Mexiko är mytomspunna ­mayaruiner, ­barriärrev och ­närliggande paradisöar.
Mexiko är mytomspunna ­mayaruiner, ­barriärrev och ­närliggande paradisöar.

GUIDE: Barfotalyxa i Mexiko – hett i vinter<br />

Mexikanska Yucatánhalvön erbjuder ­mytomspunna ­mayaruiner, ­barriärrev och ­närliggande paradisöar. Men de vita ­stränderna, Karibiska havet och ­barfotalivet på halvöns östkust är en drömsemester i sig. Välkomna till vinterns hetaste resmål.

Mellan Cancún och Playa del Carmen finns några av Mayarivierans bästa resorter.

Min favorit heter Club Med och det är här jag har valt att börja min resa.

Förutom oklanderlig service ingår det, i det förhållandevis modesta priset, en trevligt inredd svit med utsikt över Karibiska havet, lokala maträtter som är goda på riktigt, champagne, årgångstequila, dyk-och-seglarlektioner och alla andra slags aktiviteter för den som blir rastlös av att ligga stilla på Playa Punta Nizuc - som hotellets nästan folktomma strand heter. Jag är inte en av dem. Tvärtom har jag längtat efter att stoppa tårna i den karibiska sanden och bara lyssna till vågornas brus. ­Åtminstone i ett par dagar. Sedan ­måste också jag röra på mig. Yucatánhalvön erbjuder nämligen en rad sevärdheter och min att-uppleva-lista är lång och innehåller allt från båtturer till öarna Cozumel och Isla Mujeres till mayaruinerna i Tulum. Så efter ett par utflykter till storstaden Cancún, som är ett slags mexikansk Las Vegas, åker jag till mot Playa del ­Carmen. Den ­avgiftsbelagda motorvägen är vare sig en kustväg, eller en särskilt stor ­upplevelse, men den är enkel att ta sig fram på och efter bara 40 minuter börjar jag skymta staden.

Från fiskeby till storstad

Förra gången jag besökte Playa, som är det namn ortsbefolkningen ­använder, var det en fiskeby med några tusen invånare. I dag är det en av ­Mexikos snabbast växande städer. Jag är därför redo att bli besviken när jag nu drygt femton år senare kliver ur bilen på 12:e gatan.

Men efter att ha promenerat en stund längs La Quinta Avenida (stadens huvudgata) som kantas av glassbarer, restauranger, diverse ­spa-anläggningar och små cigarr- och tequila-butiker, inser jag att min oro varit obefogad. Till skillnad från till exempel Cancun lyser höghusen och de stora betongkolosserna med sin frånvaro. I stället domineras staden av färgglada två-och-trevåningshus och atmosfären präglas av en slags ­befriande axelryckningsanda. Om Cancún har byggts för att tillfredställa nöjeslystna amerikaner, så är Playa inrättad av och för mestiser och européer, som vill koppla av.

Trots att den gamla fiskebyn numera är en stad med över 200 000 invånare känner man sig trygg ­oavsett vilken tid på dygnet man behagar vara utomhus och man tar sig enkelt till fots överallt.

Inte heller är det särskilt svårt att lokalisera sig. Playa är indelat i calles och avenidas, alltså gator och avenyer. Varje aveny multipliceras med fem. Den första går parallellt med stranden. Ovanför den går femte, tionde, femtonde, tjugonde och så vidare. Gatorna som också är numrerade börjar med två och fortsätter sedan norrut med fyra, sex, åtta, tio.

Romantiskt och vykortsvackert

Eftersom klockan har hunnit bli runt två på dagen tar jag mig ned till första avenyn och till den utmärkta ­restaurangen La Barbacoa de la Tulum för att äta en riktig "comida corrida". Fritt översatt betyder det mexikansk lunch, som i regel består av soppa till förrätt, kött till huvudrätt och flan (en söt mexikansk kaka) till efterrätt. Barbacoa är det ställe som Playas hotellpersonal går till för att äta och jag är följaktligen den enda europén på plats. Maten är både väldoftande och god och stämningen så trevlig att jag kommer att återvända hit flera gånger under mina dagar i staden.

