Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Greklands comeback – sommarens 15 bästa öar

Grekland är superhett. Igen och igen.

Frossa bland klassiska grekiska öar som Kos, Mykonos och Lesbos – nu tillbaka som charterresmål.

Hitta din favorit bland 15 härliga grekiska öar.

Här finns Greklands klaraste badvatten.

Foto: Wikimedia commons

1 av 15

1. Alonissos

Svenskarnas kärlek till den grekiska övärlden bara fortsätter att växa.
Det är en nygammal kärlek som efter en viss svacka i början av 2000-talet åter tog fart när öarna hamnade i fokus med filmsuccén "Mamma Mia" 2008.
Antalet grekiska resmål har sedan dess ständigt ökat hos svenska resarrangörer.

Det finns en hel del mål att välja mellan: antalet grekiska öar är mellan 1 200 och 6000 (den senare gäller om man räknar också de allra, allra minsta). Av dessa är cirka 200 bebodda.


Bästa resan görs på ett av två sätt:
* En chartervecka eller två till en bestämd ö.
* Eller en öluff mellan exempelvis olika öar inom en viss grupp. Förslagsvis inledd med en flygstolsbokning till exempelvis Rhodos, Skiathos eller Mykonos. Det går också båtar till övärlden från Atens hamnstad Pireus.
Stränderna på öarna är med rätta världsberömda. Fyra av dem finns med på Tripadvisors lista på Europas femton främsta stränder.
Det är St Pauls Bay i Lindos på Rhodos, Eggremistranden på Lefkas samt stränderna Elafonissi och Balos på Kreta.
Hotellfantasten finner dessutom några av Greklands allra bästa hotell på öarna. Tripadvisor rankar Hotell Lindos Blu på Rhodos som det bästa i hela landet. Tvåa på samma lista är Saint Andrea Seaside Resort i Naoussa på Paros med The Elite Suites by Amathus Beach i Ixia på Rhodos som fyra och Avithos Resort på Kefalonia som femma.

Klicka vidare genom listan och hitta din favorit i den grekiska övärlden


1. ALONISSOS

Alonissos, öster om Skopelos, är ögruppen Sporadernas lugnaste ö och utmärkt för öluffare som längtar efter genuin grekisk känsla.

Här finns Greklands klaraste badvatten. Stränderna är inte lika fantastiska som på Skiathos och Skopelos. Men fina (och populära) är Agios Dimitrios med vit småsten och skyddade bukten Kokkinokastro. Megali Amos på västra sidan är mer vild och öde.

Ön är känd för sin marina nationalpark och har du tur får du se vilda delfiner och havssköldpaddor. Mindre kända är de vackra ­vandringslederna, men strosa gärna runt bland mandelträdslundar och åsnor. Eftersom turismen är sparsam på ön får man ofta god kontakt med lokalbefolkningen och chans att äta den godaste mat grekiska övärlden kan bjuda. Om man ger sig tid att gå ner i varv är det lätt att falla för öns diskreta charm. Ett bra ställe att bo på är ovanför hamnen i Patitiri, ett område med trivsamma tavernor och sympatiska småhotell med fina utsikter över havet.

Karaktär: Passar vandrare och alla som söker frid och stillsam, ­grekisk charm.1 av 15