Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jun 2013 15:19

Guide till Tallinn – billig stad för en weekend

Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö.

Tallinns gamla stad, Vanalinn, har en väl bevarad, medeltida miljö.

Foto: Aarre Rinne

Tallinn är ett avväpnade möte mellan urgammalt och splitternytt. Här blandas en vacker, välbevarad, medeltida miljö med ett pulserande modernt natt- och shoppingliv.

Estlands huvudstad har mycket att erbjuda, men för svenska besökare har den dessutom ett stort extra plus: det är en väldigt bekväm plats för oss att besöka. Flyget över Östersjön tar bara en knapp timme och resan från Tallinns flygplats till centrum är mycket kort. Vips, så är du bara där helt enkelt.

Sedan är Tallinn en bekväm stad för turister rent allmänt: det mesta du vill se och göra hittas i vackra gamla stan (Vanalinn) som inte är större än att det mesta ligger inom promenadavstånd.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

Som gjort för en helg

Lägg till de låga priserna - inte minst lyxigt hotellboende till fyndpris - och Tallinn känns som gjort för en weekend­utflykt för svenskar.

När du först närmar dig stadsmuren som omgärdar Vanalinn och passerar genom den pampiga Viruporten tycks du få dina fördomar om det gamla Östeuropa bekräftade: här vimlar det av gamla, skrynkliga gummor som säljer hemstickade sockor och mössor. Men skrapa bara lite på ytan och du upptäcker en stad som (i alla fall de yngre generationerna) ligger väl i takt med sin nutid med allt vad det innebär från gratis wifi till de senaste musik- och klädmodena. Tallinns nutidsorientering blir inte minst uppenbar när man besöker stadens historiska museum - jag har hittills inte sett ett museum som kan mäta sig med detta när det gäller modern presentation med interaktivitet och allt annat det innebär. En enormt stark upplevelse.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Välbevarat

Gamla stan är en av de vackraste medeltida stadskärnor jag sett. Att allt är så välbevarat sägs bero på att staden förde en så slumrande tillvaro på 1800-talet då många liknande europeiska stadscentrum revs och moderniserades. Centralpunkten är det mäktiga rådhuset från 1404 med Rådhustorget, en klassisk marknadsplats genom århundradena. Härifrån sträcker sig de kurviga, gamla kullerstensgatorna åt alla håll i ett bitvis labyrintiskt mönster och kantas av vackra, medeltida hus. Till de stora sevärdheterna hör det åldriga Rådhus­apoteket (med rötter från 1400-talet) där enligt lokal legend marsipanen uppfanns. Den pittoreska Katarinagången med sitt välvda tak och sina hantverksateljéer för oss direkt till medeltiden och måste upplevas. Nikolaikyrkan rymmer en stor och fin samling medeltida konst medan rådhusets höga torn (115 trappsteg upp) av många räknas som en oförglömlig utsiktsplats.

Den ålderstigna miljön ger Tallinn en speciell, notalgisk atmosfär - men öppna dörren till vilken av de många kaféerna, butiker eller krogarna som helst och samtidens puls gör sig påmind. Tallinnborna vet en hel del om hur man har kul och äter och dricker i läckra miljöer.

Ta bara alla de gulliga kaféerna: vår favorit är artdeco-kaféet Josephine, en ljuvlig hyllning till danslegenden Josephine Baker med lampfötter i form av sprattlande kvinnoben, röda plyschsoffor och en målning föreställande stjärnan över en hel vägg. En annan skön upplevelse är Maiasmokk, staden äldsta kafé, öppnat 1864.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Blygsamma priser

Trevliga krogar finns det också gott om. I topp hos Tripadvisor ligger Tchaikovsky (avsmakningsmenyer, klassisk musik, jämförelsevis dyr) följd av Mix (medeltida miljö, allt från mackor till varm mat, billig) men våra vänner, som har sommarhus utanför Tallinn talar sig varma för ryska klassikern Troika och den pålitliga italienaren Bocca. Priserna är genomgående blygsamma jämfört med de i Sverige.

Den som söker nattliv och hålligång har mycket att välja på: här finns allt från hårdrock- och gothställen till gammaldags cocktailbarer och pubar. Själva värmde vi upp med en välblandad drink på hotell Savoys eleganta bar före klubbdags.

För nattligt dans- och folkliv förde våra vänner oss till musiklubben Clazz ena kvällen och spexiga allsångsladan Beer House den andra.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat