Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Greklands 19 bästa öar – från Samos till Santorini

Grekland i svenskarnas hjärta. Älskade grekiska öar.

Zakynthos, Samos, Rhodos, Mykonos, Lefkas, Patmos, Santorini...

Trender kommer och går men vår kärlek till den grekiska övärlden består. Det enkla livet där var en svenskfavorit långt innan succén för "Mamma Mia".

Redaktionen för Allt om Resor tipsar om 19 av de läckraste öarna i Grekland.

Stranden Egremni på Lefkas.

Foto: GETTY IMAGES

1 av 19

1. Grekiska övärlden – svenskarnas favorit

Den grekiska övärlden är populärare än någonsin.
Allt fler svenskar väljer att semestra på de ljuva öarna i solen.
Här är Greklands 19 bästa öar:
Den grekiska övärlden rymmer nära 6000 öar varav cirka 200 är bebodda.
Att resa i denna paradisblå solskensvärld är något människor drömt om i årtusenden, ända sedan Homeros diktade om sjöfararhjälten Odysseus äventyr här i "Odyssén" på 700-talet före Kristus.
Öarna har förstås en hel del gemensamt genom sitt grekiska arv: som matkulturen, livshållningen och den enkla arkitekturen i form av vitkalkade hus.
Men på grund av skiftande geografiska lägen och ofta turbulent historia finns det också mycket som skiljer dem åt och ger många av dem en alldeles egen och exotisk karaktär.
Vill du shoppa, festa, uppleva antik historia eller bara slappa?
Det är klokt att läsa på för att kunna välja ön eller öarna som passar just dig och din sinnestämning allra bäst.
Tål du inte stora turisthorder så bör du till exempel undvika Santorini som kan bli hysteriskt trångt under högsommaren - å andra sidan missar du då de absolut mest betagande vyerna i hela grekiska övärlden.
Till de mer turistpräglade öarna hör också Mykonos, Korfu och Kos.
Naxos är ett klockrent val för den som vill ha lite av allt det öarna har att erbjuda. Ett idealiskt mål för exempelvis barnfamiljer.
Lefkas har seglat upp som en av våra nya favoriter. Här finns några av Greklands allra bästa stränder och ön är också en idealisk utgångspunkt för båtutflykter till öar runtomkring.
Det grekiska köket är ganska begränsat – men vill du uppleva det allra bästa det kan erbjuda så är Leros ett säkert kort. Ön är dessutom något så ovanligt i regionen som prunkande grön.
Kolla in våra omdömen och 19 av de bäst grekiska öarna – och välj din favorit!

1. Lefkas
Lefkas, en av de joniska öarna på Greklands västkust, har några av den grekiska övärldens finaste stränder som fantastiska Porto Katsiki, en paradisisk, halvmåneformad sandbukt nedanför stupande bergsklippor. Sanslöst vackert! Stranden Egremni en liten bit norrut är nästan lika fin. Lefkas stad har ett fint hamnområde med en vacker promenad kantad av krogar, hotell och barer. Och byn Agios Nikitas är oeerhört vacker. Lefkas har många bra båtförbindeldser och är en bra bas för båtutlykter. I hamninloppet till charmiga badorten Nidri ligger Skorpios, den privata ö där superkändisparet Jackie Kennedy och skeppsredaren Aristoteles Onassis gifte sig 1968.
Hitta dit: Charter med Ving, Airours och Apollo.
Bo: Många chartergäster bor i eller nära Nidri, söder om Lefkas stad.
Här trivs: Solbadare, barnfamiljer, båtluffare.
1 av 19