I en port i ringmuren hittas en konsthandlare upphängd.
1 av 5: I en port i ringmuren hittas en konsthandlare upphängd. Foto: Christian Örnberg
Även Slite har råkat ut för mord i en kriminalroman. Till exempel i Anna Janssons ”Alla kan se dig”
2 av 5: Även Slite har råkat ut för mord i en kriminalroman. Till exempel i Anna Janssons ”Alla kan se dig” Foto: Magnus Liljegren/All Over Press
Ett mord beågs i en hiss på Wisby Strand Congress & Event i Visby.
3 av 5: Ett mord beågs i en hiss på Wisby Strand Congress & Event i Visby. Foto: Axel Öberg
I botaniska trädgården i Visby hittas en sjuksköterska mördad i ett lusthus.
4 av 5: I botaniska trädgården i Visby hittas en sjuksköterska mördad i ett lusthus. Foto: Björn Magnusson
På Tott Hotell i Visby mördas en debattredaktör i ett av rummen.
5 av 5: På Tott Hotell i Visby mördas en debattredaktör i ett av rummen. Foto: Stig Hammarstedt

Här är Gotlands 12 blodigaste platser

Gotland, blodiga Gotland.

I dag inleds deckarfestivalen i Visby.

Här är tolv ruggiga brottsplatser på Gotland - hämtade från Mari Jungstedts och Anna Janssons populära spänningsromaner.

I dag inleds Sveriges nya internationella deckarfestival Crimetime Gotland i Visby.

Ett femtiotal svenska och internationella spänningsförfattare kommer att finnas på plats för att möta sin publik. Festivalen, som pågår till och med söndag, rymmer ett digert program med bland annat utfrågningar, skrivarkurser, debatter, författarsamtal, filmvisningar och mycket mer.

Här erbjuds även bussturer i "de litterära mördarnas spår" med såväl Mari Jungstedt som Anna Jansson.

Tänkbara platser för bussarna att besöka ser ni nedan.

Vi har listat tolv blodiga brottsplatser på Gotland - hämtade från Jungstedts och Janssons olika böcker:

1. Bunge

I det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland hittas mäklaren Sanna Widding död. Några kilometer därifrån ligger en anrik kalkstensgård som hon fått i uppdrag att sälja. Så inleds Mari Jungstedts kriminalroman "Den man älskar " (2013).

2. Ronehamn

I den här lilla orten på Gotlands sydöstkust hittas den nittioårige Heinz Meyer skjuten. Det blir ett fall för Gotlandspolisen Maria Wern i Anna Janssons spännande "Skymningens barfotabarn" (2014).

3. Visby ringmur

En vintermorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad och upphängd i en port i Visby ringmur. Det är upptakten till "Den döende dandyn" av Mari Jungstedt, den fjärde kriminalromanen med kommissarie Anders Knutas vid Visbypolisen (2009).

4. Herrvik

Mari Jungstedt och Ruben Eliassen är aktuella med den första delen i en kriminalserie som utspelar sig på Kanarieöarna. Foto: crimetimegotland.se

En nioårig pojke försvunner från en fest i Herrviks fiskeläge mitt på Gotlands östkust. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. Där gör kriminalinspektör Maria Wern en upptäckt. Så börjar spänningsromanen "Pojke försvunnen" av Anna Jansson (2014).

5. Klintehamn

Mari Jungstedts nionde kriminalroman "Det fjärde offret" (2011) startar med ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i den här idyllen på Gotlands västkust. En liten flicka blir påkörd. En av rånarna mördas. Sedan en till.

6. Slite

En skolfotograf hittas som hittas ihjälslagen i sitt hem i Slite på norra Gotland. Någon har också försökt tända eld på hans arkiv. "Alla kan se dig" (2015) är den sextonde av Anna Janssons böcker i serien om kriminalinspektör Maria Wern.

7. Fröjel

Nära kyrkan i den lilla ort på Gotlands västkust strax söder om Klintehamn samlas en grupp arkeologistuderande från olika länder för att delta i en utgrävning på under några sommarveckor. En dag hittas en av studenterna mördad ute på en fågeludde inte långt ifrån utgrävningsplatsen. Dramat utspelas i Mari Jungstedts "Den inre kretsen" (2014).

8. Wisby Strand Congress & Event, Visby

Anna Jansson. Foto: crimetimegotland.se

Den nya kongresshallen intill Visby hamn ska invigas. Festfixaren Viktor Algård lyckas genomföra arrangemanget perfekt. Men morgonen därpå hittas han mördad i en undanskymd personalhiss i byggnaden. Så börjar "Den mörka ängeln" (2010) av Mari Jungstedt.

10. Visby lasarett

Glaskonstnären Justus Hartman blir bortförd från Visby lasarett i en stulen färdtjänstbuss. Så inleds "Alkemins eviga eld", Anna Jansson tolfte bok med kriminalinspektör Maria Wern (2011).

10. Hammars

Ett kompisgäng från Visby åker till Fårö och Bergmanveckan. Men något går väldigt snett - en kvinna försvinner under en cykeltur i omgivningarna kring Hammars, filmregissören Ingmar Bergmans privata gårdsanläggning på Fårö. Allt utspelar sig i "Den dubbla tystnaden", Mari Jungstedt sjunde kriminalroman om Anders Knutas och Katrin Jacobsson vid Visbypolisen (2010).

11. Botaniska trädgården, Visby

En tidig morgon, strax före midsommar, hittas en sjuksköterska mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Så inleds dramatiken i "Drömmen förde dej vilse" av Anna Jansson (2010).

12. Tott Hotell, Visby

Den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, hittas mördad på ett hotellrum på Tott i Visby. Dådet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan och väcker stor uppståndelse. Det är upptakten till Mari Jungstedts kriminalroman "Den sista akten" (2012).

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande