Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Världens största vinkällare anordnar lopp.
Världens största vinkällare anordnar lopp.
Världens största vinkällare anordnar lopp.
Spring en mil och få ett glas vin, bra deal!
Spring en mil och få ett glas vin, bra deal!
Spring en mil och få ett glas vin, bra deal!
1 AV 2
Världens största vinkällare anordnar lopp.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Spring en mil och få ett glas vin, bra deal!
Foto: Shutterstock

Här är löptävlingen för dig som älskar vin

Älskar du både vin, löpning och att resa?

Då ska du ta en tripp till Moldavien för ett milslångt lopp i världens största vinkällare.

I helgen som gick tävlade hundratals löpare i ett 10 kilometer långt lopp i världens största vinkällare. Men hjälp av pannlampor fick de navigera genom mörkret i kalkstensgrottorna som sträcker sig upp till 200 kilometer under marken. Vinkällaren, Milestii Mici, ligger i Moladiven nära huvudstaden Chișinău. 

Löparna, som kom från Europa, USA och Kanada, hejades på av dansare, musikanter och sångare i folkdräkter som uppträdde i grottorna. Loppet tog dels plats på halkiga, snöiga vägar runt vinkällaren, men mestadels inne där löparna fick springa förbi de stora ektunnorna fyllda med vin. Mödan var värd när löparna gick i mål och fick ett glas vin.

LÄS MER: Här är loppet i Skottland för dig som älskar whisky 

De massiva kalkstensgrottorna har använts i decennier för att lagra och förvara vin. Redan 2005 tog sig vinkällaren in i boken Guinness World Records då de förvarade flest antal vinflaskor i världen. I dag har de runt två miljoner flaskor, skriver The Jakarta post. För att inte löparna skulle springa vilse i alla gångar fick de kartor som visade de underjordiska "gatorna", som namngetts efter olika druvsorter, som cabernet sauvignon och pinot. Sammanlagt ska gångarna sträcka sig över 20 mil.

Milslånga gångar med vin hos Milestii Mici. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Staden under jord är fylld av två miljoner flaskor vin 

Vill öka vinexporten

Moldavien, med 3,5 miljoner invånare, är ett av de få områden som fortfarande tillverkar vin i forna Sovjetunionen. Deras vin och konjak är populära i övriga forna Sovjetstater, men är mindre kända i övriga världen.

Vinsektorn i Moldavien ger jobb åt mer än en tiondel av landets arbetskraft. Men under 2017 utgjorde industrin dock bara 2,8 procent av landets totala ekonomiska resultat. Moldavien hoppas att de kommer kunna ta sig in på vinmarknaden i väst, och att få turister att se den gigantiska vinkällaren Milestii Mici hoppas de kan hjälpa. Organisatörerna för vinloppet säger dock att det främsta syftet med loppet är att ha kul.

– Målet är inte att visa upp något orealistiskt snabbt löpresultat. Människor kommer hit för att ha roligt. I stället för att dricka vin vid ett bord, varför inte springa och sedan dricka ett glas vin?, säger Dmitry Voloshin, ordförande för organisationen som ordnade loppet, till The Jakarta post.

Om man är nyfiken på världens största vinkällare men inte är ett fan av löpning behöver man inte hänga läpp, Milestii Mici är nämligen öppet för besök och erbjuder guidade turer i de många gångarna.

LÄS MER: Framröstat: Poolen med bäst utsikt i världen