Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini

GREKLAND. Zakynthos, Samos, Rhodos, Mykonos, Kreta, Karpathos, Santorini...

Trender kommer och går men svenskarnas kärlek till grekiska öar består.

Här tipsar vi om 17 av de läckraste öarna i Grekland utan inbördes ordning sommaren 2019. Välj mellan charterarrangörerna Ving, Tui, Apollo och Airtours klassiska öar, mindre kända oaser för en lugn och avkopplande semester, destiantioner med all inclusive och bländande vackra stränder.

Grekland har öar för alla smaker – vilken väljer du?

Lindos med Akropolisklippan i bakgrunden. Foto: ADOBE STOCK

1. Rhodos

Rhodos är den kanske mest klassiska av alla grekiska semesteröar. Den berömda riddarön har fler soltimmar än någon annan ö i Medelhavet och var ett av de allra första målen när charterindustrin föddes för drygt 40 år sedan.

Denna natursköna ö bjuder på ett bergigt, grönt landskap med citrusodlingar och olivlundar. Längs kusten ligger byar, stränder och vikar med kristallklart vatten. Är du soldyrkare och dessutom kulturintresserad har du kommit helt rätt.
Rhodos stad med sin gamla stadsdel är så välbevarad att den har hamnat på Unescos världsarvslista. Vandra i de bilfria medeltidsgränderna, beundra bysantinska kapell och moskén Hassan Pasha.
Ungefär fem mil bort ligger Lindos med vita hus i vindlande gränder, historiska lämningar och en antik stadskärna. Här finns också en Akropolisklippa med en ruin av ett gammalt tempel och en slående vy över Medelhavet.
Ta en tur till bergsbyn Siánna, känd för sina lokala viner och honung samt den grekiska spritsorten souma. En annan mysig by är Salakos med en 1 500 meter lång trappa som leder uppför berget. I Salakos ligger Rhodos finaste bysantinska kapell, Agios Nikolaos Fountoukli.
Hitta dit: Till Rhodos kan man ta färja från Aten (cirka 12 timmar) eller flyga. Alla de stora charterbolagen reser hit.
Här trivs: Här finns något för alla.
Mer info: rhodosgrekland.se


Fiskestaden Rethymnon på Kreta är känd för sin arkitektur. Foto: ADOBE STOCK

2. Kreta

Greklands största ö Kreta, är också svenskarnas favorit. Hit reser en kvarts miljon svenskar varje år. Chania med sina många badorter är det populäraste området. Längre österut är Rethymnon snäppet trevligare med strand och stad inom gångavstånd. Allra längst i öster hittar vi lite lyxigare Agios Nikolaos.

Över två miljoner turister besöker varje år Kreta – många för att bara sola och bada, andra för att även uppleva en rik kultur och historia.
Gillar du historia är detta verkligen ön för dig! För hundra år sedan hittade man lämningar från 1300-talet före Kristus vid den arkeologiska fyndorten Knossos, vars mest värdefulla föremål finns numera på det arkeologiska museet i huvudorten Heraklion. I Chania finns ett museum med en permanent utställning med mosaik, smycken, mynt och skulpturer. Janisjarmoskén i Chania är den äldsta ottomanska byggnaden på ön och också värd ett besök.
Den som gillar arkitektur får sitt lystmäte i fiskestaden Rethymnon. Bland smala gator och vindlande gränder ligger små hus, kyrkor och moskeér byggda i venetiansk, turkisk och grekisk stil. I den venetianska stadsdelen ligger riddarhuset Loggian, Rimondifontänen från 1626 och den gamla borgen La Fortezza, som nu hyser Rethymnons arkeologiska museum.
Hitta dit: Till Kreta kan man ta båt från Aten (9-10 timmar) eller flyga. Alla stora charterbolag har resor hit.
Här trivs: Alla kan hitta sin strand på Kreta.
Mer info: kreta-grekland.se

LÄS MER: 7 höjdpunkter på härliga Kreta


Santorinis solnedgång är fantastiskt vacker. Foto: Shutterstock

3. Santorini

Visuellt är Santorini den mest spektakulära av alla grekiska öar. Att stå högt upp i den branta och närmast trapplika formation som utgör huvudstaden Firas äldsta delar och se solen gå ned över bukten med de små vulkanöarna långt där nere är ett minne för livet. Så fantastiskt vackert!

Santorini är en romantisk vulkanö med svindlande naturupplevelser. Allra häftigast är utsikten från öns huvudort Firá.
Till Oía åker förälskade par för att solnedgången är världsberömd. Byn är en av de vackraste på Santorini, och många reklambilder som man ser för Grekland är tagna här. Byn, som ligger på en klippa, har utsikt över vulkanerna Palia och Nea Kameni och över ön Thirassia.
Byn Pyrgos ligger på Santorinis allra högst punkt, vilket gör att panoramautsikten härifrån är speciell. Härifrån ser man gröna dalar, det blå havet och prunkande vingårdar.
Red Beach, nordväst om Firá, är en av Santorinis mest kända stränder med rött vulkaniskt grus. I Kamari, en av de största turistorterna på ön, och längs hela Santorinis östkust finns kilometerlånga svarta lavastränder med klappersten.
Hitta hit: Till Santorini kan man ta sig med färja från Aten (5-8 timmar) eller flyg till Aten, Mykonos, Rhodos eller Kreta och sedan inrikesflyg. Charter med Ving och Apollo.
Här trivs: Vuxna par med god kassa.
Läs mer: santorini.gr

LÄS MER: 7 höjdpunkter på sagolika Santorini


Kos har gått från partyö till all inclusive-destination. Foto: ADOBE STOCK

4. Kos

Kos vilda hålligång-profil är sedan flera år starkt nedtonad och numera är fokus i stället riktat mot barnfamiljer och mogna par.
Ön har fått fler lyxiga och fräscha all inclusive-hotell med vackra lägen vid egna stränder och med pooler, restauranger, gym, spa, tennisbanor och mycket mera.

Ön har fått fler lyxiga och fräscha all inclusive-hotell med vackra lägen vid egna stränder och med pooler, restauranger, gym, spa, tennisbanor och mycket mera.
Kos stad har också blivit rejält uppsnyggad. Ett måste där är centrala Eleftheriastorget, som gjort för att sätta sig vid med en kopp kaffe och studera folklivet. Söder om hamnen ligger sköna Lambi Beach som sluttar ned mot havet.
En mil utanför staden ligger badorten Tingaki på vars barnvänliga vita sandstrand solparasollerna står tätt. Här är det barnvänligt långgrunt. I ryggen har man vackert disiga bergsklippor med betande hästar på ängar i förgrunden. Rakt fram syns de vackra, vita småhusen på turkiska Bodrumhalvön tvärs över vattnets klarblå spegelyta. En härlig miljö.
Hitta dit: Charter med Ving, TUI, Solresor, Apollo och Airtours.
Här trivs: De allra flesta, fast för festprissar är Kos inte som förr.
Mer info: kosinfo.gr

LÄS MER: Svenskarnas favoriter för all inclusive i sommar


Navagio Beach på Zakynthos, även kallad Shipwreck Beach. Foto: Shutterstock

5. Zakynthos

Zakynthos är berömt för att ha Greklands mest fotograferade strand, Navagio Beach. Vraket av ett smugglarskepp på stranden har gett den smeknamnet Shipwreck Beach. Men 2018 drabbades stranden av en olycka då stora klippblock föll ned vilket resulterade i badförbud. Sedan i april är den öppen igen, men indelad i tre zoner varav en alltid är öppen, en stängd vid dåligt väder och den tredje helt förbjuden att beträda. Stranden kan endast nås med båt.

Ön i sig erbjuder både vackra vyer och bra stränder. Zakynthos kallas även för "Levantens blomma" och konkurrerar med Korfu om att vara vackrast av de Joniska öarna.
Zakynthos har länge varit omtyckt av grekiska turister och många poeter har prisat detta jordiska paradis, bland annat skrevs Greklands nationalsång här. Kusten är kantad av grottor och varma källor. Argassi och Alikes är två populära och därför ofta väldigt fullsatta stränder. Porto Roma är en idyllisk bukt omgiven av höga berg.
Den lokala miljörörelsen kämpar mot turistnäringen för att skydda stränderna Laganas och Vassilikos där havssköldpaddan caretta-caretta lägger sina ägg.
Hitta dit: Charter med Apollo, TUI, Solresor och Airtours. Båt från Patras och Korfu eller fastlandet.
Här trivs: Alla kategorier.
Mer info: zakynthos.nu

LÄS MER: Sola, vandra och ät gott – guide till Zakynthos


Pittoreska och populära byn Kokkari på Samos. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Samos

Samos enorma grönska kom mer ofta som en glädjechock för den som är van vid de grekiska öarnas ofta torra och karga landskap. Samos är med sina 35 000 invånare en jätte jämfört med de flesta andra öarna i regionen. Den är dessutom en av av Greklands allra trevligaste.

Ön är helt makalöst prunkande ställe och därför inte oväntat berömd för sina goda viner och fina natur. Här finns mycket att se och uppleva och ön gör sig bra för rundturer med cykel, bil eller moped.
De mest omtyckta turistmålen är Näktergalsdalen och bergsbyn Manoletes. Den vindlande vägen till bergsbyn går genom dalens sprudlande grön dal med oerhörd fågelsång innan den till sist nå den lilla byn vars trånga gränder är fulla av konsthantverkare och krogar. Huvudstaden Vahti (Samos stad), är också intressant: en riktig grekisk stad där vardagslivet står i centrum och semesterfirarna märks ytterst marginellt.
Hitta hit: Charter med TUI, Airtours och Apollo.
Här trivs: Vuxna par och sällskap.
Mer info: visitgreece.gr/en/greek_islands/northeastern_aegean_islands/samos


Hydra är ett paradis för dig som söker tystnad. Foto: ADOBE STOCK

7. Hydra

På Hydra finns inga riktiga vägar, och motortrafik är förbjuden, så det är ett paradis för dig som söker tystnad. Man tar sig helt enkelt fram till fots, eller med åsna. Det finns gott om branta vindlande gränder, så det gäller att ha starka ben.

Ön, som ligger mellan Aten och östra Peloponessos, är berömd för den vackra arkitekturen i Hydra stad och för att den lockar till sig många kändisar. Den mest berömde var Leonard Cohen som bodde här på 1960-talet och skrev några av sina mest älskade låtar som "Bird on a wire" och "So long, Marianne". En av Cohens goda vänner, författaren Göran Tunström, bodde också här en tid.
Husen är traditionellt vitkalkade med blå dörrar och röda tegeltak. Stränderna är stenstränder, de mest populära är Molos, Palamida och Kaminia.
Hitta hit: Till Hydra tar man sig med färja från Pireus (1,5-2 timmar). Eller från grannöarna Poros och Spetses. Ingen av de stora charterarrangörerna reser hit.
Här trivs: Den som vill ha en tyst semester.
Läs mer: visitgreece.gr/en/greek_islands/hydra


Korfus mest natursköna plats är stränderna i Paleokastritsa. Foto: Shutterstock

8. Korfu

Korfu kallas ofta för "den gröna ön". Här finns tjusiga stränder, dramatiska berg och massor av sevärdheter. Det är inte så konstigt att Korfu länge var ett favoritresmål för Europa kungligheter, inte minst det grekiska hovet gillade att semestra här.

Ön har en speciell blandning av kulturer och arkitektur, då den upplevt många styren genom historien. Under 400 år, fram till slutet på 1700-talet, var Korfu under venetianskt styre, vilket märks i både matkulturen - som har starka italienska influenser – och arkitekturen. Staden Korfu domineras till exempel av en venetiansk fästning uppe på en klippig udde.
De bästa stränderna ligger på Korfus västkust. några favoriter är Agios Giorgios, Ermones och Glyfada.
Ön har gott om vandringsleder. Den mest natursköna platsen är stränderna vid klipporna i Paleokastritsa. Högst upp på en bergstopp ligger ett kloster med fantastisk utsikt.
Hitta dit: Till Korfu kan man åka båt från Igoumenitsa på fastlandet (1,5-2 timmar), från Brindisi i Italien (6-8 timmar) eller flyga. Charter med Ving, Apollo, TUI och Airtours.
Här trivs: Barnfamiljer, naturintresserade och vandrare.
Läs mer: korfugrekland.se


Mykonos är en av Greklands mest glamorösa öar. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Mykonos

Mykonos är en av Greklands mest berömda och glamorösa öar. Här samlas de lite bättre beställda för semesterliv bland bättre krogar och ett sent och påkostat nattliv.

Ön är också ett begrepp i gaykretsar. Här finns en rad underbara stränder med matchande fina och välskötta hotell och strandklubbar med god mat, dryck, dans och underhållning. Och Mykonos stad (Hora) i sig är en bländande skönhet med sitt havsläge och sju gamla väderkvarnar ståtligt placerade på en ås mot havet.
De bästa stränderna ligger som ett ljuvligt pärlband i vikarna söder om huvudstaden. Fina stränder som Psarou och Platis Yialos ligger bara några kilometer från staden och har bra bussförbindelser.
Hitta hit: Charter med Apollo. Alternativt flyg reguljärt till Aten, Samos eller Santorini och fortsätt med båt (från Aten alternativt inrikesflyg).
Bo: Gott om trevligt boende såväl i strandmiljö som i staden.
Här trivs: Nöjessugna badvänner med hygglig budget.
Mer info: visitgreece.gr/en/greek_islands/cyclades/mykonos


Lalaria Beach på Skiathos. Ön har över 60 stränder. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Skiathos

På Skiathos finns över 60 stränder och några av dem anses vara Greklands vackraste. Ön är ett sedan länge väletablerat turistmål vilket avspeglar sig i prisbilden på barer och tavernor.

Men det en trivsam destination, där man kopplar av på näraliggande kilometerlånga sandstranden Megali Ammos eller i hamnen (där du kanske känner igen dig från en av scenerna i filmen 'Mamma Mia', som annars främst är inspelad på grannön Skopelos).
Många gör också utflykter till stränder som barnvänliga och av pinjeträd skuggade Koukounaries eller ungdomliga Banana Beach. För att uppleva Blå grottan tar man sig till öns östtkust med båt.
Hitta dit: Charter med Apollo, Airtours och Ving. Båt från Volos.
Här trivs: Barnfamiljer och alla andra.
Mer info: skiathos.gr/en/


Achata Beach på Karpathos. Ön kallas ibland för Foto: SHUTTERSTOCK

11. Karpathos

Karpathos är nytt resmål för säsongen med Ving. Den långsträckta ön ligger mellan Kreta och Rhodos i den södra delen av Egeiska havet.
På grund av sitt läge kallas den ibland "Rhodos lillasyster".

Ön är lite av en doldis men älskas av de redan Greklandsfrälsta som har tröttnat på turistorterna och som vill uppleva det gamla, genuina Grekland. Stamgästerna många.
Karpathos är lång och karg och livet är stillsamt.Turisterna lockas av ett flertal fina stränder, pittoreska små byar och dramatisk natur.
Karpathos stad kallas också Pigadia och är öns största ort, har en populär hamnpromenad med många tavernor och är en bra bas för utflykter. Populära turistorten Lefkos är en gammal fiskeby med underbara stränder och mysiga tavernor.
Hitta hit: Båt eller flyg från östra Kreta och Rhodos. Charter med Ving, Apollo och Airtours.
Här trivs: De som längtar efter det genuina, stillsamma Grekland.
Mer info: karpathosinfo.com


Naxos är den största ön i Kykladerna. Här Plaka. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Naxos

Naxos är Kykladernas största ö och har Greklands bästa stränder. Den halvmilslånga barnvänliga stranden Plaka på Naxos västkust, 20 minuter med buss eller bil från Naxos stad, är en förlängning av Agia Anna-stranden som är en av de mest populära på hela ön.

Plaka är en strand med sand och platta stenar på sina håll och klart, turkost vatten.
I början av den finns uthyrning av solsängar och parasoller, men gå lite längre bort så får du uppleva en mer orörd strand. Det händer att man ser en och annan naken rumpa på de södra delarna av stranden, även om det inte är en officiell nudiststrand.
Naxos stad har smala snirklande gränder, pittoreska små butiker och trevliga tavernor. I byar som Chalki och Apiranthos, där biltrafik är förbjudet, kan du uppleva grekiskt vardagsliv medan du sitter på ett kafé med en kall frappé.

Hitta dit:

Hit kan man åka med färja från Pireus (cirka 5 timmar), färja från Santorini (2 timmar) eller flyga. Charter med Apollo.

Här trivs: Alla. Okonstlat och jämförelsevis billigt.

Läs mer: naxosgrekland.se

LÄS MER: Båtluffa i Kykladerna – stor guide


Skopelos natur är mer storslagen än Skiathos. Foto: Shutterstock

13. Skopelos

Vackra Skopelos i nordöstra Grekland var förut en tämligen okänd ö ända till inspelningen av den första "Mamma Mia"-filmen. Nu vallfärdar turister från hela världen hit.

Ön är perfekt för dig som vill ha en badsemester med familjen. Här möts man av sköna stränder och kristallklara vatten. Alla stränder går inte att nå landvägen, eftersom Skopelos kuster ofta kantas av branta klippor. Det bästa sättet att ta sig dit och hitta en folktom strand är att hyra en båt. Vissa stränder kan man dock åka till med lokala bussar.
Milia på västkusten är en av öns populäraste stränder. Hit kan man ta sig med buss. Hovolo är en av de finaste. För att komma hit tar man buss till Elios. Glisteri är en fin stenstrand med kristallklart vatten. Hit går inga bussar, utan det är enklast att ta sig hit med hyrbil. Mysiga Agnondas ligger cirka en mil från Skopelos stad. Stafylos ligger närmast Skopelos stad, cirka 500 meter från busshållplatsen.
Hitta dit: Till Skopelos kan man ta sig med flygbåt från Skiathos (cirka 30 minuter) eller flyga. Charter med Apollo, Airtours och Ving.
Här trivs: Alla kategorier.
Läs mer: skopelosweb.gr/en


Symi är en populär dagsutflykt. Foto: Shutterstock

14. Symi

Trots att få svenskar har hört talas om Symi går det faktiskt charter hit via Rhodos. Symi är framför allt känd för sin hamnstad Gialos som anses vara en av de vackraste i Grekland. Här finns nyklassicistiska ockrafärgade hus, pittoreska tavernor och genuina kaféer. Kvällarna här är magiska och solnedgången fantastisk. Här sitter man länge och njuter.

Gillar du att vandra väntar tjusiga utsikter, till exempel den ner mot öns största utflyktsmål, Panormitisviken med sitt 1700-talskloster tillägnat ärkeängeln Mikael. Det bor fortfarande munkar i klostret, och det är möjligt att övernatta för den som öluffar.
På ön finns många badvikar och stränder. Stränderna nås lättast med båt från Gialos hamn varje morgon. En del stränder är dock inte särskilt barnvänliga, då det finns sjöborrar i vattnet. Badskor rekommenderas!
Hitta dit: Till Symi kan man åka färja från Rhodos (cirka 1 timme). Charter med Apollo.
Här trivs: Vuxna kulturintresserade som vill se något vackert. Romantiska par.
Läs mer: grekland.gr/oar/ dodekaneserna/symi/


Mitt i huvudorten Chora på Patmos reser sig Johannesklostret. Foto: Shutterstock

15. Patmos

På Patmos finns ett lugn som man inte hittar på många andra grekiska öar. Ön är vykortsvacker med en charmig hamn, en romantisk stad på en klippa, gröna vandringsleder och små badstränder.

Mitt i huvudorten Chora på öns högsta punkt reser sig Johannesklostret, tillägnat Jesus lärjunge Johannes. Klostret och Uppenbarelsegrottan intill är upptagna på Unescos världsarvslista, och ön lockar till sig många pilgrimer. Patmos kallas ibland för Greklands Jerusalem.
Skala är öns största turistort, och det är också här öns hamn ligger. Trots att allt fler turister har hittat hit har staden inte förlorat sin charm.
Patmos är en liten ö med få vägar, bästa sättet att utforska den är med moped. Missa inte Lambi, de magiska stenarnas strand där ingen sten är den andra lik.
Hitta dit: Till Patmos tar man sig med färja från Pireus till Samos (cirka 14 timmar) eller flyg till Samos. Sedan båt (cirka 3 timmar). TUI erbjuder charterresor som kombinerar öarna Samos och Patmos.
Här trivs: Vandrare, badentusiaster, historienördar.
Läs mer: patmos-island.com


Den hjärtformade strandden Sarakiniko på Ithaka. Foto: SHUTTERSTOCK

16. Ithaka

Väster om det grekiska fastlandet ligger Ithaka, den näst minsta av de Joniska öarna. Här bor drygt 3 000 bofasta invånare, men under sommaren fördubblas antalet människor. Ändå slipper man trängas med en massa andra turister och kan i lugn och ro uppleva det äkta Grekland.

Sola på oförstörda stränder med rent och kristallklart vatten, alla barnvänliga, relativt långgrunda och utan stora vågor. En del har klappersten, andra sand.
På ön finns sju byar eller små städer: Vathy, Frikes, Perachori, Lefki, Platritheias, Kioni och Stavros. Från slutet av juni till mitten av augusti håller varje ort sin egen fest med levande musik, grekisk folkdans och mat och dryck.
I huvudorten Vathys hamn hittar man pittoreska hus målade i pastellfärger och gott om restauranger som serverar hemlagad mat och vin från öns egna vingårdar.
Hitta dit: Enklast att ta sig hit är färja från Patras (cirka 4 timmar). Från Aten till Patras går det buss (cirka 2,5 timmar). 
Här trivs: De som vill ta det lite lugnare.
Läs mer: ithacorama.com


Antiparos lockar turister och kändisar, trots sin Foto: ADOBE STOCK

17. Antiparos

Antiparos ligger mitt emot Paros, och anses av Parosborna vara den "bonniga" lilla kusinen. Men Antiparos har de senaste åren spottat upp sig och lockar till sig mängder av turister, inte minst från Skandinavien, och en hel del kändisar. Tom Hanks har hus här och kan ibland ses strosande med sin familj på byns huvudgata.

Antiparos är perfekt för barnfamiljer. Det är gångavstånd till huvudortens sandklädda stränder, gott om pensionat och små hotell och familjevänliga restauranger. Byns huvudgata är dessutom bilfri.
Stämningen är varm och familjär. Många turister återvänder år efter år och är tjenis med varandra.
Vill du åka hit som ensamresenär är det inga problem. Det är bara att sätta dig på en stol på torget eller bege dig till "Campingstranden" och slå dig i slang med andra som reser själva.
Hitta hit: Hit kan man ta sig med färja från Paros huvudort Parikia (cirka 45 minuter) eller med bilfärja från Pounta på Paros (cirka 10 minuter). Eller flyga till Paros. Charter med Apollo.
Här trivs: Barnfamiljer.
Läs mer: antiparosonline.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande