Här är de 10 värsta grannarna på flyget

Sätessparkare, ouppmärksamma föräldrar och fyllon. Alla riskerar vi att träffa på störande medresenärer när vi flyger. Resesajten Expedia har frågat 1000 passagerare om vilka kategorier vi retar oss på och fått fram den här listan över de som irriterar oss mest på planet. Hur många känner du igen?

 

Av: Krister Berntsson

Allt om Resor
Foto: Colourbox

1. Sätessparkaren

 

Hela 67 procent av de tillfrågade uppger att detta är vad de retar sig mest på. Det handlar om allt från att passageraren bakom dig med jämna mellanrum pressar knäna mot ditt ryggstöd till barnet som oavbrutet sparkar dig i ryggen.

Så hanterar du det: Muta med godis (om det är ett barn) eller en drink (om det är en vuxen) för att de ska sluta.

 

Foto: Shutterstock

2. Den ouppmärksamme föräldern

 

Föräldrar som inte har kontroll på sina överaktiva barn höjer blodtrycket hos 64 procent av de som svarat. Varningssignalen är om föräldern höjer volymen på sina hörlurar och sätter på sig sovmask, medan det uttråkade barnet får löpa amok i sätet.

Så hanterar du det: Ladda din iPad eller telefon med barnvänliga spel och låna ut det till barnet. Det borde ge dig en timmes respit i alla fall.

 

Foto: Colourbox

3. Doftaren

 

När man ska tillbringa många timmar på ett trångt utrymme med andra människor, så är det viktigt att tänka på sin personliga hygien. Men att det finns många som saknar den insikten vittnar 56 procent av passagerarna om. Vare sig det handlar om doften av otvättade armhålor eller ett överdrivet användande av starka parfymer, så kan det göra din resa outhärdlig.

Så hanterar du det: Be flygvärdinnan lite diskret om att få byta plats. Om det är ett fullsatt plan kan det vara smart att ta med sig en liten burk väldoftande kräm som du stryker på överläppen.

 

Foto: Lev Dolgachov

4. Hörlursmarodören

 

Den här medpassageraren känner du också igen från kollektivtrafiken. Personen som drar upp ljudet på sina hörlurar så högt att du inte bara hör vilken låt det är, utan också kan identifiera samtliga som sjunger i bakgrundskören. 51 procent av de svarande uppgav hörlursmarodören som en extremt störande kategori medpassagerare.

Så hanterar du det: Investera i ett par riktigt täta hörlurar som du kan erbjuda dig att låna ut.

 

Foto: Igor Terekhov

5. Alkoholentusiasten

 

Om din medpassagerare börjar vifta på flygvärdinnan och be om en dubbel whisky innan planet har lyft så är det läge att dra öronen åt sig. Hälften av enkätsvaren pekar ut berusade resenärer som de mest störande man kan råka ut för.

Vanligtvis har alkoholentusiasten redan tullat på taxfree-spriten och tillbringat timmen före bordningen i baren. Har du tur så slocknar alkoholentusiasten under första timmen i luften. Har du otur så blir han bara mer och mer högljudd under resans gång. 

Så hanterar du det: Låtsas att du behöver gå på toaletten och passa på att informera personalen om vad som är på gång. Besättningen tycker lika illa om alkoholentusiasten som du gör.

 

Foto: Colourbox

6. Snackpåsen

 

Visst kan det vara trevligt med ett samtal då och då, men om du hör till dem som vill vara i fred när du reser, så är snackpåsen bland de värsta du kan hamna bredvid. Det menar 43 procent av resenärerna i enkäten. Den här personen är fascinerad av sin egen röst, helt ointresserad av vad du tycker och fullständigt oförmögen att förstå avvisande kroppsspråk.

Så hanterar du det: Påpeka försynt att du har ett viktigt möte att förbereda dig för. Om det inte biter, så berättar du om din narkolepsi och låtsas somna.

 

Foto: Jan Mika

7. Handbagelastaren

 

Det här är personen som på något sätt fått med sig ett handbagage stort som en Fiat och baxat upp det i utrymmet ovanför ditt säte. Du har ingenstans att göra av din lilla ryggsäck och du kommer oroa dig för att luckan ska gå upp under hela resan. Handbagagelastaren är en kategori som retar upp 39 procent av resenärerna.

Så hanterar du det: Faktiskt inte mycket att göra åt. Har flygbolaget släppt ombord den här personen med det gigantiska handbagaget, så är det bara att gilla läget. Och klaga i efterhand.

 

Foto: Julija Sapic

8. Armstödsockupanten

 

Den här passageraren gillar bekvämlighet och personligt utrymme. Han annekterar helt utan skrupler båda armstöden och retar därmed upp 38 procent av sina medresenärer. Att ditt personliga utrymme krymper, bekymrar honom inte ett dyft.

Så hanterar du det: Antingen erbjuder du att dela armstödet med honom en timme i taget eller också låtsas du vara en snackpåse och tråkar ut honom tills han ger upp.

 

Foto: Shutterstock

9. Ryggstödsfällaren

 

Det här är en medresenär som utnyttjar allt till max, så även lutningen på sin stol. Och det är fascinerande hur långt ryggstöden på en flygstol kan fällas ner. 37 procent av flygpassagerarna retar sig på detta beteende, vilket är extra besvärande om du är över 190 centimeter och/eller gravid.

Så hanterar du det: När du märker att sätet fälls långt in i ditt personliga utrymme, ska du låta som om du fått något i kläm. Om sätet redan fällts, så kan du gå på toaletten ett par gånger i timmen och passa på att ruska i sätet varje gång.

 

Foto: Shutterstock

10. Mittgångslöparen

 

Det här är personen som oftast sitter långt bak i planet. I samma ögonblick som säkerhetsbältesskylten släcks, kastar han sig ut i mittgången och påbörjar en hinderlöpning för att komma fram till utgången. Det här beteendet irriterar 35 procent av flygresenärerna.

Så hanterar du det: Ryck på axlarna och hoppas på att mittgångslöparens väskor kommer ut sist på bagagebandet alternativt har hamnat på planet till Kuala Lumpur.

Aktuellt just nu