Favorithotellet i Camps Bay Beach är Blue Views. Rummen kostar från 700 kronor per natt.
Favorithotellet i Camps Bay Beach är Blue Views. Rummen kostar från 700 kronor per natt. Foto: Torbjörn Selander

Guiden till Kapstaden - från mat till shopping

Här tipsar vi om bästa sevärdheterna, shoppingen, krogarna, hotellen och nöjeslivet.

Torbjörn Selander

SE OCH GÖRA

1. Utsiktdagen. Det går att klämma in allt på en dag om man är uppe med tuppen. Men välj en solig och vindfri dag, ta första linbanan upp för Taffelberget. Sen ner igen, åk utmed det magnifika berget mot Godahoppsudden och Cape Point. Med riktigt flyt så kan man avsluta på pingvinstranden Boulders utanför Simonstown.
www.tablemountain.net,
www.capepoint.co.za
www.sanparks.org/parks/table_mountain/tourism/attractions.php

 

2. Seriösa dagen. Sydafrikas historia och utveckling till demokrati kan inte förstås bättre än med en tur till Mandelas cell på Robben Island. Boka i god tid. Men innan dess en halvdag i kåkstäderna. Sen tillbaka till Waterfront och lunch där innan man tar färjan till Robben Island. Övernattning kan ske hos Vicky's B&B i kåkstaden.
www.robben-island.org.za
www.waterfront.co.za/tourism/pages/informationcenter.aspx
www.vickys-bed-and-breakfast.com

 

3. Vinsmakardagen. Valet är fritt mellan det närmaste som är Constantia, det största som är Stellenbosch och det vackraste och bästa som är Franschhoek. Fundera på att övernatta där, eller hyr en chaufför.
www.franschhoek.org.za

SHOPPING

1. Prins & Prins. Ett köp av diamanter och juveler kan bli ett riktigt kap i Kapstaden, det kan handla om nästan halva priset mot Sverige. Här finns allt från en dopgåva med en lös diamant till designuppsättningar. Petre Prins har dessutom doktorerat på diamanter, så han vet vad han talar om. Stället är som ett museum i sig, och nere i källaren kan man få se på hur man slipar diamanter.
Adress: Huguenot House, 66 Loop Street
www.prinsandprins.com

 

2. Orms. Förr var kameror väldigt dyra i Sydafrika, idag kan de vara ett klipp att handla här, speciellt när man får tillbaka momsen på flygplatsen om man har ett riktigt "VAT Invoice". Butiken är läcker och Steven är trevlig försäljare som emellanåt ger rabatt.
Adress: Roeland Square.
www.ormsdirect.co.za

 

3. New Heritage Gallery. Det har blivit inne att köpa med sig konst från Kapstaden, både lokal och internationell. Ägarinnan Shay Davis är en glad virvelvind.
Adress: Heritage Square.
www.newheritagegallery.com

NÖJESTIPS

1. Long Street. Gatan som är nöjescentrat under kvällar och nätter. Massor av barer och klubbar. Men undvik sidogator och var lite försiktig ju senare det blir. Något kvarter ifrån Long Street ligger nyöppnade Bizerca, på Heritage Street. Det kan bli sommarens hit.
www.bizerca.com

 

2. Marknader. Marknader för mat, matvaror, kläder och inredning, har poppat upp de senaste året. Hetast är Old Bisquit Mill i Woodstock, på lördagar. Under helger är den i Hout Bays fiskehamn en höjdare. Nya stjärnskottet blir "V&A Market on the Warf" i Waterfront, som precis har öppnat.
www.theoldbiscuitmill.co.za, www.bayharbour.co.za

 

3. Planet Bar. Coolaste baren på berömda Mount Nelson Hotel. Bli inte förvånad om en kunglighet eller Hollywoodstjärna sitter vid bordet intill.
www.mountnelson.co.za/web/ocap/planet_bar.jsp

MATSTÄLLEN

1. Carne. Giorgio Nava från Milano rörde om i grytan när han för länge sen öppnade den italienska restaurangen 95 Keerom. Giorgio brukade själv fånga tonfisken som han serverade. Nu har han också Kapstadens bästa kött, på Carne mittemot. Från hans egen farm kommer det möraste köttet att hitta. Välhängt nötkött som antiloper.
Adress: 70 Keerom Street i downtown.
www.carne-sa.com

 

2. Willoughby's. Sushikocken Sam startade för 15 år sen med en liten sushibar. Idag är det den största sushirestaurangen med och det bästa och hetaste stället för sushi och sashimi. Men missa inte "Rock Shrimps på makirullar". På Willoughby's blandar sig Kapstadens innefolk med turister under luncher och middagar. Waterfront.
www.willoughbyandco.co.za

 

3. Moyo. En afrikansk upplevelse både på tallriken och med underhållning runt borden. En ny restaurang öppnar till denna sommar i Waterfront, vid Clocktower, nära färjan till Robben Island. Finns sen tidigare på vingården Spier.
www.moyo.co.za

TRE BRA HOTELL:

1. Blue Views. I Camps Bay. Överlägset bästa sättet att bo är att hyra eget hus eller lägenhet. Det finns massor av alternativ i både prisklass och belägenhet.
Men favoriten är Blue Views i Camps Bay. Här finns det studios med dubbelrum till hus med två upp till sju sovrum. Men man måste hyra hela huset. Från litet cottage till magnifikt penthouse. Prisklass: Mellan 700 till 2 100 kronor per dubbelrum och natt.
www.blueviews.com

 

2. Camps Bay Retreat. Guesthouse i Camps Bay, 3 000 kronor per dubbelrum och natt.
www.campsbayretreat.com

 

3. Park Inn. För den som vill ha ett "vanligt" hotell. Mitt i downtown, modernt och med bra restaurang.
Adress: 29 Heerengracht Street, 1 000 kronor för ett dubbelrum.
www.parkinn.com/hotel-capetown