GUIDE till Barcelona – skriv ut och spara den

Här följer en rad tips på boende, mat, upplevelser och shopping när du besöker Barcelona.

Bo bra

1. Chic & Basic Born

Ett renoverat bostadshus från 1700-talet med charmigt och centralt läge mitt i Born. Små rum som dock är luftiga och eleganta. Mycket prisvärt.
Pris: Dubbelrum kostar från 530 kronor natten.
Adress: Carrer de la Princesa 50, Born.

2. Market Hotel

Utmärkt boutiquehotell på budgetnivå i lugnt område, men helt nära Ramblan. Fräsch designerinredning och detaljer som gratis wi-fi, mineralvatten och äpplen. ­
Pris: Dubbelrum kostar från 620 kronor natten.
Adress: Carrer del Comte Borrell, 68, ­Eixample.

 

Äta gott

3. Antiga Casa Figueras

Med perfekt läge mitt på Ramblan är det här konditoriet/bageriet en given ­turist­magnet. Strunt i det, här finns några av stans finaste bakverk. Som svensk är det förstås omöjligt att motså ­bakelsen ­"Estocolmo" - sockerkaksdeg med illgul topp av citronfromage och laddad med hallonsylt och grädde (pris cirka 45 kronor). Lägg till en utsökt jugendmiljö, ­marmorbord och en utsökt vacker fasad.
Adress: Ramblas 83.

4. Bacoa

I det nyrenoverande området runt ­saluhallen Santa Caterina i Born ligger vad ­Barcelonas största dagstidning beskriver som stadens bästa hamburgerestaurang. Det är troligen helt sant ty här ­serveras 250-gramsburgare på kalvkött i en ­specialkomponerad meny med ost, friterad potatis, chutney och karameliserad lök. Mums! Pris cirka 55 kronor.
Adress: Carrer de Colomines 2, Born.

 

Uppleva mer

5. Museu Frederic Marès

När vi avverkat "måsten" som ­Moderna museet och Picassomuseet, får vi tid att utforska storstans mer kuriösa ­utställningsattraktioner. Mitt i gamla stan ligger skulptören Frederic Marès ­samlingar i ett kungligt palats. Antika statyer i ­bottenvåningarna men det är högst upp sensationerna väntar. Marès blev 98 år och tycks ha samlat på det mesta. Fickur, solfjädrar, dockhus, promenadkäppar, hängslen, lås - tusentals av dem, inom glas och ram. Svårglömt.
Adress: Placa de Sant Iu 5-6, Barri Gotic.

6. Museu d'Historia de la Ciutat

Barcelonas stadsmuseum. Extra märkligt tack vare de lämningar från romersk tid som grävts fram och som bildar museets "källarplan". Vandra i romerska kvarter som rymmer såväl äkta tempel som en ­garumfabrik (garum är en sorts fisksås som var en av basrätterna i den romerska mathållningen).
Adress: Plaça del Rei 1 (Barri Gotic).

 

Shoppa smart

7. Ion

På en av stans smalaste gator och ­omgiven av kaféer och gallerier ligger den här charmiga, lilla presentbutiken med fokus på smycken, väskor och andra accessoarer. Som hos många andra hämtas motiven gärna från barnböcker och tecknade serier men här har många av prylarna en egen, lite extra sagolik tvist. Muminfamiljen och Pippi Långstrump är stora här. Givetvis måste vårt damsällskap föräras ett par ­Pippiörhängen!
Adress: Carrer Petritxol 3, Gotic.

8. Ramonas Barcelona

De slingrande gränderna öster om Ramblan (stadsdelarna Gotic och Born) är fulla av udda småbutiker varav Ramonas är en av de allra charmigaste. Det är hit du går för att "pimpa upp" din cykel. Ett färgstarkt nördparadis fullt av häpnadsväckande ­sadelskydd, hjälmar, handtag, lås, lampor - ja, det mesta tänkbara för att få dig att känna dig som en riktig glamourjockey när du glider fram på tvåhjulingen.
Adress: Carrer dels Carders 51, Born.

 

Festa loss

 9. Cerveza Moritz

Bryggeriet Moritz grundades här redan 1856 men det är först det senaste året som lokalerna blommat upp till en het mötesplats för Barcelonafolk i svängen. Det tog tio år för en berömd arkitekt att forma om det 4500 kvadratmeter gamla bryggeriet till en hypermodern lokal med egen öltillverkning, flera krogar och en bar med över 400 vinsorter. Stor, rolig prylavdelning också och kul, socialt klientel.
Adress: Ronda de Sant Antoni 39, Eixample/Raval.

10. Marmalade

Möjligheterna till kul kväll- och nattliv är oändligt. Ett glas cava och några tapas på hål-i-väggen-charmiga El Xampanayet (Born) är aldrig fel liksom en öl på någon av de charmiga barerna vid Passeig El Born. Men vi väljer att avsluta på ­Marmalade, en grandiost renoverad före detta möbelbutik i Raval med kyrkhöjd i tak, fascinerande interiörer och hög ­stämning såväl i den stora baren som i ­bistro och matsal.
Adress: Carrer de la Riera Alta 4-6, Raval.

 

Ta dig runt

 
Centrala Barcelona är behändigt och ­promenadvänligt men staden har också ett väl utvecklat nät av buss- och ­ tunnelbanelinjer. Tunnelbanan är oftast snabbast. Såväl buss som tunnelbana kostar 19 kronor euro för en enkel resa. Prisvärt är det så kallade T-10-kortet (targeta) som gäller för tio resor (kan delas mellan flera personer) och som kostar 90 kronor). ­Rabattkorten kan köpas i tidnings­butiker och på tunnelbanestationer, dock ej ­ombord bussarna.
Taxi är billigt, ett par tior för kortare sträckor (miniavgiften är 18 kronor, ­bagage kostar 9 kronor extra).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande