En del saker vi har fått lära oss om världen är faktiskt helt fel.
1 av 2: En del saker vi har fått lära oss om världen är faktiskt helt fel. Foto: Shutterstock
2 av 2

Här är resemyterna du kan ha gått på

Sant eller falskt? Ibland är det vi tror att vi vet faktiskt helt fel. MSN har grävt fram tolv myter om vår värld som ligger långt från sanningen.

1. Det snöar aldrig i Sahara

Saharaöknen är en av jordens hetaste och torraste platser och verkar kanske inte vara en plats där det snöar. Men det har faktiskt hänt några gånger – 1979 var det till och med snöstorm i en halvtimme. Senast det hände var 2018, då delar av öknen var täckt av ett snötäcke i nästan en hel dag innan snön smälte i solen.

Sahara är jordens största ökenområde. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Egypten är det land som har flest pyramider

Säg ”pyramid”, och de flesta tänker på Cheopspyramiden och de andra gravmonumenten utanför Kairo. Men även om Egyptens pyramider och faraoner är de mest kända är det faktiskt Sudan som har flest pyramider. I den sudanesiska regionen Nubien finns mer än 220 pyramider, ungefär dubbelt så många som i Egypten.

Pyramiderna i Giza i Egypten är totalt nio stycken. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Uluru är Australiens högsta klippa

Den röda jätteklippan Uluru, tidigare känt som Ayer's Rock, är en av Australiens största sevärdheter. Med sina 348 meter är den högre än Eiffeltornet och är ett av världens mest kända naturliga underverk. Men det är faktiskt inte den högsta klippan i Australien – det är i stället Mount Augustus i Western Australia, cirka 100 mil norr om Perth. Den är 717 meter hög, alltså mer än dubbelt så hög som Uluru, och täcker ett område på 18,5 kvadratkilometer. Det är emellertid fortfarande ifrågasatt om detta är världens största klippa eftersom den kan bestå av många lager av sand och grus snarare en enda sten.

Uluru är en av Australiens största klippor – men högst är den inte. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Kinesiska muren kan ses från rymden

Detta är en av de mest seglivade resemyterna. Men även om den 600 mil långa muren är en fantastisk skapelse och jordens längsta byggnadsverk kan den varken ses från månen eller någon annanstans i rymden, vilket den kinesiske astronauten Yang Liwei kunde bekräfta 2003 under sin vistelse på den internationella rymdstationen. Eftersom muren följer det omgivande landskapets naturliga konturer och färger är den omöjlig att se det med blotta ögat från rymden.

Kinesiska muren är historiens största byggnadsverk. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Buckingham Palace är drottningens officiella residens

Ett besök i Buckingham Palace står på många Londonresenärers agendor. Och eftersom slottet ligger mitt i den brittiska huvudstaden verkar det ju logiskt att det även skulle vara drottningens officiella bostad. Men även om det är drottningens officiella residens i London är hennes verkliga officiella bostad och också privata hem Windsor Castle, 34 kilometer utanför London. Det är världens största bebodda slott och det har också gett namn åt den brittiska kungafamiljen.

Buckingham Palace är platsen för många statsbesök. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Det finns 24 tidszoner

Det finns 24 timmar på ett dygn, så det är väl klart att världen är uppdelad i 24 tidszoner? Nej, tyvärr är det inte så enkelt. Det finns vissa tidszoner som bara har 30 minuters förskjutningar – Iran har GMT +3 och en halv timme, Afghanistan GMT +4 och en halv timme, Indien GMT +5 och en halv timme och så vidare. Nepal är ännu värre – deras tid är GMT +5 timmar och 45 minuter! För att ytterligare krångla till det löper inte den internationella datumlinjen i en rak linje, och alla länder har inte sommartid vilket skapar ytterligare förvirring. För närvarande finns det 38 definierade tidszoner – 24 standardtidszoner plus 14 tidsförskjutningar.

Det här med tidszoner är inte så enkelt... Foto: SHUTTERSTOCK

7. Florida är den sydligaste staten i USA

Om vi ​​pratar om kontinentala USA stämmer det. Men tar vi med alla 50 staterna är det faktiskt Hawaii. Kalae, även känd som South Point, på Hawaii ligger ungefär på samma breddgrad som centrala Mexiko.

Kalae på Hawaii – USA:s sydligaste punkt. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Bara Ryssland och Turkiet ligger på två kontinenter

Både Ryssland och Turkiet är delat mellan Europa och Asien, men de är inte ensamma om det – även Georgien, Azerbajdzjan och Armenien ligger i båda världsdelarna, lite beroende på vart man räknar Kaukasus. Det finns nämligen ingen knivskarp gräns mellan de båda världsdelarna. Även Egypten och Panama kan sägas ligga i två världsdelar, eftersom de skiljs åt av Suezkanalen respektive Panamakanalen. Det betyder att även om större delen av Egypten ligger i Afrika så ligger den östra delen i Asien, och Panamakanalen betraktas ofta som gränsen mellan Nord- och Sydamerika och delar Panama i två världsdelar.

Panamakanalen är gränsen mellan Nord- och Sydamerika och förbinder Atlanten med Stilla havet. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Mont Blanc är Europas högsta berg

Är du tillräckligt gammal fick du lära dig att Mont Blanc var Europas högsta berg, men det stämmer inte längre – numera anser man att det är Elbrus. Denna inaktiva vulkan är belägen i västra Kaukasus bergskedja, nära den georgisk-ryska gränsen, och är hela 5 642 meter över havet, klart högre än Mont Blancs 4 810 meter. Elbrus ligger ju i Kaukasus, som skiljer Europa och Asien (se ovan), men de flesta geografer placerar berget i Europa. Det är också en certifierad medlem av ”Seven summits”, de högsta bergen på varje kontinent.

Elbrus i Kaukasus – Europas högsta berg. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Holland är ett land

Ofta använder folk ordet Holland när de menar Nederländerna, men det är faktiskt inte samma sak. Nederländerna består av tolv olika provinser, och endast två av dessa, Noord-Holland och Zuid-Holland, bildar Holland. 

Väderkvarnar är något av en symbol för Nederländerna. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Grönland är större än Afrika

Att avbilda jorden på en platt karta, en så kallad Mercatorprojektion, gör att vi får en skev uppfattning om ländernas storlek, eftersom länder som ligger nära polerna ser mycket större ut, medan länder (och världsdelar) som ligger nära ekvatorn ser mycket mindre ut. På kartan ser Grönland och Afrika nästan lika stora ut, men i själva verket är Afrika 14 gånger så stort som Grönland.

En karta i Mercatorprojektion ger en felaktig uppfattning om ländernas storlek. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Frihetsgudinnan står i New York

Ja och nej. Statyn är officiellt erkänd som ett nationellt monument i staten New York, men själva ön Liberty Island ligger liksom Ellis Island i vattnet i delstaten New Jersey. För att komplicera saken ytterligare har New York haft jurisdiktion över de två öarna sedan 1834, medan New Jersey styr vattnet runt öarna.

Frihetsgudinnan – symbol för New York. Men i vilken delstat finns hon? Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 20 fantastiska fakta om världen som du inte visste 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande