Lem ligger i Gästrikland, Stjärten i Orsa och Fröslida i Halland.
Lem ligger i Gästrikland, Stjärten i Orsa och Fröslida i Halland.

Platserna i Sverige med snuskigt roliga namn – från Barslida till Snålkuk

Klart man hajar till om man ser skyltar längs vägen med Runkarp, Fröslida och Snålkuk. Men dessa ortnamn har kommit till för så länge sedan att vi tappat kopplingen till den ursprungliga betydelsen. Så snuskigheten ligger ju egentligen i betraktarens öga...

Passerar du Fnaskberget (Hälsingland), Kåtaträsket (Norrbotten) eller Runkarp (Småland) på bilsemestern i sommar? Det finns massor av ortnamn i Sverige som vi fnissar till lite extra åt när vi kör förbi, trots att namnen egentligen är helt logiska.

Fröslida (Halland), Intrånget (Dalarna), Klittberget (Orsa), Lem (Gästrikland), Barslida (Småland), Pungpinan (Stockholm), Slängerumpan (Fjällbacka skärgård), Snorrslida (en gård i Halland), Sextorp (Skåne) och Kuballe (Tjörn). Alla existerande platser men med namn som i dag påminner var och en om något helt annat. Men i de allra flesta fall så är det orter och platser med namn från svunna tider, ofta dialektalt som då inte var några konstigheter alls, men som i dag får oss att haja till.

Foto: Gide/Wikimedia / Allt om Resor

Ta till exempel uppländska Fjuckby. För några år sedan hade byborna tröttnat rejält på hur ortsnamnet väcker ”löje, retsamhet och munterhet hos allmänheten” och ansökte om att få byta namn till Fjukeby. Institutet för språk och folkminnen satte emot, och 2007 fattade Lantmäteriverket slutligt beslut om att namnet skulle vara kvar.

”Fjuck” tillhör det fornsvenska verbet fjuka, med betydelsen ”fara hastigt i luften”, ”fyka”, ”häftigt blåsa omkring”, ”yra” (särskilt om snö). Ordet ”fjuk” förekommer förövrigt i ortnamn på flera håll i Sverige,  ofta blåsiga platser, bland annat klippön Fjuk i Vättern.

Fjuckby heter alltjämt Fjuckby. Foto: Mikael Wallerstedt

Så, den som skrattade senast den tänkte på att bada i Mensträsk i Västerbotten eller i Stjärten i Falun eller gå upp för Snålkuk i Lappland kan tänka om. ”Kuk” betyder spets och ”mens” i det här fallet är det samiska ordet för ”nyfödd renkalv”. Snålkuk är ett berg i Jokkmokks kommun som stupar brant i söder mot sjön Saggat och Lilla Luleälvs dalgång, och Mensträsk betyder således ”den nyfödda renkalvens sjö”. 

Ta ett uppfriskande dopp i Stjärten.

 

Fitta eller fitt betyder ursprungligen våtmark eller sank ängsmark. Men som vi använder ordet i dag är det klart att ett ortnamn som Fittja, söder om Stockholm, väcker uppmärksamhet.

Porrarp

Skånska Porrarp i Hässleholms kommun har fått en del uppmärksamhet för sitt namn. Sannolikt är namnet en pluralform av det skånska ordet purra, som betyder ungefär ”risig buske” eller ”snår”, och -arp är det skånska ordet för ”torp”. Ortnamnet betyder alltså ungefär ”torpet vid/med de risiga buskarna”.

Skånska Porrarp har fått en del uppmärksamhet för sitt namn. Foto: Lasse Svensson

Kåtakyrkan var för stötande

Däremot bytte Kåtakyrkan i Storuman namn för bara några år sedan, eftersom ursprungsnamnet ansågs vara stötande. Det nya namnet blev Kyrkkåtan. Dessutom fick Kräkånger i Skellefteå byta namn till Lövsele 1951, eftersom några invånare tyckte att Kräkånger var kränkande.

Storumans Kåtakyrka, som numera heter Kyrkkåtan. Foto: MikaelLindmark/Wikimedia

Ortsnamnen har ofta kommit till för så länge sedan att vi i dag tappat kopplingen till vad ordet ursprungligen betydde. Så snuskigheten ligger ju egentligen i betraktarens öga.

LÄS MER: Bilsemester i Sverige: Tips på smultronställen och vackra vägar 

Fnissiga orter utomlands:

Fucking, Österrike

Beaverlick, Kentucky, USA

Boring, Maryland, USA

Bloody Dick Swamp, South Carolina, USA

Intercourse, Pennsylvania, USA

Condom, Frankrike

Hell, Michigan, USA och Norge

Hooker, Oklahoma, USA

Sandy Balls, Hampshire, England

Climax, Georgia, USA

Nasty, Hertfordshire, England