Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De äldsta barnen hittar en bom över ett skumgummihav, där man har cylindriska stoppade kuddar à la Gladiatorernas ”gatuloppet”.De äldsta barnen hittar en bom över ett skumgummihav, där man har cylindriska stoppade kuddar à la Gladiatorernas ”gatuloppet”.De äldsta barnen hittar en bom över ett skumgummihav, där man har cylindriska stoppade kuddar à la Gladiatorernas ”gatuloppet”.
Snart är Ivar i färd med att klättra upp och ner på stora halvmjuka ”block” som är utplacerade på en sviktande lång matta där gymnaster gör volt efter volt.Snart är Ivar i färd med att klättra upp och ner på stora halvmjuka ”block” som är utplacerade på en sviktande lång matta där gymnaster gör volt efter volt.Snart är Ivar i färd med att klättra upp och ner på stora halvmjuka ”block” som är utplacerade på en sviktande lång matta där gymnaster gör volt efter volt.
Är minsta gnissel på väg att uppstå är personalen på Yoump där på nolltid och avleder och visar på roliga övningar.Är minsta gnissel på väg att uppstå är personalen på Yoump där på nolltid och avleder och visar på roliga övningar.Är minsta gnissel på väg att uppstå är personalen på Yoump där på nolltid och avleder och visar på roliga övningar.
Barn under tio år måste ha vuxensällskap på studsmattorna, men den vuxna betalar bara om denne hoppar.Barn under tio år måste ha vuxensällskap på studsmattorna, men den vuxna betalar bara om denne hoppar.Barn under tio år måste ha vuxensällskap på studsmattorna, men den vuxna betalar bara om denne hoppar.
På trampolinparken blandas både stora och små barn.På trampolinparken blandas både stora och små barn.På trampolinparken blandas både stora och små barn.
1 AV 6
Världsstjärnan Shaun Wood visar hur man hoppar som proffsen
2 AV 6
De äldsta barnen hittar en bom över ett skumgummihav, där man har cylindriska stoppade kuddar à la Gladiatorernas ”gatuloppet”.
Foto: Karin Sörbring
3 AV 6
Snart är Ivar i färd med att klättra upp och ner på stora halvmjuka ”block” som är utplacerade på en sviktande lång matta där gymnaster gör volt efter volt.
Foto: Karin Sörbring
4 AV 6
Är minsta gnissel på väg att uppstå är personalen på Yoump där på nolltid och avleder och visar på roliga övningar.
Foto: Karin Sörbring
5 AV 6
Barn under tio år måste ha vuxensällskap på studsmattorna, men den vuxna betalar bara om denne hoppar.
Foto: Karin Sörbring
6 AV 6
På trampolinparken blandas både stora och små barn.
Foto: Karin Sörbring

Här är det nya hoppfulla nöjet för alla barn

VÄSTERÅS. Myror i benen, begränsat skutt- och klätterutrymme hemma och trist utomhusväder?

Då passar det utmärkt att röja loss på en trampolinparken Yoump.

Fakta/Trampolinparken Yoump

Adress: Hällagatan 4, Västerås (intill Leos lekland), tfn 021-720 00.

Pris: 150 kronor per person och timme. Hoppsockor är obligatoriska och kostar 30 kronor paret. För att vara säker på att få plats bör du boka och betala i förväg på hemsidan www.yoump.se.

Öppettider: Måndag-onsdag 14-21, fredag 14-22, lördag 10-22, söndag 10-19.

Bonusinfo 1: Denna trampolinpark öppnade i juni i år. Yoump öppnas i mars 2017 i Linköping, våren 2017 i Borlänge, sommaren 2017 i Örebro, vinter 2017 i Helsingborg och vintern 2018 i Sälen.

Bonusinfo 2: Om du ändå åker till Yoump i Västerås borde du passa på att besöka Poesiparken i Östra hamnen (Spinnakergatan 2) som har hämtat inspiration från Tomas Tranströmers poesi och insektsintresse. Den invigdes i juni i år, är gratis och har linbana, vattenlek, rutschbana, studsmatta, vippgunga och mycket mer "under uppsikt av stora insekter, fåglar, svampar och växter". Läs mer på http://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/idrott-och-friluftsliv/lekplatser.html.

Andra trampolinparker i Sverige:

* I Stockholm finns på Månskärsvägen 1 i Kungens Kurva trampolinparken Bounce (www.bounceinc.se). Minimiåldern är tre år. Hoppare över 110 centimeter betalar här 150 kronor för första timmen och därefter 100 kronor per timme. För hoppare under 110 centimeter kostar det 120 kronor första timmen och därefter 100 kronor i timmen (juniorpriset gället till kl 16 på vardagar och kl 12 på helger och skollov). Öppettider måndag-torsdag 10-21, fredag 10-22, lördag-söndag 9-22. Tfn 020-10 34 00.

* I Malmö finns Jump Trampolinpark, Jägersrovägen 177, tfn 010-220 22 00, www.jump.se, måndag-söndag 10-20, 149 kronor per timme.

* Göteborg har Airhop Trampolinpark på Torpavallsgatan 4A, öppet måndag-torsdag 12-20, fredag 12-22, lördag 10-22 och söndag 10-20. Minimiåldern är fem år. En timme kostar 145-155 kronor för den som ännu inte har airhop-halkstrumpor. Tfn 031-767 54 80, www. airhoppark.se. Företaget planerar att öppna trampolinparker i Uppsala, Linköping, Stockholm, Malmö.

Tvååringen Ivar är först lite skeptisk. Havet av studsmattor och risken att välta omkull avskräcker, till dess att han ser fyraårige storebrodern Otto hoppa jämfota från matta till matta och äldre kusinerna Erik, 10, och Clara, 12, ta sats för att springa upp på de snedställda mattorna och försöka volta.

Snart är Ivar i färd med att klättra upp och ner på stora halvmjuka ”block” som är utplacerade på en sviktande lång matta där gymnaster gör volt efter volt.

Liknar "Gladiatorerna"

De äldsta barnen hittar genast en bom över ett skumgummihav, där man har cylindriska stoppade kuddar à la Gladiatorernas ”gatuloppet”. De pucklar på varandra ordentligt, men ingen blir skadad. Kösystemet från olika håll gör att små barn då och då möter äldre barn på bommen, men gång på gång ser vi hur de äldre barnen är snälla och låtsas ramla ner så att småttingarna ska få vinna. Är minsta gnissel på väg att uppstå är personalen på Yoump där på nolltid och avleder och visar på roliga övningar.

Då tvååringen blir sur över att den inhägnade studsmattan är upptagen ”för lång tid” börjar en i personalen göra bakåtvolter till dess att Ivar kiknar av skratt.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges bästa äventyrsbad – alla favoriter

Kafé för dryckespaus

Svetten lackar på alla fyra barn så efter en halvtimma tar vi en dryckespaus. Det finns ett kafé, men här är det ingen som invänder då vi dricker våra medhavda festisar. På äventyrsbadet Kokpunkten i samma stad (Västerås) får man däremot varken ha med sig mat eller dryck, vilket gör besöket dyrt för en barnfamilj.

Vi betalar 150 kronor per barn och timme, men första gången tillkommer en avgift på 30 kronor per deltagare för obligatoriska Youmpstrumpor modell barndomens sockiplast. Barn under tio år måste ha vuxensällskap på studsmattorna, men den vuxna betalar bara om denne hoppar.

Nära till Pizza Hut

Först är jag orolig att en timma i hopparken ska vara lite för kort tid och det går inte att betala för 1,5 timma, vilket är det mesta som jag tror att småbarnen klarar av innan de måste få i sig lunch och sova middag. Men då 60 minuter har gått knotar inte heller de större barnen över att vi måste packa ihop och åka. Några hundra meter längre bort på marknadsplatsen Hälla finns såväl Pizza Hut som McDonald´s.

 

Får full pott

Så hur bra tycker barnen, som varit på såväl Leos lekland intill som på Kokpunkten några kilometer in mot centrum, är denna trampolinpark?

– 4,5 getingar, svarar tolvåriga Clara.

– Nej, fem getingar. Jag vill tillbaka! Menar tioårige Erik.

Och småkusinerna? De har redan somnat i bilen, så de hinner inte lämna något omdöme.

 

Se i tv-klippet hur det ser ut när Expressens reporter testar trampolinparken Bounce i Stockholm.

 

LÄS OCKSÅ:

• Här är äventyrslandet med Lego och zombies

• Nordens 10 roligaste nöjesparker

• Här är världens största trampolin – under jord