Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini

GREKLAND. Zakynthos, Samos, Rhodos, Mykonos, Kreta, Karpathos, Santorini...

Trender kommer och går men svenskarnas kärlek till grekiska öar består.

Här tipsar vi om 17 av de läckraste öarna i Grekland utan inbördes ordning sommaren 2019. Välj mellan charterarrangörerna Ving, Tui, Apollo och Airtours klassiska öar, mindre kända oaser för en lugn och avkopplande semester, destiantioner med all inclusive och bländande vackra stränder.

Grekland har öar för alla smaker – vilken väljer du?

Lindos med Akropolisklippan i bakgrunden.

Foto: ADOBE STOCK

1 av 17

1. Rhodos

Rhodos är den kanske mest klassiska av alla grekiska semesteröar. Den berömda riddarön har fler soltimmar än någon annan ö i Medelhavet och var ett av de allra första målen när charterindustrin föddes för drygt 40 år sedan.

Denna natursköna ö bjuder på ett bergigt, grönt landskap med citrusodlingar och olivlundar. Längs kusten ligger byar, stränder och vikar med kristallklart vatten. Är du soldyrkare och dessutom kulturintresserad har du kommit helt rätt.
Rhodos stad med sin gamla stadsdel är så välbevarad att den har hamnat på Unescos världsarvslista. Vandra i de bilfria medeltidsgränderna, beundra bysantinska kapell och moskén Hassan Pasha.
Ungefär fem mil bort ligger Lindos med vita hus i vindlande gränder, historiska lämningar och en antik stadskärna. Här finns också en Akropolisklippa med en ruin av ett gammalt tempel och en slående vy över Medelhavet.
Ta en tur till bergsbyn Siánna, känd för sina lokala viner och honung samt den grekiska spritsorten souma. En annan mysig by är Salakos med en 1 500 meter lång trappa som leder uppför berget. I Salakos ligger Rhodos finaste bysantinska kapell, Agios Nikolaos Fountoukli.
Hitta dit: Till Rhodos kan man ta färja från Aten (cirka 12 timmar) eller flyga. Alla de stora charterbolagen reser hit.
Här trivs: Här finns något för alla.
Mer info: rhodosgrekland.se
1 av 17