Bad Gastein, Österrike.
1 av 6: Bad Gastein, Österrike. Foto: Monika Björk
Cotswolds, England.
2 av 6: Cotswolds, England. Foto: Monika Björk
Val Gardena, Italien.
3 av 6: Val Gardena, Italien. Foto: Monika Björk
Cornwall, England.
4 av 6: Cornwall, England. Foto: Image Source/David Forman
Cinque Terre, Italien.
5 av 6: Cinque Terre, Italien. Foto: Colourbox
Cinque Terre, Italien.
6 av 6: Cinque Terre, Italien. Foto: Monika Björk

Guide till Europas fem vackraste vandringar

Upplev Europa till fots i sommar.

Vandra i din egen takt, njut av de enastående vyerna och stanna till vid paradisängar, mysiga pubar eller vita sandstränder.

Författaren och den ständige vandraren Monika Björk bjuder på sina fem vackraste landskap.

Cotswolds, England

Söta byar bland dansande bäckar
I lantliga Cotswolds vandrar man mellan små byar där husen har halmtak och täppor med stockrosor och lavendel. De böljande betesmarkerna är fulla av vårens lammungar och varje dal har sin dansande bäck. Genom rara Bourton-on-the-Water rinner floden Windrush på sin väg mot Themsen. Här bor man i 1700-talshus och går direkt ut på markerade stigar med en pub eller ett tearoom som mål. St Lawrence kyrka ser som ut som klippt ur en engelsk deckarserie. Härifrån går en runda till floden Eye och byarna Slaughters som kan vara Englands gulligaste. Genom Bourton går också långvandrarstigen The Monarch's Way med utsikt på andra sidan kohagarna. Den är 90 mil lång och leder ända till kusten. Om man följer Windrush till byn med samma namn kommer man så småningom till trevliga The Fox Inn i en flodkrök där man kan äta lunch vid det strömmande vattnet.
Resa dit: Flyg till London, helst Heathrow. Med bil tar det knappt två timmar härifrån. Annars buss till Oxford och sen vidare till Bourton.
Bo: Chestnut är ett B&B med dubbelrum för under tusenlappen. www.chestnutsguesthouse.co.uk.

Val Gardena, ­Italien

På hög höjd
Val Gardena är dalen på alpernas solsida i Sydtyrolen. Här betar hästar och kor i sluttningarna mellan de dramatiska, vasstandade topparna. Man kan välja mellan att ta en linbana upp till lättvandrade gräsplatåer eller att klättra i utmanande bergssidor. Det är aldrig långt till en alpstuga med servering.
Alpi di Siusi är en ljuvlig högslätt med hästflockar och mildögda alpkor där man kan ströva runt en hel dag och sen ta linbana ner.
Nationalparken Puez-Geisler nås också med linbana. Det är en fäbodidyll med böljande backar och vidsträckta panoramavyer. Langental är en vänlig dal mellan enorma bergväggar. Där dalen tar slut fortsätter stigen upp mot topparna.
Resa dit: Vägen till Gardena-dalen går över Bolzano som ligger mellan Innsbruck och Verona. Flyg till endera eller till München och ta sen tåg till Bolzano. Sen buss in i dalen.
Bo: Dalen är 25 kilometer lång. Orterna St Cristina, Ortisei och Selva är alla trevliga att bo i med en uppsjö av hotell och B&B. Selva är mest pittoreskt, Ortisei har flest linbanor.
Läs mer på vagardena.it och valgardena.com.v

Bad Gastein, ­Österrike

Njut av frisk alpluft och blomsterängar
Snögnistrande toppar och gröna ängar med fäbodar - stigarna lockar i Bad Gastein. Nere i dalen forsar floden Ache mellan byarna. Till topparna går linbanor och man är snabbt uppe i den högalpina terrängen. 35 mil markerade vandringsleder i friskaste alpluft! I början av juli är största blomningen med mängder av orkidéer.
Stubnerkogel visar ett dramatiskt landskap och från topprestaurangen på 2 230 meters höjd går en lång hängbro för den som inte har svindel. Schlossalm har en liten, blå sjö högt uppe bland ängarna. Längst inne i dalen ligger det gröna Nassfeld med betesmarker och vattenfall i nationalparken Hohe Tauern.
Resa dit: Flyg till Salzburg med kort tågresa till Bad Gastein, eller billigare flyg till München och längre tågresa.
Bo: Bad Gastein mitt i dalen är en gammal kurort där Mozarts familj njöt av den friska bergsluften. Här finns gamla jugendhotell och en mängd B&B. En vecka i dubbelrum kostar från tre tusenlappar och uppåt. www.gastein.com.

Cornwall, ­England

Blå vågor
Längs hela Cornwalls kustlinje går en vandringsstig vid dramatiska klippor. Från de höga gräsmarkerna har man strålande utsikt över havet. Man vandrar mellan fiskelägen och semesterorter och kan bo med utsikt över hamnar med folkliv och fish&chips. Megavissey är en favorit.
En tur runt St Anthonys halvö bjuder på både djungelliknande skog och öppna fält med lärksång. Längs stigen ligger stränder med vit och len strand för den som vill ta ett dopp. Dodman Point är en hög klippa med kustens bästa vy. Efter ett tag kommer man till fantastiska Hemmick Beach. Perfekt för picknick!
Cornwalls växtlighet kan vara subtropisk med höga ormbunkar och rhododenronskogar. Det märks när man går kuststigen från Menabilly mot gamla sjörövarnästet Fowey.
Resa dit: Tåg från Paddington station i London till St Austell och buss därifrån.
Bo: www.southwestcostpath.com har fakta om kuststigen. Fler B&B och hotell finns på
www.mevagissey-cornwall.co.uk. Harbour House har utsikt direkt över Mevagisseys hamn till ett hyggligt pris.

Cinque terre, Italien

Idylliska byar
Cinque Terre kallas fem små byar som klänger ut över havsklipporna i Ligurien. Husen är målade i pastellfärger, havet skummande turkosblått. Fler av byarna kan bara nås med båt- och vandringsstigar. Högre upp i bergen går en idyllisk järnvägslinje som binder ihop dem.
Den klassiska Via dell'Amore, Kärlekens väg, går genom vinodlingar och olivlundar mellan Riomaggiore och Monterosso. Sträckan är bara 12 km, men går mycket uppför och nerför. Den som vill ha tuffare vandring kan välja Röda stigen, Sentiero rosso ­mellan Riomaggiore och Portovenere. Den är längre och löper parallellt med havet högre upp i bergen bland pinjer och kastanjeskogar.
Resa dit: Flyg till Milano eller Genua och tåg längs kusten. 1 tim från Genua, 3-4 från Milano. Franska Nice går också bra men ligger längre bort.
Bo: Bra utgångspunkter för Cinque Terre-vandringar är Levanto och Sestri Levante. Båda har badstränder. Här är lättare och billigare att hitta boende och sen tar man lilla tåget till sin vandring. www. cinqueterre.eu.com, www. cinqueterre.it.

 

 

Text av: Monika Björk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande