Njut av en fika på den mysiga innergården på "Book Café hos Morten" i Ystad.
Njut av en fika på den mysiga innergården på "Book Café hos Morten" i Ystad. Foto: Anna Hagvärn

Guide till fyra mysiga fik på härliga Österlen

Somliga kommer hit för konsten, andra för maten - vi letade upp mysiga miljöer för en helt vanlig fika. Följ med till fem sköna kaffepauser på Österlen.

Foto: Foto: Anna Hagvärn
1. Backagården, Löderup

Backagården slutar inte att överraska; från de välbevarade gamla lokalerna där present- och hantverksbutiken ryms kommer du till ett mysigt rum i allmogestil, sedan ett ljust och modernt café, därifrån en läcker passage med stenväggar och konstutställning till, slutligen, ett stort växthus att sitta och fika i med vinrankor över huvudet.

Här äter du en lättare lunch med rökt Kåsebergalax eller njuter av bakverk och kaffe. Växthuset är perfekt som uteplats även en regnig dag. När solen skiner finns utemöbler och trädgård för barn med spring i benen.

Öppettider: Alla dagar 11-18

Kontakt: Östra kustvägen 987, 276 45 Löderup. Tel: 0411-526 112.

www.backagarden.com

Foto: Foto: Anna Hagvärn
2. Olof Viktors, Glemminge

Bageriet och caféet är lika populära hos Olof Viktors. Sittplatser finns i flera lokaler, från den vackra innergården till ett stort rum med vackra takbjälkar och konst på väggarna, till flera mindre rum i vad som känns som ett gammalt boningshus. I butiken säljs knäckebröd, marmelader, skorpor och surdegsbröd bakat i vedeldad stenugn på gammaldags vis. Den hemmagjorda glassen svalkar välkommet en solig dag. Allt görs på naturliga råvaror.

Kullerstensbelagd innergård.

Öppettider: Alla dagar 7-18

Kontakt: Österlenvägen 86, 270 21 Glemminge. Tel: 0411-522 020.

www.olofviktors.se

Foto: Foto: Anna Hagvärn
3.Hylkegården, Simrishamn

Bland vackra omgivningar, en stor gårdsplan och murgrönaprydda murar, möts du av den gamla stallbyggnaden i rött tegel, idag omgjord till butik. Den inredningsintresserade får sitt lystmäte bland nytt och antikt. Alldeles runt hörnet ligger den mysiga kaffestugan med sittplatser i trädgården eller lantlig stil inomhus. Den familjeägda Hylkegården har lockat med hembakt fika i snart 40 år och lockar många besökare, både turister och boende i de skånska städerna.

Öppettider: Alla dagar 11-18

Hylkegården Gislöv, 272 92 Simrishamn. Tel: 0414-251 50.

www.hylkegarden.se

Foto: Foto: Anna Hagvärn
4. Book Café Hos Morten, Ystad

Innergården omsluts av vackra korsvirkesgårdar och stora träd ger lite skugga. Inne i det lilla caféet är det dunkelt och mysigt. Bokhyllor och antika prylar samsas med konst- och glasföremål längs väggarna. Anders och Morten roddar med mat och kaffe med en meny på fyra språk. Bokcaféet har en lång historia och idag lite mindre fokus på böcker, men namnet och den höga trivselfaktorn har bevarats. Det populära danska smörrebrödet och de nybakta bakverken får det att vattnas i munnen, men svåraste valet är ändå att välja sin egen kaffekopp.

Öppettider: Tisdagar-lördagar kl 11.00-15.30

Kontakt: Gåsegränd 1, 271 34 Ystad. Tel: 0411-134 03.

www.bookcafehosmorten.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande