Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Guide till Köpenhamn – 11 tips för helgresan

KÖPENHAMN. Ruff, trendmedveten till tusen och samtidigt sådär härligt laid back.

Köpenhamn är en stad med många ansikten och mycket att göra. Snajdiga fashionstor trillar ut från sunkiga morgonbarer samtidigt som bohemchica hippiefamiljer svishar förbi på sina Christiania-cyklar.

Kanske är det den där mixen av helylle och helgalet som gör stan så charmig.

Här är tipsen på saker att göra i Köpenhamn som du inte får missa!

 

TEXT AV: Malin Forsberg

Den moderna tappningen, så kallade smushis (en blandning av smörrebörd och sushi), serveras på Royal smushi café

1 av 11

1. Smörrebröd på Told og Snaps i Nyhavn

Smarrigaste smörrebröden?

Härom tvistar de lärda, men på Told og Snaps i Nyhavn har i alla fall delar ur personalen kammat hem guld i danska mästerskapen i smörrebrödstillverkning de senaste två åren.

En klassiker med gedigen smörrebrödsmeny och en salig blandning av folk är annars Café Fremtiden, ett sjömanshak från 1853.

Vill du prova nåt nytt? Den moderna tappningen, så kallade smushis (en blandning av smörrebörd och sushi), serveras på Royal smushi café, Amagertorv 6.


OM KÖPENHAMN

Köpenhamn är de kontrasternas stad, och ena sidan hålls det hårt på traditioner – det finns gott om smörrebröd-restauranger med rutiga dukar, där man tar sig en cigg efter maten – å andra sidan ligger man i framkant när det gäller hippa stjärnkrogar, design och barliv.


Köpenhamnarna hör också till de mest miljömedvetna i världen och i stort sett alla cyklar, ibland som dårar, så se upp! Köpenhamn utsågs till Europas miljöhuvudstad 2014 och fler och fler restauranger satsar på att servera ekologiskt både på tallriken och i glasen.

Senaste tillskottet är Neighbourhood, en restaurang i hippa Vesterbro som bakar organiska pizzor och blandar ekologiska drinkar. Den blev utnämnd till stadens bästa nya restaurang 2015 av nättidningen Alt om København, aok.dk.

För besökare som vill se något annat än Nyhavn är streetfoodmarknaden Papirøen på andra sidan vattnet, norr om Christianshavn, ett hett tips. Här är råder uppslupen stämning på helgerna och foodtrucks från världens alla hörn står uppradade. Kvällen avslutas med fördel i det ruffare Kødbyen som fortfarande håller fanan högt som stans livligaste restaurang- och barmecka.

Här har vi samlat de hetaste tipsen för en lyckad helg i Köpenhamn.

1 av 11