Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö.
Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö.
Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö.
Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö. Foto: Aarre Rinne

Guide till Tallinn – billig stad för en weekend

Tallinn är ett avväpnade möte mellan urgammalt och splitternytt. Här blandas en vacker, välbevarad, medeltida miljö med ett pulserande modernt natt- och shoppingliv.

GUIDE: TALLINN, ESTLAND

Bo bra

1. Radisson Blu Hotell Olumpia

Det stora affärshotellet är kanske inte stans mysigaste, men mycket välskött och bekvämt. Fin pool med imponerande utsikt på översta våningen (tillträde ingår i rumspriset) och mycket generös och bra frukostbuffé. På kort gångavstånd från Viruporten och gamla stan. Från drygt 800 kronor natten.

Adress: Liivalaia 33

www.radissonblu.com/olumpiahotel-tallinn

 

2. Three Sisters Hotel

Ett underbart boutiquehotell i gamla stan, bestående av tre hopbyggda köpmanshus från 1300-talet. Tjugotre rymliga och individuellt inredda rum. En härlig blandning av modernt och gammalt. Från cirka 1 200 kronor natten.

Adress: Pikk 71/Tolli 2

www.threesistershotel.com

Äta gott

3. Troika

Klassisk rysk restaurang med läge mitt i gamla stan. Stort utbud ryska rätter och underhållning i form av levande musik och dansuppträdanden. Prisklass: 100-150 kronor.

Adress: Raekoja Plats

www. troika.ee

 

4. Bocca

Uppskattad italienare med bra mat, god service och speciell atmosfär. Centralt i gamla stan. Prisklass: 125-175 kronor.

Adress: Olevimagi 9

ww.bocca.ee

Uppleva mer

5. Kadiorgs slott

Ett fint barockslott från 1700-talet som uppfördes som lustslott åt Peter den store. I den stora omtyckta park som omger slottet ryms också flera intressanta museer. Ligger en kort bit utanför centrum. Nås med buss eller taxi, ingår även i rundturer, till exempel med estonianexperience.com

 

6. Tur i mat-Tallinn

En rad företag arrangerar rundturer i staden på olika tema. Som namnet antyder är det mat som gäller för foodsightseeing.ee som bland annat har en rundvandring i Tallinn på medeltidstema och med flera matstopp. "Spöken och sägner" heter en av turerna med traveller.ee

Shoppa loss

7. Viru Centre

Ett modernt och trevligt shoppingcentrum vid Viruporten, inklusive en mycket trevlig bokhandel med kafé högst upp. I närheten finns varuhusen Stockman och Kaubamaja. I och kring gamla stan finns många småbutiker med bland annat lokalt konsthantverk.

Tallinns TOPP 5

1. Vanalinn

Det vill säga gamla stan - inte bara Tallinns utan en av hela Estlands största sevärdheter. Fantastisk och välbevarad medeltida miljö. Allt samlat på behagligt gångavstånd innanför den gamla stadsmuren.

2. Historiska museet

Ett av de bästa exemplen på hur ett museum kan använda den modernaste tekniken. Mycket fint. Inhyst i ett pampigt 1400-talspalats, men ser ut som designat av Apple.

Adress:Pikk 17

www.ajaloomuuseum.ee

3. Charmfulla kaféer

Gamla stan vimlar av mysiga kaféer för alla smakriktningar. Trivsammast fann vi Josephine Baker-templet Josephine, (adress: Vene 16) men fina är även Maiasmokk och Chez Mademoiselle (båda på gatan Pikk).

4. Musik- och dansställe

Musikklubben Clazz är nummer ett i staden, med viss förkärlek till jazz. Men här bjuds också mycket soul och annan dansmusik, oftast från band av hög klass. Livemusik nästan varje kväll i central och stor, mysig lokal. Maten är också mycket bra till väldigt blygsamma priser. En exklusiv liten bakficka till krog i källaren ståtar med en livs levande akvariehaj. Adress: Vana Turg 2.

5. Tjosan i bryggeriet

Tjo-och-tjim och rajtan-tajtan är det som gäller i Beer House, en kombinerad showkrog/bar med eget ölbryggeri. Mycket hög stämning med akrobatiska folkdansare, ringdans runt den stora lokalen och duktig orkester med bred repertoar. Rejäla korvrätter med utmärkt surkål för runt 60 kronor (det finns också annan och dyrare mat på menyn). Adress: Dunkri 5.

Resfakta

Resa hit: Direkt från Stockholm Arlanda med SAS, Estonian Air och Air Baltic. Från Bromma med FlyBe och Finnair, från Skavsta med Ryanair. Flyg från Göteborg med en mellanlandning (Finnair, SAS med flera). Direkt från Köpenhamn med SAS och Estonian Air. Tallinns flygplats ligger bara tre kilometer från centrum.

 

Ta dig runt: Det mesta en turist vill se i Tallinn ligger inom gångavstånd från vartannat. Taxi är billigt, buss och spårvagn finns också.

 

Bästa tiden/klimat: Maj-september. Gamla stan kan bli trång mitt i sommaren.

 

Restid: Flyg från Stockholm/Köpenhamn en knapp timme. Båt från Stockholm 15-20 timmar.

 

Tidsskillnad: En timme.

 

Språk: Engelska fungerar hyggligt för det mesta, många äldre talar ryska.

 

Valuta: Euro. Gott om bankomater.

 

Prisnivå: I snitt halva priset jämfört med Stockholm (enligt Forex storstadsindex).

 

Bra att veta: Tallinn har cirka 400 000 invånare. Staden grundades av inflyttade handelsmän från Gotland 1232 och var svensk 1561-1721. Då kallades staden Reval.

Läs mer: www.visitestonia.com

Estlands huvudstad har mycket att erbjuda, men för svenska besökare har den dessutom ett stort extra plus: det är en väldigt bekväm plats för oss att besöka. Flyget över Östersjön tar bara en knapp timme och resan från Tallinns flygplats till centrum är mycket kort. Vips, så är du bara där helt enkelt.

Sedan är Tallinn en bekväm stad för turister rent allmänt: det mesta du vill se och göra hittas i vackra gamla stan (Vanalinn) som inte är större än att det mesta ligger inom promenadavstånd.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

Som gjort för en helg

Lägg till de låga priserna - inte minst lyxigt hotellboende till fyndpris - och Tallinn känns som gjort för en weekend­utflykt för svenskar.

När du först närmar dig stadsmuren som omgärdar Vanalinn och passerar genom den pampiga Viruporten tycks du få dina fördomar om det gamla Östeuropa bekräftade: här vimlar det av gamla, skrynkliga gummor som säljer hemstickade sockor och mössor. Men skrapa bara lite på ytan och du upptäcker en stad som (i alla fall de yngre generationerna) ligger väl i takt med sin nutid med allt vad det innebär från gratis wifi till de senaste musik- och klädmodena. Tallinns nutidsorientering blir inte minst uppenbar när man besöker stadens historiska museum - jag har hittills inte sett ett museum som kan mäta sig med detta när det gäller modern presentation med interaktivitet och allt annat det innebär. En enormt stark upplevelse.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Välbevarat

Gamla stan är en av de vackraste medeltida stadskärnor jag sett. Att allt är så välbevarat sägs bero på att staden förde en så slumrande tillvaro på 1800-talet då många liknande europeiska stadscentrum revs och moderniserades. Centralpunkten är det mäktiga rådhuset från 1404 med Rådhustorget, en klassisk marknadsplats genom århundradena. Härifrån sträcker sig de kurviga, gamla kullerstensgatorna åt alla håll i ett bitvis labyrintiskt mönster och kantas av vackra, medeltida hus. Till de stora sevärdheterna hör det åldriga Rådhus­apoteket (med rötter från 1400-talet) där enligt lokal legend marsipanen uppfanns. Den pittoreska Katarinagången med sitt välvda tak och sina hantverksateljéer för oss direkt till medeltiden och måste upplevas. Nikolaikyrkan rymmer en stor och fin samling medeltida konst medan rådhusets höga torn (115 trappsteg upp) av många räknas som en oförglömlig utsiktsplats.

Den ålderstigna miljön ger Tallinn en speciell, notalgisk atmosfär - men öppna dörren till vilken av de många kaféerna, butiker eller krogarna som helst och samtidens puls gör sig påmind. Tallinnborna vet en hel del om hur man har kul och äter och dricker i läckra miljöer.

Ta bara alla de gulliga kaféerna: vår favorit är artdeco-kaféet Josephine, en ljuvlig hyllning till danslegenden Josephine Baker med lampfötter i form av sprattlande kvinnoben, röda plyschsoffor och en målning föreställande stjärnan över en hel vägg. En annan skön upplevelse är Maiasmokk, staden äldsta kafé, öppnat 1864.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Blygsamma priser

Trevliga krogar finns det också gott om. I topp hos Tripadvisor ligger Tchaikovsky (avsmakningsmenyer, klassisk musik, jämförelsevis dyr) följd av Mix (medeltida miljö, allt från mackor till varm mat, billig) men våra vänner, som har sommarhus utanför Tallinn talar sig varma för ryska klassikern Troika och den pålitliga italienaren Bocca. Priserna är genomgående blygsamma jämfört med de i Sverige.

Den som söker nattliv och hålligång har mycket att välja på: här finns allt från hårdrock- och gothställen till gammaldags cocktailbarer och pubar. Själva värmde vi upp med en välblandad drink på hotell Savoys eleganta bar före klubbdags.

För nattligt dans- och folkliv förde våra vänner oss till musiklubben Clazz ena kvällen och spexiga allsångsladan Beer House den andra.