visby, gotland   publicerad text:  publicerad bildtext:visby - ett klassiskt norskt resmål enligt facebook.. foto: shutterstock
visby, gotland   publicerad text:  publicerad bildtext:visby - ett klassiskt norskt resmål enligt facebook.. foto: shutterstock
visby, gotland   publicerad text:  publicerad bildtext:visby - ett klassiskt norskt resmål enligt facebook.. foto: shutterstock
visby, gotland publicerad text: publicerad bildtext:visby - ett klassiskt norskt resmål enligt facebook.. foto: shutterstock

Gotland i sommar – 11 tips du inte får missa

GOTLAND. Att Gotland är så mycket mer än bara Visby vet vår mest kända gotlänning Babben Larsson. Hon har sina ­smultronställen spridda över hela ön och åker gärna dit turisterna sällan hittar. Här tipsar hon om 11 härliga gömmor. Från Visby Ringmur och Stora Karlsö till Fårö och Ingmar Bergmans grav.

1. Visby Ringmur

Visby Ringmur är ett märkligt byggnadsverk, mäktigt och häftigt att det finns kvar och att det är så pass intakt som det är. Det är drygt tre kilometer runt hela muren och det är en fin promenad. 

De har röjt så att det inte är bebyggt nära muren någonstans. Muren trappas av där Visby slott har legat, danskarna brände ner det när de stack på 1600-talet. Äldsta delen är Kruttornet som står nere vid Almedalen, det är från tusentalet. Det stod i vattnet från början sen har landhöjningen gjort att det nu står på land. Almedalen var den gamla hamnen och i dag är det bara en liten insjö där. Sedan byggde man Sjömuren först på 1100-talet för att skydda inloppet till hamnen. Den östra delen av muren byggde man bara för att skydda mot landet och bönderna eftersom man tog tull och det var fejd mellan visbyborna och övriga Gotland.

 

BABBEN LARSSON

 

  

 

 

    

 

 

 

Ålder: 58 år.

Gör: Skådespelerska, komiker, ­sångerska.

Familj: Särbon Anders Ericsson och dottern Sofia från en tidigare relation.

Aktuell: Skriver på en ny revy ­tillsammans med Adde Malmberg och Mikael Tornving.

Därför Gotland: Babben är uppvuxen på Gotland och ön kommer alltid att vara hemma för henne. Hon har sina små pärlor utspridda över hela ön.

 

 

Foto: Niklas Björling

2. Fårö

På Fårö kan du göra lite olika saker, bland annat besöka Ingmar Bergmans grav på kyrkogården. Sen tycker jag nästan att man ska ta sig ner till Langhammars som är ett riktigt känt raukfält, där bland annat den där som ser ut som en gubbe med väldigt lång hals finns.

Det är väldigt häftigt att bara klättra omkring och titta på raukarna. Precis där du svänger av ligger Lauters Café på vänster sida, som jag tycker är skitmysigt. De har lite mat, jättebra hembakat fika och bar på kvällarna. De har en stor fin trädgård där man kan sitta, eller ta sig en tupplur i någon av hängmattorna. Här finns även några små butiker som säljer olika grejer. Ska du bada på Fårö rekommenderar jag Suderstrand. Det är väldigt långgrunt och säkert där, framför allt om man har barn.

Fårögården, Fårö

www.lauters.se

 

3. Furillen

Furillen är en halvö som är ganska hajpad, där det har öppnat en populär restaurang och ett hotell. Här kan man sola sig i en solsäng i gruset eller hyra så kallade eremitkojor. Det är bara en liten koja med en Hästensäng och ett stearinljus mitt ute bland tallarna, där du kan sitta och känna stressen rinna av dig. 

Det är väldigt dyrt att bo här första natten, sedan blir det billigare och billigare ju länge du stannar. På slutet är det nästan gratis. Jag har kompisar som har bott över och som tycker det är fantastiskt att få vara mitt ute i naturen. Landskapet är väldigt vilsamt, med grus, hav och träd. Restaurangen är ganska bra också, så det är ett mysigt utflyktsmål. Killen som äger det nu är fotograf. Han började med att plåta mode i en gammal fabrik som ligger här.

Rute Furillen 870, Lärbo

www.furillen.com

 

Set finns många härliga stråk i Visby.

4. Stråket i Visby där Hästgatan korsar S:t Hansgatan

Här finns det bland annat bra fik och en ganska känd teaffär som har olika specialblandningar. De är väldigt duktiga på att göra egna teer och de säljer olika tillbehör som tekannor. 

En bit upp på Hästgatan finns affären H10, som är ett slags designtorg med olika hantverk och lite mat i en ganska stor lokal. Lite längre in på S:t Hansgatan ligger en konsthandel som heter Ridelius. Det finns sjukt många konstnärer på Gotland och i stället för att åka runt till alla kan du gå hit eftersom de har en väldigt bra överblick och samling av gotländsk konst. Det är bra kvalitet och du kan köpa det till bra priser. Det är egentligen en gammal ramaffär men de har bra konst också. Jag går själv ofta dit. De har alltid någon bra ­utställning som pågår också.

S:t Hansgatan 24, Visby

www.ridelius.se

 

Foto: Björn Magnusson

5. Botaniska trädgården

Botaniska trädgården är anlagd av ett gammalt herrsällskap som heter De badande vännerna, som bildades på 1800-talet. Muren skyddar mot havet och ger en otroligt gynnsam växtzon för bland annat valnötsträd och mullbärsträd, som annars kanske stryker med på våra breddgrader. 

Här finns också tulpanträdet som är väldigt vackert när det blommar, det finns det kinesiska kejsarträdet som är helt översållat med blå blommor och här finns näsduksträdet vars blommor ser ut som stora näsdukar. Sen finns det en rosenplantering med många olika sorters rosor. Tyvärr har de tagit bort mitt favoritträd krypgranen för det ­hamnade i konflikt med ett annat träd, men jag har en pågående dialog med trädgårdsmästaren om att sponsra ett nytt träd.

Tranhusgatan 21, Visby

www.visbybotan.se

 

Foto: Johanna Lundholm

6. Stenkusten

Till Stenkusten är det ganska svårt att hitta. Befinner du dig vid Bläse kalkbruksmuseum åker du norrut. Om du inte viker av från kusten finns det en väldigt smal, ganska dålig väg, som går en dryg mil längs med stenkusten där du bara kör i sten. 

Vägen är inte jättebra för det är tyvärr ingen som underhåller den då de inte vill att turisterna ska åka dit. Jag tycker definitivt att det är en plats värd att söka upp! Kör med förstånd så att du inte kör sönder marken eller förstör de växter som är kvar. Det är så vackert där. Klappersten, klappersten, klappersten, lite enbuskar och havet. Ljuset blir väldigt speciellt eftersom det är så mycket kalksten där. Riktigt häftigt!

 

Foto: Mikael Sjöberg

7. Stora Karlsö

Är du intresserad av fåglar och blommor ska du besöka Stora Karlsö, sydväst om Visby utanför Klintehamn. 

Hit ska man åka på våren, då orkidéer blommar här. Det finns massor av alkfåglar, bland annat sillgrisslor och tordmular. De bygger bon i kalkhyllorna och du kan till och med få hjälpa till att ringmärka dem. I juni ska ungarna lära sig flyga, den ena föräldern puffar ut dem ur boet och den andra lockar nere på marken. Ungarna ramlar nästan alltid rakt ner på backen men eftersom de är så duniga klarar de sig. Just masshoppet av alla ungar är ett riktigt skådespel.

www.storakarlso.se

 

babben Larsson tipsar om att besöka Roma kungsgård Foto: Johan Adelgren

8. Roma Kungsgård

Roma kungsgård är en gammal klosterruin där man spelar teater på somrarna. Det är en gammal kungsgård som är byggd för att kungen, när han kom på besök, skulle ha någonstans att bo. 

Det är en väldigt majestätisk byggnad från 1600-talet med två rejäla flyglar. Här finns bra kaféer. Ofta finns det någon smed, keramiker eller någon som håller på med tyger inhyst i bodarna. På bak­sidan finns det en fin örtagård och även ett bönehus där man kan kila in små böner i väggarna. Det är en fin plats att bara gå runt och mysa på. De har ofta konstutställningar så du kan få se aktuell konst eller köpa konsthantverk.

www.romakungsgard.se

 

Foto: Flickr/Anders Lindgren

9. Sysne och Sandviken

Sysne ligger på Östergarnslandet och har en lång udde som går ut i havet med bara låga växter, hav runtom och just de här lite steniga stränderna.

Det passerar många fartyg i farleden utanför. Här finns det magiska gotlandsljuset och en jättebra fiskbutik som har både färsk och rökt fisk. Lax, makrill, flundror och annat. De har även lite glass och bröd. Framför allt de rökta flundrorna är så goda som du kan köpa med dig som picknick. På den lilla vägen från Östergarnslandet ligger Sandviken badstrand, en långgrund, mysig sandstrand där man brukar ha sandskulpturtävlingar varje sommar. Vem som helst får ställa upp.

 

 

FOTO: Flickr/Anders Lindgren

 

Foto: Johanna Lundholm

10. Dalhem

Min hemsocken ligger mitt på Gotland, ungefär lika långt till båda kusterna och till norr och söder. Vill du åka tåg på Gotland är Dalhem enda chansen. 

Tågen lades ner i början av 60-talet, men på 70-talet började ett gäng ­entusiaster rusta upp stationshusen och samla ihop lite tågdelar. Nu har de byggt så att du kan åka flera kilometer över ån och deras mål är att du ska kunna åka mellan Dalhem och Roma. Kanske går det redan i sommar. Fågelvägen är det cirka åtta kilometer räls som de har lagt själva. Du blir körd av ett riktigt ånglok och vagnarna finns i första, andra och tredje klass.

www.gotlandstaget.se

 

Foto: Johanna Lundholm

11. Närsholmen och Rone

Nere på sydöstra Gotland, ganska långt ner ligger Rone med en fiskehamn. Du kan köpa fisk här men framför allt finns det ett ställe som heter Gula Hönan. Jag har hört väldigt mycket gott om restaurangen. Stället som ligger i mysig omgivning har ett väldigt bra renommé. 

Närsholmen är ett fantastiskt vackert naturområde som går ut lite i havet med en fyr. Du vet det här otroligt magra, vackra landskapet. Uppe på land är det ganska bördigt och lummigt med träd och odlad åkermark så jag tycker att man ska ge sig ut på de mindre vägarna och titta på den levande landsbygden.