Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
santorini sunset   publicerad text:  publicerad bildtext:santorinis kända hus.
santorini sunset   publicerad text:  publicerad bildtext:santorinis kända hus.
santorini sunset   publicerad text:  publicerad bildtext:santorinis kända hus.
santorini sunset publicerad text: publicerad bildtext:santorinis kända hus.

Grekland – 18 oslagbara öar i den grekiska övärlden

Grekland är ett paradis för alla ö-älskare.

Romantiska Amorgos, matglada Leros eller familjeparadiset Naxos? Eller klassiker som Santorini, mykonos och Kos?

Grekiska öar har alla sin speciella karaktär och charm. Hitta din egen nya favorit i sommar. Här är våra 18 favoriter och mest personliga tips.

Allt om Resor
Santorini är charmigast under lågsäsong. Foto: Getty Images

1. Santorini

Santorini är i dag en mäkta populär ö och besöks av ­människor från jordens alla hörn så man får nästan trängas i gränderna. Därför är ­Santorini charmigast under lågsäsong, en septemberkväll exempelvis. I byn Oia med sina hantverkare och konstgallerier på öns norra spets är en stor del av vykorten med solnedgångar i Grekland fotograferade. Vita hus och hotell klänger för de branta lavasluttningarna ner mot havet. Promenerar man ner för en middag i den lilla hamnen Amoudia är romantikfaktorn på topp.

Smekmånadspar vallfärdar till Santorini, många tar in några nätter i byn Imerovigli där smakfullt designade vita hotell klänger sida vid sida längs vulkanberget. Det mer ursprungliga Santorini finns i byn Emborio. Strosa runt i labyrinten av gamla gränder och ta en tillbakalutad fika i ett gulligt kafé - kafeinon - i en välbevarad grekisk by. Missa inte heller utgrävningarna av den minoiska staden Akrotiri, ett Greklands Pompeji som ger en spännande inblick i livet i trevåningshus för över 3000 år sedan.

Hitta hit: Charter med Apollo, Ving och Airtours. Färja från Pireus.

Bo: Grace i Imerovigli är sympatiskt, inte minst för smekmånadspar, en bit bort från turisthorderna.

www.gracehotels.com

Äta: Ammoudi Fish Tavern har ett härligt läge vid havet och goda fisk- och skaldjur.

www.sunset-ammoudi.gr

Här trivs: Romantiska par, shoppingsugna och kryssningsturister.

Missa inte: Vinproducenten Santo Wines har stor terrass för en vinprovning i perfekt solnedgångsläge.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Kos har genomgått en rejäl makeover Foto: Shutterstock

2. Kos

Överförfriskade engelsmän och ­skandinaver skrämde bort många familjeturister som drog sin kos och lämnade Kos med en flera år lång baksmälla. Men ön har ­genomgått en rejäl makeover sedan början av 2000-talet. 

I dag är barnfamiljerna ­främsta målgrupp, ön har filat på sitt dåliga rykte, satsat på utmärkta restauranger och snygga familjehotell. Ett är Michelangelo med 120 meter lång infinitypool och utsikt mot vulkanön Nissyros. Men visst kan man fortfarande göra en spektakulärt rolig ­barrunda i Kos stad och partaja glatt med ungdomar från hela Europa, inga problem om man vill det.

Kos är en bra strandö. Stränderna i byarna runt Kos stad är inte speciella, men på södra kusten breder sig ett pärlband av fina sandständer ut sig. På Kos äter man mycket bra och huvudorten är ett livfullt samhälle med all den roliga shopping och nöjen man kan förvänta sig av Greklands tredje största turistö efter Kreta och Rhodos.

Hitta hit: Charter med Apollo, Fritidsresor och Ving.

Bo: Blue Lagoon Resort om man vill ha all inclusive och all tänkbar service och nöjen.

www.bluelagoongroup.com

Äta: Traditional House taverna i Mastichari. Ljuvliga rätter på egna ekologiska råvaror vid den fina vita stranden.

www.traditionalhouserestaurant.com

Här trivs: Barnfamiljer och partajande ­ungdomar.

Missa inte: En middag med utsikt på taverna Oromedon i bergsbyn Zia.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Mykonos är en samlingsplats för världens jetset och ­kändisar. Foto: Lotta Svedberg

3. Mykonos

Under sommarhalvåret är Mykonos en samlingsplats för världens jetset och ­kändisar. Det är här som de har sina privata ­lyxvillor och ordnar överdådiga privata fester som pågår i flera dagar. Under de senaste åren är Tom Hanks, Russell Crowe, Quentin Tarantino och Natalie Portman bara några av alla dem som har semestrat på ön. Mykonos drar också till sig många ­homosexuella, framför allt under vår och höst när det är mycket lugnare atmosfär.

Men faktum är att även charter- och kryssningsturister brukar trivas och ofta återvända år efter år. Framför allt på grund av de vackra sandstränderna och Mykonos stad, som är en av de mest pittoreska ­städerna i hela övärlden. Här finns shopping av världsklass, bland annat kläder, sandaler, smycken, konst och delikatesser. Men också möjligheter att cykla, paddla kanot, rida och åka på jeepsafari.

Hitta hit: Charter eller flygstol med Ving, Apollo och Airtours. 

Bo: Hotell Albatross i Panormos och hotell Alkistis i Mykonos stad finns båda med i Vings charterutbud och är trevliga och ­prisvärda. Om du bara tar en flygstol är det värt att titta på Rochari hotel i Mykonos stad.

Äta: Det finns ett stort urval med bra krogar, men på tavernan Marco Polo i Mykonos stad känns det lite extra ­familjärt.

Här trivs: Homosexuella, partysugna och shoppingfrälsta.

Missa inte: Åk över till grannön Delos, centrum i den grekiska övärlden under antiken och känd för alla arkeologiska utgrävningar. Finns med på FN:s ­världarvslista. 

LOTTA SVEDBERG

 

Korfu stad är sofistikerad med härligt folkliv Foto: Måns Ivarsson

4. Korfu

Korfu erbjuder härliga bad kombinerade med historia och klassisk bildning.

De bästa stränderna ligger på västkusten (Agios Giorgios, Paleokastritsa, Ermones, Glifada) och i norr (Sidari, Rodha, Kassiopi) och söder (Kavos). 

Det mesta av nöjeslivet händer i förorten Mandouki vid vägen mot Dhassia, där alla Korfus diskotek, rockbarer och nattklubbar buntats ihop till ett nöjesgetto under namnet Disco Strip.

Att ön är den grekiska bildningens vagga märks av de många fina museerna och den allmänt lite intellektuella livshållningen. Korfu är den grekiska ö som har mest av de västeuropeiska storstads­områdenas mondänitet. Så låg också ön under republiken Venedig i över 400 år. Bebyggelsen, liksom köket, går lika mycket i italiensk stil som i grekisk.

Korfu stad är sofistikerad med härligt folkliv kring paradgatan Liston. Med 100 000 invånare är Korfu befolkningsmässigt störst av de joniska öarna.

Hitta hit: Charter/flygstol med Apollo och Fritidsresor. Reguljärflyg med byte i Aten, därifrån går det även buss till Korfu.

Bo: Hermes hotel. Trevligt och prisvärt hotell intill marknaden. Gerasimou Markora 12-14.

Äta: Restaurant Anthos. Topprankat medelhavskök till rimliga priser. Maniarizi Arlioti 15.

Här trivs: Den vuxne soldyrkaren, gärna med ett visst kulturellt intresse.

Missa inte: Akillespalatset - vackert bygge och park, österrikiska kejsarinnans Elisabeths 1800-talshyllning till den mytiske, grekiske kämpen.

MÅNS IVARSSON

 

Vacker natur och historia finns i överflöd på Naxos Foto: Andreas Strömberg

5. Naxos

Naxos har länge varit en populär ö bland svenska barnfamiljer på grund av de ­härliga långgrunda stränderna på öns västra kust. På Naxos finns allt man drömmer om på en greklandssemester: Naxos stad har livlig atmosfär, mysiga gränder, bra tavernor, trivsamma kaféer, nöjesliv och bra shopping.

Vacker natur och historia finns i överflöd, det bara att kasta sig på vespan och köra upp i bergen förbi olivlundar, bysantinska kapell och storslagna utsikter. Gör ­fika­stopp i pittoreska bergsbyar som ­Chalkio, Apollonas och Apeiranthos med sina ­marmorbeklädda gator och ­venetianska hus.

Många familjer tillbringar mest tid på ­fantastiska stränderna Agia Anna, Agios Prokopios och Plaka, perfekta för en vecka med barn och vänner. När det är vindstilla här längs Naxos västkust är det som att bada i en gigantisk swimmingpool, magiskt. Vill man bada själv på öde klapperstensstränder är det bara att göra en dagsutflykt till öns östkust som nästan är tom på folk, vild och vacker.

Hitta hit: Charter med Apollo. Reguljärflyg till Aten eller Santorini och sedan färja.

Bo: Korali Garden Hotel är ett av flera ­prisvärda lägenhetshotell nära stränderna i Naxos stad.

www.korali-hotels.com

Äta: Geomilo Naxos är en trivsam taverna med många grekiska gäster - vilket ju ofta garanterar ­kvalitet - vid hamnpromenaden i Naxos stad.

Här trivs: Barnfamiljer, historie- och utflyktsintresserade.

Missa inte: Att göra utflykter i Naxos inland bland historiska lämningar och mysiga gamla byar.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Lefkas har grekiska övärldens finaste stränder Foto: Måns Ivarsson

6. Lefkas

Joniska ön Lefkas är mindre känd men ett riktigt fynd. Framför allt för att den har några av den ­grekiska övärldens finaste stränder, med västkustens sagolika Porto Katsiki i absolut topp (en halvmåneformad paradisstrand nedanför dramatiska klippstup).

Uppe i norr domineras stränderna av kitesurfare och andra vattensportare. Också här är strandmiljöerna väldigt vackra med rader av gamla väderkvarnar som genomgående inslag och med byn Agios Nikitas som en glimrande juvel.

Med charmiga hamnstaden Nidri erbjuds också en fin utgångspunkt för supermysiga båtutflykter i den joniska övärlden.

Lefkas stad - öns huvudort - har några få sevärdheter (som ett arkeologiskt museum) men är främst värt ett besök för sitt fina hamnområde med en vacker promenad kantad av krogar, hotell och barer. Precis som resten av ön präglas staden av en välkomnande och varm stämning.

Hitta hit: Charter med Apollo, Airtours och Ving. Reguljärflyg via Aten till Preveza.

Bo: Porto Galini, Nikiana. Fin fyrstjärnig hotellanläggning mellan Lefkas stad och Nidri.

www.portogalini.gr

Äta: Ey-Zhn. Annorlunda krog som liknar konstnärateljé. Bra mat till vettiga priser.

Filarmonikis 8, Lefkas stad

Här trivs: Lite okänt resmål med något för alla.

Missa inte: Porto Katsiki ligger lite udda, men är ett absolut måste!

MÅNS IVARSSON

 

 

Thassos är ingen turistfälla Foto: Colourbox

7. Thassos

Greklands nordligaste ö Thassos har aldrig blivit någon turistfälla. Det tar bara 45 minuter att åka över hit med färjan från fastlandet, vilket gör att grekerna själva gärna semestrar på ön. Priserna håller sig låga och all lokal charm finns bevarad. 

Här är det grönt och bördigt och stränderna ligger som ett pärlband längs framför allt den östra och södra delen av ön. Två av dem, Golden Beach och Paradise Beach, brukar vara med när Greklands vackraste stränder ska koras i olika sammanhang.

På Thassos finns också en naturlig havsvattenpool, Giola utanför byn Astris, och det 1 206 meter höga berget Ypsarion som liksom det övriga inlandet är täckt av olivlundar och tall- och pinjeskogar. Den största orten på ön heter Limenas, eller Thassos stad med ett annat namn, och den näst största Limenaria. Båda har ett stort utbud av trevliga tavernor, kaféer och barer.

Hitta hit: Charter eller flygstol med Ving och Airtours eller reguljärflyg till Thessaloniki och sedan färjan från Keramoti, strax utanför Kavala.

Bo: Fina hotell finns bland annat i Potos, Limenaria, Skala Rachoni och längs Golden beach.

Äta: En av öns bästa tavernor är Simi nere vid hamnen i Thassos stad, med humana priser och en stor och trevlig uteservering.

Här trivs: Nästan alla som vill ta det lite lugnt på semestern och bada och vandra mycket.

Missa inte: Det arkeologiska museet i Thassos stad är fullt av intressanta skulpturer och andra fynd från antiken och inhyst i en modern och mycket spännande byggnad.

LOTTA SVEDBERG

 

Lesbos är Greklands tredje största ö Foto: Lotta Svedberg

8. Lesbos

Lesbos är Greklands tredje största ö, som är helt självförsörjande när det gäller de flesta av råvarorna. Därför äter och dricker man otroligt gott på tavernorna, allt är fräscht och kommer direkt från havet eller odlingarna. För öborna är fortfarande ­oliverna, ouzon och fetaosten/yoghurten mer inkomstbringande än turismen som kommer först på fjärde plats.

För mer än 2 500 år sedan bodde poeten Sapfo på Lesbos och eftersom hon var känd för att vara lesbisk fick ön senare ge namn åt kvinnlig homosexuell kärlek. Det är ­fortfarande lugnt och skönt här sommartid. De flesta turister söker sig till den pittoreska medeltidsbyn Molivos i norr, som finns med på Unescos världsarvslista. Men också till ett 40-tal stränder runt ön, de flesta är relativt små och har sand blandat med klappersten, men vattnet är kristallklart. Nere på sydkusten ligger Plomari, som är en lite genuinare stad, med mera puls och grekiskt folkliv. Här ligger också åtta av öns 17 ouzofabriker.

Hitta hit: Charter eller flygstol med Ving, från Arlanda och Köpenhamn.

Bo: På hotell Vicky i Plomari eller The Olive press i Molivos, båda finns med i Vings charterutbud.

Äta: Mysigaste ställena ligger nere i Molivos hamn, till exempel The Octapus som är specialiserad på fiskrätter.

Här trivs: Nästan alla som vill ta det lite lugnt på semestern och bada och äta supergott.

Missa inte: Du behöver inte tycka om ouzo för att uppskatta ett besök på ouzofabriken Barbayanni i Plomari. Inget inträde, men du förväntas att köpa något i butiken.

LOTTA SVEDBERG

 

 

Amorgos är en av Kykladernas mest romantiska öar. Foto: Andreas Strömberg

9. Amorgos

Amorgos är en av Kykladernas mest romantiska öar. Bara cirka 1 500 bofasta, stressfri och majestätisk från vandringsleder längs den 800 meter höga bergsryggen. Tistel­beklädda stensluttningar, pinglande getter och ett hav i intensivt mörkblå nyanser.

Bo i Egiali eller Katapola. Egiali har en strandbukt med skugga under tamarisker och är avslappnat bohemisk. Nära till mysiga bergsbyarna Langada och Tholaria. I Katapola är det lite mer liv när färjorna ankommer. Amorgos har få fina stränder men desto fler vackra klippbad som vid Agia Anna. Åk hit för att uppleva en dramatisk vacker och välbevarad kykladisk ö med klassiska vitblå hus. Amorgos är en ö som gjord för romantik. Här finns ro att vila och dyka tillsammans i det djupblå havet. På utmärkta grekforumet Kalimera.nu brukar ön med rätta hamna i topp bland ­återkommande greklandsresenärer.

Hitta hit: Ej charter. Reguljärflyg till Aten eller Santorini, sedan färja till Amorgos. Båt går även från Naxos.

Bo: Villa Le Grand Bleu, en kort promenad från Katapolas hamn. Trevligt och prisvärt.

www.legrandbleu-amorgos.gr

Äta: Asteria är en utmärkt taverna vid hamnen i Egiali. Prova öns mörka ­nejlikesöta likör Amorgion.

Här trivs: Par och inbitna älskare av små kykladiska öar.

Missa inte: Chora är en mysig labyrint av smala gränder. Här ska man strosa runt, bara vara och äta en mysig middag.

ANDREAS STRÖMBERG

 

 

Paros är något av en favorit för öluffare Foto: Shutterstock

10. Paros

Paros, den fjärde största ön i Kykladerna är en viktig knutpunkt för båttrafiken i den grekiska övärlden. Hit anländer och avgår båtar dygnet runt. Därför är ön något av en favorit bland öluffare - förr eller senare hamnar de flesta här.

Huvudorten (och hamnen) Parikia har ett livligt nöjesliv med moderna nattklubbar och många musikställen med såväl soft jazz som traditionell grekisk musik.
Men stora delar av ön är betydligt lugnare än huvudorten. Paros är ett typiskt exempel på hur det ser ut i det här hörnet av världen: vitkalkade hus och gränder, charmiga små fiskelägen, underbara sandstränder. Ön är grönare än de flesta i området och bjuder på en avsevärd blomprakt. Golden Beach på sydöstkusten anses vara öns bästa strand och Naoussa i norr med sin charmiga fiskehamn och labyrintiska gränder är urtypen för en riktigt mysig grekisk by. Givetvis med fantastiska stränder i närheten.
På Paros trivs de flesta, men fridsökare bör veta att ön är relativt exploaterad - turismen har funnits här länge och dominerar öns ekonomi.

Hitta hit: Charter med Apollo. Båtförbindelser med Santorini och Pireus.
Bo: Pandrossos Hotel ligger centralt oh med utsikt över hamninloppet i Parikia. www.pandrossoshotel.gr
Äta: Apollon Garden på Market street i Parikia är en av öns bästa krogar. Romantiskt och lyxigt i lummig trädgårdsmiljö.

Här trivs: Barnfamiljer, par, vindsurfare.

Missa inte: Paros har lagom storlek för dagsutflykter med bil eller vespa. Ön är känt för sina goda viner.

 

Antiparos är granne med Paros Foto: Robert Lerich

11. Antiparos

Välkomna till en mysig liten långsmal ö tio minuters båtresa från grannön Paros. ­Barnvänliga stränder och hjärtlig atmosfär. Inte så speciell natur och få sevärdheter, men charmen med Antiparos är att allt är småskaligt, personligt, nära och enkelt. Enda orten heter också Antiparos, med bilfri huvudgata kantad av butiker och tavernor. 

Vi behöver bara promenad tio minuter för att nå den barnvänliga strandbukten ­Psaraliki med sin hästskoform och skuggande tamariskträd. Gott om plats är det även på stränder söderut som Soros beach och Agios Georgios som alla har fint badvatten.

Antiparos är mycket barnvänlig, man ­träffar lätt andra familjer i byn och på de långgrunda ­stränderna. Missa inte en utflyktstur med båt till flera finfina bad. På kvällarna är det skön stämning på tavernorna vid hamnen. Bästa läget på ön har tavernan Captain Pipinos på södra udden i Ageos ­Georgios. En middag här stannar kvar länge, länge i själen.

Hitta hit: Charter med Apollo. Kort och billig båtresa från Paros.

Bo: Pension Argo har bra läge, sympatiskt bemötande, är prisvärt och utmärkt restaurang.

www.argoanti.gr

Äta: Captain Pipinos i Ageos Georgios får man inte missa.

www.captainpipinos.com

Här trivs: Mest barnfamiljer och äldre.

Missa inte: Droppstensgrottan, öns enda större sevärdhet är en spännande upplevelse med sina stalaktiter - även för barn.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Tilos är en charmig liten ö Foto: Andreas Strömberg

12. Tilos

Tilos är en charmig liten ö, grönt frodig vegetation ömsom med olivlundar och ­stenigt karg. Byn Livadia ligger i en välvd vindskyddad bukt. Trevliga pensionat och tavernor kantar klapperstensstranden och den bilfria strandpromenaden.

Turisterna började hitta hit först på 80-talet, trots att ön ligger så nära Rhodos. Men det har knappt påverkat den fridfulla karaktären.

En kort färd upp på berget ligger den övergivna byn Mikro Chorio, som påminner om öns gamla historia. På andra av ön finns nästan obefolkade stränder som Eristos och Lethra. Överallt råder ett lugn och känsla av ett välbevarat Grekland. År 1987 förbjöds fågeljakt och därefter har man hittat över hundra fågelarter på ön. Öborna är varma, man trivs bra på Tilos och lämnar ofta ön med ett stort leende. En hög del av besökarna återkommer, över hälften av skandinaverna sägs det, alla lika ­charmade av lilla välkomnande Tilos.

Hitta hit: Charter med Apollo eller Ving. Reguljärflyg med Norwegian eller Ryanair till Rhodos, sedan ett par timmar med båt.

Bo: Trivsamt på Dream Island med perfekt läge vid strandpromenaden i Livadia.

www.dreamisland.gr

Äta: Filoxenia i Megalo Chorio ligger mysigt i en trädgård och bjuder på suverän grekisk husmanskost.

Här trivs: Medelålders par, fågelskådare och vandrare.

Missa inte: Den vackra vandringen till ­klostret Agios Panteleimon.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Alonissos är en ö att bli förälskad i Foto: Lotta Svedberg

13. Alonissos

Trots att Alonissos ingår i ögruppen ­Sporaderna och är närmaste granne med "Mamma Mia"-ön Skopelos är den fort­farande oexploaterad. Men det är en ö att bli handlöst förälskad i, med kristallklart vatten, underbara vandringsleder och ett unikt djurliv tack vara att den omges av Europas största och Greklands enda ­marinpark.

Alonissos är ett eldorado för dykare och snorklare på alla olika nivåer. Här finns mer än 300 olika fiskarter, delfiner, munksälar, skeppsvrak och undervattensgrottor. ­Stränderna ligger som ett pärlband längs den östra sidan, och två av de finaste är Kokinokastro och Agios Dimitris. När du anländer med färjan är det i hamnstaden Patitiri och högst uppe på berget ligger den mer pittoreska Chora. Det tar cirka en timme att gå längs den branta stigen mellan städerna, båda med bra tavernor och shopping, och det är ett utmärkt sätt att orientera sig på ön under första dagen.

Hitta hit: Charter eller flygstol med Ving och Apollo, planen landar på grannön Skiathos och båten över tar en timme och 40 minuter.

Bo: Gärna i Chora, för den fantastiska ­utsiktens och pittoreska miljöns skull. Det finns många som hyr ut privatrum, fråga dig fram i butikerna.

Äta: Åk ner till fiskebyn Kalamakia, med fyra utmärkta tavernor som har var sin egen ­fiskebåt väntande i den lilla hamnen.

Här trivs: Dykare, vandrare och kärlekspar, hela ön känns väldigt romantisk.

Missa inte: Alonissos museum i Patitiri är det största privatägda på någon av de ­grekiska öarna. Ger en utmärkt introduktion av öns spännande historia med bland annat mycket pirater.

LOTTA SVEDBERG

 

 

Färgglatt på Folegandros Foto: Shutterstock

14. Folegandros

Chora på Folegandros är en av Greklands mysigaste byar. Flera pyttetorg där stora platanträd ger skugga, inga fordon, bara en mättad vacker kvällsstämning med vita gränder upplysta av kulörta lampor. ­Turkosa och lila fönsterluckor. Det är estetisk ­skönhet kombinerad med enkelhet till ­fulländning som gör oss sinnligt lyckliga. Plaststolar och menyer på fem olika språk verkar förbjudna.

Ön är som en hög milslång klippa utkastad i ett Medelhav med flera bra badvikar - några av de bästa når man enklast med båt från hamnen i Karavostasis. Öns enda asfalterade väg slingrar sig som en orm uppe på öns rygg. Folegandros är en ovanlig men lyckad blandning av vackra hotell och ­bedårande utsikter. Det är blommigt på ­försommaren längs fina vandringsleder. Få andra grekiska öar har koncentrerat så mycket skönhet på så liten yta.

Hitta hit: Ej charter. Flyg till Aten eller Santorini och res färja därifrån.

Bo: Fata Morgana är ett prisvärt alternativ bland andra smakfulla men relativt dyra boenden i Chora.

www.fatamorgana.gr

Äta: To Spitiko är en bra restaurang med god mat i Chora.

Här trivs: Vandrare, esteter och par.

Missa inte: En utflykt på vespa till Ano Meria, ät middag där och bada i en enslig bukt som Ambeli.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Leros är känd för sin matkonst Foto: Andreas Strömberg

15. Leros

Författarinnan Sun Axelsson köpte ett hus här och lärde sig älska Leros, denna gröna ö norr om Kos med fina bukter och dramatisk historia. I gamla krigstunnlar upplever vi museet om andra världskrigets fasor och på Leros hölls grekiska intellektuella inburade under fascistjuntan på 1970-talet.

Leros är känd för sin matkonst. I den tysta amfiteaterformade bukten Panteli vittjar en fiskare sina nät och här sitter vi på ett bord i sanden intill vattenbrynet och äter vi av havets frukter på några av grekiska ­övärldens bästa fisketavernor. Även Fish Taverna i lilla viken Gourna gör ett out­plånligt intryck i själen med sympatiska ägaren Fotis som tar hand om oss gäster med det största hjärta. Badvikarna är ­inbjudande, främst favoriten Blefouti med sitt kristallklara vatten. Man kan nästan höra de långsmala bladen från en tamarisk falla mot sanden och höra sin egen ­andning.

Hitta hit: Charter med Apollo. Färja eller snabb katamaran från Kos.

Bo: Castelo Beach Hotel Panteli, i mysiga Panteli med liten strand.

www.castelo.gr

Äta: Fish Tavern i Gourna. Stillsamt, mycket gott och fantastiskt välkomnande känsla.

Här trivs: Småbarnsfamiljer, matälskare och historieintresserade.

Missa inte: En drink eller middag i bukten Panteli.

ANDREAS STRÖMBERG

 

Syros är liten och behändig Foto: Getty Images

16. Syros

Den lilla och behändiga ön Syros är till skillnad mot de flesta andra öar i Kykladerna fortfarande inte uppbyggd kring turismen. Huvudstaden Ermoupolis är inte alls lika pittoresk som till exempel Mykonos stad utan mer en plats där grekerna har sina vanliga vardagsliv. Det finns gott om roliga affärer, mysiga restaurangkvarter och en lång hamnpromenad med kaféer och barer.

Högst upp på en av de två höjderna som staden består av ligger medeltida ­stadsdelen Ano Syros, vars gränder sträcker ut sig innanför höga stenmurar. Det är en upplevelse att strosa omkring där, helt utan att störas av biltrafik men desto fler katter att kela med. För att bada åker du ­företrädesvis till Galissas på västkusten eller Megas Yialos på sydkusten. ­Stränderna är rätt små men rena och fina och i mestadels vackra omgivningar.

Hitta hit: Charter eller flygstol med Ving och Apollo, planen landar på grannön Mykonos och båten över tar en timme och 15 minuter.

Bo: På Syrou Melathron i Ermoupolis bor du som en drottning i ett 1800-talshus precis vid vattnet. Men utan att ruinera dig. ­Frukosten intas ute på terrassen med ­havsutsikt.

Äta: På den vackraste terrassen i ­Ermoupolis, bakom St Nicholas kyrka, ligger kaféet och restaurangen Sta vaporia. Här erbjuds utmärkt mat, spännande drinklista och fantastisk utsikt över Egeiska havet.

Här trivs: Nästan alla som vill ta det lite lugnt på semestern och uppleva grekiskt vardagsliv.

Missa inte: Apolloteatern i Ermoupoli är byggd som en minikopia av La Scala i Milano och har fina ­operaföreställningar.

LOTTA SVEDBERG

 

Anafi är en glest bebodd ö Foto: Andreas Strömberg

17. Anafi

Två timmars båtresa från Santorini är Anafi som en helt annan värld. På denna höga glest bebodda ö behöver vi aldrig trängas. Ön attraherar författare som vill skriva ostört och andra som vill vända civilisationens jäkt ryggen ett tag. 

Byn Chora har ändlösa utsikter över havet och här finns prisvärda pensionat och man tar vespa ett par kilometer ner till havet. Vill man bo vid havet är Klissidi-stranden ett bra val med några mysiga tavernor. Längre bort längs södra kusten ligger stränderna Katsouni och Roukouna där många vildcampar, har strandpartyn och badar nakna på somrarna. På Anafi finns ingen störande trafik, mest vindens sus och havets brus, få reklamskyltar eller budskap om att köpa eller göra något. Är det någonstans man känner at det är helt naturligt att stänga av mobiltelefonen så är det här.

Hitta hit: Charter/flygstol med Apollo eller Airtours till Santorini och sedan färja.

Bo: B&B Ta Plagia i Chora. Fridfullt, trevligt och fina utsikter.

www.taplagia.gr

Äta: Margaritas restaurang vid Klissidi-stranden. Avslappnat, personligt och gott.

www.margarita-anafi.gr

Här trivs: Äldre och alla som söker själsfrid bortom stress och nöjesliv.

Missa inte: Solnedgångarna från en terrass i Chora.

ANDREAS STRÖMBERG

 

På Chalki har tiden stannat Foto: Andreas Strömberg

18. Chalki

Lilla steniga Chalki ligger knappt två timmars båtresa från Rhodos. Här har tiden stannat, det finns knappt någon trafik, dricksvatten transporteras hit med båt och de få turisterna smälter in bland lokalbor. Havet i hamnen är så klart att man ser botten som i en spegel. Privata rum har access med en liten badtrappa direkt ner för morgondoppet. Det finns några bra stränder, som Ftenagia bakom hamnen i öns enda by Emborio.

På Ftenagia smälter blicken samman med tystnaden i den vindstilla bukten. På ön finns få sevärdheter förutom klostret Agios Ioannis. Till Chalki kommer man för att koppla av helt och uppleva livet på en mycket liten ö. Efter ett dygn går livet i samma långsamma vilopuls som hos övriga gäster. Här behöver vi aldrig låsa dörren till vår lägenhet och brottslighet är nästan ett okänt begrepp.

Hitta hit: Ej charter. Båt från Rhodos stad eller ­Kamiros Skala på Rhodos västkust, cirka två timmar västerut.

Bo: B&B Captains House, eller privathus vid hamnpromenaden i Emborio. Tre steg från härliga morgondopp i havet.

www.halkiguide.com

Äta: Valantis Grill House vid hamnpromenaden har goda grillade fiskar och skaldjur.

Här trivs: Eremiter, par och äldre som vill ha lugn och ro.

Missa inte: En middag på tavernan vid avskilda Ftenagiastranden.

ANDREAS STRÖMBERG