Spännande kryssningar lockar allt fler svenskar till sjöss.
1 av 2: Spännande kryssningar lockar allt fler svenskar till sjöss. Foto: Stock Adobe
I Norden kanman besöka charmiga städer runt Östersjön eller färdas i dramatisk natur längs med den norska kusten.
2 av 2: I Norden kanman besöka charmiga städer runt Östersjön eller färdas i dramatisk natur längs med den norska kusten.

Här är 10 av världens häftigaste kryssningar

Åka på kryssning har blivit hett, rederierna talar om kryssningsfeber. Nu sjösätts nya och allt större fartyg med otaliga aktiviteter i rask takt. Vi tar sikte på sköna Norden, Medelhavet och Karibien.

Kryssningar har sedan länge varit populära för exempelvis tyskar, britter och amerikaner. I Sverige har denna semesterform betraktats med viss skepsis av många. Dyrt, för lyxigt och för långsamt och tråkigt, har varit några av omdömena. Men detta håller på att ändras. 

Trendigt att kryssa

Att åka på kryssning är inne i dag och det gäller inte bara för pensionärer! 

Rederierna har arbetat hårt för att göra resformen folkligare och bland annat samarbetar flera rederier med olika charterarrangörer för att nå ut till nya målgrupper. 

Kryssningar finns lite varstans i världen. Allt från att åka till Danmark eller Finland till att korsa Atlanten, kryssa i Karibien eller besöka öar söder om Sydamerika. 

Vi har koncentrerat oss på Norden, Medelhavet och Karibien. 

 Upptäck Norden, Medelhavet och Karibien

Att åka på kryssning i Norden innebär att besöka spännande städer runt Östersjön eller att färdas i dramatisk natur längs med den norska kusten. 

Att kryssa i Medelhavet innebär att det mesta finns i form av spännande fartyg, vacker natur, berömda städer, historiska sevärdheter och kulinariska upplevelser. 

Och att kryssa i Karibien, själva sinnebilden för en kryssning för många, är att resan är exotisk och bjuder på vajande palmer, medryckande rytmer, turkosblått hav, fascinerande öar, leende människor och spännande resmål, men framför allt mycket sol och bad. 

Ett kryssningsfartyg är som ett stort hotell där det är svårt att ha tråkigt. För många är själva kryssningen målet med resan. 

Vill man bara ta det lugnt i en solstol och sippa på något läskande? Inga problem. Eller våga testa världens högsta rutschkana till havs eller kasta sig ut i en nervkittlande linbana? De möjligheterna finns också. 

Adrenalinkick eller relax - varsågod och välj! 

"Spela boccia ombord!" 

LÄS MER: Här är lyxfartyget – som åker runt jorden på 245 dagar 

NORDEN 

1. Ta Hurtigruten från Kirkenes till Bergen 

Från arktisk vildmark till världsarvslistad stad - att segla söderut längs den dramatiska norska kusten med Hurtigruten är den ultimata upplevelsen. 

Man startar i Kirkenes, strax intill ryska gränsen och charmiga Bergen är den sydligast liggande staden på resan. 

Den norska kusten är makalös. Upplev vidderna i Finnmark, Nordkap och fantastiska Vesterålen och Lofoten där de branta fjällväggarna störtar rakt ned i havet. 

När fartyget korsat polcirkeln blir klimatet mildare och landskapet mjukare. Här finns små fiskelägen med mindre än 200 invånare. Sluthamnen är Bergen och när man kommer dit har man gjort en historisk kustresa. Hurtigruten har nämligen fraktat gods och passagerare i mer än 125 år! 

Info: Sex dagar. Pris från 5 801 kronor/person för del i dubbelhytt med frukost, lunch och middag. Resan till Kirkenes tillkommer. 

Hurtigrutenresan.se

Trollfjorden. En upplevelse för livet. Foto: AGURTXANE CONCELLON

2. Kryssa till Åbo med Vikingline

Upptäck Finlands näst största stad Åbo, som bjuder på restauranger, nöjesparker och evenemang året runt. En stor del av stadens kulturliv hittar du längs Aura å, stadens hjärta. 

Några av stadens största sevärdheter är domkyrkan, Sibeliusmuseum, Gamla stans centrum, Åbo slott, saluhallen, Åbo konstmuseum och det magnifika huvudbiblioteket. Missa inte heller det maritima centret Forum Marinum. Ett enkelt sätt att hinna med så mycket som möjligt till det bästa priset är att köpa förmånskortet Museum Walk. 

Eller varför inte gå en food walk? Fem restauranger längs åstranden har gått samman och marknadsför sig gemensamt - en genväg till restauranglivet. 

Sommartid är Muminvärlden ett självklart val för barnfamiljen. 

Info: 40-timmars kryssning Stockholm- Åbo tur och retur, två kvällar ombord och en dag i land. Pris från 360 kronor/ person med del i tvåbäddshytt. 

Vikingline.se

Skiftande kust. Åk längs Rügens vita klippor. Foto: CASPAR DIEDERIK

3. Öluffa i Östersjön med Birka

Kryssa mellan upplevelserna på denna trevliga ö-luffning i Östersjön. Birka besöker solskensöarna Gotland, Bornholm och Rügen. Gotland kallas för Östersjöns pärla och naturen och maten på Bornholm är Danmark när det är som bäst. 

Rügen är inte bara Tysklands största ö utan den beskrivs ofta som den vackraste. Här väntar fina naturupplevelser med vita kritklippor, branta kuster, frodiga bokskogar, havsvikar och insjöar. Längs sandstränderna ligger de anrika badorterna på rad med sina träpirer och strandpromenader. Och nationalparken Jasmund är imponerande med sina 161 meter höga kalkstensklippor. Ön bjuder på en fängslande historia, präglad av tvåhundra år av svenskt styre under stormaktstiden, andra världskriget och DDR-tiden. 

Info: 4 dygn, avresa 5/7 och 13/8. Pris från 4 250 kronor/person för del i tvåbäddshytt inklusive halvpension. 

Birka.se

LÄS MER: Sveriges första kryssning – för dig som älskar gin 

4. Kryssa till Tallinn med Tallinksilja

På en kryssning till Tallinn får man en dag i land, och det finns mycket att se. Gamla stan är sedan 1997 med på Unescos världsarvslista som norra Europas bäst bevarade medeltida stad. 

Gamla stan är också rik på torg och marknader. Det mest kända torget är Raekoja plats (Rådhusplatsen) som även fungerar som marknad under julen och festivaler. 

Stora delar av ringmuren finns kvar och 26 av de 45 originaltornen och bastionerna står också kvar intakta. Ofta har de beskrivande namn som Paks Margareeta (Tjocka Margareta), som är den första porten som möter en besökare som kommer till fots från färjeterminalen. Tallinn är också en av de mest prisvärda städerna i norra Europa. 

Info: 40-timmars kryssning Stockholm- Tallinn tur och retur, två kvällar ombord, en dag i land. Pris från 530 kronor/hytt. 

Tallinksilja.se 

Tallin. En välbevarad medeltidsstad.

MEDELHAVET

5. Kryssa med Symphony of the Seas i Medelhavet

Under 2018 finns världens största kryssningsfartyg, Symphony of the Seas, i Medelhavet. Fartyget är designat så att alla gäster oavsett ålder ska få en fantastisk upplevelse. Med separata områden hittar alla sin egen favoritplats. 

Skeppet i drift i år är gigantiskt - 362 meter långt, 65,8 meter brett och 18 våningar högt och tar 6 680 gäster i 2 775 hytter. För bekvämlighetens skull är personalstyrkan 2 200 personer. 20-talet olika restauranger finns att välja mellan där du kan hitta allt från pizza till hummer och ett stort poolområde med fyra pooler och tio bubbelpooler. På fartyget finner du dessutom den högsta rutschbanan till havs, the Ultimate Abyss. Från november 2018 utgår Symphony of the Seas från sin nya hemmahamn Miami, Florida. 

Info: Sju nätter i Medelhavet. Barcelona (Spanien)-Palma de Mallorca (Spanien)- Marseille (Frankrike)-La Spezia (Italien)- Civitavecchia (Italien)-Neapel (Italien)- till havs-Barcelona (Spanien). Pris från 10 743 kronor/person för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice med kontinental frukost, aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Barcelona tillkommer. 

Royalcarribean.se 

Symphony of the Seas. Med fyra pooler och tio bubbelpooler. Foto: GUILHERMEMESQUITA / SHUTTERSTOCK

6. Kryssa med Costa Victoria i Västra Medelhavet 

Alla säsonger är perfekta för en kryssning i västra Medelhavet där du kan upptäcka de fantastiska städerna som finns runt denna del av Medelhavet. Resan börjar i Barcelona och tar dig bland annat till Marseille och Palma de Mallorca och genom historia, natur, konst och kultur. 

Du kan njuta av landskapet och ombord på "Costa Victoria" där inte minst det italienska köket har stor betydelse. 

Skeppet erbjuder något att göra för alla. Oavsett om du är sportentusiast, älskar avkoppling, är äventyrssökare, ung eller gammal finns det många aktiviteter att välja mellan och du kan utnyttja dina semesterdagar till fullo. 

Info: Sju nätter ombord på Costa Victoria. Barcelona (Spanien)-Marseille (Frankrike)-Savona (Italien)-La Spezia (Italien)- Civitavecchia (Italien)-Palma de Mallorca (Spanien)-Barcelona (Spanien). Pris från 7 049 kronor/person för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, inklusive de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Resan till Barcelona tillkommer. 

Costacruise.com

La Spezia. En av Italiens alla vackra kuststäder längs rutten. Foto: STOCK ADOBE

LÄS MER: Reseproffsets värsta kryssningsupplevelser 

KARIBIEN 

7. Kryssa med Celebrity Equinox till San Juan

På en den här kryssningen får man uppleva några av Karibiens vackraste öar på en och samma resa. Bara att luta sig tillbaka och njuta av mat, underhållning, spabehandlingar och mycket mer ombord. 

Celebrity Equinox bjuder till exempel på Lawn Club med riktig gräsmatta, egen glasblåsningsuppvisning och glasstudio. Och under kryssningen besöker du bland annat San Juan, som är den näst äldsta staden på den amerikanska kontinenten. De pastellfärgade husen, de statydekorerade plazorna och de trånga gatorna är mysiga att flanera i. Du besöker också den idylliska ön Saint Thomas, som är berömd för sina fina stränder, sitt kristallklara vatten och sina skattefria shoppingmöjligheter. 

Info: Sju nätter med Celebrity Equinox. Miami (Florida)-till havs- San Juan (Puerto Rico)- Charlotte Amalie (Saint Thomas)-Philipsburg (Saint Maarten)-till havs-Miami (Florida). Pris från 7 442 kronor/person för för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag, snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice hela dagen, aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Miami tillkommer.

Celebritycruises.se

Costa Magica. Det finns gott om barer och restauranger ombord. Foto: STOCK ADOBE

8. Kryssa med Costa Magica från Guadeloupe

Från den franska ön Guadeloupe utgår denna kryssning. Guadeloupe ser ut precis som en fjäril: dess "vingar", Grande Terre och Basse Terre, skiljs åt av en kanal och har vackra, orörda stränder. Fartyget tar sina passagerare till Antiqua och Tortola på Brittiska Jungfruöarna samt till den Franska ön Martinique. 

Fartyget Costa Magica stoltserar med fyra restauranger och elva barer, inräknat en konjak- och cigarrbar. 

En kryssning i Karibien är en upplevelse under alla årstider: exotiska vyer med livfulla färger, exklusiva platser och oförglömliga landskap. 

Info: Sju nätter ombord på Costa Magica. Guadeloupe (Frankrike)-Tortola (Brittiska Jungfruöarna)-Saint-Martin (Frankrike)-Antiqua-Kingstown (Saint Vincent och Grenadinerna)-Martinique (Frankrike)- Guadeloupe (Frankrike). Pris från 4 649 kronor/person för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, inklusive de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Resan till Guadeloupe tillkommer. 

Costacruises.se

Costa Maya. Koppla av på stranden med lockande mayaruiner inom räckhåll.

9. Kryssa med Norwegian Getaway till Mexiko

9 En sjudagarskryssning från Miami västerut ner i Mexikanska Golfen och till Mexiko. Historiska mayaruiner väntar i Costa Maya, och så vidare till härliga stränder i Belize och djupa snorkelvatten. Västra Karibien har mycket att erbjuda. 

Fartyget Norwegian Getaway har faciliteter som "The Waterfront", som är en "promenad" en öppen del av fartyget mot havet där det finns barer och mycket, mycket mer. På fartyget finns också 28 restauranger och fem vattenrutschbanor, för att bara nämna några av möjligheterna ombord. 

Info: Sju nätter med Norwegian Getaway. Miami, Florida-till havs-(Mexiko)-Harvest Caye (Belize)-Roatan, Bay Islands (Honduras)-Cozumel (Mexiko)-till havs-Miami (Florida). Pris från 6 800 kronor/person för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks inklusive alkoholhaltiga drycker på utvalda restauranger och kaféer, de flesta aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Miami tillkommer. 

NCL.com

Utflykt. Upptäck Puerto Ricos vackra kust. Foto: CHARLES HARRIS / ROYAL OWNED

10. Kryssa med Harmony of the Seas till Puerto Rico

Här finns livfulla städer, kristallklart hav och en värmande sol. Att du dessutom har ett närmast oändligt utbud ombord på ett av världens största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, gör din resa minnesvärd med besök i bland annat Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna. 

Skeppet togs i drift 2016 och är en destination i sig självt. Checka in i en värld av upplevelser för hela familjen. Här får du sol och bad, häftiga aktiviteter, mat och underhållning och avkoppling och det är svårt att ha tråkigt under kryssningen. Och resväskan behöver du bara packa upp en gång! 

Info: Sju nätter i Östra Karibien. Fort Lauderdale (Florida)-Nassau (Bahamas) -till havs- Saint Thomas (Amerikanska Jungfruöarna)- San Juan (Puerto Rico)-Labadee (Haiti)-Fort Lauderdale (Florida). Pris från 5 976 kronor/ person för del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice med kontinental frukost, aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Fort Lauderdale tillkommer. 

Royalcarribean.se

LÄS MER: 10 kryssningstips för nybörjaren

Text: Johan Dahlqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande