Onikan i Lagos, Nigeria kommer på tredje plats.
Wedding i Berlin, en undervärderad stadsdel som lyckats bevara den ”vid-sidan-av”-charm som hela staden en gång var känd för.
Shimokitazawa som grundades på 70-talet, har ett rykte om att vara Tokyos charmigaste och mest bohemiska stadsdel.
1 AV 3
Onikan i Lagos, Nigeria kommer på tredje plats.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Wedding i Berlin, en undervärderad stadsdel som lyckats bevara den ”vid-sidan-av”-charm som hela staden en gång var känd för.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Shimokitazawa som grundades på 70-talet, har ett rykte om att vara Tokyos charmigaste och mest bohemiska stadsdel.
Foto: SHUTTERSTOCK

Här är de 9 coolaste stadsdelarna i världen

En mix av gammalt och nytt med bra krogar, butiker och barer plus kultur av alla de slag – det är receptet för en riktigt cool stadsdel. 

Här är listan på världens 9 just nu allra coolaste stadsdelar, från Lissabon och Lagos till New York och Madrid.

Det är den internationella och ledande nöjes- och evenemangstidningen Time Out som utsett världens coolaste stadsdelar. Se deras nio i topp nedan. 

Listan rymmer hela 50 stadsdelar över hela världen i rangordning. Vår del av världen har bara en enda representant. Vesterbro i Köpenhamn (på plats 32). Hetast just nu är en stadsdel i Lissabon.

1. Arroios, Lissabon 

Världens coolaste stadsdel beskrivs av juryn som ”en multikulturell träffpunkt där gatukonst möter mat från hela världen, undergroundkultur och historiska skatter”

Arroios är en stor stadsdel i hjärtat av Lissabon med cirka 40 000 invånare, spridda över 92 nationaliteter.  

Här finns spännande utomhusgallerier utmed Avenida Almirante Reis, ett flertal kulturcentrum och kul butiker. 1800-talspalatset Casa Independente rymmer inte bara en spännande konstskola utan även en förträfflig cocktailbar. 

Utbudet av restauranger är lysande: från toppkinesen Grande Palácio Hong-Kong till mexhöjdaren El Taco Chingón.

Men allra mest poppis är Ramiro som sägs vara Lissabons kanske bästa fiskrestaurang.

Arroios i Lissabon korad till världens coolaste stadsdel 2019 enligt Time Out. Foto: SHUTTERSTOCK

 2. Shimokitazawa, Tokyo  

Stadsdelens rykte som en av Tokyos charmigaste och mest bohemiska grundades på 70-talet då många av stadens unga, kreativa människor började flytta hit lockade av låga hyror. 

Nu finns här ett myller av second hand-butiker, ett lysande utbud av krogar och massor av mysiga kaféer och barer. Trots att stadsdelen ligger lite vid sidan av är det inte svårt att ta sig dit. Från stationerna i Shibuya och Shinjuku tar det mindre än tio minuter med tåg. I folkmun kallas området för det kortare ”Shimokita”.

I Shimokitazawa finns bland annat ett myller av second hand-butiker. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Onikan, Lagos 

En gammal historisk stadsdel i hjärtat av Nigerias huvudstad där många konstnärer och nöjesentreprenörer valt att slå sig ned och verka, mitt bland den så varierande och spännande arkitekturen.

Juryn rekommenderar stadsdelens sprudlande marknadsplats Balogun, gatumatsstället Ghana High och de levnadsglada takfester som ofta arrangeras i stadsdelen. 

Med sin befolkning om över 8 miljoner är Lagos Afrikas största storstadsområde efter Kairo.

Lagos Island, här ligger stadsdelen Onikan, på plats nummer tre. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Wedding, Berlin

Enligt juryn är  Wedding en undervärderad stadsdel som lyckats bevara den ”vid-sidan-av”-charm som hela staden en gång var känd för.

Från sina klassiska tyska pubar till, gallerier med undergroundkonst är Wedding en påminnelse om vad som ursprungligen skänkte Tysklands huvudstad sin elektriska atmosfär, skriver man. 

Här finns livliga marknader, traditionella dryckesetablissemang och stora öppna platser där lokalbefolkningens myller av olika typer kan beskådas och avnjutas. 

Klassiska tyska pubar, gallerier och undergroundkonst, allt finns i Wedding. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till Berlins guldkorn: Bra tips till weekendresan 

5. Historic Filipinotown, Los Angeles

Juryn kallar stadsdelen ”en mix av kulturer som, olikt många andra Los Angeles stadsdelar på tillväxt, lyckats behålla sin egen karaktär”.

Här finns många av Los Angeles mest spännande nya restauranger och en kul rundtur i jeepney (en enkel busstyp som används i kollektivtrafiken på Filippinerna, en förlängd variant av en sorts jeep som amerikanska armén lämnade efter sig i landet vid andra världskrigets slut).

Rundturen har temat ”det gömda Filipinotown” och tar bland annat deltagarna till den färgstaka fiskmarknaden Temple. Stadsdelen kallas allmänt för Hi-Fi (en förkortning av Historic Filipinotown). Läget är relativt centralt nära Echo Park.

Historic Filipinotown, här finns spännande nya restauranger. Foto: COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED.

6. The Waterfront, Hobart (Tasmanien) 

Etableringen av ett nytt konstmuseum för åtta år sedan förvandlade Tasmaniens huvudstad från en sömning hamnstad till ett kulturellt resmål med besökare från hela världen. 

Juryns skriver att museet för gammal och ny konst (MONA) har gjort staden till ”ett måste för urbana upptäcktsresande på jakt efter mat, vin, natur, konst och kultur”.

Alldeles i närheten ligger Hobarts gamla hamnkvarter (The Waterfront) där man njuter av stadens bästa fiskerestauranger och drycker från landets utmärkta vin-, whisky- och ginproducenter. 

Hobart har drygt 220 000 innevånare och är huvudstad på ön Tasmanien söder om Australien. Ön är en av Australiens delstater.

Tasmaniens huvudstad, ett kulturellt resmål sedan åtta år tillbaka. Foto: SHUTTERSTOCK

7.  Strasbourg-Saint-Denis, Paris

Ett musikliv att dö för och ett ständigt flöde av nya, snabbt omtalade restauranger, gör den här centrala stadsdelen till Parias coolaste. Enligt Time Out finns här såväl Paris bästa cocktailbar (Le Syndicat) som stadens bästa pizzeria (Da Graziella). 

Legendariska musikstället New Morning har presenterat det bästa inom jazz och världsmusik i nära fyra decennier och chica Hôtel Bourbon är kändistätt, inte minst under den årliga modeveckan. 

Men de många glittriga inneställena samsas på ett rätt unikt vis med enkla lågprisbarer, kebabställen och ros- och kastanjeförsäljare. Korta gångavstånd och bra tunnelbaneförbindelser gör att det är nära till det mesta du vill uppleva av Paris.

Strasbourg-Saint-Denis, snabbaste, coolaste och trendigaste i Paris just nu. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Astoria, New York

Ett område i New Yorkstadsdelen Queens som är fullt av budgetvänliga restauranger, originella barer och hippa kläd- och skivbutiker. Här finns allt från en över 100 år gammal tjeckisk ölträdgård till hippa museet för rörliga bilder, några av New Yorks bästa jazzställen, lysande grekkrogen Taverna Kyclades och den fina parken Astoria Park utmed East River och med stadens största pool. 

”Om du söker variation, smaker och energi så är Astoria stället för dig”, skriver Time Out och fortsätter: ”här trängs egyptiska restauranger och vattenpipsbarer med den gripande gatukonsten från muralprojektet Welling Court och några av stadens mest distinkta museer”. 

Astoria ligger tvärs över floden East River strax öster om Manhattans Upper East Side. 

Astoria i Queens, känt för budgetvänliga restauranger, originella barer och hippa kläd- och skivbutiker. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Embajadores, Madrid

Embajadores är den mest livliga och blandade stadsdelen i Madrid, enligt Time Out. Ett mycket färgstarkt område med gatukonst, indiska krogar, blomförsäljare och tapasbarer.

Här samsas folk som bott här i evigheter med unga som nyss flyttat hit och det föder en kreativ energi som uttrycks i många tilldragelser som den årliga i maj då gatukonstnärer dekorerar fasaderna på kvarterens barer och butiker. Augusti är sommarfesternas stora månad och i oktober hålls tapasfestivalen, en av Madrids största årliga gastronomihändelser.

Embajadores är ett färgstarkt område med gatukonst, indiska krogar och tapasbarer. Foto: r2hox/WIKIMEDIA

LÄS MER: Los Angeles bästa tips – här är 19 favoriter