Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lyckas med ö-luffen i Grekland. Janne Eklund ger bästa tipsen.
Lyckas med ö-luffen i Grekland. Janne Eklund ger bästa tipsen.
Lyckas med ö-luffen i Grekland. Janne Eklund ger bästa tipsen.
Janne har många favoriter i Grekland. En är Kreta...
Janne har många favoriter i Grekland. En är Kreta...
Janne har många favoriter i Grekland. En är Kreta...
...en annan Tilos.
...en annan Tilos.
...en annan Tilos.
Amorgos är en vacker ö.
Amorgos är en vacker ö.
Amorgos är en vacker ö.
Liksom Skopelos.
Liksom Skopelos.
Liksom Skopelos.
1 AV 5
Lyckas med ö-luffen i Grekland. Janne Eklund ger bästa tipsen.
2 AV 5
Janne har många favoriter i Grekland. En är Kreta...
Foto: Ulf Ryd
3 AV 5
...en annan Tilos.
Foto: Jose Pieters
4 AV 5
Amorgos är en vacker ö.
5 AV 5
Liksom Skopelos.
Foto: Paul Phillips

GUIDE: 10 smarta tips för ö-luffen i Grekland

Att luffa från ö till ö är en grekisk dröm för många - men hur gör man? Det vet Janne Eklund som ­öluffat över 60 gånger i den ­grekiska övärlden och driver ­Greklandssajten Kalimera.se.

Här får du svaret på tio frågor - sen är det bara att åka!

1. Vad är det för skillnad på öluff och ­charterresa?

Inte så mycket. Charter är ­tryggare med reseledare, transfer och utflykter med svenska guider. Som öluffare måste man ordna allt själv, men det är inte svårt. Har man förbokat hotell ingår nästan alltid transport från hamnen. I stället för ­reseledaren får man fråga sig fram på lokala resebyråer, hotellet eller bland andra öluffare. På många större öar ordnar resebyråer utflykter. Största skillnaden är att man får prata engelska i stället för svenska.

2. Passar öluffning för alla?

Ja, med undantag för personer med funktions­hinder. Det är ofta branta trappor på båtarna. ­Rederiet Blue Star ­Ferries har dock flera båtar med hiss och rulltrappa.

3. När ska man åka?

Janne Eklund föredrar juni och ­september, men de flesta månader har sina fördelar:

April-maj: Naturen är som vackrast. ­Relativt pålitligt väder men risk för regnskurar i april. Färre turister och lägre priser. Bra tid för vandring.

Juni: Perfekt väder, ljumma kvällar och behaglig ­temperatur i vattnet. Alla hotell och restauranger är öppna och färjorna ökar turtätheten.

Juli-augusti: "Byst med folk på de flesta öar" gör det svårare att hitta bra boende till rimligt pris. Överlag ­högre priser och mer stressade greker. Pålitligt väder men det kan bli upp mot 40 grader i augusti. ­Meltemivinden kan blåsa rejält.

September-oktober: Väder som en bra svensk sommar, en del regn i oktober. Varmt i vattnet och ljumma kvällar. Lägre priser, men ­ställena ­börjar stänga i ­ oktober. Naturen är ­ganska sönderbränd.

4. Hur länge ska man vara borta?

Helst två veckor eller mer. Kan du bara vara borta en vecka föreslår Janne Eklund en charterresa i stället, kanske med utflykter till närliggande öar. En kort öluff kräver mer planering så att allt fungerar med färjor och hotell. Dåligt väder kan sabotera hela ­planeringen.

5. Hur många öar hinner man med?

Janne Eklunds tumregel är en eller två öar per vecka plus ön där planet landar. Man kan förstås hinna med fler men se det inte som en utmaning att pricka av öar!

6. Hur mycket kostar det att öluffa?

Många tror att det blir billigare än charter, men priset blir ofta ungefär detsamma. Boendet är den största utgiften. Boendepriserna varierar mellan öar och säsonger. Dyrast under högsäsong 15 juli-31 augusti. Dubbelrum kostar i snitt cirka 400-700 kronor under högsäsong och 300-350 kronor övriga månader. Det går ofta att pruta, särskilt under lågsäsong eller om man stannar lite längre. Det brukar vara lite dyrare att förboka hemifrån. Färjebiljetterna har blivit dyrare på s­enare år. Snabbfärjor går dubbelt så fort och ­kostar ­dubbelt så mycket som vanliga färjor. ­Pris­exempel: Atens hamnstad ­Pireus-Santorini, 360 kronor enkel resa med ­snabbfärja.

7. Var ska man börja öluffa

Det beror på vilken ögrupp man vill resa i. Janne Eklund tipsar om fem lämpliga ­ögrupper:

Saroniska öarna: Flyg till Aten.

Cykladerna: Flyg till Mykonos, Santorini eller Aten.

Sporaderna: Flyg till Skiathos.

Dodekaneserna eller östra Egeiska öarna: Flyg till Lesbos, Kos, Rhodos eller Samos.

Köp en flygstol på charterflyg om du inte väljer Aten. Även Norwegian flyger till flera öar. Ibland har även charterbolagen enkelbiljetter så man kan resa ut till en ö och hem från en annan.

Ring charterbolaget ett dygn före hemresan och kolla att planet går på utsatt tid.

8. Hur ordnar man sitt boende?

Man kan boka i förväg på internet eller telefon, men det behövs bara under högsäsong på populära öar med begränsat utbud (exempelvis Folegandros, Koufonissi eller Amorgos), om man vill bo på ett specifikt ställe eller om man kommer fram mitt i natten.

När båtarna anländer står oftast en hop rumsuthyrare och väntar, men Janne Eklund brukar i stället gå runt och leta på egen hand. Då är det bara att leta efter skyltar där det står "rooms", "domatia" ­eller ­liknande och knacka på när man hittat något man gillar.

Under högsäsong bokar han via internet under resan. Trådlöst internet finns numera på många ställen och dator har han med sig. Har man inte förbokat under högsäsong är det bra att anlända tidigt på dagen till en ny ö, då finns fler lediga rum.

Det är inte så viktigt om det står hotell, rooms, pension, apartments eller studios på skylten - standarden är ofta densamma. Inredningen kan vara spartansk men toalett och dusch finns nästan alltid, ibland också kylskåp och ett pentry.

9. Hur planerar man båtresorna?

Det är nästan omöjligt att planera i detalj eftersom båtar ställs in, blir sena eller tidtabeller ändras. Men det är klokt att göra en grovplanering, i alla fall för de första dagarna. De bästa tidtabell­sajterna är www.gtp.gr/RoutesForm.asp och www.openseas.gr. Rederierna har också tidtabeller på sina hemsidor och det brukar sitta tidtabeller utanför resebyråerna på öarna. Men det är bäst att fråga om tiderna stämmer!

Åk till hemreseön en eller ett par dagar före ­hemresan så du säkert kommer med flyget.

10. Hur fungerar det med båtarna?

Alla bebodda öar har båtförbindelse, ju större ö desto oftare. Bäst är förbindelserna inom samma ögrupp.

Det finns vanliga färjor, katamaraner, flygbåtar och ibland ­lokala småbåtar. Katamaraner och flygbåtar har begränsat antal platser så boka gärna dem någon dag i förväg. Mindre flygbåtar kan ställas in om det blåser för mycket.

Båtarna är numera oftast moderna och har alltid servering.

Biljetter köps i resebyrå på ön, gärna dagen före resan. Det går inte längre att köpa biljett ombord. Efter en olycka utanför Paros år 2000 är det nödvändigt att köpa biljett i förväg. Alla båtar har numera ­passagerarlistor så man måste alltid uppge sitt namn.

Förbered dig på att stiga av i god tid innan båten anländer till din ö. Båtarna stannar så kort tid de kan på varje ö.