Vackra Railay Beach.
1 av 3: Vackra Railay Beach. Foto: Shutterstock
Ton Sai Beach.
2 av 3: Ton Sai Beach.
Prah Nang Beach.
3 av 3: Prah Nang Beach. Foto: Shutterstock

Guide: Vackra Railay Beach

Det är inte konstigt att stränderna vid Railay Beach kallas för Thailands vackraste. Den halvmåneformade gulvita stranden och det turkosblå vattnet mellan de fantastiska kalkstenstopparna som skjuter upp ur underjorden är otroligt fina. 

Vi lämnar stranden i Ao Nang i Krabi för att med långsvansbåt ta oss 15 minuters resa till berömda Railay Beach.

Kaptenen som rattar långsvansbåten heter Sok och han säger att han är havszigenare, Chao Ley, det nomadfolk som sen urminnes tider befolkat delar av den thailändska kusten.

– Det är bra att ni är tidiga. Då är det lite lugnare på stranden, säger han.

Och Sok vet vad han pratar om. Railay Beach är i dag kanske Thailands mest kända strand. Och ibland kan det bli trångt här. Under högsäsongen är det många som vill komma hit.

Railay Beach ligger gömd bakom höga klippor och enda sättet att ta sig hit är med båt. Det finns inga vägar över klipporna.

LÄS MER: 12 måsten du inte vill missa i Krabi

 

Paradiset! Foto: Shutterstock

Som att komma till paradiset

Långsvansbåtarna går i skytteltrafik från Ao Nang väster om Krabi, och Krabi stad, strax österut. Men det är också en del av tjusningen att man bara kommer till Railay Beach med båt. Det blir liksom lite mer spännande att åka hit.

Och när långsvansbåtarna rundar klipporna och man ser hela Railay Beach le emot en, och stranden liksom öppnar hela sin varma famn för besökarna, känns det som man kommit till paradiset.

Och som om inte Railay Beach skulle räcka för besökaren finns det faktiskt flera stränder här att besöka. Railay Beach består egentligen av fyra stränder.

Railay West

Är den man anländer till från Ao Nang och som man ser på alla vykort och reklambilder, Railay East, som egentligen inte är en strand utan mer ett mangroveträsk.

Ton Sai Beach

En förlängning av Railay West.

Prah Nang Beach

Underbar och betydligt mindre än ovanstående stränder.

Railay East

Om de fina stränderna finns på Railay västra och södra sida, finns å andra sidan hålligånget och nattlivet på den östra. Det är här de populära barerna ligger sida vid sida.

Eftersom utrymmet mellan klipporna vid Railay Beach är ganska begränsat finns bara ett litet antal resorter och hotell här. De varierar från superlyxiga till betydligt enklare bungalower utan AC men med fläkt.

Det gör att många väljer att bo i Ao Nang eller Krabi stad och komma hit på dagsturer. Och det roliga med Railay Beach är att det lockar alla typer av resenärer, från budget och charter till toppkategorerina av resenärer. Och eftersom området är begränsat minglar man över klassgränserna.

Den rätta Railay-känslan brukar infinna sig i solnedgången, när man sitter med en paraplydrink i Coco's Bar på Railay West. Och när solen sänkt sig över horisonten blir det ett midnattsdopp i havet, au naturel, förstås!

Guide: Att göra på Raily beach

Mecka för klättrare

Railay Beach är ett mecka för bergsklättrare. De pampiga kalkstensklipporna erbjuder klättring av varierande svårighetsgrad. Ton Sai-stranden och Railay East har bra klippor för nybörjare. Hoppa på en kurs för att lära dig grundtekniken. 

krabirockclimbing.com

Havskajak –  kul nöje

Hyr en havskajak under besöket på Railay Beach. De vackra klipporna som reser sig nästan lodrätt upp ur havet är spännande att utforska från kajaken. Se till så att flytvästen fungerar bra. Flera uthyrare finns, kolla med något av hotellen på Railay Beach.

yourkrabi.com/kayaking-in-krabi

Här hittar du bästa vyn

Om du har kraft och mod, prova på att besöka utsiktspunkten uppe på klipptoppen mellan Railay East och Phranang. En liten upptrampad stig mellan klipporna leder upp till toppen. Räkna med 25 minuters tuff promenad till toppen och ytterligare 10 minuter till utsiktsplatsen. Från toppen kan man sen klättra nedåt till en liten lagun. Detta är dock en tuff uppgift. Sandaler och badbrallor är inget som rekommenderas. Bitvis är det mycket brant. En del rep ska finnas att hålla sig i.

 

Utsikten från utsiktsplatsen mellan Railay East och Phranang. Foto: Shutterstock

Välj rätt restaurang

Om stranden på Railey West är att föredra framför träsket på Railay East har dock den senare ett större utbud av restauranger och barer. Så när solen sänkt sig och mörkret infaller är det hit man kommer för kvällens aktiviteter. 

Shoppa i Krabi stad

Railey må ha bland Thailands finaste stränder, men shoppingen är inget vidare. Ta i stället långsvansbåten in till Krabi stad och gå på varuhusen Vouge Deparment Store inne i Krabi centrum! 

LÄS MER: Phuket – från paradisstränder till pittoreska stadsdelar


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande