Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lyon räknas som Frankrikes gastronomiska huvudstad. Hit kommer folk från hela världen för att njuta av gourmetmat i världsklass.
Lyon räknas som Frankrikes gastronomiska huvudstad. Hit kommer folk från hela världen för att njuta av gourmetmat i världsklass.
Lyon räknas som Frankrikes gastronomiska huvudstad. Hit kommer folk från hela världen för att njuta av gourmetmat i världsklass.
Tips! Jazza loss i Vienne, tre mil söder om Lyon. Carlos Santana, Marcus Miller och pianisten Roberto Fonseca var några av artisterna på årets jazzfestival.På bilden: Jazz à Vienne på den romerska amfiteatern.
Tips! Jazza loss i Vienne, tre mil söder om Lyon. Carlos Santana, Marcus Miller och pianisten Roberto Fonseca var några av artisterna på årets jazzfestival.På bilden: Jazz à Vienne på den romerska amfiteatern.
Tips! Jazza loss i Vienne, tre mil söder om Lyon. Carlos Santana, Marcus Miller och pianisten Roberto Fonseca var några av artisterna på årets jazzfestival.På bilden: Jazz à Vienne på den romerska amfiteatern.
Jazzfestivaluppträdande framför det romerska templet i Vienne.
Jazzfestivaluppträdande framför det romerska templet i Vienne.
Jazzfestivaluppträdande framför det romerska templet i Vienne.
Stjärnkocken Paul Bocuse.
Stjärnkocken Paul Bocuse.
Stjärnkocken Paul Bocuse.
Den härliga ostdisken i Lyons saluhall.
Den härliga ostdisken i Lyons saluhall.
Den härliga ostdisken i Lyons saluhall.
Exklusiv tårta.
Exklusiv tårta.
Exklusiv tårta.
Chokladtillverkaren Valrhona erbjuder kurser för den som är intresserad av att göra tryfflar eller macroner.
Chokladtillverkaren Valrhona erbjuder kurser för den som är intresserad av att göra tryfflar eller macroner.
Chokladtillverkaren Valrhona erbjuder kurser för den som är intresserad av att göra tryfflar eller macroner.
Macroner.
Macroner.
Macroner.
En vacker upplevelse väntar om du besöker Ljusfestivalen i Fête des Lumières den 8 december.
En vacker upplevelse väntar om du besöker Ljusfestivalen i Fête des Lumières den 8 december.
En vacker upplevelse väntar om du besöker Ljusfestivalen i Fête des Lumières den 8 december.
En av de mest kända innergårdarna i Lyon. Den nås via en traboule.
En av de mest kända innergårdarna i Lyon. Den nås via en traboule.
En av de mest kända innergårdarna i Lyon. Den nås via en traboule.
En typisk traboule (dold gänd).
En typisk traboule (dold gänd).
En typisk traboule (dold gänd).
Typisk Lyon-bouchon: Café des Fedérations.
Typisk Lyon-bouchon: Café des Fedérations.
Typisk Lyon-bouchon: Café des Fedérations.
Den antika teatern i Vienne.
Den antika teatern i Vienne.
Den antika teatern i Vienne.
Det 2 000 år gamla romerska templet i Vienne är numera kyrka.
Det 2 000 år gamla romerska templet i Vienne är numera kyrka.
Det 2 000 år gamla romerska templet i Vienne är numera kyrka.
Beaujolaisvin.
Beaujolaisvin.
Beaujolaisvin.
1 AV 15
Lyon räknas som Frankrikes gastronomiska huvudstad. Hit kommer folk från hela världen för att njuta av gourmetmat i världsklass.
Foto: Martin Molcan
2 AV 15
Tips! Jazza loss i Vienne, tre mil söder om Lyon. Carlos Santana, Marcus Miller och pianisten Roberto Fonseca var några av artisterna på årets jazzfestival.På bilden: Jazz à Vienne på den romerska amfiteatern.
Foto: Ra Tourisme/F. Da Costa
3 AV 15
Jazzfestivaluppträdande framför det romerska templet i Vienne.
Foto: Vienne-tourisme.com
4 AV 15
Stjärnkocken Paul Bocuse.
Foto: Johan Öberg
5 AV 15
Den härliga ostdisken i Lyons saluhall.
Foto: Johan Öberg
6 AV 15
Exklusiv tårta.
Foto: Johan Öberg
7 AV 15
Chokladtillverkaren Valrhona erbjuder kurser för den som är intresserad av att göra tryfflar eller macroner.
8 AV 15
Macroner.
Foto: Johan Öberg
9 AV 15
En vacker upplevelse väntar om du besöker Ljusfestivalen i Fête des Lumières den 8 december.
Foto: Muriel Chaulet
10 AV 15
En av de mest kända innergårdarna i Lyon. Den nås via en traboule.
Foto: Johan Öberg
11 AV 15
En typisk traboule (dold gänd).
Foto: Johan Öberg
12 AV 15
Typisk Lyon-bouchon: Café des Fedérations.
Foto: Johan Öberg
13 AV 15
Den antika teatern i Vienne.
Foto: Ra Tourisme/M. Rougy
14 AV 15
Det 2 000 år gamla romerska templet i Vienne är numera kyrka.
Foto: Ra Tourisme/M. Rougy
15 AV 15
Beaujolaisvin.
Foto: Ra Tourisme/Jb. Laissard

Gourmetmåltider och choklad i vackra Lyon

Lyon är Frankrikes gourmethuvudstad där Michelinkrogarna ligger tätt. Men Lyon med omgivningar har mycket mer att erbjuda. Leta dig fram bland hemliga gränder, upplev en ljusfestival eller njut av modern konst.

FAKTA LYON OCH RHONEDALEN

RESA DIT: Inga direktflyg. Smidigast är att resa med KLM via Asterdam, Air France via Paris eller Lufthansa via Düsseldorf. Alternativt flyga till Paris och ta snabbtåget TGV till Lyon. Tåget tar drygt två timmar. Air France tar från 1 500 kronor tur och retur i mitten av april.

BÄSTA TIDEN: Vår, försommar och höst. Vintrarna är milda och högsommaren het, men då är många bra restauranger stängda.

VALUTA: 1 euro = 9,10 kronor.

PRISNIVÅ: Prisnivån är som i Sverige, men restaurangmat är något billigare och vin mycket billigare.

BO: Överlag finns ett utmärkt utbud från budget till lyx. Det lönar sig att boka på nätet. Cour des Loges: en lyxig dröm i Vieux Lyon! Elegant boende i flera sammanbyggda hus uppförda på 1400-1700-talet. Elegant inrett med en prunkande trädgård. Pris: 1 700-2 800 kronor för dubbelrum. Adress: Rue de Boeuf 5E, Lyon. www.courdesloges.com. Hotel de France: ursnyggt trestjärnigt designhotell med mersmak i Valence. Pris: Från 800 kronor för dubbelrum. Frukost 110 kronor per person. Adress: Boulevard du General de Gaulle 16, Valence. www.hotel-valence.com/

ÄTA: De bättre ställena kräver reservation om man vill vara säker på bord till middagen. Lunchtid är det lite enklare att få bord utan reservation. Köp gärna Michelins restaurangguide för att hitta de läckraste ställena. Enstjärniga Michelinkrogar ligger ofta runt 500-lappen för kvällsmenyer som officiellt består av fyra till fem rätter, men som ofta innehåller ett tiotal läckra smårätter till. La Cachette i Valence är ett utmärkt exempel på just detta. www.lacachette-valence.com

SE: Vingårdar är trevligt att besöka och ofta går det både att provsmaka vin och handla. Under skörden händer det att man inte tar emot besök. Strax norr om Lyon ligger Beaujolais, där man främst gör lätta rödviner. 30 procent av skörden dricks upp redan i november som noveau-viner. Söderut är det Rhoneviner som gäller och här finns flera utsökta små områden, som Saint Joseph och Crozes Hermitage utöver Côtes du Rhone.

GÖRA: Gå en matlagningskurs! Det finns flera att välja på och Lyons turistbyrå kan tipsa om både kurser på engelska och franska. Ett bra alternativ är Scook - stjärnkocken Anne Sophie Pics matlagningsskola på både franska och engelska för amatörer i Valence, tio mil söder om Lyon. Pic är enda kvinnan i Frankrike med tre Michelinstjärnor. www.scook.fr

SHOPPING: I Lyon finns så klart det största utbudet, men vin och matprodukter hittar man överallt - ofta i mycket inspirerande butiker med kunnig personal. Utöver detta är så klart kläder och kosmetika två franska dragplåster.

BRA ATT VETA: Lyon City Card ger fria lokaltransporter - metro, buss och spårvagn - och fritt inträde till 18 museer och en rad andra attraktioner. Kostar 21, 31 och 41 euro för 1-3 dygn. www.en.lyon-france.com.

Upplev stjärnkocken Paul Bocuse

Paul Bocuse, 87, har mer än någon annan i modern tid satt Lyon på  matkartan. Han startade 1987 kock-VM, Bocuse d'Or, där nordiska kockar  ofta utmärkt sig. Hans 3-stjärniga Michelinrestaurang L'Auberge du Pont  de Collonges strax utanför Lyon är för många mat-templet nr 1. Har man  råd ska man testa hans berömda tryffelsoppa. Men räcker inte slantarna  (räkna med flera tusenlappar per person och boka bord lååångt i förväg)  kan ett besök på världens finaste saluhall förgylla tillvaron. På Les  Halles Paul Bocuse handlar Lyons bästa kockar en god ost, lyxig korv  eller ett halvdussin ostron som alla har råd med.

www.bocuse.fr

 

Gör macroner på chokladfabriken

Valrhona tillhör eliten bland världens chokladtillverkare. Att sprida  kunskap om hur choklad bäst hanteras i köket är viktigt för företaget  som därför har en kursanläggning vid sin fabrik i den lilla staden Tain  l'Hermitage, mitt i vindistrikten längs floden Rhone söder om Lyon. De  flesta som går kurs är proffs, men man kan anmäla sig till amatörkurser  på både engelska och franska via nätet. Halvdagskurser går på 850 kronor  medan tvådagarskurser kostar 2 800 kronor. Sen kan du imponera på  vännerna med nygjorda tryfflar, macroner eller varför inte en  chokladskulptur?

www.valrhona.com

 

Hitta Lyons hemliga gränder

I stadsdelarna Vieux Lyon finns ett märkligt system av dolda gränder, så kallade traboules. Det ligger inklämt mellan floden Saône och den branta kullen Fourvière - och Croix Russe - dit silkesvävarindustrin som byggt stadens välstånd flyttade på 1800-talet när nya mekaniska vävstolar uppfunnits. Sammanlagt är de flera mil långa och slingrar sig över innergårdar och genom bostads- och fabriksbyggnader. Alla är öppna för allmänheten, men portarna är diskreta och ibland krävs det att man ringer på för att bli insläppt till denna småhemliga värld som motståndsrörelsen under andra världskriget drog nytta av under attacker mot de tyska ockupanterna. Turistbyrån har guidade turer.

www.en.lyon-france.com

 

Traditionell lokal mat på bouchon

Stekt griskind, paté, blodkorv, stuvning på grismage... På en  traditionell bouchon - Lyons unika lokala bistroer - står rätter gjorda  på gris i centrum, även om de också erbjuder en del annat som queneller  (urgoda lyxfiskbullar). Bouchonerna som drog i gång under mellankrigsåren serverar traditionell lokal mat där priserna är löjligt låga.   En rejäl meny med flera förrätter, huvudrätt, ost och dessert kan  kosta under 250 kronor och vinet - alltid från trakten håller god kvalitet. Leta  efter plaketter med inskriptionen Les Authentiques Bouchons Lyonnais  för äkta vara eller be om en lista på turistbyrån.

www.lyonresto.com

 

Se modern konst och fotboll

Muséer d'Art Moderne, MAM, är tämligen okänt i Sverige men faktiskt  Frankrikes näst störst moderna museum efter Centre Pompidou i Paris. MAM  har konstverk av de flesta av 1900-talets stora namn. Helt klart värt  den sex mil långa resan till St-Étienne från Lyon. St-Étienne har  dessutom ett av den franska förstadivisionens bästa lag (mästare hela  tio gånger). Vår svenska stjärna Lotta schelin, som gjorde stor succé i dam-EM, är proffs i stadens stolthet Olympique Lyonnais.

Klubben, som räknas som en av världens  absolut bästa, spelar sina hemmamatcher på Plaine des Jeux de Gerland. Info om hur du bokar biljetter finns på olweb.fr/en.mam-st-etienne.frasse.fr

 

Festa på den unika ljusfestivalen

Kan man pricka in Lyonbesöket till början av december, framför allt  den 8:e, väntar en makalös upplevelse. Då firas ljusfestivalen Fête des  Lumières. Stans alla kända byggnader ljussätts, men inte med någon  vanlig fasadbelysning. Det känns snarare som om man ser ljusfenomen  efter att ha petat i sig någon olaglig psykedelisk drog. Men den här  upplevelsen är både laglig och ofarlig - och minst sagt hisnande.

www.fetedeslumieres.lyon.fr

 

 

Res till romartiden

Romarna grundade en rad städer i Rhonedalen 40-50 år före Kristus. Vid utgrävningar på 1930-talet fann man i Lyon en stor romersk teater på Fourvièrekullen, där romarnas stad Lugdunum legat. Intill teatern finns nu ett utmärkt museum med fynd från området.

I Vienne, romarnas Vienna, 3 mil söderut står än i dag ett välbevarat romersk tempel, tillägnat Augustus och Livia och en udda obelisk, som enligt legenden var tänkt att bli Pontius Pilatus grav. Att templet överlevt i över 2 000 år beror på att det senare byggdes om till kyrka.

www.musees-gallo-romains.com

www.vienne-tourisme.com

 

 

 

TEXT OCH FOTO: JOHAN ÖBERG

sondag@expressen.se