Detta uppskattas av ägarinnan Lidia, som redan nästa gång insisterar på att få bjuda mig på en av sina specialiteter: "quesadillo de cochinita", som trots, eller kanske tack vare sin enkelhet är bland det godaste jag smakat.

När jag avslutat lunchen går jag ned till den korallvita stranden. På en handduk en bit ifrån mig sitter ett kärlekspar och stirrar andäktigt ut över vattnet, som är så där turkost och affischlikt som man kan föreställa sig. Nere vid vattenbrynet spelar ett par killar strandtennis och trots att det kryllar av strandklubbar och barer här är stämningen lika bakåtlutad och behaglig som i resten av staden. En strandklubb som bör nämnas är Indigo, som tillhör det utmärkta hotellet El Taj.

Här bor du i lägenhet med välutrustat kök, vardagsrum och ett till fyra sovrum, men har samtidigt tillgång till all den service du kan förvänta dig av ett ­femstjärnigt hotell.

Svenskarnas drömsatsning

När jag tagit ett dopp i det för dagen 28 gradiga vattnet promenerar jag längs tionde gatan.

Här, mellan femte och tionde avenyn, har några modiga svenskar valt att förverkliga sina drömmar. Två av dem är Lena Bermann och Per Langoe, som för snart femton år sedan öppnade Babe's Noodles and Bar, vilken kommit att bli en av Playas absolut bästa restauranger. Inte bara enligt mig utan också enligt en rad internationella resguider. Här är väggarna dekorerade med gamla, svenska pin up-bilder och köket som erbjuder asiatiskt serverar också, hör och häpna, köttbullar med potatis och lingon. Men den rätten är inte för svenskarna utan för lokalbefolkningen.

- Vi tog bort den från menyn en ­period, skrattar Per, men våra stammisar blev ursinniga. De älskar köttbullar och tycker att de smakar exotiskt.

För egen del fastnar jag för ­små­rätterna babe's veggie rolls, ­vietnamese yellow tuna wrap och jumbo coconut shrimps.

Lite högre upp på gatan driver Pia Ekasala och Thed Pettersson det legendariska hotellet La Rana Cansada (Den trötta grodan). Jag upplever dock namnet en aning missvisande när jag slår mig ner i hotellbaren La Ranita. Publiken, som består av lika delar ­lokalbefolkning och turister, sjunger med i låtarna som strömmar ur ­högtalarna och bartendern är trevlig och har en sådan social finess att jag snart, utan att veta hur det går till, blir en i gänget.

Så hur går det då med min att-uppleva-lista? Jag besöker mayaruinerna och badar vid den berömda och sagolikt vackra stranden i Tulum.

Men sedan vill jag tillbaka till Playa igen. Staden har helt enkelt den ­inverkan på en att man bara vill ströva omkring barfota, eller ännu hellre, ligga i en hängmatta och ta dagen som den kommer. Nästa gång jag reser hit ska det stå överst på min lista.

 

 

Text av: Martin Svensson

Resfakta

Resa hit: Alla stora charterbolag säljer paketresor till Playa del Carmen. Ving och Fritidsresor har även resor till Tulum. Reguljärflyg med bland andra British ­Airways och American Airlines, via ­London.

Bästa tiden: December till april. Vill du fynda kan du under lågsäsongen (september/oktober) hitta både billigare flygresor och hotellrum. Tänk bara på att det här är orkanperioden.

Restid: Cirka 12 timmar (direktflyg med charterbolagen).

Tidsskillnad: 7 timmar efter svensk tid.

Språk: Spanska, men i de flesta turist­orterna förstås engelska.

Valuta: Mexikansk pesos. 1 peso = cirka 0:50 kronor.

Prisnivå: Forex semesterindex för Mexiko är 74 (Sverige 100). En trerättersmiddag kostar cirka 150 kronor, öl cirka 15 kronor, kaffe runt 10 kronor.

Bra att veta: Glöm inte att du behöver Esta-tillstånd om du flyger via USA. Drick inte kranvattnet och beställ alltid läsk och drinkar utan is om du befinner dig utanför hotellområdet.

Läs mer: http://yucatantoday.com

GUIDE: YUCATÁN, MEXIKO

Bo bra

1. Club Med

Ett paradis i paradiset. Bo i rymliga sviter, precis invid strandkanten. Allt från champagne till seglarlektioner ingår i priset.

Pris: Svit, all inclusive, från 2 000 kronor.

Adress: Punta Nizuc, ­Cancún.

www.clubmed.com

2. La Rana Cansada

Trivsamt, prisvärt och svenskägt hotell. Stockholmskillarna Calle och Kristoffer öppnar inom kort ett fik i huset.

Pris: Dubbelrum från cirka 350 kronor. Adress: 132 Calle 10, Playa del Carmen.

www.ranacansada.com

Äta gott

3. La Barbacoa de la Tulum

Här lyser turisterna med sin frånvaro. ­Mexikansk mat när den är som bäst.

Pris: Den dyraste varmrätten kostar cirka 70 kronor.

Adress: Av. 1 Norte, Manzana 27, Lt 10, ­mellan 12 och 14, Playa del Carmen.

4. Babe's Noodles and Bar

Utsedd till en av Playa del Carmens bästa restauranger av allt från Lonely Planet till Travel Intelligence. Jag kan bara hålla med.

Pris: Cirka 80 kronor för en varmrätt.

Adress: Calle 10, mellan Avenida 5 och 10, Playa del Carmen.

www.babesnoodlesandbar.com

5. El Tábano

En av Tulums trevligaste restauranger. Drivs av den briljanta Barcelonakocken Laura Brea. Det är omöjligt att misslyckas här.

Pris: Cirka 90 kronor för en varmrätt.

Adress: Beach Road Tulum, Boca Paila (7 km).

http://eltabanorestaurant.com

Uppleva mer

6. Cozumel

Mexicos största ö och ett av världens bästa dyk-och-snorklingsställen. Undvik öns östra sida, undervattensströmmarna är starka här. Båt avgår varje timme från hamnen i Playa del Carmen. Resan tar 45 minuter.

Pris: Cirka 140 kronor tur och retur.

www.cozumel-tours.com

7. Chichén Itzá

Den bäst bevarade mayastaden på hela Yucatánhalvön, med sagolika tempel, pyramider och ruiner. Bussar från Playa del Carmen och Cancún.

www.chichenitza.com

Shoppa smart

8. Femte avenyn

Behöver du en hängmatta till villan, eller till sommarstället ska du bege dig till Playa del Carmens huvudgata. Här hittar du också bra tequila- och cigarrbutiker.

Festa loss

9. Bar Ranita

Playa del Carmens bästa bar, tack vare musiken och personalen. Låt bartendern Claudia, som kommer från Oaxaca där mezcal (mexikansk agavesprit) tillverkas, rekommendera någon av sina favoriter.

Adress: 132 Calle 10, Playa del Carmen.

10. Dirty Martini

Låt dig inte luras av namnet. Det är ­omöjligt att få något som ens liknar Martini här. I stället serveras en rad spännande ­vodka­drinkar. Här gäller kontanter.

Adress: Calle 10 N, Playa del Carmen.

www.facebook.com/dirtymartinilounge

Ta dig runt

Bra bussförbindelser mellan Cancún, Playa del Carmen och Tulum. Vill man göra det ännu enklare för sig kan man boka taxi för en heldag. Gör upp med chauffören om pris (brukar kosta cirka 450 kronor).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande