Rofyllda och bohemiska strandpärlan Essaouira.
Kaotiska, mytomspunna Marrakech.
1 AV 2
Rofyllda och bohemiska strandpärlan Essaouira.
Foto: Shutterstock / Allt om Resor
2 AV 2
Kaotiska, mytomspunna Marrakech.
Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Marrakech och Essaouira – kombinera din resa

MAROCKO. Mysiga boutiquehotell, trendiga restauranger och shopping i världsklass. Många svenskar som reser till Marocko­ håller sig till badorten Agadir.

Men ett roligare­ upplägg är att satsa på två andra - och från varandra­ vitt skilda - städer. Den rofyllda,­ bohemiska strandpärlan Essaouira, och den kaotiska, mytomspunna sagostaden Marrakech.

RESFAKTA MAROCKO

Resa dit: Norwegian flyger direkt till Marrakech­ från Stockholm. Pris från cirka 2 000 kronor tur och retur. Apollo och Ving säljer paketresor till Marocko under vinterhalvåret.

Bästa tiden: Vår och höst är behagligast ur klimatsynpunkt. Marrakech har inlandsklimat, med mycket varma somrar och relativt kalla vintrar.

Valuta: Dirham. 100 dirham = cirka 80 kronor. Går också att betala med euro på vissa ställen. Uttagsautomater finns på större orter och större hotell.

Prisnivå: Betydligt billigare jämfört med Sverige. Huvudrätter från 50 kronor, trerättersmenyer från 90 kronor. Ännu billigare på Djemaa el-Fna, och betydligt dyrare på finkrogarna.

Bo: En riad är ett traditionellt marockanskt hus, byggt kring en innergård. Ett unikt, marockanskt boende. I medinan i Marrakech finns 1 500 riader, många har bara ett par rum. I Essaouira finns flera fina riader.

Äta: Krångla inte till det. Ibland äter man godast på de enklaste ställena - som vid något av matstånden på torget Djemaa el-Fna. Ät lokalt. Tajine och couscous är Marockos nationalrätter.

Se: Atlasbergen. Bara en timme från Marrakech kan man uppleva ett helt annat Marocko.

Göra: Kom hem med en hennatatuering på handen eller foten. Henna Café i Marrakech är ett gammalt hippiekafé som gör vackra tatueringar. Välj mönster från en katalog. Här finns inte den svarta hennafärg som kan vara farligt skadlig för huden och i värsta fall lämna bestående ärr. Adress: 93, Arset Aouzal, Marrakech.

Shopping: Mattor, skinnvaror, babouches (marockanska tofflor), tyger, kryddor, arganoljor, keramik, ljus och smycken.

Bra att veta: Stranden i Essaouira bukar kallas en av Marockos finaste stränder, och är perfekt för härliga morgonpromenader. Men håll i minnet att Essaouira är ett känt blåshål med smeknamnet "The windy city of Africa". I Marrakech har alla större hotell, dock inte alla riader, rejäla pooler och fina trädgårdar. Bada kan man göra året om, även om det är behagligast på sommarhalvåret.

Marocko, med Marrakech i spetsen, har varit trendigt i flera år nu. Det frossas­ i den marockanska inredningsstilen­ i glossiga magasin, det skrivs resguide på resguide om framför allt Marrakech i internationell­ respress,­ och plötsligt vill "alla" äta marockanskt.­

Rofyllda,­ bohemiska strandpärlan Essaouira, och kaotiska, mytomspunna sagostaden Marrakech

Gatorna i Marrakech, men även i den mindre och lugnare kuststaden Essaouira, är fyllda av europeiska, amerikanska och japanska­ turister. Och den bilden är helt i linje med det marockanska turistmini­steriets mål att Marocko år 2020 ska vara ett av världens mest besökta turistländer.

YSL-trädgården. Den mest berömda trädgården och riaden i Marrakech köptes på 70-talet av modeskaparen Yves Saint Laurent, vars aska numera är spridd i bambuskogen. Besök trädgården tidigt på morgonen, ju senare på dagen, desto mer trängsel. Foto: Shutterstock

Många svenskar som reser till Marocko­ håller sig till badorten Agadir. Ett roligare­ upplägg för såväl tjejgänget som kärleksparet­ är att satsa på två andra - och från varandra­ vitt skilda - städer. Den rofyllda,­ bohemiska strandpärlan Essaouira, och den kaotiska, mytomspunna sagostaden Marrakech. Den som vill gå "all in" i bad, yoga och surfning lägger till ett par dagar på surforten Taghazout, alternativt checkar in på vackra och lyxiga resorten Paradis Plage, norr om Agadir.

Massage på Paradis Plage utanför Taghazout. Foto: GUILLAUME DE LAUBIER

 

Ett måste när du är i Marocko är att bo på riad, ett traditionellt, marockanskt hus omgjort­ till hotell.

BÄSTA VALEN i MARRAKECH

Djemaa el-Fna

Att äta grillat från något av matstånden på Djemaa el-Fna är ett Marrakech-måste. Stek-oset ligger tätt över torget, och det är bara att slå sig ner vid något av borden och ta för sig från grillmenyn. Den som vill ha lite distans till kaoset på torget väljer en av restaurangerna med takservering. Varför inte Café de Paris, med fin utsikt över torget.

Adress: Djemaa el-Fna, Marrakech.

Utsikten från en grillrestaurang på torget Djemaa el-Fna. Foto: ANNA WAHLGREN

SHOPPING

Tumla runt i souken

Souker - som kort och gott betyder marknader - finns i både Marrakech och Essaouira. I de trånga gränderna har hantverkarna och säljarna brett ut sina varor. Färgglada ballerinaskor, broderade sjalar, berlocker, plånböcker... Prutning som gäller.
Adress: Souken i både Essaouira och Marrakech

 Mustapha Blaoui

Den som överväldigas av det stora utbudet i souken i Marrakech beger sig till Mustapha Blaoui, som har finkammat souken på allt han gillar, och samlat sagolikt vackra föremål i en gigantisk lagerlokal. Här gäller prutning.
Adress: Rue Bab Doukkala, Marrakech

 Guéliz - Marrakech nya stad

Guéliz anlades av fransmännen i början av 1900-talet, och är fylld av lyxiga butiker och trendiga restauranger.
Adress: Rue de la Liberté, Marrakech

 Ensemble artisanal

Missa inte statligt ägda Ensemble artisanal, utanför souken, med ett bra urval av fint hantverk. Den optimala­ presentbutiken.

Adress: Ave Mohammed V, Marrakech.

Interiör från den statliga presentbutiken Ensemble artisanal.

 

Carré de Créateurs

Ett designnätverk om tio i vackra lokaler. Bra kvalitet, men västerländska priser. På takterrassen finns Terrasse des épices, med bra utsikt och meny.

Adress: 15 Souk Cherifia, Marrakech.

ESSAOUIRA

Café des Épices

Det perfekta shopping-stoppet! En oas att dra sig tillbaka till när myllret i shoppingkvarteren blir övermäktigt. Takterrassen bjuder på härlig utsikt över torget och Altasbergen.

Adress: 75, Rahba Kedima, Marrakech.

cafedesepices.net

 Les Alizés Mogador

Liten, intim restaurang med hemlagad, marockansk mat som specialitet. Vacker inredning. Trerättersmenyer för en hundring: marockansk sallad, valfri tajine och hemlagad, slät yoghurt. Alkohol serveras ju sparsamt i Marocko, men här kan man dricka goda, lokala viner.

Adress: 26, Rue Skala, Essaouira.

 Fiskstånden i hamnen i Essaouira

Hamnunderhållningen består i att titta på fiskebåtarna som kommer in fullastade med dagens fångst. Vid Place Moulay Hassen - den delen av torget som vetter mot hamnen - ligger små fiskrestauranger på rad. Bläckfisk, hummer, sardiner och makrill... Peka och välj bland färska fiskar och skaldjur, och maten kolgrillas framför ögonen.

Adress: Place Moulay Hassen, Essaouira.

 Det nya köket i Marrakech

Numera vimlar det av hippa krogar i Marrakech. Här är några: Le Bon Marché, är en fransk finkrog med gåslever, hummer och champagne på menyn. Bô & Zin hyllas i var och varannan guide. Le Zinc har roliga temakvällar och bra stämning. Le Comptoir Darna är en klassiker med marockanskt kök och bra tapas, och vars systerkrog i Paris heter Comptoir.

BO BRA

Riad Saba, Marrakech

En lugn oas med porlande fontän, vackra växter, och hemtrevlig atmosfär. Ägs av svenska Maria Sebnat Martin och hennes marockanske man Jabrane. Paret kan sitt Marrakech utan och innan och delar generöst med sig av tips. Smidigt boende för gäster som föredrar att kommunicera på svenska. Pris från cirka 900 kronor för ett dubbelrum.

Adress: 2 Derb Cherkaoui, 

 El Fenn, Marrakech

Lyxriad som ägs av Vanessa Branson, entreprenören Richard Bransons syster. 20 individuellt inredda rum, med modern, brittisk konst och antika marockanska möbler i en elegant mix. Konstintresserade Vanessa har själv inrett och restaurerat riaderna - El Fenn består av flera riader som sitter ihop - från ruiner till boutiquehotell. Eget hamam och tre pooler. Pris från cirka 2 000 kronor för ett dubbelrum.­

Adress: 2 Derb Moulay Abdellah Ben Hezzian,

Ett av sovrummen till Riad El Fenn som ägs av Vanessa Branson. Foto: ANNA WAHLGREN

La Mamounia

Marrakechs mest anrika, traditionella och klassiska­ hotell. Har i snart 100 år, hotellet slog upp portarna 1923, tagit emot rika (och kända) gäster. Winston Churchill är en av de mer namnkunniga besökarna. Flera scener ur Hitchcockfilmer har spelats in här. Hotellet har flera restauranger och barer.. Vårdad klädsel gäller.

Adress: Avenue Bab Jid, Marrakech, mamounia.com

 

Riad al-Madina, Essaouira

På utsidan - en oansenlig port. På insidan - färgglada mosaikbord, fåtöljer med broderade kuddar, och lyktor i taket. Ett före detta hippiekafé som en gång gästades av Jimi Hendrix, något som lyfts fram i varje guide. Numera en riad som drivs av ett franskt par. Många riader drivs av européer som har bosatt sig i Marocko, och som har ägnat flera år till att renovera och att göra omsorgsfulla inköp av "rätt" interiörer.

Pris: från cirka 800 kronor för ett dubbelrum.

Adress: 9 Rue el-Attarine, 

 Villa Maroc, Essaouira

Essaouiras första boutiquehotell, och en av Marockos första riader med designfokus. Fyra hus hopslagna till ett. Vissa takterrasser har underbar utsikt över havet och torget Place Moulay Hassan. Smakfullt så det förslår. Har figurerat i mängder av inrednings­reportage. Pris: från cirka 1 000 kronor för ett dubbelrum.

Adress: 10 Rue Abdellah Ben Yassine, 

 ÄTA & DRICKA

Kosybars takterrass, Marrakech

Ta en drink på Kosybars takterrass - helst i solnedgången. En minimal riad med dekadent inredning. Asiatisk-marockansk meny.

Adress: 47, Place des Ferblantiers (Kzabria) Mellah, Marrakech.

kosybar.com

 Jad Mahal och Lotus, Marrakech

Magdans, uppträdanden och sköna DJ:s. I Marrakech finns flera bra nattklubbar. Jad Mahal och Lotus är bäst. Blandad publik.

Adress: Hivernage, Marrakech och Rue Ahmed Chawki, .

lotusclubmarrakech.com

 Café Arabe, Marrakech

Tusen och en natt-stämning. Bara några få krogar i medinan serverar alkohol, och Café Arabe är en av dem. Här är sittpuffarna sköna, inredningen mysig och drinkarna välblandade. Dessutom är takterrassen fin - ta en drink eller en Casablanca, det lokala ölet, och njut av utsikten.

Adress: 184 Rue Mouassine,

Djemaa el-Fna i skymningen, Marrakech.

En kvällsrutin bland många turister är att se solen gå ner över Djemaa el-Fna. Från takterrassen på Café Glacier är utsikten över kvällsskådespelet på torget och Kautoubiamoskén i solnedgångsskrud allra bäst. Böneutrop blandas med entoniga trumslag från musikerna.

Adress; Djemaa el-Fna, 

 Taros, Essaouira

Klassisk bar och restaurang där (främst) turister samlas på kvällarna. Lite av stadens kulturscen. Takterrass med vacker havsutsikt där det, till skillnad mot nere på torget, serveras alkohol.

Adress: Port de Pêche, 

HAMAM

Hamam Ziani, Marrakech.

Att gå på hamam är en  viktig del av det marockanska vardagslivet. Ziani är ett klassiskt  hamam, som är mycket prisvärt. Två timmars behandling kostar under 300  kronor.

Adress: 14, Rue Riad Zitoune, 

hammamziani.ma

Hammam de la Rose, Marrakech

Lyxigt  hamam i södra delen av medinan. Tidsbokning. Fin ångbastu, och bra  organoljeprodukter. En tvåtimmarsbehandling kostar upp mot en tusenlapp.  Avsluta med tajinelunch på närliggande Café Arabe.

Adress: 130, Dar El Bacha, 

 Luxpa, Essaouira

Rent, fräscht och pålitligt. Rekommenderas av många Essaouirabor.

Adress: 12, Rue Drâa, 

 Azur Art och spa, Essaouira.

Ett spa som också fungerar som konsthall. Vackra miljöer och bra produkter. En timmes massage kostar 300 kronor.

Adress: 15, Rue Khalid Ben Walid, 

 Le Palais Rhoul, Marrakech

En lyxig Marrakechpärla. Galet vackert hotell, beläget i fashionabla stadsdelen Palmeriet. Förbokning.

Adress: 6 Dar Tounsi Route de Fes, . palais-rhoul.com/en/marrakech-spa

LÄS OCKSÅ: Sanna Lundells måsten i sagolika Marrakech