Ett av de mest klassiska underverken: Egyptens pyramider.
1 av 2: Ett av de mest klassiska underverken: Egyptens pyramider. Foto: Shutterstock
Kinesiska muren är et av världens sju underverk.
2 av 2: Kinesiska muren är et av världens sju underverk. Foto: Shutterstock

Hann se världens alla sju underverk - på bara sju dagar

”Upplev världens sju underverk på bara sju dagar”

Walesaren Simon Wilson utmanade sig själv med ett till synes omöjligt uppdrag.

En extremt välgjord resplan fick honom att lyckas.

Simon Wilson har över 400 000 följare på Youtube och hittar på mängder av mer eller mindre lustiga upptåg för att hålla sin publik trollbunden.

– Målet med min Youtubeverksamhet är att göra roliga saker, men alltid med budskapet att allting är möjligt bara du verkligen tror på det, säger han till Insider.

Idén att avverka sju underverk på sju dagar är bara ett exempel.

– Inledningsvis verkade det helt omöjligt att sätta ihop ett flygschema som skulle få det att fungera, men till sist lyckades jag. 

Pusslet krävde perfekt koordinerade flygavgångar och taxiresor, duschstopp på flygplatser och mycket mera. De flesta nätter tillbringades på flygplan vilket både sparade tid och minimerade hotellkostnaderna.

– Om du reser mycket vet du att det inte är ovanligt med flygförseningar och andra trafikproblem. När jag gjorde min plan så tänkte jag att det fungerar i teorin, men råkar jag ut för en försening i början kommer hela planen att kollapsa. Vi får se hur långt jag kommer.

Men tursamt nog drabbas han varken av förseningar eller inställda flyg. 

https://www.instagram.com/p/B0wd-TlBrny/

Övernattning i beduingrotta

Han började sin jorden-runt-resa med att flyga från sin hemstad Manchester till Rom där han direkt efter framkomsten tog en taxi till Colosseum. 

Han hade bara två timmar att tillbringa där innan han måste tillbaka till flygplatsen för sitt nästa plan, men beskriver den romerska arenan som ”otrolig.” 

Därpå bar flyget från Rom till Kairo. På plats blev det taxi till ett hotell nära pyramiderna där han vilade ut inför nästa dags äventyr. 

Efter att ha utforskat pyramiderna nästa morgon blev det dags att ge sig upp i ett plan igen, nu med destination Amman i norra Jordanien, nära den världsberömda staden Petra, uthuggen ur massiva bergsklippor. 

Här fick Simon vad han beskriver som ”den bästa sömnnatten i hela mitt liv”.

I bergen vid Petra finns många beduiner som än i dag lever i grottor och Simon tilläts övernatta hemma hos dem. 

– De har varken wifi eller elektricitet, det var beckmörkt och alldeles tyst.

Han rankar Petra som det främst av de sju underverken.

LÄS MER: Petra är ett givet måste under Jordanienresan 

Stoppad på amerikanska flygplatsen

Nu var det dags för en längre flygning: till New Delhi i Indien via ett stopp i Omans huvudstad Muskat. Från New Delhi reste Simon med taxi i fyra timmar för att nå berömda Taj Mahal. 

Upplevelsen i Indien var jobbig då det rådde 42 graders värme.

– Det var som att befinna sig i en sauna och inte kunna komma ut, säger Simon som dessutom hade sovit för lite och släpade på en tung väska. 

– Så fort jag hade sett underverket hade jag bara en tanke: att ta mig härifrån.

Så blev det att återvända till flygplatsen i New Delhi, där Simon hann duscha innan en nattflygning till Peking för att se Kinesiska muren. I Peking fick han tag i en taxichaufför som var villig att köra honom till muren, vänta där i två timmar och sedan köra tillbaka till flygplatsen igen. 

Därefter, på resan från Peking till mexikanska Cancun via Los Angeles uppstod oväntade problem. Simon hade visum till USA men hade inte kollat upp det närmare då han bara skulle byta plan i Los Angeles och därför trodde att han inte behövde något.

Det var fel och dessutom visade sig hans visum ha gått ut dagen före ankomsten.

Som tur var hade Sinom fyra timmar på sig att reda ut problemet och när han efter ett tag berättade om sig själv och rekordresan han var ute på löste det sig.

– De hade kunnat skicka tillbaka mig , men de älskade min resutmaning. 

Helt utmattad efteråt

Målet i Mexiko var att se Mayaruinerna i den övergivna Mayastaden Chichen Itza, 19 mil sydväst om Cancun.

Så var det dags att uppleva det sjunde och sista underverket, Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Det nåddes med flyg via Panama City.

Under hela resan tillbringade Simon bara en natt på hotell. Frånsett den och grottnatten i Jordanien tillbringades alla nätter på flyg. 

Efter resan var han helt utmattad, till stor del på grund av sömnbrist. 

Men han säger att resan var värd besväret. ”Om du inte försöker vet du aldrig säkert och det låter sig göras.”

Han menar också att den korta besökstiden på de olika underverken inte förminskade hans upplevelse av dem.

– Om jag tillbringat ett veckoslut i Petra hade jag hunnit se mer men hade upplevelsen blivit bättre? Nej, den hade bara blivit lite annorlunda.

Simon reste med bara en liten väska som handbagage. Rundturen kostade honom motsvarande cirka 75 000 kronor. 

Resan födde sju kortfilmer som Simon lagt ut på Youtube. Du når hans Youtubekanal på den här adressen: https://www.youtube.com/watch?v=Qlsdbx931Hw

Fotnot: det finns flera uppfattningar om vilka världens sju underverk är i dag. Av antikens ursprungliga sju existerar i dag bara ett (pyramiderna). Efter en stor världsomröstning 2007 med över 100 miljoner deltagare avtäcktes en ny lista. Den överstämmer med Simon Wilsons med undantaget att pyramiderna saknas till förmån för Manu Picchu i Peru.

LÄS MER: Världens sju NYA underverk 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande