afterski, inga lyxiga butiker, inget nattliv att tala om. Däremot bjuder klassiska Funäsfjällen på 60 fjälltoppar, 300 kilometer preparerade längdspår och ett myller av utmärkta leder.

Passar: Naturälskare och skidentusiaster som föredrar pister framför party.

 

2. Ramundberget

Bäst enligt resenärerna: Superb längdskidåkning. Anläggningen har gott rykte, och många trogna gäster. Behandlar sina gäster på ett schyst sätt. Barnvänligt. Många bra boenden.

Sämst enligt resenärerna: Ont om butiker att handla i. Inga kvällsnöjen att tala om.

Ett typiskt gästcitat: ”Vi blev mycket glada över det mycket personliga bemötande och att våra barn tilltalades med namn efter en dag av alla som jobbade i liftarna. Tiden i de vackra längdspåren på toppen kommer jag bära med mig resten av livet. Den utsikten var magisk.”

Allt om Resors sammanfattning: Klassisk vintersportort vid ”vägs ände”, som levererar sann fjällnostalgi: Första pensionatet stod klart 1945, första skidliften 1958. I dag bjuder ”Ramis” på ett stort liftsystem, pålitliga längdspår och designvinnande bergskrogen Tusen. Från Ramundberget startar flera kryssmärkta vinterleder till både våffelstugor och mer långväga mål som Fjällnäs och Helags.

Passar: Barnfamiljer. De som är ute efter kombon utförsåkning och längd.

 

3. Åre (inklusive Björnen)

Bäst enligt resenärerna: Bra krogar och boenden. En välfungerande infrastruktur. Gott om alternativa aktiviteter för den som inte vill åka skidor. Kul kvällsnöjen. Hög kapacitet på liftar.

Sämst enligt resenärerna: Dyra liftkort och dyr skidhyra. Inte särskilt barnvänligt. Dålig behandling av kunderna. Svårt att få hjälp om det uppstår problem. Ingen trevlig upplevelse vid bokningen. Ej prisvärt.

Ett typiskt gästcitat: ”Efter att ha åkt mycket skidor i Alperna så tycker jag svenska fjällen är medelmåttig och att man har väldigt lite kvalitetstid på skidorna. Korta nedfarter och långa liftköer. Åre är dock den bästa vi har i Sverige, men alldeles för mycket folk på liten plats.”

Allt om Resors sammanfattning: Åre är det närmaste Alperna vi kan komma i Sverige. För bara något decennium sedan fanns mest lokala handlare i byn, men inför VM 2007 påbörjade Åre förvandlingen till en skidort med internationellt mått. Samtidigt har Åre bevarat sin bykänsla med småbutiker och mysiga restauranger.

Passar: Partyprissar, livsnjutare och den som söker Sveriges mest avancerade, pistade skidåkning.

 

MISSA INTE: 12 måsten i Åre

 

4. Vemdalen

Bäst enligt resenärerna: Anläggningen har gott rykte och behandlar sina kunder schyst. Hög standard på boende. Barnvänligt.

Sämst enligt resenärerna: Dålig information om anläggningen på nätet. Inte särskilt prisvärt. Dyra liftkort och dyr skidhyra.

Ett typiskt gästcitat: ”Är väldigt nöjd med Vemdalen. Tycker särskilt mycket om hur anläggningen drivs, det görs med inlevelse och man märker att de som jobbar där verkligen vill att det ska vara bra. Det negativa skulle väl kunna vara att alla anläggningar som drivs av Skistar har en tendens att bli allt dyrare.”

Allt om Resors sammanfattning: Vemdalsfjällen lockar med flera skidområden, men gemensamt liftkort. Här bjuds på närmare 60 pister i gränslandet mellan Härjedalen och Jämtland. Välj mellan barnfamiljernas favorit Björnrike, Klövsjös utmanande svarta pister, familjevänliga Storhogna eller Vemdalsskalet där man kan kombinera skidåkning i både brantare och snällare backar

Passar: Barnfamiljer. Den som söker varierad skidåkning i en modern anläggning.

 

5. Orsa Grönklitt

Bäst enligt resenärerna: Anläggningen har gott rykte. Här behandlas kunderna bra. Barnvänligt. Bra längdskidåkning.

Sämst enligt resenärerna: Dålig infrastruktur i form av butiker och annan service. Ont om kvällsnöjen. Dålig information på nätet.

Ett typiskt gästcitat: ”Jag och min sambo försöker lära oss åka längdskidor och Grönklitt har absolut dom bästa förutsättningarna att lära oss detta. Skidspår, skidlärare och en superservice utöver det vanliga!!”

Allt om Resors sammanfattning: Orsa Grönklitt i Dalarna är den första fjällkänslan man får när man reser söderifrån. Här finns 23 pister, 10 mil längdspår och Orsa Rovdjurspark – bara 33 mil från Stockholm.

Passar: Barnfamiljer. De som bor i södra Sverige och inte vill åka så långt norrut.

 

6. Sälen-Tandådalen

Bäst enligt resenärerna: Barnvänligt. Bra boenden. Anläggningen har gott rykte. Kunderna behandlas schyst.

Sämst enligt resenärerna: Dyrt – både liftkort och skidhyra. Inte prisvärt.

Ett typiskt gästcitat: ”Senaste satsningen i Tandådalen känns mycket positiv, men vägarna måste bli bättre upp till Sälen. Relativt nöjd, men priserna är på tok för höga. Med lägre priser skulle vi ha råd att åka dit fler gånger på ett år.”

Allt om Resors sammanfattning: Med Sälenmått mätt är utförsåkningen i Hundfjället lite brantare och tempot lite högre. Kvällstid finns flera restauranger att välja mellan. Tandådalens Junior Park och Super Park hör till Sveriges bästa parker.

Passar: Den som vill åka lite brantare backar och i park, och den som gillar uteliv. Tonårsfamiljer.

 

Trysil. Foto: Utefoto.no

7. Trysil, Norge

Bäst enligt resenärerna: Anläggningen har gott rykte och ligger i framkant. Mycket hög klass på både nedfarter och liftar.

Sämst enligt resenärerna: Dyrt – såväl liftkort som skidhyra. Inte prisvärt. Inte så bra onlineinformation.

Ett typiskt gästcitat: ”Bra backar, men som vanligt dyrt i Norge. Speciellt mat och alkohol. Gillar man skidåkning kan jag inte förstå hur man kan stanna i Sälen när Trysil ligger endast några mil bort.” 

Allt om Resors sammanfattning: Norges största skidanläggning, med allt från stora barnområden till varierad skidåkning i långa och breda backar. Familjevänligt.

Passar: Barnfamiljer, och par som söker varierad skidåkning i bekväm miljö.

 

8. Sälen-Lindvallen

Bäst enligt resenärerna: Barnvänligt. Bra boende. Behandlar kunderna schyst. Har ett gott rykte.

Sämst enligt resenärerna: Inte särskilt prisvärt. Dyra liftkort och dyr skidhyra.

Ett typiskt gästcitat: ”Supernöjd med Lindvallen och alla aktiviteter som finns där. Ski Lodgen är en riktig "Happy Place" för mig och min familj. Lindvallen är ett familjevänligt skidområde som dock är i behov av att förnyas. Nedfarterna är alltför lika varandra vilket gör att mer erfarna åkare blir uttråkade redan efter ett par dagars åkning. Som besökare på försäsongen hade det varit mycket trevligt om snökanoner användes på ett större antal pister än vad som brukar vara fallet.”

Allt om Resors sammanfattning: Barnfamiljernas mecka. Stort utbud av allt, till och med McDonalds säljer hamburgare här. Här finns Nordens största barn- och nybörjarområde och Valles Värld med massor av attraktioner på snö. Flera trivsamma stugbyar och förstås: supermoderna Ski Lodge. Lindvallen är uppbyggt kring de fyra centrala torgen Söderåstorget, Snötorget, Gustavstorget och Sälfjällstorget med butiker och service. Lindvallen är synonymt med hektisk. Räkna med full fart.

Passar: Barnfamiljer som gillar det bekväma och tillrättalagda.

9. Sälen-Hundfjället

Bäst enligt resenärerna: Anläggningen har gott rykte. Behandlar sina kunder schysst. Barnvänligt. Bra boende.

Sämst enligt resenärerna: Dyrt – både liftkort och skidhyra. Ej prisvärt.

Ett typiskt gästcitat: ”Hundfjället är det bästa ställe jag varit på när det gäller skidsemester. I en familj där alla åker på olika nivåer så är det bra att det finns många alternativ men att man ändå kommer ner på samma ställe och kan mötas upp igen. ”

Allt om Resors sammanfattning: En klassisk och genuin fjällanläggning. Varierad skidåkning – här finns allt från barnens Trollskogen till värstingklassikern Väggen, en av Sveriges brantaste backar.

Passar: Den klassiska Sälenresenären.

10. Hemavan/Tärnaby

Bäst enligt resenärerna: Bra nedfarter. Bra längdskidåkning. Barnvänligt. Bra boende. Behandlar gästerna schyst.

Sämst enligt resenärerna: Inga kvällsnöjen. Ligger inte i framkant.

Ett typiskt gästcitat: ”Har rest till Hemavan i hela mitt 44-åriga liv, kommer alltid anse det som dom riktiga fjällen. Behöver inte massa party, utan njuter av riktig natur som det är i Västerbotten.”

Allt om Resors sammanfattning: Norra Sveriges största skidort som bjuder på fantastisk skidåkning i en fin fjällmiljö. Skidåkningen har placerat Hemavan Tärnaby på världskartan. Backarna har fostrat skidstjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Pärson. Här finns skidåkning för alla smaker - offpist, snowboard, telemark, heliski och utförsåkning.

Passar: Naturälskare, och den som vill bort från stressen som präglar de mer turistiska skidorterna. Den som vill ta flyget till backen – Hemavan flygplats ligger mitt i byn.

 

11. Idre

Bäst enligt resenärerna: Mycket barnvänligt. Bra längdskidåkning. Hög kapacitet och kvalitet på liftar. Bra boende.

Sämst enligt resenärerna: Dåligt med kvällsnöjen. Ingen bra information på webben.

Ett typiskt gästcitat: ”Idre är ett utmärkt familjeresmål. Hyggligt utbud av backar med olika svårighetsgrad och fantastiskt bra utbud av längdspår. Svagheten är en något föråldrad liftpark.”

Allt om Resors sammanfattning: Idre fjäll bjuder på skidåkning i fyra väderstreck. Idre Fjäll skapades av Idreborna för snart 50 år sedan. De samlades kring en övertygelse att deras fjäll kunde bli ett centrum för skidåkning, semester och upplevelser som gästerna skulle älska lika mycket som Idreborna själva. Den devisen lever än.

Passar: Barnfamiljer. Här finns allt från Chocken, som är Dalarnas brantaste backe och som bjuder på 46 procent lutning, och Dalarnas längsta backe – som är 2 800 meter.

 

Romme Alpin. Foto: Elisabet Axås

12. Romme Alpin

Bäst enligt resenärerna: Trevligt vid bokning och första kontakt. Anläggningen har gott rykte. Kunderna behandlas schyst. Bra kapacitet på liftar. Bra nedfarter.

Sämst enligt resenärerna: Ingen bra längdskidåkning i närheten. Ont om alternativa aktiviteter för den som inte åker utför.

Ett typiskt gästcitat: ”Jag åkte dit med buss och boendepaket. Då vi skulle boka var hotellen fulla men med utmärkt service ringde tjejen som jobbade upp oss dagen därpå och hade löst boendet åt oss. Utmärkt service och prisvärt gjorde denna weekendresa minnesvärd.”

Allt om Resors sammanfattning: Romme är större än vad många föreställer sig. Här finns 30 nedfarter från två toppar med en högsta fallhöjd på 275 meter. Här finns Skandinaviens största snöläggningssystem med 700 snökanoner.

Passar: Den som bor i södra Sverige och som inte vill åka så långt norrut. Nybörjare som vill träna skidor under en helg.

 

LÄS MER:

 Våra 12 favoriter i svenska fjällen
10 måsten i Alperna under vintern