Naturskönt. Ljuva strandängar och hala klippor underhåller barnen.
1 av 7: Naturskönt. Ljuva strandängar och hala klippor underhåller barnen. Foto: Niklas Kämpargård
Kalle, 7, cyklar enkelt dagsturer på runt två mil.
2 av 7: Kalle, 7, cyklar enkelt dagsturer på runt två mil.
Redan från ett års ålder sitter barnen bra i cykelvagnen som skyddar mot regn.
3 av 7: Redan från ett års ålder sitter barnen bra i cykelvagnen som skyddar mot regn.
Det finns gott om får på Gotland som håller landskapet öppet.
4 av 7: Det finns gott om får på Gotland som håller landskapet öppet.
Ofta tvingas du cykla på stora vägar och dela asfalt med bilar och lastbilar. Kristina trivs på cykeln.
5 av 7: Ofta tvingas du cykla på stora vägar och dela asfalt med bilar och lastbilar. Kristina trivs på cykeln.
6 av 7
Tapas på Pighuset i Ljugarn.
7 av 7: Tapas på Pighuset i Ljugarn.

Gotland på nära håll - ta dig runt på två hjul

Har du alltid drömt om att cykla mellan Gotlands mjuka sädesfält?

Packa då cykelväskorna och ge dig ut på en tur mellan vikarna som etsar sig fast i minnet.

Cykeln tar du med dig hemifrån.

Från Visby rullar Toftatrafiken söderut med överfulla pakethållare och hyrcyklar i massor.

Sädesfälten vajar ro­givande i sommarvinden och för en gångs skull har vi vinden rakt i ryggen. Redan vid Leva Kungslador, strax söder om Visby tar vi lunch och njuter av skördesäsongens grönsaker och kockens spännande utbud. Trots Gotlands unika natur och historieeggande landsbygd är det få besökare som tar sig utanför Visby innerstad.

De flesta stannar i Visby och åker på sin höjd på någon dagsutflykt utanför stadsmurarna.

För att kittla upptäckarlusten gör vi precis tvärtom och lämnar Visby utan att korsa stadsporten och cyklar söderut på vackra vägar och passerar underbara byar vid havet, förbi Rangvalds, Nystugu, Robbjäns, Mulde och Ganarve längs riksväg 140. Så fort minsta omväg lurar runt knuten lämnar vi asfalts­vägen och väljer mindre vägar ända nere vid havet.

Vid Ekstakusten, en bit utanför Djupvik, förbi Kronvalds fiskeläge cyklar vi på grusvägar genom naturreservatet och njuter av utsikten mot Karlsöarna som avtecknar sig i havet.

Till skillnad mot Visby är byarna på södra Gotland mer genuina. Här betar fortfarande lammen på Sudret och gårdarna bedriver jordbruk på ett sätt som liknar Bullerbyn. De flesta bönder här ute har svårt att leva på de grödor jorden ger och kombinerar bondelivet med turistverksamhet eller boende. På ett småskaligt sätt utan stordriftens påstådda fördelar.

Här är inte maxavkastning ledordet utan snarare kärleken till hembygden och den mat gården kan ge. Kanske är det därför inte så konstigt att lokalpatriotismen är så omfattande på Gotland. Ingen annanstans, det skulle i så fall vara i Jämtland, är den lokalproducerade maten lika eftertraktad som på Gotland. Här bryggs egen öl och mejerier, bagerier och bryggerier växer upp som svampar ur jorden. Trots den vindpinade utsattheten och svårigheterna att ta sig till fastlandet är gotlänningarna säkra på sin existens och låter maten, född ur uråldriga traditioner, få fast­länningar att vallfärda till ön.

Med en vecka i anspråk hinner du se det mesta av södra Gotland, även från cykelsadeln.

Satsa på bra boenden längs vägen och låt upptäckarlusten och barnens viljor styra valet av väg. Bada så mycket som möjligt och få Gotlands sand i skorna.

I högsäsong är Gotland ljuvlig, men än mycket bättre senare på säsongen då Visby taggar ner och då båtlivet i gästhamnen går på sparlåga. Då är det skönt att packa väskan och uppleva Gotland medan kollegorna är tillbaka på jobbet.

Missa inte stensugnsbrödet från Leva Kungslador, getosten från Smakrike i Ljugarn och Grå Gåsens fantastiska hamburgare i ladan bakom hotellet där TV4-succén "Så mycket bättre" spelades in 2010 och 2011.

Få saker är så uppskattade som att slå sig ner i gröngräset och njuta av en stenugnsbakad limpa med getost från Gotland och en flaska Wisby Kloster­öl.

Själv föredrar jag en egenkomponerad pastasallad med mandel- eller ramslökspesto från Gotlands delikatesser, eller varför inte Gotlandspotatis med aioli, västerbottensost med kroketter och härlig chèvre med getost från ön och rödbetor från gården bakom knuten på Pighuset i Ljugarn?

 

Text och foto Niklas Kämpargård

 

Planera turen:

Trots Gotlands rika utbud av både småvägar och cykelvägar kan det vara svårt att hitta en riktig rundtur.

Ett tips är att starta i Visby och följa kusten söderut mot Burgsvik, Hoburgen och sedan fortsätta till östsidan mot Ronehamn, Ljugarn, Katthammarsvik, Roma och tillbaka till Visby. Totalt en tur på lite drygt 23 mil. Att cykla runt hela Gotland är en tur på 36 mil.

Packa rätt:

Undvik plastpåsar och packa din utrustning i cykelväskor. Då slipper du läckande påsar och kan minimera packningen.

Tänk på att packningen både väger och tar plats. För en veckas cykeltur räcker i allmänhet två cykeltröjor, förstärkningsplagg, underkläder, långbyxor och regnkläder. Glöm inte både vantar och mössa eftersom vinden ibland är kylig även sommartid. Och så cykelhjälm och något snyggt till kvällen.

Har du planer på att tälta tillkommer tält, sovsäck, ligg­underlag, spritkök, mat och vatten. Ska du bo på vandrar­hem så bör du ta med egna lakan och handduk annars springer avgiften iväg.

Hyra eller egen Cykel:

Många cyklister föredrar att ta med en egen cykel hemifrån, medan andra tycker att hyrcyklarna fungerar lika bra. Räkna med femtio kronor enkel väg för att ta med en egen cykel på båten och omkring 475 kronor i hyra för en vecka. För cykelkärra tillkommer 375 kronor. Barncykelvagn 450 kronor/vecka. Gotlands Cykeluthyrning www.gotlandscykeluthyrning.com eller Visby Hyrcykel www.visbyhyrcykel.se Mer information på Destination Gotland. www.destinationgotland.se

FAKTA

RESA DIT:

Båt från Nynäshamn eller Oskarshamn alternativt flyg till Visby. SAS flyger till Visby från Arlanda och Gotlandsflyg från Bromma.

Färjan mellan Gotland och fastlandet tar omkring tre timmar enkel väg och kostar från 258 kronor per person i ekonomiklass. Något dyrare för aktersalong. Bil upp till sex meter kostar från 350 kronor och motorcykel runt 140 kronor. För att ta med cykel ombord får du betala 50 kronor enkel väg. 

 

BÄSTA TIDEN:

I juli månad är det närmast kaotiskt i Visby. Trångt, men trevligt. Betydligt bättre och mer prisvärt är eftersäsongen i augusti och faktiskt ända in i september då värmen kvarstår men trängseln uteblir. Var däremot uppmärksam på att mycket turistverksamhet stänger redan i augusti.

 

PRISER:

Dyrt, men trevligt. I Visby får du räkna med ett par hundra kronor för en huvudrätt även om det är en hamburgare. Öl och vin som på andra turistdestinationer, 50 kronor för en öl och 90 kronor för ett glas vin. Däremot finns det mängder med aktörer som serverar lokalproducerad mat och rätter som tillagats med kärlek. Lokala pizzerior och korvkiosker står för budgetmaten.

 

BO:

Hyr gärna hus eller lägenhet direkt av fastighets­­­ägaren. Utbudet är stort, inte minst på Blocket.se. Annars stuga, camping eller hotell. Ju närmre Visby desto dyrare. Läget är snarast desperat kring Almedalsveckan då varenda journalist och opinionsbildare vill vara i Visby med rumsbrist som följd.

Nybyggda Hotell Tott i Visby, www.totthotel.se, är redan en klassiker liksom Grå Gåsen i Burgsvik, www.gragasen.se, och Smakrike i Ljugarn, www.smakrike.se. Billigare varianter är bed- and breakfast och vandrarhem. Hästgården Änggärde, www.enggaarde.se, utanför Ronehamn och Gula Hönan, www.theyellowhen.se, i Ronehamn är prisvärda alternativ.

 

ÄTA:

Lamm, hamburgare, crepes och ett fantastiskt utbud av lokalproducerade ostar.

 

BRA ATT VETA:

Gotland är optimalt för cykelturisten, men läs på ordentligt. Det finns områden som helt saknar cykelvägar där du måste cykla på kanten av landsvägen och trängas med husvagnar, lastbilar och smått galna bilister. Förbered också lunchlåda då långt ifrån alla byar har egen restaurang eller butik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande