Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 aug 2016 11:30

Grotta ner dig i grottor – se de 10 häftigaste

Ju längre in i grottan Cenote du kommer desto mörkare blir det.

Ju längre in i grottan Cenote du kommer desto mörkare blir det.

1/4

Foto: Daniel Majak

<span>Saint Michael's Cave i Gibraltar skulle ha blivit ett sjukhus.<br></span>

Saint Michael's Cave i Gibraltar skulle ha blivit ett sjukhus.

2/4

Foto: Daniel Majak

<span>Parque de las Cavernas del Río Camuy i Puerto Rico har flera vattenfall och mycket grönska.<br></span>

Parque de las Cavernas del Río Camuy i Puerto Rico har flera vattenfall och mycket grönska.

3/4

Foto: Daniel Majak

<span>Svenska Tykarpsgrottan finns med på listan.</span>

Svenska Tykarpsgrottan finns med på listan.

4/4

Foto: Ludvig Thunman

Alla har vi sett magiska grottor på foton som vi bara kan drömma om. Det tråkiga är att de flesta av dem inte är öppna för turister. Men – det finns väldigt många grottor runtom i världen som tillåter besökare. Allt om Resor har varit i 10 av dessa och utforskat. Följ med in i grottorna som vi vill vara i – och som vill ha oss där!

Visst är det någonting magiskt med grottor? Mystik blandat med spänning och förväntan. Vad väntar bakom nästa krök? Varje grotta är unik och berättar en egen historia. Det kan vara en dyster sådan – som till exempel grottan på Jamaica där slavarna gömde sig. Det kan vara en magisk plats – som saltgruvan i Wieliczka, Polen, där till och med ljuskronan i taket är gjord av salt. Stalagmiter och stalaktiter i en salig blandning eller helt enkelt en grotta gjord av is. Följ med oss in den mystiska världen av grottor. Grottor som tillåter turister.

PS: Tänk på att det kan vara kallt nere i grottorna så om du planerar ett besök – se till att ta med dig en tjock tröja eller en jacka.

Gibraltar – Saint Michael’s Cave

Under andra världskriget var det tänkt att denna grotta skulle användas som sjukhus men av någon anledning så blev det inte av. Denna vackra grotta är full av stalagmiter och stalaktiter som är väldigt imponerande. Här behöver du inte ha en guidad tur utan du besöker grottan och strosar runt på egen hand. I stora salen växlar belysningen i alla möjliga tänkbara färger och det spelas stundtals hög musik.

LÄS MER: 9 länder så små att du hinner se de på en dag

Postojnagrottan.

Foto: Daniel Majak

Slovenien – Postojnagrottan

Världens längsta grotta som är öppen för allmänheten med sina 5,3 kilometer att utforska. Besöket börjar vid en järnvägsstation som tar dig 2,5 kilometer in i berget. Därefter går du runt med en guide som ger dig information om grottan och dess historia. Inne i grottan finns en konsertsal som rymmer upp till 10 000 personer och här finns också ett postkontor. Om du vill se det mycket märkliga djuret Olmen så är det hit du måste ta dig för detta är den enda grottan i hela världen som har Olmar levandes i sig.

LÄS MER: Därför bör resan gå till Sloveniens riviera

Saltgruvan i Wieliczka.

Foto: Daniel Majak

Polen – Saltgruvan i Wieliczka

Under andra världskriget använde tyskarna denna saltgruva till förvaring och produktion av krigsmaterial. År 1978 blev saltgruvan i Wieliczka ett av de första världsarven på UNESCO:s världsarvslista. Att den varit i bruk sedan 1300- talet och fram till nu gör den till en av världens äldsta saltgruvor i drift. Ta dig ner 130 meter under marken och följ med på en guidad vandring på tre kilometer. Under denna tur kommer du att se makalösa skulpturer och höjdpunkten är balsalen där allting från golv till tak är gjort av salt.

LÄS MER: Krakows bästa: Nattliv, shopping & kultur

Slovakien – Dobsinska Isgrotta

Slovakiens största grotta och en av världens mest kända isgrottor. På grund av kylan så är grottan isfylld året runt och på det tjockaste stället är isen hela 26,5 meter tjock. Alla stalagmiter och pelare som finns i grottan är samtliga av is och stundtals så går du igenom hallar där det är is från golv till tak. Det tar en stund att ta sig från parkeringen till själva ingången av grottan men det är absolut värt att ta sig dit.

LÄS MER: Här får du mest valuta för dina respengar

Tykarpsgrottan.

Foto: Ludvig Thunman / KVP/EXPRESSEN

Sverige – Tykarpsgrottan

10 000 m2 stor labyrint, allting skapat av människan mellan år 1700 och 1888. Här arbetade bönder, drängar och pigor med att bryta kalksten. Idag är grottan öppen för turister men den är också hem för flera arter fladdermöss som söker sig hit under vinterhalvåret. Följ med på en guidad tur nere kalkgruvan och se vilka platser Tage Danielsson använde sig av vid inspelningen av filmen Ronja Rövardotter år 1984. Kalkgruvan hittar du vid Ignaberga utanför Hässleholm.

LÄS MER: Ekoturism i Sverige – res på rätt sätt i sommar

Green Grotto.

Foto: Daniel Majak

Jamaica – Green Grotto

En grotta med väldigt rik historia. Det var i denna grotta som slavarna gömde sig och levde i för att undkomma slavdrivarna. Grottan var också ett tillhåll för vapensmuggling. Trots sin dystra historia så är grottan troligtvis mest känd för att ha varit inspelningsplats för James Bond filmen ”Live And Let Die”. Grottan blir stundtals grönfärgad av vegetationen utifrån, därav namnet Grön grotta.

LÄS MER: Finn lugn och harmoni på reggaeön Jamaica

Foto: Daniel Majak

Sydafrika – Cango Caves

Om du är våglig kan du i denna grotta vara med på en riktig äventyrstur. Du passerar genom flera utmanande och trånga utrymmen som kallas bland annat brevinkastet, skorstenen och kärlekstunneln (där tunneln blir allt smalare och ”kramar” om dig). För dig som vill se grottan men som inte är fullt lika äventyrlig så finns också en lugnare tur där du med hjälp av en guide går runt och får information om denna vackra grotta med stalagmit och stalaktit.

LÄS MER: Sydafrika – 12 måsten som du inte vill missa

Hato Caves.

Foto: Daniel Majak

Curaçao – Hato Caves

Liksom grottan på Jamaica användes Hato Cave på karibiska ön Curaçao som ett gömställe för slavar och de kom att spendera flera månader åt gången nere i grottorna. För att komma in i grottan som ligger utanför Willemstad så behöver du kunna ta dig upp för trappor så det kan vara problematiskt om du har begränsad rörlighet. Väl inne i grottan så är ett tips att lyssna på din guide för du kommer få höra många fascinerande och intressanta historier om grottan.

LÄS MER: Curaçao har leguaner i naturen – och på menyn

Parque de las Cavernas del Río Camuy.

Foto: Daniel Majak

Puerto Rico – Parque de las Cavernas del Río Camuy

Den där myten om att grottor ska vara mörka och kalla slår det vackra grottsystemet i Puerto Rico sönder. Detta är en grotta som har väldigt många öppningar med vattenfall, grönskande grottväggar och mycket ljusinsläpp. Tänk på att komma hit tidigt för det blir snabbt väldigt mycket besökare. Inte senare än 10.00 är att rekommendera. Lyssna på ljudet av floden och dras med av den lugna miljön i grottan med oändligt liv.

LÄS MER: Njut av vackra stränder och storstad i Karibien

Cenote.

Foto: Daniel Majak

Mexiko – Cenote …

För att kunna komma in och uppskatta dessa grottor behövs att du kan dyka. Helst ska du vara erfaren också och inte nybliven dykare. Det vackraste är i början – då är det fortfarande bra sikt i grottan och du kan se så långt ögat når i det klara vattnet. Ju längre in i grottan du kommer desto mörkare blir det. Till slut är det bara ficklampan som hjälper att manövrera dig runt i grottan. Viktigt är att du har kontroll över din bärighet i vattnet så du inte slår i taket med dina syrgastuber.

LÄS MER: Guide till oförglömliga platser att se i Mexiko

 

MISSA INTE:

ELISABETH MONTGOMERY